Ga naar inhoud

menno

Moderators
  • Items

    2.185
  • Registratiedatum

Community antwoorden

  1. menno's bericht in Authenticatie bij Kadaster met Insert from url lukt niet werd gemarkeerd als het antwoord   
    Soms is de oplossing heel simpel. Ik dacht: "laat ik de API-key eens uit de header weghalen en in de url opnemen". Zo gedacht zo gedaan:
    "https://api.bag.kadaster.nl/lvbag/individuelebevragingen/v2/adressen/zoek?zoek=Den%20Haag%2CLange%20Poten&page=1&pageSize=20&X-Api-Key=[ApiKey]" En dat werkt prima
  2. menno's bericht in Zoeken naar file werd gemarkeerd als het antwoord   
    @Leen even aanhakend op het antwoord van @Ari Die developer-licentie is niet zo heel gemakkelijk te vinden, maar je kan dat abonnement aanschaffen op: https://store.claris.com/product/FDS voor 89 euro excl BTW (107,69 incl) per jaar.
  3. menno's bericht in Zoeken naar file werd gemarkeerd als het antwoord   
    Je hebt dit in FM17 gepost, dus ik neem aan dat je die versie ook gebruikt. Je zou kunnen overwegen te upgraden naar 18 of 19, dan heb je de functie: Get File Exists of in het Nederlands: Informatie over bestaan van bestand ophalen (dit is waarom ik Engels prettiger vind) gewoon standaard beschikbaar. Je krijgt een 1 terug als het bestand bestaat en een 0 indien niet.
  4. menno's bericht in Portaal te klein voor alle records werd gemarkeerd als het antwoord   
    Met een beetje knutselen zou je dit kunnen bouwen:
    De portaal moet een objectnaam hebben (in dit voorbeeld "Children" ) en je moet de portaalregelhoogte weten. Dan kan je een object c.q. de pijl verbergen wanneer je minder portaalrijen hebt,dan dat er hoogte beschikbaar is. Door GetLayoutObjectAttribute te gebruiken, kan je het ook nog semi-dynamisch maken, zodat bij verschillende schermgrootten het pijltje op dezelfde manier werkt.
    Let ( [ rowheight = 30 ; portalheight = GetAsNumber ( GetLayoutObjectAttribute ( "children" ; "height" ) ) ; dataheight = ValueCount ( List ( Child::_UUID ) ) * rowheight ] ; dataheight ≤ portalheight )  
     
    PortalCheckerv2.fmp12
  5. menno's bericht in Valuelist vullen behalve bepaalde records. werd gemarkeerd als het antwoord   
    Als je dit probeert met een valuelist op basis van een relatie, zou het gewoon moeten lukken.
    Ik ga er even vanuit dat je dat ook doet en dat "UitDienst" deel uitmaakt van de relatiedefinitie. Mijn vraag is dan: wat staat er in "UitDienst" wanneer iemand nog wél in dienst is? Als dat veld namelijk leeg is dan zal de relatie geen resultaat opleveren en blijft de valuelist ook leeg blijven.
    Een 0 standaard in dat veld zetten is ook niet handig, want dan moet je de inhoud vervangen wanneer iemand uit dienst gaat. In het voorbeeldje heb ik daarom een berekening "_InDienst" toegevoegd en daarop een relatie gelegd. Misschien is dat voor jou de oplossing.
    Valuelist_InDienst.fmp12
  6. menno's bericht in Veld uit related table vult niet werd gemarkeerd als het antwoord   
    De relatie naar "Lesson 2" die je hebt gelegd is onjuist. In de bijlage "Conditional Field Edited" heb ik die gecorrigeerd.
    Die relatie is alleen gebaseerd op de naam en dat is niet zo verstandig. Je kan beter "onderhuids" een relatie leggen met de ID van het gerelateerde record (met de PrimaryKey). Zo kan je de naam gemakkelijk wijzigen en hoef je niet alle historie te corrigeren wanneer je dat doet. Het keuzelijstje moet dan wel een venstermenu worden ipv een dropdown lijst, omdat anders de gebruikers de ID zouden zien ipv de gekozen naam. Dat heb ik in de bijlage "Conditional Field IDs" aangepast. Je ziet dat het maar een kleine wijziging is.
    Conditional fields edited.fmp12 Conditional fields IDs.fmp12
  7. menno's bericht in Record volgorde werd gemarkeerd als het antwoord   
    Een mogelijke berekening is:
    Let ( [ lijst = List ( Telling 2::ID ) ] ; PatternCount ( Left ( lijst ; Position ( lijst ; ID ; 1 ; 1 ) ) ; ¶ ) + 1 ) Hij wordt wel steeds trager naarmate de reeks groter wordt.... 
  8. menno's bericht in Status knop werd gemarkeerd als het antwoord   
    Dat doe je de functie GetLayoutObjectAttribute : 
    GetLayoutObjectAttribute ( "Objectnaam" ; "isObjectHidden" ) Geeft een 1 wanneer het object is verborgen, een 0 als het wordt getoond en is leeg wanneer het object niet bestaat.
     
    Over de "hide", daarvan klopt de tekst van de help van FileMaker niet. Er staat: 
    Er moet staan:
     
  9. menno's bericht in Dupliceren met relaties werd gemarkeerd als het antwoord   
    Je wilt dus gewoon een record met alle gerelateerde records dupliceren.
    Dat is helemaal niet zo ingewikkeld, maar je moet wél alle gerelateerde gegevens opzoeken en die vervolgens ook dupliceren. De sleutelvelden daarin moeten daarbij de waarden krijgen om de relatie met het nieuwe hoofderecord tot stand te brengen.
    Hoe je de duplicaten maakt en hoe je de sleutelvelden aanpast is een kwestie van even uitzoeken en welke manier van werken vervolgens jouw voorkeur heeft. Wat bij alle manieren van werken hetzelfde is, is dat je eerst je gegevens moet verzamelen. Vervolgens exporteer, importeer, kopiëer en/of dupliceer je ze en geef je de sleutelvelden in de duplicaten een andere waarde.
    Sinds FM16 hebben we de JSON-functies tot onze beschikking en die zijn heel handig om wat data in op te slaan als we bijvoorbeeld records willen dupliceren. In het bijgevoegde voorbeeld zie je hoe je het zou kunnen doen. De uitleg staat in de script-commentaren
    Records_Dupliceren.fmp12
  10. menno's bericht in Sorteren van waarde in keuzeveld werd gemarkeerd als het antwoord   
    Kijk eens naar deze bijlage, dat nog een ruwe versie is voor filemakertips.nl. 
    Het idee is gebaseerd op de oplossing van soliantconsulting, maar de sorteer-index is feitelijk het sorteergetal omgezet naar een binaire waarde. Zo kan je een keuzelijst tot wel 32000 items lengte maken..... ik zou een dergelijke lijst niet adviseren, maar het beperkt je in elk geval niet tot slechts 100. 
    Er zit nog geen uitleg en geen artikel op mijn site bij, dus het zal misschien wat lastig zijn te implementeren. Vragen kan je hier op het forum stellen
    Sorted_Valuelist.fmp12
  11. menno's bericht in Voorwaardelijke opmaak bij Herhalingsveld werd gemarkeerd als het antwoord   
    Get ( NummerActieveHerhaling ) geeft je de herhaling waar je de cursor in hebt staan, gebruik Get ( NummerBerekeningHerhaling) zoals hier:
    Mod ( Get ( NummerBerekeningHerhaling ) ; 2 ) = 0  
  12. menno's bericht in Footer werd gemarkeerd als het antwoord   
    De title-header en title-footer komen altijd op de eerste pagina (mits ze zijn gedefinieerd, anders krijg je normale headers en footers)
    Een gewone header en footer komen dan op alle daaropvolgende pagina's.
    Als je totalen alleen op de laatste pagina wilt zien, dan kan je daarvoor de trailing grand summary gebruiken.
    De documentatie van FMI zou op dit punt iets duidelijker mogen zijn, maar het staat er wél in dus dit is wel een beetje rtfm ?
  13. menno's bericht in Filemaker 17 en Android App werd gemarkeerd als het antwoord   
    Kijk even hier: https://filemaker.livecode.com/native/
  14. menno's bericht in Opvragen datasource? werd gemarkeerd als het antwoord   
    Ik gebruik de tool fmvis (is er voor MacOS én Windows https://www.fmvis.com) . Die is heel snel wanneer je er klonen in gooit en die toont keurig pér DataSource welke TOC's er aan zijn gekoppeld:

    geen gratis tool. Hij kost 310 euro ex btw, maar is icm fmdiff (https://www.fmdiff.com en nog eens 310 euro) zijn geld dubbel en dwars waard. Ik gebruik deze tools al jaren enkele malen per week en wil niet meer zonder.
  15. menno's bericht in Datum omzetten werd gemarkeerd als het antwoord   
    Als alle invoer er werkelijk uitziet zoals jij zegt, zou je deze formule kunnen gebruiken:
    Let ( [    y = left ( tekstveld ; 4 ) ;    m = Middle ( teksveld ; 6 ; 2 ) ;    d = Right ( tekstveld ; 2 ) ] ;    Date ( m ; d ; y )  ) Een andere mogelijkheid is:
    Let ( [   x = Substitute ( tekstveld ; [ "-" ; ¶ ] ; [ "/" ; ¶ ] ; [ "." ; ¶ ] ) ;    y = GetValue ( x ; 1 ) ;    m = GetValue ( x ; 2 ) ;    d = GetValue ( x ; 3 )  ] ;    Date ( m ; d ; y )  ) Deze laatste is ietsje veiliger i.m.o.
  16. menno's bericht in download fm 16 pro werd gemarkeerd als het antwoord   
    Ik heb je een PB gestuurd
  17. menno's bericht in Adaptive value list werd gemarkeerd als het antwoord   
    Hi Roger, ik heb een iets andere oplossingswijze gekozen, zonder globals en zonder scriptjes om waarden aan te passen. (muv het aanmaken van team-records bij een project).
    De kern is een custom-function die ik heb gemaakt om de gekozen waarden in een team te verwijderen uit de poule met mensen (medewerkers). Aan het resutaat voeg de ID van de op dat record gekozen medewerker toe en gebruik dat totale resultaat om alleen de medewerkers te tonen die kunnen worden gekozen (inclusief die ene gekozen op dat record)
    Het enige dat hier wel nodig is, is het forceren van de berekening en het legen van de cache, omdat anders de lijst met waarden nooit klopt. Een ander nadeel is dat je echt eerst een portaal-record moet aanmaken om een werkende keuzelijst te krijgen. Meestal script ik het aanmaken van portaal-records toch al, dus voor mij is dat geen nadeel, voor jou misschien wel.
     
    Adapting_Valuelist_v2.fmp12
    Adapting_Valuelist_v2_andereweergave.fmp12
  18. menno's bericht in subresume in een ander veld plaatsen werd gemarkeerd als het antwoord   
    Wat jij toont in je kwartaallijst, de resumé's van de percentages naast elkaar, is met subresumé's en platte data zoals mijn voorbeeldje niet mogelijk.
    Tenzij je ipv de artikelregels, de headers zou gaan gebruiken, waar je op de headers al de sommeringen van de btw-percentages zou doen. Om allerlei praktische redenen zou ik dat zelf niet doen.
    Ik zou een hulptabel maken waar je dat in kan laten zien. Zie het voorbeeldje
    SubResume_2.fmp12
  19. menno's bericht in Uurlijkse backup? werd gemarkeerd als het antwoord   
    Dat hebben ze speciaal voor doorgewinterde gebruikers extra verstopt:
    kies dagelijk/wekelijks en bij tijd kan je kiezen at of between. Bij between kan dan een herhaalinterval kiezen
  20. menno's bericht in Layouts in filemaker16 werd gemarkeerd als het antwoord   
    Als je 3 talen wilt kunnen weergeven, dan heb je globaal 2 mogelijkheden:
    Je maakt voor iedere taal een eigen layout Je gebruikt instelbare veldlabels Je bent blijkbaar net begonnen met FileMaker, dus ik zou in jouw geval beginnen met mogelijkheid 1. voor iedere taal een eigen layout.
    Ga naar lay-out modus, zoek de factuur-afdruk lay-out, dupliceer deze twee maal en pas de namen (als je dat wilt) aan. Daarna pas je iedere lay-out aan aan de gewenste taal.
    Ga nu naar de invoer lay-out en wijzig daar de afdrukknop / het script zodanig dat afhankelijk van een taal die je ergens instelt of kiest (mag je zelf beslissen) 1 van de 3 afdruk lay-outs kiest
    FileMaker is een DataBase en geen Word of Excel. De lay-outs zijn alleen maar weergave van de gegevens. Wellicht heb je iets aan een beetje uitleg over wat FileMaker precies is en hoe je er mee om kan gaan. Kijk bijvoorbeeld naar deze tutorial op U2B (is wel héél erg beginner-ig, maar je moet ergens starten): 
     
  21. menno's bericht in Automatisch faktureren werd gemarkeerd als het antwoord   
    Gewoon eventjes het proces voor jezelf opschrijven doet al heel veel:
    # Je hebt opdrachten of huurcontracten die ergens eens starten en al of niet een bepaalde tijd doorlopen. Je hebt op die contracten de onderdelen staan die je periodiek factureert.
    # De facturen die je maakt koppel je altijd aan de contracten, zodat je weet wanneer de laatste factuur is opgemaakt.
    # Een automaat zoekt nu de lopende contracten
    # In een lus laat je de contracten weg die nog niet aan een nieuwe factuur toe zijn
    # Hierna heb je de te factureren contracten over
    Je zei dat facturen maken op zich geen probleem voor je is.
    Je hoeft deze werkwijze uiteraard helemaal niet te volgen, dit is slechts één manier, van oneindige mogelijkheden. Of het gemakkelijk wordt, dat weet ik niet. Meestal is het automatiseren van dit soort taken helemaal niet eenvoudig, maar wanneer het (goed) is gedaan, scheelt het enorm veel werk en fouten.
  22. menno's bericht in xsl import en xml attributen werd gemarkeerd als het antwoord   
    wijzig:
    <xsl:template match="/"> in:
    <xsl:template match="*"> of <xsl:template match="Products"> en dan werkt je stylesheet prima
  23. menno's bericht in Perform find script werd gemarkeerd als het antwoord   
    Summary-fields tonen resultaten op 3 manieren: 
    1) Over de gevonden set met records
    2) Over de gerelateerde records
    3) Over het break-field van gesorteerde records in een resumé-layout (je moet dan subresumé-delen hebben op je layout)
    Zoeken op summary-fields gaat vrijwel nooit goed, heel soms krijg je een resultaat, maar dat is niet betrouwbaar.
  24. menno's bericht in Punt plaatsen werd gemarkeerd als het antwoord   
    Ik neem aan dat je een getalveld gebruikt en dan kan je dit simpelweg in de weergave-eigenschappen van het getalveld instellen dat het een "decimaal" getal is en dat een duizend-scheidingsteken moet worden gebruikt:

    je kan overigens ook kiezen voor "systeeminstellingen" dat werkt in het Nederlands net zo goed en in de US zouden dan komma's ipv punten worden getoond
  25. menno's bericht in Specifieke dagen berekenen in periode werd gemarkeerd als het antwoord   
    Probeer het eens met deze formule:
    // de inputs voor de formule zijn: d1 (begindatum), d2 (einddatum) en dg (zoekdag, 1...7 = Zo...Za) Let ( [ wd = DayOfWeek ( d1 ) ; x1 = Div ( d2 - d1 ; 7 ) ; // aantal hele weken, dit aantal tel je sowieso x2 = Mod ( dg + 7 - wd ; 7 ) ; // aantal dagen tot eerste incidentie van zoekdag x3 = Mod ( d2 - d1 ; 7 ) // restant dagen ] ; x1 + if ( x3 ≥ x2 ; 1 ) ) Doet ongeveer wat JW zegt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...