Ga naar inhoud

hans erik

Leden
  • Items

    1.176
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door hans erik

  1. Apple is gewoon te groot geworden. We moeten de klok 20 jaar terugzetten, zodat de nederigheid weer terugkeert.
  2. Het is een beetje appels en peren vergelijken. Maar bij gelijkblijvende hardware is elke versie van Filemaker consequent en meetbaar trager dan de voorgaande. En ja, natuurlijk maakt FM20 gebruik van de extra mogelijkheden van de M1/M2 processor. Maar als je die niet hebt... Beetje off-topic: Om een idee te geven, bestand met 100.000 recs, helemaal lokaal (niet on server of wat dan ook). Script loopt 100.000 recs langs en plaatst een UUID in een veld, 100.000x dus. niks bijzonders, geen moeilijke layouts, geen relaties, context-switching, niente. fm16: 36000ms, fm17:51000ms, fm18: 70000ms, fm19: 100000ms, fm20:133000ms. Geen idee waar die extra tijd in gaat zitten.... Ik maak er verder geen probleem van, maar ga me niet vertellen dat FM20 sneller is!
  3. De BaseElements plugin doet het niet. De Linux versie van 4.2 ondersteunt (nog) geen ARM…
  4. Eerste resultaten. Ging allemaal best soepel: met Raspberry Pi Manager een Ubuntu 22.04.3LTS install gedaan, daarna gewoon de installatiestappen van Claris gevolgd. Alles lijkt te werken. Performance is op de server trager dan op mijn FMS18 op MacMini(2012). Maar pas op, de disk is een MicroSD. Ga nog wel een USB3 drive (Samsung T7) proberen, en kijken of UbuntuServer ook nog verbetering oplevert. En natuurlijk is FMP20/FMS20 gewoon trager dan oudere versies. Eigenlijk is dat een trend die al jaren consequent doorgezet wordt: elke versie is weer beduidend trager dan de voorgaande.
  5. Tsja. €89,- per jaar lijkt me een héél billijke prijs, als je die beperking even buiten beschouwing laat. Bedenk dat je voor een ‘server’ ook nog hardware etc moet hebben. En je hebt dan nog geen regel programmacode.
  6. FMcloud verplicht je ook om Encryption At Rest aan te zetten, dwz een bestand wordt met AES256 versleuteld als het gesloten wordt. Begrijpelijk, want een backup is gemakkelijk gejat. Je moet dus wel zorgvuldig omgaan met je encryptionkeys, als je die kwijt raakt zijn je data ook weg. verder viel ik niet van mijn stoel van de performance. Voor bedrijfjes met 1 of 2 users is het ook een peperdure oplossing, vind ik.
  7. Ja, die handleiding ga ik eens volgen. Dank! ik heb zelf fms 20 ook onder Virtual Box+ ubuntu geïnstalleerd, maar dat is dan Intel. De UI kost wel wat overhead denk ik. Dus ook nog eens een installatie proberen zonder desktop, met SSH.
  8. Ik denk dat je daarvoor inderdaad Javascript moet gebruiken. Carafe.fm is mooi maar vind ik wel complex. Er zijn ook mogelijkheden om dit grotendeels met SVG en CSS af te handelen. Maar je ontkomt er niet aan om je in dat geval te verdiepen in de werking. Er hoeft maar een komma verkeerd te staan en je scherm is leeg...
  9. Heeft iemand ervaring met het installeren van FMServer 20 op ARM? Ik heb net een Raspberry Pi 4 met 8GByte RAM aangeschaft. Installatie van Ubuntu 22.0.4LTS is een eitje. Volgende stap wordt een testopstelling met FMServer 20, maar misschien kan ik meeliften op de ervaringen van anderen? NB ik snap dat sommige mensen griezelen bij het idee dat je een RBpi zou gebruiken voor zoiets belangrijks als een database. Ik vraag me echter ook af of een RBPi als WebDirect Worker ingezet kan worden. Uiteindelijk kost de hardware dan €120 per machine...
  10. Ik ben het helemaal eens met Menno wat betreft de instapdrempel. Gewoon een single user versie die gratis is. Ze zijn inmiddels met 'concurrent users' wel zover dat dit qua licentie te doen moet zijn, toch? Er was ooit een verschil tussen FMP en FMPA. Een of andere slimmerd bij Claris heeft toen bedacht dat dat er wel uit gehaald kon worden. Iets met kind en badwater?
  11. Ik heb in het verleden geloof ik de MBS plugin gebruikt, de PDFkit functie. Daarmee kun je de tekstcomponent van een PDF uitlezen. Maar pas op: vervolgens moet je uit de rijstebrijberg nog even de juiste tekst zien te vinden.
  12. Nee, daarover is mij niks bekend. Je bedoelt: autosync tussen twee servermachines? Dat is de heilige graal, en die is al een tijdje zoek. Wat betreft webDirect: het is me eigenlijk een raadsel waarom je niet met een slim stukje software een Filemaker layout kunt exporteren naar een html5 bestand, waarbij de theme en styles worden omgezet naar css, de veldverwijzingen naar dataAPI calls en een html form en ‘lokale’ buttons naar Javascript. Een beetje tweaken en optimaliseren in Sublimetext en je hebt een oplossing die qua architectuur een beetje lijkt op php, maar waarbij Claris toch gewoon zijn licentiepegels kan incasseren. Het zou natuurlijk wel de bodem onder Claris Studio gedeeltelijk wegslaan. NB WebDirect is natuurlijk een knap staaltje programmeren, maar een ‘live’ update van layoutaanpassingen is leuk, maar natuurlijk volstrekt ondergeschikt aan een fatsoenlijke performance…
  13. Ik begeep inmiddels uit de Server2023 webinar (afgelopen week) dat het met name 'verbeteringen' zijn in de schaalbaarheid: het is gemakkelijker geworden om een extra workermachine in te schakelen, al of niet op dezelfde server. Paar kanttekeningen daarbij: - er werd niet gerept over 'echte' performance verbeteringen in de zin van efficiëntere HTML5, of meer shared code tussen verschillende WD sessies. Geen nieuws, slecht nieuws dus op dit punt; - de verbeteringen betreffen vooral de load balancing van de server waarbij de WD sessies beter over de beschikbare workermachines worden verdeeld; - het bijschakelen van een VM is leuk, maar natuurlijk een 'kostbare' oplossing. En als de VM opdezelfde fysieke hardware draait, zal het toch ergens vandaan moeten komen...
  14. Tsja, ik vond ook altijd dat er heel veel zaken werden gevraagd die feitelijk niet relevant zijn voor het bouwen van een applicatie. En verder altijd een hoop zaken die je gewoon kunt opzoeken als je ze een keertje nodig hebt, zoals de resultaten van allerlei Get-functies. Sowieso vind ik het een beetje suf dat je in de script- en functieeditors niet die informatie in een info-venster bij de hand hebt. Ik ga dat echt niet allemaal onthouden.
  15. Kom iets raars tegen: ik heb een bestand met een Remote Container veld, en een berekend veld (niet-opgeslagen berekening), dat de inhoud van het RC veld displayt. Als ik de scriptstap 'Save a copy as...' uitvoer kan ik de optie 'Self contained file' kiezen, waardoor de RC containerbestand geïntegreerd worden in het de kopie. Maar dat levert in dit geval een fout op: Filemaker probeert namelijk de niet-opgeslagen berekening ook 'op te slaan' en dat kan niet. Gevolg: een hele toeter aan foutboodschappen in het errorlog en het backupbestand wordt weer verwijderd.... Iemand een oplossing hiervoor of dit gewoon een 'feature'?
  16. Nog niet. We wachten tot iemand zich aanmeldt met een goed onderwerp!
  17. Ik begreep dat de performance van Webdirect 'dramatisch verbeterd' zou zijn in v2023. Heeft iemand daar bevestiging van? Ben erg benieuwd, want dat zou wel een belangrijke verbetering zijn en een reden om over te stappen. Omdat dit soort claims in het verleden toch met een flinke korrel zout genomen moesten worden, wacht ik eerst even de rechte resultaten af. Iemand?
  18. Als het goed is heb je een uitnodiging gehad…
  19. Gisteren tijdens de MeetUp weer even opgefrist over de Claris suite. Wat me alleen wel duidelijk is: draco praat alleen met mongo via Claris Pro. Oftewel: Claris Server houdt de Draco engine en Claris Studio heeft Mongo DB als backend. Claris Pro kan via een ESS+ achtige interface connecten met de MongoDB backend. Dat zal ongetwijfeld mooi werken, maar kennelijk praten Claris Server en Claris Studio dus alleen via Claris Pro met elkaar.
  20. Zoals ik zei, een veilige marge. Is 42 de leeftijd van Brad Freitag? Of is FileMaker in 1981 geconcipieerd? Dat lijkt me sterk.
  21. Ik heb de Claris Server geïnstalleerd op een Ubuntu 20.04LTS virtual box instance. Geen gierende performance, maar alles installeerde vooralsnog wel soepel.
  22. Ja, zonder ClarisID en internet aansluiting kom je nergens. Mede gezien het gebrek aan nieuwe functionaliteit blijft het voor mij voorlopig bij uitstapjes, geen instapjes.
  23. Peter Ik heb op 31 januari een email van noreply@claris.com gekregen (Welcome to your Claris Partner NFR license for Claris) met allerlei links. Eerst liep ik vast ( de link naar Claris Studio) maar toen heb ik de downloads knop geprobeerd en ziedaar ik kwam met mijn ClarisID in een mooie pagina met downloadbuttons terecht.
  24. Ik heb de NFR versie geïnstalleerd, Claris Pro 40 en ook Claris Server 40. Zo te zien exacte kopieën van hun FileMaker neefjes: zelfde hinderlijke tekortkomingen, performance vergelijkbaar. Bij Claris Server zijn ze nog vergeten de console helemaal aan te passen, die vermeldt nog Claris FileMaker Server. Ik vermoed dat het File Format ook precies hetzelfde is en dus nog gebruik maakt van de draco engine, en dat de 'conversie' betrekking heeft op twee zaken: 1. Overal wordt XML in de layouts en scripts geschoven als dat nog niet gebeurd is (bij FMP19 bestanden denk ik wel, maar oudere .fmp12 bestanden zijn vaak nog niet helemaal ge-XML-ed). 2. De minimaal vereiste versie wordt naar 40.0 opgekrikt, zodat je het niet meer kunt openen met FMP19 en eerder. Gezien de huidige versie van 19.6 hebben ze dus theoretisch nog 19 versies te gaan met de oude FileMaker voordat ze in versieproblemen komen. Ik heb geprobeerd te achterhalen of ik ergens een string '40.0' kon vinden zodat ik het bestand kon terugzetten, maar helaas. Misschien heb ik iets verkeerd gedaan maar ik ben bij de conversie wel alle gebruikers kwijtgeraakt. De Access Privileges zijn er wel en vermelden braaf de gebruikers, maar de FMP accounts zelf zijn uitgegumd. Maar ze willen natuurlijk voorkomen dat je met die oude spullen blijft werken. Teruggaan is nl. geen optie. NB stokpaardje: ik had graag native support voor SVG gezien....
×
×
  • Nieuwe aanmaken...