Ga naar inhoud

Rik Verbruggen

Leden
  • Items

    76
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. Wow, nu moet ik weer een nieuw onderwerp maken: 'Draaierig hoofd' Ik heb een eerste blik geworpen: super! Precies wat ik bedoel! Ga nu de details bestuderen en kijken of ik het kan toepassen in mijn bestand. Zover erg bedankt Menno.
  2. Hallo Menno, bedank voor je reactie. Ik snap je opmerking over het datamodel. Misschien heb ik mijn voorbeeld iets te abstract gemaakt. Hieronder misschien iets duidelijker. Blijft nog wat cryptisch misschien, don't ask TabelA zijn leden en TabelB kan voor ieder lid meerdere datums bevatten waarop hij/zij meerdere pogingen heeft ondernomen. Iedere poging bestaat weer uit 1 of meerdere sessies. TabelA (Leden): Lid A Lid B Lid C Tabel B (Pogingen): Poging Datum Aantal sessies 1 18-07-2016 3 2 18-07-2016 5 3 18-07-2016 2 4 19-07-2016 4 5 20-07-2016 6 6 20-07-2016 12 Een sessie hoeft verder niet te worden vastgelegd in een apart bestand. Verder zou je kunnen zeggen: leg 1 maal de datum 18-07-2016 vast met 10 pogingen maar iedere poging moet apart blijven bestaan. De lay-out is gebaseerd op 'Leden' en geeft dus steeds 1 lid weer met een portaal voor de pogingen van dat lid. Het aantal pogingen groeit gestaag. (Uiteindelijk zal ik via de relatie tussen de TO's of een filter op het portaal het aantal pogingen wat wordt weergegeven gaan beperken: bv. alleen de laatste x pogingen of alleen pogingen korter dan 3 maanden geleden maar dat is van later zorg) Het nieuwe portaal in de lay-out zou er dan zou moeten uitzien: Datum Aantal sessies 18-07-2016 3/5/2 19-07-2016 4 20-07-2016 6/12 Het is vooraf dus niet bekend hoeveel datums er zullen worden vastgelegd. Vastleggen van Rood, Groen en Blauw (zoals in mijn eerste voorbeeld) in TabelA lijkt me dan geen optie. Maar ik vermoed ik dat er wel een tussentabel zal moeten komen waarin iedere datum maar 1 keer voorkomt met daarbij een tekstveld voor het aantal sessies per poging. Daarop kan het nieuwe portaal dan gebaseerd worden maar hoe ik daartoe kan komen is me niet duidelijk.
  3. Ik heb twee tabellen, TabelA en TabelB, origineel niet? Er is een relatie tussen TabelA en TabelB (1:n). Verder is er een lay-out, laten we zeggen 'Lay-out1' die is gebaseerd op TabelA met een portaal voor TabelB. Stel dat de inhoud van TabelB als volgt is: Groep Aantal Rood 6 Groen 4 Rood 3 Blauw 2 Groen 1 Rood 12 TabelB wordt ook zo weergegeven in het portaal. Wat ik graag zou willen is een portaal in 'Lay-out1' die weergeeft: Groep ReeksAantallen Rood 6/3/12 Groen 4/1 Blauw 2 (Waarbij veld 'ReeksAantallen' een tekstveld is) Kan iemand mij op het spoor zetten hoe ik dit kan doen. Alvast bedankt.
  4. Is er nog iemand van FM die meeleest en dit misschien op kan pakken?
  5. Dat is eigenlijk de reden dat ik in een van mijn vorige reacties al over scriptparameters begon. Als je de inhoud van het veld meegeeft als scriptparameter aan het script kun je op basis daarvan (in het script) bepalen naar welk record moet worden 'gesprongen'. Ik kende toen nog niet de inhoud van het veld van waaruit je een ander record wilt openen maar ik zie in je voorbeeld dat het nogal ongestructureerde data is. Misschien is het een idee om de verwijzingen naar de andere records (vgl.nrs. zoals je ze in je voorbeeld noemt) in een aparte tabel vast te leggen en deze met een portaal bij ieder kunstwerk te tonen. Dan heeft iedere verwijzing (vgl.nr.) zijn eigen regel (record) in het portaal en kun je dat, bv door een knopinstelling toe te kennen (via dezelfde methodiek als scriptactivering toekennen) aan het portaalveld die het script aanroept, doorgeven als scriptparameter aan je script. Als je nog niet eerder met portalen hebt gewerkt zal het best even wat studie zijn maar wel de moeite waarde denk ik.
  6. Zoals je het zegt zou ik het niet helemaal verwoorden. Ik kijk er zo naar: Voor ieder veld kun je zeggen wat er moeten gebeuren bij bepaalde gebeurtenissen. Een gebeurtenis kan bijvoorbeeld zijn de toegang tot het veld. Deze gebeurtenissen worden opgevangen in de eerder genoemde scriptactiveringen. Klik maar eens met rechts op een veld en vervolgens op 'Scriptactiveringen instellen...' (Ik ga er even vanuit dat je een recentere versie van FM hebt dan die van halverwege de jaren negentig ) Dan zie je de verschillende gebeurtenissen (scriptactiveringen). Bij zo'n scriptactivering kun je een eenregelige scriptstap laten uitvoeren maar meestal zul je het laten verwijzen naar een script. In dat script kun je vervolgens zo'n beetje alles laten doen wat je hart begeert . Verder is het zo dat je aan een scriptactivering parameters kunt meegeven. Dat zou bijvoorbeeld de inhoud van het veld kunnen zijn waarop je klikt. In het uit te voeren script kun je dan op basis van de waarde van de parameter verder bepalen wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld naar welk record moet worden gesprongen of welke lay-out moet worden geopend om maar eens wat te noemen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Nou ja, da's ook niet helemaal waar maar veel .
  7. Hallo Jan, Bij ieder veld kun je een scriptactiveringen instellen. In feite kun je daar ieder gewenst script laten uitvoeren. Je zou bijvoorbeeld de scriptactivering 'BijToegangObject' kunnen gebruiken om naar een ander record te gaan of naar een andere lay-out als je dat wilt. Dat zou ook kunnen op basis van de inhoud van het veld waarop je klikt. Zo kun je het record waar je naar toe wilt springen afhankelijk maken van de inhoud van het veld. Ook kun je dan een internetpagina openen. Je zou met scriptstap 'Event verzenden' een webpagina kunnen openen in de browser. Ook kun je een webpagina laten zien met behulp van een Webviewer-object. Ik weet natuurlijk verder niet wat je wilt maken dus een specifieker antwoord heb ik niet voor je.
  8. Inmiddels heb ik een word-a-round gevonden. Als in de knopinstelling van het venstermenu de scriptstap 'Ga naar veld' met als veld het venstermenu zelf wordt opgegeven, wordt pas bij een tweede klik in het venstermenu een lijstitem geselecteerd. Niet fraai maar werkt wel. Banach, bedankt voor het meedenken.
  9. Ok, dus op Mac werkt het selecteren door intypen van de eerste letter(s) wel. Dan snap ik eerlijk gezegd ook niet waarom dat in Windows niet werkt, zou het leven zo veel makkelijker maken. Ik ken overigens de mogelijkheden van de keuzelijst. Het jammere daarvan is dat je niet de omschrijving kan tonen en dan het overeenkomstige nummer, wat bij die omschrijving hoort, vastleggen zoals dat met het venstermenu wel mogelijk is. Bijvoorbeeld 1 = 21% btw, 2 = 6% btw dan: '21% btw' tonen en getal 1 vastleggen. Ik ken de truc van Guy Stevens (weet niet of het van hem is maar hij legt het wel aardig uit) om velden over elkaar te leggen maar daar kleven ook weer nadelen aan. Ik vind het eigenlijk ook geen elegante oplossing. Is dat dat belangrijk? Ik weet het niet. Vraag me alleen af waarom FM na al die jaren dit soort simpele dingen nog steeds niet echt lekker voor elkaar heeft (onder Windows tenminste). Tnx Banach
  10. Hallo Banach, Ik heb een voorbeeldbestandje bijgevoegd. Je kunt het nabootsen door het volgende te doen (zo werkt het bij mij in ieder geval): - Klik met de muis op het driehoekje en houdt de linkermuisknop ingedrukt - Beweeg de muis over een van de opties - Laat de linkermuisknop weer los Op dat moment is de optie waar je boven hing geselecteerd. En dat allemaal met één muisklik. Als je het langzaam doet zou je bijna zeggen dat het een feature is maar zo voelt het, in ieder geval voor mij, niet. Jammer overigens dat je niet m.b.v. de eerste letter een optie kunt selecteren zoals bij de keuzelijst maar da's weer een andere discussie Rik Venstermenu.fmp12
  11. Sorry Banach, ik ben onduidelijk geweest in mijn onderwerp. Daar stond 'Keuzelijst'. Dat heb ik inmiddels aangepast naar 'Venstermenu'. Misschien ben je van de keuzelijst uitgegaan in je antwoord. Ik weet het niet helemaal zeker. Anyway: de keuzelijst werkt prima voor mij bij open klikken en het maken van een keuze. Het gaat om het venstermenu. Bij het venstermenu kan ik alleen het pijltje 'niet tonen' (volgens jouw suggestie) door een andere objectstijl (rechtermuis op het venstermenu/Objectstijl) te kiezen maar het venstermenu blijft dan het zelfde werken. M.a.w. ik klik op het pijltje in het venstermenu en op het moment dat ik maar iets te snel de muis verder beweeg wordt de eerste optie in de lijst al gekozen. Het gaat alleen goed als ik supernetjes de muis op het pijltje zet (of op het veld als een objectstijl wordt gekozen waarbij het pijltje niet wordt getoond), de muis goed stil houd, vervolgens klik en 'wacht' tot het venstermenu open is en daarna pas met de muis naar een keuze in het venstermenu beweeg. Je denkt misschien: waar gaat het nou helemaal over? Op zich lijkt het niet zo'n probleem. Maar ik gebruik de lay-out met het venstermenu (meerdere trouwens) zo intensief dat het gevoelsmatig erg afremt. Nou ja, ik was benieuwd of er meer mensen zijn die dit zo ervaren en of er misschien iemand is die al eens een oplossing heeft gevonden.
  12. Hallo FM-ers, Op een lay-out is een venstermenu opgenomen. Als je in alle rust de waarde in het venstermenu wijzigt gaat dat prima. Je klikt de venstermenu open door op het pijltje te klikken en kiest een waarde. Maar bij wat meer haast gaat het bij mij vaak verkeerd. Terwijl je klikt op het pijltje om het venstermenu te openen beweeg je de muis al verder het veld in. Wat mij dan vaak gebeurt is dat FM de bovenste optie in de lijst selecteert en dat als mijn keuze ziet terwijl ik voor mijn gevoel nog helemaal niets heb gekozen. Vervelend, want ik weet dan niet meer wat er stond. Met scriptstap 'Vorige versie record/verzoek' kan ik de vorige waarde wel terugkrijgen maar toch. Ook zou ik een keuzelijst kunnen gebruiken. Maar ik werk vaak met een opgeslagen getal i.p.v. de omschrijving die daarbij hoort. Ik ken de truc met velden over elkaar maar die vind ik ook niet ideaal. Het venstermenu zou toch gewoon goed moeten kunnen werken!? Ook voor wat ongeduldigere gebruikers. Herkent iemand deze situatie? Heeft iemand hier een oplossing voor? (behalve een iets rustiger leeftempo aanhouden ) Ik werk onder Windows. Rik Verbruggen
  13. Die link had in nog niet gelegd. Meteen geprobeerd: probleem opgelost! Tnx Banach. @FM Is er iemand die dit oppikt?
  14. Hallo allemaal, Via scriptstap 'Record opslaan als PDF' heb ik een pdf bestand aangemaakt van een lay-out. Bij het openen in Acrobat Reader ontstaat een foutmelding (bijgevoegd) die aangeeft dat het bestand is beschadigd. Config: - Window 7 - Filemaker 14.0.6 Wat ik al geprobeerd heb (zonder resultaat): - Acrobat Reader verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. - Filemaker (incl. Bonjour) verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. - Het FM-bestand op twee andere machines gezet (1 x zelfde Win.versie/zelfde FM-versie en 1 x Win10/Zelfde FM-versie). Daar ontstaat de foutmelding niet! - Gezocht op internet. Daar zie ik eigenlijk alleen problemen bij aanmaken van een pdf als er een lege portal in het spel is maar dat is bij mij niet het geval. Wat me opvalt: De pdf wordt dus gewoon aangemaakt. FM geeft geen enkele foutmelding maar bij het openen van de pdf door Acrobat Reader geeft AR dus de foutmelding. Wat opvalt is dat de pdf iets kleiner is dan de pdf's die op de andere machines zijn gemaakt en geen foutmelding geven. In principe lijkt me dat alle pdf's identiek zouden moeten zijn in grootte maar dat is niet het geval) Iemand enig idee waar dit in kan zitten? Alvast bedankt voor eventuele reacties. Rik Verbruggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...