Jump to content

Marsau

Leden
 • Posts

  588
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Marsau

 1. Vanzelfsprekend kan je sms verzenden vanuit FileMaker. gebruik van iMessage icm AppleScript ligt misschien minder voor de hand voor server (hoog volume) server oplossingen. Maar kan ook. je kan gebruik maken van de API’s van providers als MessageBird of Twilio. Sinds jaren kan je ook FmSMS aanschaffen, waarin de integratie al is uitgewerkt. via MessageBird etc moet ook integratie met Whatsapp mogelijk zijn.
 2. Dat is niet in tegenspraak met mijn benadering. Ik hanteer zelf wel als principe dat backups geautomatiseerd moeten zijn.
 3. Ja, ik ook. Maar wat betreft de script stap en het (SessionID): je denkt eigenlijk verder dan alleen sessie-identificatie als je zoveel sessie-data wilt opslaan.
 4. Je kan hem ook gewoon aanlaten èn aparte regels maken die een grotere tijdspanne bestrijken, met verificatie & cloning. Het selectief apart zetten van backup(onderdelen) kan je volledig automatiseren. Ik doe dat bijvoorbeeld met een aparte app op basis van Base Elements i.c.m. een cloud-service.
 5. De vraag is of veld "Sessie 1" een geldige datum heeft. En zo ja, waarom daar een toekomstige datum zou staan als er niet betaald is. Alternatieve benadering: zorg voor een simpel (al dan niet gecalculeerd) veld met een Boolean ( 1 of 0/niks) als er wel/niet betaald is. Filter daarop, meer heb je niet nodig. Betalingsbevestiging is een separaat vraagstuk.
 6. Voor toekomstige sessies: binnen de gemeente Utrecht zijn volgens mij in alle buurthuizen zaaltjes te boeken voor dit soort activiteiten. Men hoopt natuurlijk op sociale, wijk gerichte activiteiten, maar voor clubjes als die van ons (niet 100% marktgericht) zullen een wat hoger tarief hebben.
 7. Het opnieuw invullen van een kloon ligt voor de hand. Moet dan wel beschikbaar zijn, natuurlijk. Anders opbouwen van de bestaande applicatie lijkt mij een zware optie. Dan moet er - business case technisch - heel wat op tafel liggen. Of je moet het in een middagje kunnen, wellicht. Als je geen problemen ervaart met de bestaande applicatie, lijkt mij niet dat je een case hebt. Wel zou ik vanaf nu gaan zorgen dat je met de backups ook een kloon vastlegt. Of in een aparte ontwikkelomgeving een soort moeder-versie bijhoudt o.i.d.
 8. Fascinerend, die sessieID optie. Ik maak al jaren hiervoor een standaard-veld aan o.b.v. een UUID om sessies te identificeren / traceren. Gaat prima, dus niet zo duidelijk wat deze optie dan toevoegt.
 9. Of FileMaker cloud, eveneens onbetaalbaar voor budgetlozen. Maar het helpt als je een heldere concept hebt van de applicatie die je voor ogen hebt. Dan kan je wellicht ook bepalen of het een business case hebt. En dat het dus wat oplevert, in plaats van dat het wat kost.
 10. Ik doe dit doorgaans toch met een aparte tabel voor de BTW tijdsvakken. Je hebt dan meer controle over de info, dat je wellicht ook wil combineren met gegevens over de aangifte zelf.. Maak een codering aan (maand- of kwartaalcode) in alle te boeken stukken, koppel dat aan de BTW-perioden. Door resumés te gebruiken krijg je een dynamisch (lopend) overzicht. Bovendien kan je de aangifte 'mimicen' door alle vakjes 1 t/m 5 te vullen. Je kan rekening houden met intra-EU en extra EU-uitgaven zodat je ook de desbetreffende vakjes kan vullen. Tenslotte kan je vastleggen wat je daadwerkelijk aangeeft, zodat je later nog een eventueel verschil kan detecteren.
 11. Ok, ik las daar even over heen. Dus pdf-scriptstap-specifiek. Is dit wat? https://community.claris.com/en/s/question/0D50H00007H1uX8SAJ/solved-save-records-as-pdf-not-working-on-new-windows-install-error-800
 12. Functie Last ( ... ) doet wonderen. Of een ExecuteSQL. Het hangt natuurlijk af van de bestaande opzet, of de inrichting van de bedrijfsvoering. Maak een calculatieveld aan bij je klanten waarin je deze verwerkt.
 13. Je probleem is iets breder dan het pdf-vraagstuk. Het lijkt erop dat je helemaal niets met de lokale schijf kan doen. dus more to come.
 14. Ik hoor het woord API-koppeling niet vallen. Is er een expliciete keuze gemaakt voor handmatige import?
 15. Oplossing van dit probleem eindelijk gevonden. Het is een combinatie van: - thema 'klassiek' (een bron van problemen volgens Claris) - WIndows OS - FileMaker versie (waarschijnlijk). Wijzig het thema en er is toegang, - mits de privileges toereikend zijn natuurlijk!
 16. Nou ja, de logica is dat FileMaker niet kan schrijven naar die one-drive systemen; verboden tekens of niet. Check eens of je een pdf vanuit een container kan wegschrijven.
 17. Fout 800 zag ik vaak als er in een dynamische bestandsnaam verboden tekens verschenen voor de schijf waarop de actie gericht is. De oplossing was dan ook vaak eenvoudig.
 18. zie je inbox! De discussie hoor hier niet thuis, maar ben er erg verbaasd over. Je kan zo facturen doen verdwijnen door een klant uit je administratie te halen.
 19. Hier ga je de fout in, zoals Banach ook aangeeft. Je facturen moeten een doorlopende reeks zijn voor de belasting. Calculatie kan zijn: stamnummer & Right ( 10000 +volgnummer; 4) volgnummer wordt nu essentieel, en mag dus niet onderbroken zijn.
 20. Waarom calculeer je het factuurnummer niet met een stamnummer en een volgnummer? Gewoon bij de velddefinities… Er valt overigens wat voor te zeggen om een factuurnummer pas aan te maken als de factuur definitief is. Dan kan je concepten aanmaken zonder dat je de bestaande nummering verstoort. In dit geval ligt scripten wel voor de hand.
 21. Dank je wel, Menno. was nog niet in de gelegenheid het uit te proberen. Komt nog.. Maar wat je zegt: als de route tot stand kan worden gebracht op basis van Ip maar niet op basis van een fqdn, - omdat die er niet is, hooguit een lokale domeinnaam - dan kan het wel door “verify..” etc uit te vinken?
 22. Mooie benadering, Peter! Ari: Probeer het gewoon in de dataviewer. overigens: is er echt geen FileMaker native oplossing mogelijk? Het is de omkering van Filtervalues. Ik gebruik daar doorgaans een CF voor. Geen performance issues ervaren.
 23. Heb het zojuist getest. Het werkt niet. Fout 1631. Ik moet dus een intern adres benaderbaar maken vanaf een extern IP adres, met geldige (sub) domeinnaam en SSL-certificaat.
 24. Vanzelfsprekend. Op een verkeerde layout staat de container niet. Context is essentieel.
 25. Ik word nieuwsgierig naar je business. Je hebt dus tafels, en per tafel wordt een ticket samengesteld. Geen idee hoe je het precies doet, maar heb wel een idee hoe het zou kunnen. Ik zou een tabel met tafels maken (design principe: geen zaken hard coderen die variabel kunnen zijn). Elke tafel verwijst naar tickets, waarvan er dus één openstaat gedurende de aanmaak, oftewel status-concept. Dat gegeven zou ik gebruiken. Maak een extra table-occurence aan van facturen bij de tafels, obv een relatie dat tafelnummer + status concept. Knopje is een eenvoudige one-step go to related record; dus niet eens een script.
×
×
 • Create New...