Jump to content

Peter Wagemans

Moderators
 • Posts

  2195
 • Joined

Everything posted by Peter Wagemans

 1. Gisteren de NAS waarop de Clarify site staat beginnen updaten, maar gezien dit een "major update" was ( DSM6->DSM7 ) moest er nog vanalles achteraf gebeuren. En werkte er nog niet veel. Gelukkig heeft Menno me even een mailtje gestuurd. Waarom doe ik dat ook op het moment dat Apple met hun nieuwe MacBooks uitpakt. Inderdaad. Vergeten dat ik ermee bezig was.
 2. Lol. Ik zal laten weten of het opgelost geraakte me server 19.
 3. Vooraleer ik deze vraag aan Claris stel, toch even checken hier in onze lokale FileMaker gemeenschap… Een klant belt me op en meldt dat de iPad versie van FileMaker Go 19 niet kan inloggen op zijn server. Rare zaak, Go blijft hangen tijdens het openen van de file. De Server is v18. De iPhone versie doet het uiteindelijk, maar alleen nadat er een "force touch" op de filenaam werd gedaan, zodat je het "Sign In" en "Favorite" popup menuutje krijgt. Na het ingeven van login/paswoord blijft de file daarna correct open gaan. Is dit misschien een issues met Go 19 clients op een Server v18.04? Kan iemand dit bevestigen? Ik vraag de klant in elk geval om met de server al naar v19 over te gaan.
 4. Op Windows is FileMaker van browser veranderd, en daar ben ik wel blij mee. Maar er loopt hier iets mis - consistent bij de klant en bij mij hier ook - bij het inslepen van een PDF in een container veld, komt er een dialoog in het containerveld die vraagt of Edge als default kan ingesteld worden, waarop ik toestemming geef, en er weeral in het containerveld een foutboodschap wordt getoond dat dit niet kan. De PDF komt dan eigenlijk niet binnen, wat je niet ziet, behalve als je dan even naar layout mode gaat en terug in browse, dan zie ik dat de PDF helemaal niet binnen is gehaald. De PDF via het context menu binnenhalen -> geen error, geen domme vragen. De versie is 19.3.2.206, ik denk dat er nog een bug fix moet komen voor dit soort toestanden, kan iemand beamen dat dit speelt?
 5. Een goeie Philip, niet aan gedacht .
 6. Vandaag even tijd gehad om dit te bekijken. Het is inderdaad mogelijk om dit te doen, en het kan ook geen conflict veroorzaken op de server, zelfs als je dev database in dezelfde map staat. Eerst heb je "RC_Data_FMS". Daarin maakt FileMaker Server een mapje met de naam van je file. Dan pas komt de verwijzing die binnen de database is gemaakt. Dan komt de rest van de structuur. Een kopie van een file met dezelfde external container structuur komt dus nooit in conflict, omdat er eerst een mapje met de file naam wordt gemaakt, wat alles netjes scheidt. Ik zie regematig dat iemand haar of zijn FileMaker file een versie nummer geeft, bijvoorbeeld "Facturen v3.fmp12". Best niet doen dus Antwoord op de vraag is dus een simpel "ja", maar best altijd de dev file dezelfde naam geven. Niet wissen via de console, want dan wist FMS alle externe containers! Gewoon vervangen in de Databases folder.
 7. Goh, bedankt voor al die feedback, maar ik heb mijn belofte nog niet kunnen waar maken. Vandaag en gisteren een beetje zot gedraaid. 4.000 plug-in calls moeten er vervangen worden. Als dat geen kaboutertjeswerk is. Moet morgen lukken.
 8. Dat is het nu net. Ik wil geen enkele verwijzing veranderen. Ik zal het eens testen, en laat hier iets weten.
 9. By the way. Ik heb redelijk grote collectie OpenVPN verbindingen, die ik al heel lang met Viscosity beheer. Daar heb ik ooit eens 8 euro voor betaald en sindsdien niets meer geloof ik. De configuraties zijn gemakkelijk importeerbaar en exporteerbaar, en je kan zowat alles via de dialoogjes tweaken. Er is ook een log. In hun drang naar eenvoud heeft Apple zaken als VPN ook volledig ondoorzichtig gemaakt. Werkt het niet, heb je pech. Zou er een alternatieve front bestaan naar de Apple VPN configs? Ik heb geen zin in .plist filetjes te gaan knoeien. Menno, dat pakketje waarover je schrijft, heb jij die pakketjes gemaakt, en zo ja, welke tool gebruik je daarvoor?
 10. Bedankt om even te checken. @Banach blij dat het werkt bij sommige mensen, er is hoop voor mij nu :-). Ik heb 2 handmatige VPN configuraties in mijn netwerk lijst. Beide zijn Cisco IPSec configuraties die ik handmatig heb ingevoerd. Die kan ik niet exporteren, in tegenstelling met jouw configuraties, Menno. Dit is allemaal zo vreemd. Ik heb ook eens de root account geactiveerd, daarmee ingelogd en dan geprobeerd. Maakt niet uit. Ooit komen we er achter. Maar blijkbaar niet vandaag.
 11. Als ik me niet vergis, is in de ene situatie alleen Google Chrome geinstalleerd, en in de andere situatie Adobe Acrobat.
 12. Dit lijkt me zo voor de hand liggend. Een virtuele machine met een Ubuntu 18.04 LTS er op, en FileMaker Server al geinstalleerd. Natuurlijk met DHCP en zonder dat het 2de stuk van de installatie is uitgevoerd - via de admin console inloggen en de server verder communiceren. Perfect legaal voor het Ubuntu stuk, voor het server stuk zitten we wat grijs vrees ik. Claris voorziet geen manier om FileMaker Server te downloaden, als je geen licentie hebt, is dat correct? Voor de updates is dat zo lullig ook, geen download link. Als is dit niet publiek beschikbaar te maken, zoiets wil je toch gewoon in je arsenaal hebben zitten? Een blueprint van een servertje, op 5 minuten ben je klaar met configureren. Ideaal voor een dev omgeving bij een klant?
 13. Bij de wat minder grote klanten wil ik eveneens een "development omgeving" opstellen. Dat lijkt niet zo moeilijk bij een 1-file oplossing: gewoon hernoemen en eveneens op de server zetten. Maar dat is natuurlijk een instinker. Als je externe containers hebt, dan zitten die in een folder naam die initieel de bestandsnaam draagt. Je bestand hernoemen zal die folder naam niet veranderen, met als gevolg dat je dezelfde externe containers folder deelt, wat niet gezond is natuurlijk. Wat gebeurt er als je 2 hosting folders hebt, heb je dan ook 2 container folders? Ik dacht van wel. Kan je dit dan wel doen, als je de dev file in de andere folder houdt? Waarschijnlijk gevaarlijk, de dag dat ik me vergis gaat de klant heel boos zijn. Maar het bespaart wel een development opstelling. Iemand ervaring mee?
 14. Dit vind ik zo vreemd. Ik denk dat het al gemakkelijk sinds OSX Leopard niet meer werkt. Netwerk configuratie-paneel. Je hebt daar zo'n menuutje waar je netwerk configuraties mee kan exporteren. Prima denk ik elke keer, en elke keer zie ik dit: Gewoon grijs. Importeren kan, exporteren niet. Je ziet de vraag op de Apple forums, en elke keer doet de Apple persoon net also het gewoon zou moeten werken. Bij iedereen en op elke machine die ik onder handen krijg is dat menuutje altijd… grijs. Iemand van jullie waar die export wél mogelijk is? Iemand die snapt wat er aan de hand is?
 15. De link die Marsau geeft is inderdaad de beste manier om die zaken bij Claris aan te kaarten. Er kan ook gestemd worden, maar ik heb de indruk dat Claris vele van deze feature requests gewoon naast zich neerlegt, en als dit niet het geval is, er toch veel te weinig aandacht aan besteedt. M.a.w. ik ben eveneens zwaar gefrustreerd over hoe Claris het beleid voert over welke bugs er gefixt worden, en welke features erbij komen. Die frustratie kan ik dan best een beetje tegengewicht geven in de vorm van apathie. Claris doet wel of ze geinteresseerd zijn, maar doet uiteindelijk gewoon hun eigen zin, wat voor mij overkomt: ze modderen maar wat aan. Er is een periode geweest dat FileMaker Inc de developers hun belangrijkste asset vond. Die tijd is voorbij, niet echt duidelijk voor mij welke logica er zit in het beleid. Het is misschien een goed plan om een paar van die bestaande ideeën die daar op https://community.claris.com/en/s/ideas besproken worden, ook een keer hier te bespreken. Het verhoogt de zichtbaarheid naar ons nederlands taalgebied, en zal misschien wat meer stemmen daar genereren. De enige manier om de huidige situatie te verbeteren, is reageren. Dat ideeën forum heeft veel te weinig reacties. Waarschijnlijk omdat Claris er ook geen werk van maakt, of maar half werk. Zo was er een paar jaar geleden de vraag om met script parameters te kunnen werken, "natively" d.w.z. met filemaker dialoogjes, variabelen enz. Claris koppelt een JSON bibliotheek aan FileMaker die zelfs bepaalde types van variabelen in FileMaker niet ondersteunt, en vindt dan dat de vraag ingevuld is. Bullshit. JSON parameters voegen een onnodige complexiteit aan FileMaker toe, en zijn zelfs volledig in tegenstrijd met het argument gebruiksvriendelijkheid, dat zo hoog in het vaandel van Claris gedragen wordt. Het is een set van functies die handig is als je met data APIs en zo begint, het is GEEN oplossing voor de script parameter vraag. Maar je zal zien dat de vraag botweg afgesloten is. Jeez. Ik ga nu stoppen want ik wil de dag niet in deze mindset beginnen. Ik ben dus voorstander om ideeën te bespreken, maar vind dat Marsau een belangrijk punt heeft. Op dit forum al onze ideeën en diegene die daar al staan, bespreken. Maar dan als een brainstorm, en een voorbereiding tot het posten van onze resulterende ideeën, en het stemmen op bestaande ideeën op https://community.claris.com/en/s/ideas
 16. Vind troost in het feit dat je niet alleen bent. Ik hou altijd mijn hart vast als ik een server update of upgrade moet uitvoeren. Ik heb al verschillende keren de FileMaker Server compleet in de soep laten draaien, terwijl ik braafjes de regels had gevolgd tijdens het updaten. De-installeren en her-installeren is dan inderdaad de beste oplossing. Maar soms werkt die ook niet. Een paar jaar geleden had je op Windows die extra componenten die maar niet geinstalleerd geraakten. Daar heb ik zover moeten gaan dat ik dan een volledig herinstallatie van de server moest doen. Ik wijt dit aan Claris. Er wordt te weinig getest. En als je de (externe) mensen die gratis en voor niks test feedback geven, afzeikt, dan wordt er nog minder getest, want dan testen die mensen niet meer.
 17. Deze week probeerde ik met de M1/19.3 een DDR te maken. Heb dit niet opnieuw geprobeerd met die combinatie wegens geen tijd, maar heb het daarnet met een eenvoudg filetje gedaan en toen werkte het wel. Misschien niet gerelateerd aan 19.3.
 18. Net geinstalleerde op een Mac Mini M1 ( minimale config (8gb) 256gb ). Ik moest mijn dock shortcut terug aanmaken, misschien omdat ik ge-command-klikt heb op het icoontje tijdens de installatie (nieuwsgierig aagje). Ik zag ook dat AL mijn security instellingen terug weg zijn. Dingen zoals full disk access, notifications, enz. [Edit]Correctie: FileMaker Pro is nu plots wel te zien in de "Files and Folders" sectie van "Security & Privacy" van de Mac.[/Edit] OPGEPAST! Plug-ins die NIET voor Apple Silicon zijn gecompileerd, zullen niet herkend worden. Wie dus de DoScript, DoSQL of eID gebruikt, denk erom dat Lesterius gestopt is met myFMButler en dat deze plug-ins niet meer ondersteund worden. De MBS plug-in is OK. Andere plug-ins zullen ook problemen geven, Blijf voorlopig op 19.2 als je een M1 hebt, en nog geen vervanging hebt voor deze plug-ins. Ik heb een youtube filmpje van Toji Takeuchi van de laatste dotFMP, over installatie van een Let's Encrypt certificaat op FMS. Dit weekend ga ik software labootje spelen. Nooit erg blij geweest met CentOS, en dit forum heeft ook jaren op Ubuntu gedraaid, dus daar voel ik me veel meer thuis. Zelfs al heb ik een clarify wildcard certificaat, tijd om dit alles eens te proberen en misschien jaarlijks veel geld uit te sparen.
 19. Iets verder geraakt, met 3th party tools, maar vang toch uiteindelijk bot: Het is dus duidelijk dat er iets moet gebeuren bij Claris, voor dit gaat draaien. Wie weet meer?
 20. Ik moet dit ergens opgevangen hebben, FileMaker Go draaide op een m1 Mac onder macOS. Dan lees ik dat Apple de zaken geblokkeerd had, dan weer gedeeltelijk gedeblokkeerd zodat je alleen via de App Store kan downloaden, en nu zie ik inderdaad in de App Store applicatie op de m1 Mac dat er een selectie van iOS apps kan gedownload worden… maar niet FileMaker Go. Ik denk hier aan het gebruiksgemak tijdens development. Het zou wel cool zijn dat ik inderdaad simpelweg FileMaker Go zou kunnen draaien, ipv de iPad te moeten gebruiken. Weet iemand hoe hier de steel in de vork zit? Plant Claris een versie die ook op macOS draait?
 21. Die chessbase link werkte niet meer, dus eens op mij file server gezoch. Daar vond ik de bewuste confituursessie versie. Niks mee gedaan, voor de liefhebbers die het geconverteerd en aan de praat krijgen. ChessBase Confituursessie.zip
 22. Zeker interesse Marcel! Ook even gespeeld met Simon, best wel moeilijk, ik denk dat misschien wat timing aanpassingen voor fmp12 nodig heeft. Ook eens gezocht naar het Tetris voorbeeldje. In bijlage. Het geluid werkt natuurlijk niet, vergt wat uitzoek werk. Tetris.zip
 23. Je hebt nieuwe licenties nodig, van zowel Filemaker Pro als Filemaker Server. Als je dat niet goed weet, dan is het misschien beter om voor een FileMaker Cloud oplossing te gaan. Je gaat de installatie door een professional moeten laten uitvoeren, en die mensen kosten ook geld. De installatie van een Filemaker Server is vandaag niet meer zo simpel als vroeger, niet alleen moet je best wel wat belezen zijn over hoe je zoiets doet, je hebt achteraf ook nog een SSL certificaat aan te vragen en te installeren. Dus reken niet alleen de werkuren van de IT persoon maar ook de prijs van een SSL certificaat. Leesvoer: https://help.claris.com/en/server-installation-configuration-guide/ Sorry, ik vind niet direct de Nederlandstalige link. Als je, nadat je dit allemaal grondig gelezen hebt, er zeker van bent dat het hier wel mee zal lukken, ga dan verder zoals ik initieel suggereerde. Indien niet, heb je dus 2 opties, je investeert in werkuren door een IT persoon om je server te laten installeren, dus nog altijd plan A, maar je installeert niet zelf. Verwacht voor je SSL certificaat en je IT persoon werkuren ongeveer 500 euro kosten. Plan B: die kosten heb je niet ( dus ook geen Mac mini of externe HD of andere kosten ) als je voor de FileMaker cloud oplossing gaat. https://store.claris.com/filemaker-cloud/program/essentials Daar vind je een niet-technische oplossing vanaf 21 euro per gebruiker per maand. Ik ben geen licentie specialist, maar dit omvat volgens mij zowel de server als de clients, dus je instap is veel gemakkelijker. De FileMaker server moet niet meer geïnstalleerd worden, die is er gewoon onmiddellijk. Dit kost je elk jaar vanaf 1260 euro. Zélf hosten wilt ook zeggen dat je licenties moet huren: https://store.claris.com/teams Dit kost je elke jaar 1320 euro ( 960 + 360 ). Dus zelf hosten is pas interessant zodra je ofwel meer dan 3 bestanden wil hosten, ofwel een aantal bijkomende noden hebt, zoals WebDirect bijvoorbeeld, of als je meer dan 10 gebruikers moet bedienen. Aan jou om te beslissen, maar zoals je ziet zijn we ondertussen al ver weg nu van het plaatje "20 euro per maand". Dit is de harde realiteit. Blijf je op FileMaker Pro 15, dan is alles veel goedkoper, want je kan bij een bedrijf terecht dat shared hosting doet, bv: https://www.oditech.com/filemaker-hosting/shared-filemaker-hosting/ Maar, let wel dat je geen bijkomende FileMaker Pro 15 licenties meer kan kopen. En dat je Macs binnenkort FileMaker Pro 15 niet meer correct gaan kunnen draaien. Je kan dat wat rekken als je switcht naar Windows, waar oudere software versies langer ondersteund blijven. Hopelijk heb je hiermee voldoende informatie. Volgens mij kan je volgende conclusies trekken: Als je dit professioneel wil aanpakken, en je hebt een eenvoudig opzet, ga je voor FileMaker Cloud ( plan B ) Als je dit professioneel wil aanpakken, en je hebt een complexere opstelling, ga dan voor self-hosting ( plan A ) Als prijs een issue is, blijf dan FileMaker 15 gebruiken, zolang dat mogelijk voor je is, en ga voor shared hosting zoals bij Oditech.
 24. Voor 20 euro per maand heb je alleen die oudere "shared" (< v17) hosting, die veel kost-efficienter was voor de hostende bedrijven. Je kan alleen nog "dedicated" hosten met de huidige versie, omdat FileMaker dit niet meer toelaat, en het ook controleert. Begint zo rond de 30 euro per maand. Bijvoorbeeld: https://dash.greenmini.host/store/colocated-mac-mini Koop een 8GB/256GB m1 Mac mini (< 800 euro), en zet daar je FileMaker Server op. Zorg ervoor dat je 'm via "screen sharing" kan overpakken, want eens dat ding in de hosting staat, is dat de enige manier dat je er nog bij kunt. Zorg ook voor een extern USB schijfje om je backups op te maken, kost je rond de 80 euro. Volgens mij is dat zowat de goedkoopste manier om op internet FileMaker Server te hosten, terwijl je nog steeds kwalitatief goed zit.
×
×
 • Create New...