Jump to content

Peter Wagemans

Moderators
 • Posts

  2212
 • Joined

Everything posted by Peter Wagemans

 1. Start met een zeer ernstige slide in de achtergrond.
 2. Nog wat op getest, en hier zijn mijn uiteindelijke bevindingen: 1. Vanaf FileMaker Pro 19, als je een tabel bijmaakt, wordt een layout bijgemaakt in de stijl "Apex Blue". Dit gedrag is niet aanpasbaar. 2. Om een layout in een bepaalde stijl aan te maken, selecteer een layout in het actieve window, die de gewenste stijl heeft. Maak dan een nieuwe layout. Dit werkt zowel in single user mode, als wanneer je op een host bent ingelogd.
 3. Apex Blue is alfabetisch de eerste, dus ik denk dat FileMaker gewoon de eerste uit de ingebouwde themas kiest. Als ik een custom theme maak op een lokale file, dan FileMaker afsluit en terug de file open, wordt bij de eerstvolgende nieuwe layout voor dat custom theme gekozen, zélfs als het alfabetisch niet het eerste is. Waarschijnlijk zit het truukje in… de file lokaal pakken. FileMaker stockeert dan veel meer keuzes als default. Tijd dat ze daar eens werk van maken. Als Claris Studio af is natuurlijk, want dat gaat voor
 4. Ik heb de vraag in 2021 op fmforums gesteld, maar blijkbaar vinden ze Apex Blue daar een geweldige goeie default voor nieuwe layouts. https://fmforums.com/topic/108948-apex-blue-can-i-get-rid-of-it-for-new-layouts/ Ikke niet. Heeft er iemand een idee hier hoe je die default verandert? Met een "default veranderen", bedoel ik niet dat je de layout elke keer aanpast, natuurlijk maar dat je per default iets krijgt dat je zélf op 1 of andere manier instelt. BTW, het Clarify forum bestaat 20 jaar deze maand. Leuk om even bij stil te staan.
 5. Wat is het verhaal met die belgische nummerplaten achter Brad (his, her, him)?
 6. Dit lijkt de oplossing: https://www.mbs-plugins.com/archive/2020-04-22/Digitally_signing_PDF_with_Dyn/monkeybreadsoftware_blog_filemaker maar zoals vermeld, we gaan dit verder uitspitten.
 7. De techniek via de MBS plug-in hier besproken, is in gebruik bij een aantal klanten en draait al 2 jaar zonder problemen. Ondertussen is https://support.myfmbutler.com er mee gestopt. Dus denk eraan dat de intel plug-in van MyFMButler niet native op de nieuwe Macs kan draaien, en dat de MBS plug-in netjes (en al lang) Apple Silicon ondersteunt. @andries heeft me gecontacteerd ivm de eiD reader filemaker file/bibliotheek. We zijn dus nu aan het bekijken hoe we PDF files kunnen "signen" met de routines die we hebben. Dus ipv een PDF te downloaden, te printen, te tekenen, terug te scannen, en dan terug te mailen, zou je dan de PDF kunnen signen en terugsturen. Iets simpelder. En leve de bomen. Daarom vind ik dat in deze COVID tijden het wat raar is dat er zo weinig reactie is op deze thread. Je zou denken dat er nood is aan dit soort software, niet? Elke vorm van feedback is dan ook welkom, als is het zelfs om de mensen die hier technisch mee bezig zijn wat te motiveren.
 8. Ontdekt dat die UPS van 3000VA die ik zowat cadeau heb gekregen… eigenlijk een beetje een vergiftigd geschenk blijkt te zijn. Zo'n APC gaat 24/7 met 30 watt lopen. Vervangen door een APC Pro 900, die is tevreden met 5 watt of zo. Ik heb hier alles kunnen terug brengen tot zo'n 75 watt: kabel modem, switches, firewall en web server machine. Gezien we komen van een 180 watt situatie ben ik heel blij hiermee. Sorry in elk geval voor de wat onstabiele situatie de laatste dagen. Er was een zeker leercurve.
 9. Als het HD floppies zijn. Gelukkig moet ik het niet op floppies backuppen. Zou even duren.
 10. Zodra ik het kalmer aan gaan doen - ik zit nog aan de goeie kant van 60 - zal dit waarschijnlijk een goed plan worden. Maar nu is het nog steeds leuk om met web sites en firewalls te spelen, zelfs al kost dat tijd en geld. In FileMaker developen is mijn beroep, maar ik heb altijd een heel ruime informatica interesse gehad. De web sites files pakken 1,39 GB, maar dat is inclusief de forum code. Even kijken… de uploads directory is 1,32 GB. Dus dat zijn voorbeeld filetjes en screen shots. De SQL database achter het forum pakt 836 MB in beslag. Dit voor 10.710 topics en ~58.614 posts. Dus we zetten net over de 2 GB. Valt mee, niet?
 11. Niet aan gedacht. Open een probleem file, en maak een lege kloon. Open dan de lege cloon. Is het probleem weg?
 12. De electriciteitsprijzen rijzen de pan uit, en wat een vreemde verklaringen vind ik daarvoor, als ik zoek waarom. Hier in Belgenland, als je de rekening in detail bekijkt, is stroom nog altijd goedkoop, maar zijn ze nu met gouden leidingen aan het werken, of is het eigenlijk gewoon extra belasting? Reden om hier de grote 24/7 verbruikers aan te pakken. De firewall is nu een protectli VP2410, en het aantal schijven in de webserver heb ik ook teruggebracht. Met als gevolg dat de webserver even wat problemen had gisteren namiddag. Sorry daarvoor, maar eieren bakken kan niet zonder ze te breken. De hele setup ( kabel modem, switches, firewall, webserver ) zit nu op ongeveer 100 W, daar deed je vroeger amper 1 lamp mee branden, nu proberen we met hetzelfe vermogen het cartoon lampje boven veel meer hoofden te laten branden. En begin mei zijn we daar 20 jaar mee bezig. Dank zij de inzet van een groep van Filemakeraars die hier belangeloos aan ontwikkelingshulp doen. Voor niets gaat de zon op, en brandt de lamp hier. Bijna voor niets toch, als we wat bijstellen.
 13. Als je het alleen met bepaalde files hebt, lijkt het me een "taalinstelling" per file. Is FileMaker volledig geinstalleerd, of alleen maar het NL gedeelte?
 14. Er was wel een tip van Menno over NL adressen, hier dan een eenvoudige manier via de postcode de deelgemeenten toe te kennen. Ik maakte dit voorbeeld met FileMaker 19 op mijn Mac. De schermafbeeldingen zijn van de Engelstalige instelling, maar ik ben zeker dat die wel duidelijk genoeg zijn. De lijst van postcodes komt van https://www.bpost.be/nl/postcodes, en heb ik ongewijzigd in de tabel "postcodes" geïmporteerd. Geef je een postcode in van een plaats zonder deelgemeenten, dan wordt de plaatsnaam getoond. Geef je een postcode in van een plaats met deelgemeenten, dan wordt de hoofdgemeente getoond. De data van BPost heeft de hoofdgemeente in hoofdletters, dus da's een goeie visuele tip dat je een andere deelgemeente kan kiezen. De 2de visuele tip is dat je een popup menu ziet. Op Windows ziet het er wat anders uit, maar op macOS kan je met de spatiebalk het keuze menuutje openen, en dan met de pijltjes-toetsen en de spatiebalk of return-toets kiezen, óf de muis gebruiken. Het portaal eronder is voor de duidelijkheid, maar hoef je natuurlijk niet te gebruiken in je eigen oplossing. De relatie vanhet portaal is wél gebruikt om het keuze menuutje te sturen. Dit is een relatie tussen de ingegeven postcode en de postcode in de postcode tabel van BPost. Er is ook een waardelijst gemaakt, zie hieronder: Het veld "plaatsnaam" staat 2 keer op de "invul" layout. Als gewoon veld, en een 2de keer met een keuzelijst menu eraan. Ze staan bovenop mekaar, hieronder trek ik wat uit mekaar, zodat het duidelijker is: Het keuzelijst menu verwijst naar de keuzelijst die ik eerder gemaakt heb. Het veld wordt conditioneel onzichtbaar gemaakt, met de formule Telling ( postcodes::Postcode ) < 2 Wat ervoor zorgt dat het veld NIET zichtbaar is, als de ingegeven postcode minder dan 2 keer voorkomt in de postcodes tabel. Het andere plaatsnaam veld heeft geen keuzemenu, maar wordt conditioneel verborgen met net de omgekeerde formule: Telling ( postcodes::Postcode ) > 1 De plaatsnaam wordt automatisch ingevuld, en dat gebeurt met een auto-enter calculatie in de velddefinities: Case ( Telling ( postcodes::Postcode ) < 2 ; postcodes::Plaatsnaam ; postcodes::Hoofdgemeente ) Wat zich vertaalt in gewone taal als: Als er minder dan 2 postcodes zijn in de postcodes tabel, haal dan de plaatsnaam op, anders haal dan de hoofdgemeente op. In bijlage het bestandje dat ik maakte om dit voorbeeld te maken. postcodes B.fmp12
 15. Ook langs mijn kant: nog geen problemen gezien sinds installatie 4 of 5 dagen geleden.
 16. Gisteren de NAS waarop de Clarify site staat beginnen updaten, maar gezien dit een "major update" was ( DSM6->DSM7 ) moest er nog vanalles achteraf gebeuren. En werkte er nog niet veel. Gelukkig heeft Menno me even een mailtje gestuurd. Waarom doe ik dat ook op het moment dat Apple met hun nieuwe MacBooks uitpakt. Inderdaad. Vergeten dat ik ermee bezig was.
 17. Lol. Ik zal laten weten of het opgelost geraakte me server 19.
 18. Vooraleer ik deze vraag aan Claris stel, toch even checken hier in onze lokale FileMaker gemeenschap… Een klant belt me op en meldt dat de iPad versie van FileMaker Go 19 niet kan inloggen op zijn server. Rare zaak, Go blijft hangen tijdens het openen van de file. De Server is v18. De iPhone versie doet het uiteindelijk, maar alleen nadat er een "force touch" op de filenaam werd gedaan, zodat je het "Sign In" en "Favorite" popup menuutje krijgt. Na het ingeven van login/paswoord blijft de file daarna correct open gaan. Is dit misschien een issues met Go 19 clients op een Server v18.04? Kan iemand dit bevestigen? Ik vraag de klant in elk geval om met de server al naar v19 over te gaan.
 19. Op Windows is FileMaker van browser veranderd, en daar ben ik wel blij mee. Maar er loopt hier iets mis - consistent bij de klant en bij mij hier ook - bij het inslepen van een PDF in een container veld, komt er een dialoog in het containerveld die vraagt of Edge als default kan ingesteld worden, waarop ik toestemming geef, en er weeral in het containerveld een foutboodschap wordt getoond dat dit niet kan. De PDF komt dan eigenlijk niet binnen, wat je niet ziet, behalve als je dan even naar layout mode gaat en terug in browse, dan zie ik dat de PDF helemaal niet binnen is gehaald. De PDF via het context menu binnenhalen -> geen error, geen domme vragen. De versie is 19.3.2.206, ik denk dat er nog een bug fix moet komen voor dit soort toestanden, kan iemand beamen dat dit speelt?
 20. Vandaag even tijd gehad om dit te bekijken. Het is inderdaad mogelijk om dit te doen, en het kan ook geen conflict veroorzaken op de server, zelfs als je dev database in dezelfde map staat. Eerst heb je "RC_Data_FMS". Daarin maakt FileMaker Server een mapje met de naam van je file. Dan pas komt de verwijzing die binnen de database is gemaakt. Dan komt de rest van de structuur. Een kopie van een file met dezelfde external container structuur komt dus nooit in conflict, omdat er eerst een mapje met de file naam wordt gemaakt, wat alles netjes scheidt. Ik zie regematig dat iemand haar of zijn FileMaker file een versie nummer geeft, bijvoorbeeld "Facturen v3.fmp12". Best niet doen dus Antwoord op de vraag is dus een simpel "ja", maar best altijd de dev file dezelfde naam geven. Niet wissen via de console, want dan wist FMS alle externe containers! Gewoon vervangen in de Databases folder.
 21. Goh, bedankt voor al die feedback, maar ik heb mijn belofte nog niet kunnen waar maken. Vandaag en gisteren een beetje zot gedraaid. 4.000 plug-in calls moeten er vervangen worden. Als dat geen kaboutertjeswerk is. Moet morgen lukken.
 22. Dat is het nu net. Ik wil geen enkele verwijzing veranderen. Ik zal het eens testen, en laat hier iets weten.
 23. By the way. Ik heb redelijk grote collectie OpenVPN verbindingen, die ik al heel lang met Viscosity beheer. Daar heb ik ooit eens 8 euro voor betaald en sindsdien niets meer geloof ik. De configuraties zijn gemakkelijk importeerbaar en exporteerbaar, en je kan zowat alles via de dialoogjes tweaken. Er is ook een log. In hun drang naar eenvoud heeft Apple zaken als VPN ook volledig ondoorzichtig gemaakt. Werkt het niet, heb je pech. Zou er een alternatieve front bestaan naar de Apple VPN configs? Ik heb geen zin in .plist filetjes te gaan knoeien. Menno, dat pakketje waarover je schrijft, heb jij die pakketjes gemaakt, en zo ja, welke tool gebruik je daarvoor?
×
×
 • Create New...