Jump to content

jw

Leden
 • Posts

  653
 • Joined

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Lijkt mij ook een goed onderwerp voor een sessie. Kom ik ook weer eens. Of is het nu even online? Hopelijk hoeft dat binnenkort niet meer. Alles via de Security afhandelen is een andere manier van denken over je data. Ik ben benieuwd. Overigens kunnen we ook wel eens een test opzetten om elkaar uit te dagen om van een bestand de data in bveeld te krijgen die je niet zou moeten kunnen zien. Ik zou zo best een opzetje willen maken als ik alles regel via script en layout.
 2. dank je voor jullie antwoorden. Zo valt er nog veel te leren. Zelf werk ik sinds 1995 met Filemaker en heb ik de veiligheid vanaf het begin een serieuze zaak gevonden. Niet eens omdat iemand kwaad willend iets stuk maakt maar eerst gewoon om de data te beschermen tegen ondoordacht handelen zoals "delete all records" vanuit het menu. Filemaker heeft in de tussen tijd veel toegevoegd aan deze veiligheid en dat is goed en hard nodig. Ik vraag me nog het volgende af: ik maak bijna geen gebruik van het secrurity-menu. Als ontwikkelaar kan ik alles, de gebruikers krijgen een uitgekleed menu. Iets moet je hebben voor de Page-setup, printen, plakken, knippen en zo nog wat zaken. De rest regel ik geheel in de scripts en eventueel op de layout. Zo regel ik wie iets mag zien en wie iets mag wijzigen afhankelijk van de functie van de medewerker en afhankelijk van status van de gegevens. Voor mij lijkt dit geheel veilig. Als basis regel ik in een tabel wie met welk wachtwoord toegang heeft. Of zijn er onder jullie ontwikkelaats fans om de security van het bestand zelf te gebruiken en alles aan en uit te vinken wie welk veld ziet en mag wijzigen. Ik ben benieuwd.
 3. Het is natuurlijk goed dat Filemaker werkt aan de veiligheid van de bestanden, maar ... waar ik dan tegen aanloop, als een bestand door FilemakerServer wordt gehost, kan ik het niet zo maar openen. Dan moet je het eerst goed vinden, anders krijg je foutcode 825 of zo iets. Wel lastig als je een bestand vervangt of er bij zet. Kun je dat zoietst vooraf al regelen voordat je het bestand op de Server zet?
 4. Prima vragen en interessant. Het uitvragen van de host is bedoeld om te bepalen of het script vanaf de server kan wordt aangeroepen of dat het bestand lokaal staat en dus door een desktop-versie. Dan het bestandje. Als ik een 1pixel bmp maak is het 56 bytes.( geen 67k ) Dus daar vergiste ik me in. Als je overigens op een layout een vierkantje tekent en deze kopieert naar het containerveld is deze rond de 3500 bytes of meer. afhankelijk welke opmaak je deze meegeeft. Een conditionele opmaak is eigenlijk geen optie. Dan ben ik niet vrij om de kleur te laten berekenen. En te ingewikkelde rekenformules in deze opmaak vind ik geen goed idee. Die staan dan op een layout. Of ik moet dan weer gaan werken met custom functies. Maar dat levert met nog geen universele kleurkeuze op. Of is daar een truc voor?
 5. ik weet niet zo goed waar de winst in zit. Ik gebruik een herhalend containerveld. 48 vakjes (= 12 maanden in vieren gedeeld ). Daar zitten kleurtjes in, bmp-bestandjes van 1 pixel, 67K per stuk. Die lees ik uit. Tel het aantal en de postitie. Via een urenverrekening en teamverdeling maak ik in een tweede tabel dan een of meer records aan met ook een herhalend veld ( 96 vakjes = 12 x 7 = 12 weken ) en kleur de vakjes weer in. Verder worden de regels in een portaal getoond. Maar daar heb ik, denk ik, geen last van omdat het script over andere layouts loopt.
 6. Ik heb al een antwoord. Het is zo simpel. Even de hostname uitvragen en dan via het Script on Server sturen. En mijn berekening gaat van 2 minuten naar 5 seconden. Dat is wel heel fijn.
 7. heeft iemand ervaring met de scriptstap: Perform Script on Server? Ik heb een rekenroutine die duurt op de desktop 5 sec, eenmaal op de server gezet duurt deze 2 minuten. Kan ik dan simpelweg deze vir Script on Server aanroepen? Of werkt dit niet zo simpel?
 8. Ik werk al wat jaartjes met Filemaker, toch er valt toch steeds weer iets te ontdekken. De Let-functie is er al heel wat jaartjes, maar dat je daarmee ook je tellertje mee kan verhogen is wel een ontdekking. In onderstaand voorbeeld wordt een reeks aan elkaar geplakt, maar de teller hangt direct in dezelfde regel met een let-functie.: $totaal = $totaal + kosten [ $tel ] ) & Let ( $tel = $tel + 1 ; "" ) In een loop met een exitIf Zo kun je natuurlijk ook vooraf de teller verhogen en zelfs nieuwe variabelen declareren. Doet me denken aan C waar in ik ooit werkte met de i++ als teller. Er zijn vast meer dan dit soort leuke oplossingen. Ik ben benieuwd.
 9. ja, goed, ik ga maar eens een en ander uitzoeken. Ik heb ook een nieuwe Mini M1 staan. eens zien hoe die is. Dank.
 10. Ik had eerst een 27inch Mac uit 2011. Die werd wat langzaam. Daarom in 2019 een nieuwe aangeschaft. Ik heb nu een 27inch iMac uit 2019, i5, 3,1 Ghz, 40Gb geheugen met Catalina. Ik zou zeggen, een toffe machine. Maar als ik mijn eigen Filemaker applicatie gebruik, dus vanaf de lokale schijf, en ik type in een tekstveld een offerte, dan ijlt het scherm iets na bij mijn typ-handelingen. Dit merk ik ook als ik een stukje tekst wil markeren om er uit te halen. Net of mijn machine super langzaam is. Zou dat aan Filemaker kunnen liggen ( ik gebruik nu versie 18 )? Of is het OS te zwaar voor de iMac? Of ben ik zelf te snel?
 11. Ik heb al iets gevonden: Get ( ActiveRepetitionNumber ) Maar als je een Format conditie wil toepassen op een herhalend veld, dan werkt dat niet. Juist daarbij zou ik een Format conditie willen toekennen aan de hele reeks en daarin bijvoorbeeld de achtergrondkleur van het veld afhankelijk willen stellen van de inhoud van dat repeterend veld. Wie heeft er een oplossing?
 12. Als je in een repeterend veld klikt, en je aan het veld een scripttrigger hangt, kun je dan in het script opvragen welk nr van het herhalend veld je staat?
 13. Als er een structuur zit in je txt-bestand kun je het soms eerst in Excel inplakken. Dan opslaan als xlsx-bestand. En die dan inlezen in Filemaker. Je kunt dan direct op de bovenste regel veldnamen per kolom in zetten. Of post een voorbeeld-bestand. Dan is het duidelijker wat je hebt.
 14. Aan een veld heb ik een dropdown-menu gehangen en een scripttrigger bij Exit van het veld. Het script wordt netjes gestart als je het veld verlaat. Nadat het script is afgehandeld blijft echter de veldwaarde 'in Focus". En dat wil ik niet. Ik probeer dan een Set Field-commando om geen veld geselecteerd te hebben. Maar dit lijkt niet te werken bij een dropdown of popup. Heeft iemand hier een oplossing voor?
 15. je zou ook op de portaalregel een klein wijzigknopje kunnen maken. Die opent een popup om de velden te wijzigen. Is het factuurnr ingevuld, dan toon je het wijzigknopje niet meer.
×
×
 • Create New...