Ga naar inhoud
  • 0

Schermafdruk/pdf niet gelijk aan pagina-einden in layoutmodus


joser

Vraag

De schermafdruk van een tekst die 25 pagina's lang is komt totaal niet overeen met hetgeen in de layoutmodus wordt aangegeven door de pagina-einden.

De schermafdruk is anderhalve pagina langer dan het origineel in de layout-modus.

Reeds geexperimenteerd met lay-outinstelling/afdrukken, diverse lettertypes, instellingen gedeeltes,....

Ook merken we dat er soms zelfs een regel uit de tekst verdwijnt thv de pagina onderbreking.

Ben me er van bewust dat Filemaker geen tekstverwerker is, maar dit zou toch probleemloos moeten kunnen worden uitgeprint.

Kent iemand een work-around voor dergelijk probleem? Euvel komt voor in alle FM versies (15-16-17)

met vriendelijke groet

 

Link naar reactie

7 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijna ieder layout part heeft instellingen voor het invoegen van page breaks. Check deze. In layout mode kan de 'sliding' van een object worden aangegeven. Het effect ervan zie je pas bij een preview of print. Het wegvallen van regels tekst kan komen doordat er op de layout te weinig ruimte is aangegeven voor die tekst. Ook header en footer willen nog wel eens voor onverwachte page breaks zorgen.

Naast dit alles is er (onder Windows) geen 100% garantie dat een print er net zo uitziet als een preview. Helaas?

Link naar reactie
  • 0

Op FM Summit 2018 heb ik een zeer verhelderende sessie hierover gezien door Sjaak De Jong van JacqIT.  Het heeft iets te maken met de omrekening van punten, inch en mm, kan me de details niet meer herinneren maar het is iets van:

1 inch = 2,54mm een afdruk is 72 punten per inch, 72pt is dus 25,4mm. Een A4 is 297mm hoog,  de totale hoogte van een A4 in punten is dus (297mm * 72pt) / 25,4 = 841,89 pt.

Je moet uw paginering instellen met de punten eenheden, op 25 bladzijden kan enkele punten afwijking per pagina op het einde wel een verschil maken.

Heb het zelf nog niet in de praktijk moeten toepassen maar ik zou zeker eens in deze richting experimenteren.

 

Link naar reactie
  • 0

Heb het als volgt opgelost ;

A - Om de 'verdwenen' lijnen tekst op te lossen :

  1. een script op alle velden geplaatst die in de tekst worden ingevoegd mbt vaste letterhoogte en lettertype van de tekst in het veld.
  2. de tekst zelf in de layout, zelfde  letterhoogte en lettertype gegeven
  3. en zoals Rutgerm aangaf, in layoutinstellingen/afdrukken/vaste paginamarges instellen, en experimenteren met de waardes van 'boven' en 'onder' tot de tekst geen 'verdwenen' lijnen meer weergeeft

B - Het probleem mbt de verschillende paginagrootte tss view in de layout-modus en schermafdruk, 

  1. zelf de correcte paginalengte aangegeven dmv plaatsen van lijnen in de 2e kolom op de layout, Weergave/pagina-einden negeren.
Link naar reactie
  • 0

Ik heb eens in het demo bestand nagekeken, inderdaad de vaste paginamarges ingesteld op 0 zodat je de volledige bladspiegel onder controle hebt.  Som van alle layout parts maximaal 842 punten, 2 pagina's bij 842,001.  Kijk ook naar het aantal punten in de regelafstand.

Voor de verdwenen lijnen zijn er ook een paar aandachtspunten:

Merge fields moet je een punt bijtellen, de tekst staat een punt lager dan bij een gewoon veld. Er is ook een verschil in de opmaak van lijnen van een tekstvak, 'solid' met lijndijkte 0 en transparant gedraagt zich anders dan 'none met lijndikte 0 en tranparant als kleur.

Conclusie is in elk geval dat je niet kan vertrouwen op de preview maar alles moet uitrekenen met punten en 0 als vaste marge op uw layouts om een betrouwbaar resultaat te krijgen.

 

Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Beantwoord deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...