Ga naar inhoud
  • 0

Webservices en FMGo


rmw

Vraag

Webservices hebben iets meer info nodig dan alleen de aanroep van een url.

Nu kan je met de FMNexus plugin mooi en makkelijk die info meesturen als je een webservice aanroept, maar dat is een plugin en die werkt niet op FMGo.

Ik heb eens wat rondgeneusd in WSDL, XML, SOAP en aanverwanten, maar ik zie me dat nog niet direct in een webservice aanroep vertalen binnen het Filemakerees...

 

Iemand daar al eens zijn of haar hoofd over gebroken?

 

Het zou zo mooi zijn om een lokaal database-je op je iPad op aanvraag te vullen met wat je ERP pakket allemaal kan afleveren via webservices....

 

rmw

Link naar reactie

6 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0
Ik heb het gevoel dat je het een en ander kunt doen met versie 12 en de nieuwe scriptstap Insert From URL (FileMaker Go supported).

Dat is precies de reden waarom ik deze draad ben begonnen.

Het blijkt dat je iets meer moet doen dan alleen maar een webservice url opgeven. Daar horen ook authenticatie en dergelijke aan mee te worden gegeven.

Dat doet de FMNexus plug-in mooi, maar die werkt dus niet met FM Go.

 

Hoe is dat in Filemaker zelf te realiseren?

 

rmw

Link naar reactie
  • 0

Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar de mogelijkheden zijn voornamelijk afhankelijk van wat de webservices voor syntax accepteren. In principe kan FM-Go een Http-Get versturen en dat houdt in dat je met de url 256 tekens kan versturen. Als de webservice bijvoorbeeld xml-rpc ondersteunt, dan kan je vaak een complete url versturen met alle benodigde parameters in een keer. Een voorbeeld is het opvragen bij de EC of een BTWnummer (in dit geval van bol.com) correct is en bestaat:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/viesquer.do?ms=NL&vat=820471616B01

Er kan natuurlijk nog meer, maar daarvoor moet je de documentatie van zo'n website raadplegen. Deze site heeft overigens ook een soap-service, maar die moet je aanspreken met http-post en ik verwacht (weet het niet zeker) dat dat net een brug te ver is voor FM-Go (het wezenlijke verschil tussen een Get en een Post is: maximaal 256 tekens (met Get) en wél meer dan 256 tekens (Post)). Als je toch wil kijken, dan staat de wsdl op: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/checkVatService.wsdl

 

PS ik heb in dit http://www.clarify.net/viewtopic.php?f=29&t=6975&p=44781#p44781 draadje over dezelfde site gepost ;-)

Link naar reactie
  • 0
Deze site heeft overigens ook een soap-service, maar die moet je aanspreken met http-post en ik verwacht (weet het niet zeker) dat dat net een brug te ver is voor FM-Go.

Maar dat is nu wel precies wat ik wil.

Een url met parameters is geen probleem.

Het uitlezen elementen uit de XML van een SOAP request ook niet.

Het gaat er juist om dat je je bij de requests aan de webservice van een ERP moet authenticeren.

Met de FMNexus plug-in kan je een http user en een http wachtwoord instellen met de SetPref functie.

Iets soortgelijks zoek ik nu in standaard FM, maar het ontbreekt me simpelweg aan kennis op dit vlak.

 

Ik hoop dat iemand mogelijkheden ziet...

 

rmw

Link naar reactie
  • 0

Ah OK ook daarvoor moet je kijken naar de wsdl. Als je moet authenticeren is dat meestal ook met soap ... Je hebt dan vaak een login met een kleine soap-call. Je krijgt antwoord met daarin een zg token. Deze token moet je dan weer meesturen met je volgende soap-call waarin je de eigenlijke vraag aan de webservice stelt. Als je klaar bent, dan sluit je vaak de verbinding weer.

De fmnexus-plugin doet niets anders dan het envelopje voor je bouwen. Aangezien deze het in FM-Go niet doet, moet je zelf die envelopjes maken. Heb je het adres van de wsdl? Kan je de info lezen die je nodig hebt om de envelopjes te maken?

Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Beantwoord deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...