Jump to content

martindes

Leden
 • Posts

  129
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by martindes

 1. Hoi allemaal Ik heb een Filemaker fotodatabase met meer dan 10.000 records. Deze foto's zijn allemaal opgeslagen in folders met subfolders en hebben een omvang van 200 Gb. Als ik echter in Filemaker een foto in een container toevoeg dan wordt die foto opgeslagen in een folder van FM zelf. Is er een mogelijkheid dat ik FM zo kan instellen dat er een verwijzing is naar de folder zodat ik niet tweemaal die 200Gb opslagruimte nodig heb? Met dank alvast voor de antwoorden
 2. Dank voor je antwoord en het sample. Het was even puzzelen maar het werkt nu. Over die dubbele relatie. Ik ben gewend om met anker boei te werken. Dus vandaar twee relaties. Of zie ik dit verkeerd? Nogmaals dank!
 3. Ik heb een vraag over het maken van een lijngrafiek van 2 coureurs. Ik heb een simpele opzet gemaakt met 2 tabellen. 1. Coureurs 2. Race_LineItems Vrij simpel. In de race lineItems voeg ik de coureur toe voor een bepaalde datum en deze coureur krijgt punten. Nu wil ik graag een lijn grafiek maken waarbij ik de twee coureurs kan vergelijken. Gesorteerd op datum. Ik heb 3 coureurs toegevoegd. Dit omdat ik ook graag de coureurs zou willen kiezen die ik wil vergelijken. Kunnen jullie mij hiermee op weg helpen? Met vriendelijke groet en dank voor de antwoorden. Test.fmp12 2.zip
 4. De omvang wordt een probleem omdat mijn lokale schijf sowieso te klein is en op OneDrive en iCloud loopt het ook vol.
 5. Afbeeldingen kunnen op twee manieren in een container gezet worden. De eerste is dat je de afbeelding insluit met een pad naar een locatie die versleuteld is. De tweede manier is dat je een map aanwijst waar FM de afbeeldingen uit haalt. Ik heb een grote. database met foto's die ik nu in een versleutelde locatie heb zitten. Die locatie begint nu uit de hand te lopen wat omvang betreft. (meer dan 50gb) Wat zou voor mij de beste oplossing zijn? Ik heb meer dan 13.000 foto's in mijn archief. Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank voor de antwoorden. En hele mooie feestdagen toegewenst.
 6. Sorry voor de late reactie. Ik heb deze werkwijze nu redelijk onder controle. Vriendelijk dank.
 7. Heeft iemand voorbeelden van Bubble en Scatterplotter charts? Het gat er bij mij vooral om dat ik een doelwaarde wil vergelijken met de waardes die uit een test komen. Bijvoorbeeld, een product zou een gemiddeld rapportcijfer 7 moeten hebben maar het krijgt bijvoorbeeld maar een 5. Ik weet dat je dit zichtbaar kan maken in deze grafieken. Ik wil graag leren hoe je met deze grafieken om moet gaan maar ik kan geen voorbeelden vinden op het internet. Bijvoorbaat hartelijk dank.
 8. Ik ben nog steeds bezig met mijn race database. Ik ben bezig geweest om het gemakkelijker te maken om coureurs toe te voegen voor een seizoen. Dit doe ik door twee vensters te openen, links een wikipedia venster met de deelnemers per seizoen, rechts een lijstweergave van mijn tabel coureurs. In die lijst wil ik de reeds geselecteerde coureurs in de seizoenentabel ook geselecteerd hebben in de coureur lijst. Met het script waar ik een afbeelding van heb bijgevoegd gaat het goed totdat de loop klaar is. Ik begrijp niet hoe ik de zoekopdracht nu in een script kan afmaken. Zie bijgevoegde afbeelding. Met dank voor de antwoorden.
 9. Ah oke, dank je. Dan heb ik nog een vraag. Ik heb een bestand bijgevoegd waarin ik in een portaal een lijst wil zien met alleen de regels van de 12 maanden met daarbij de bijbehorende omzet van die maand. Nu krijg ik voor elke factuurregel een regel in de portaal maar ik wil ze gegroepeerd hebben. Met vriendelijke dank voor het antwoord. Totalen.fmp12.zip
 10. Het valt inderdaad wel te automatiseren zoals het er nu uit ziet. Ik moet er alleen voor zorgen dat de dat consistent is en dat in de eerste kolommen altijd de relevante sorteervelden zitten. Ik zou dan met een keuzeknop het aantal kolommen kunnen aangeven die als sorteerveld meegenomen moeten worden.
 11. Ik heb een vraag over facturatie issues. Ik heb 7 tabellen Contacten Bedrijven Contact_Bedrijf_Join-Table Factuur_Bedrijven Facturen Factuurbedrijven Orders Bedrijven en Contacten hebben een jointable. Dus als een contact switcht van bedrijf A naar B dan komt er v oor deze persoon een record bij in e jointable. Een bedrijf kan zowel een bezoekadres hebben maar ook een postbus. En een factuur email adres. Tot zover lijkt het niet moeilijk. Wanneer bedrijf A een order plaatst dan moet er een factuur gestuurd worden naar bedrijf A en dan kies je of de postbus, of het bezoekadres en het email factuuradres. Echter, het kan zijn dat bedrijf A de order plaatst en dat de factuur naar Bedrijf B moet. En om het nog complexer te maken staan die bedrijven voor bedrijf A niet in de tabel bedrijven maar in de tabel Factuur_Bedrijven (6). En om er nog een schepje bovenop te doen heeft ook bedrijf B een flink aantal bedrijven waar de factuur naar toe gestuurd moet worden ipv naar hen. Dus voor de duidelijkheid. Bedrijf A plaatst order 1. Factuur moet naar Bedrijf A uit de tabel Factuur_Bedrijven. Bedrijf A plaatst order 2. Factuur moet naar Bedrijf C uit de tabel Factuur_Bedrijven. bedrijf A plaatst order 3. Factuur moet naar Bedrijf Z uit de tabel Factuur_Bedrijven. Bedrijf B plaatst order 4. Factuur moet naar Bedrijf A uit de tabel Factuur_Bedrijven. Bedrijf B plaatst order 5. Factuur moet naar bedrijf X uit de tabel Factuur_Bedrijven. Kortom, heel veel verschillende factuuradressen die aan verschillende bedrijven kunnen hangen. Ik heb zelf het plan om een aparte tabel te maken met factuur_regels waar elk bedrijf één of meerdere records krijgt voor het factuuradres. En dan zou ik ervoor kiezen om in de order die geplaatst wordt de keuze te maken naar welk adres de factuur moet. Wanneer de order klaar is dan kan er met een knop een script aangeroepen worden zodat de factuur aangemaakt wordt, de order als afgewerkt afgevinkt wordt en de omzet op naam blijft van het bedrijf die de order geplaatst heeft. Wat zijn jullie ideeën hierover? Zit ik op het goede spoor of zie ik problemen over het hoofd?
 12. Niet helemaal. Wat ze nu doen is het handmatig transponeren in Excel met een script wat kolom voor kolom omzet. Bijzonder tijdrovend en foutgevoelig. Het excel bestand bestaat meestal vanaf links uit één of meerdere kolommen die als splits (sorteer) velden dienen. Dan een tig aantal kolommen met de data en dan vaak nog een aantal kolommen met data die niet altijd gebruikt worden. Ik denk dat ik het af kan vangen met een scriptparameter in de knop waarbij ik de gebruiker laat kiezen hoeveel kolommen vanaf links gebruikt worden als splitsvelden.
 13. Voor de eerste kolommen heb ik al een oplossing. Het kan nl. inderdaad zo zijn dat er een aantal kolommen uit de eerste rijen als spitsvelden worden gebruikt. Bijvoorbeeld kolom 1 voor de leeftijd en kolom twee voor het geslacht. Daar heb ik reeds een oplossing voor. Ik gebruik dan een list en een variabele voor die kolommen. Dat kan ik ook inbouwen in een knop door de gebruiker te laten kiezen voor het aantal kolommen dat als spitsveld gebruikt moet worden. Bij dat script gebruik ik de list functie en ik gooi na de import in de tabel "in" dat record weg. Enzovoort voor het tweede record wat het tweede splitsveld heeft. Dat werkt prima. Ik wil alleen even afvangen hoe ik de loop kan laten stoppen bij de laatste regel in de list.
 14. Dit is inderdaad ongeveer wat ik bedoel. Het enige wat ik niet snap is het stoppen van de loop. Want nu staat deze ingesteld op een vast getal. Echter, de excel bestanden verschillen per bestand. Ik heb voor de eenvoud een bestand met 4 kolommen gebruikt maar het kunnen er net zo goed 50, 58, 34, 99 of meer dan 100 zijn. Ik zou graag het script daarom wat beter snappen zodat ik het zelf kan aanpassen naar behoefte. Met groet en dank voor de antwoorden.
 15. Ik heb een afbeelding toegevoegd wat ik bedoel.
 16. Ik heb bestand aangepast zodat het misschien iets duidelijker is. Er zitten in het Excel bestand kolommen met verschillende bronvelden. En meerdere ID velden zoals de _ID_Vraag in dit geval. Ik zit zelf ook te denken aan een tussentabel en een list in die tussentabel om daarmee het probleem op te lossen. Elke idee is welkom. Dank bij voorbaat.Archief.zip
 17. Het is nog erger. Het wordt dagelijks gebruik en de bestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Tot wel 100 kolommen en 100 rijen.
 18. Ja klopt, dat zag ik gisteren ook. Ik heb hierbij een bestand bijgevoegd met het probleem.Transponeren_Fout.zip
 19. Beste Filemaker mensen Ik zit opgescheept met een enorme hersenbreker. Ik heb een voorbeeld bijgevoegd wat de kern van het probleem weergeeft. Dit Excel bestand moet ik importeren in een database maar het probleem is dat er meerdere waardes in een kolom staan zodat ik die niet per record kan importeren in een database. Ik heb twee excel bestanden bijgevoegd in een zip bestand Archief.zip. Eén met de opzet zoals ik mijn excel bestand nu krijg en één zoals ik het bestand eigenlijk moet hebben. En ook een Filemaker bestand. Heeft iemand een oplossing hoe je zo'n excel bestand kan ombouwen naar een bruikbaar bestand? Of hoe je via een omweg ervoor kan zorgen dat elk record afzonderlijk kan worden toegevoegd in de database. Vriendelijk dan voor de antwoorden. Transponeren.fmp12.zip Archief.zip
 20. Ik zou graag willen weten of je een zoekopdracht kan uitvoeren met een list calculatie. Ik zoek nl een manier om vanuit een takenlijst personen toe te voegen en dat ik in de gevonden lijst kan markeren welke personen al toegevoegd zijn. Dit om te voorkomen dat ik personen dubbel ga toevoegen in de lijst. Als eerste stap wil ik een zoekopdracht uitvoeren zodat ik de gevonden reeks kan markeren met een flag. Het enige dat ik nu niet voor elkaar krijg en wat ik als eerste wil proberen is om die zoekopdracht met een variabele op basis van een list calculatie. Dan kan ik later verder zelf uitzoeken hoe ik de rest van het script af kan maken. List_test.fmp12.zip
 21. Met de nieuwe regelgeving is het voor veel bedrijven onontkoombaar dat gebruikers in Filemaker ieder een eigen inlog krijgen zodat rechten beperkt kunnen worden. Ik vraag mij af of het zinvol is om een dashboard te maken in FM zodat iedere gebruiker na het inloggen in zijn/haar eigen omgeving komt en te zien krijgt wat relevant is. Zoals een portaal met de lopende projecten en de taken van de desbetreffende gebruiker. Hoe denken jullie daarover? Is dat slim om zo'n dashboard te hebben of niet? Waar ik trouwens ook een beetje mee worstel is dat ik bij iedere wijziging of toevoeging van records uiteraard graag de gegevens van de gebruiker wil plaatsen. Bijvoorbeeld in een join-table voor de voorraad waarbij een bestelling een record oplevert waarbij de gegevens van de gebruiker, die de bestelling heeft geplaatst, ook in het record bewaard wordt. Ik ben al bezig geweest met een variabele maar dat werkt nog niet helemaal optimaal. Met dank alvast voor de antwoorden.
 22. Ik ga inderdaad ook voor 1 bestand. Maar ja, het is een oplossing die ik niet gemaakt heb en de gebruiker houdt voorlopig nog vast aan allemaal aparte bestanden. De tijd zal het leren.
 23. Beste FM experts. Is er een methode om ieder jaar automatisch een nieuw volgnummer te berekenen in combinatie met een kalenderjaar. Bijvoorbeeld Voor kalenderjaar 2017, 2017_00001, 2017_00002 Voor kalenderjaar 2018, 2018_00001, 2018_00002 Zodat je voor ieder jaar kunt zien in dat recordID hoeveel records je hebt en wat de oplopende nummers zijn. Bij voorbaat dank voor de antwoorden.
 24. Beetje laat met mijn reactie maar dank voor de antwoorden. Ik heb de oplossing van andries in gebruik. Maar de andere oplossingen zijn ook werkbaar.
 25. Dank je Menno. Nog één vraag. Nu zie je ook de coureur meerder malen in die lijst staan. Bijvoorbeeld Rossi bij de TT 8 keer. Hoe kan ik het voor elkaar krijgen om Rossi er maar één keer in te krijgen met het aantal zeges erbij?
×
×
 • Create New...