Ga naar inhoud

Alle activiteit

Deze stream update zichzelf

  1. Afgelopen week
  2. Het probleem is inmidels opgelost en ik ben inmiddels in bezit van Developer 5 Bedankt voor het meedenken en de reacties. Groeten, Adrie.
  3. JIj ook, Banach. Ondertussen is het certificaatje terug in orde. Onvoorstelbaar hoe domain registrars allerlei foefjes verzinnen om er toch maar voor de zorgen dat je niet wisselt. Vroeger was een code voldoende, maar deze keer heb ik 2FA authentication moeten aanzetten, support moeten contacteren voor een wijziging, GoDaddy moeten bellen (€€!), en 16 mails moeten opvolgen voor 3 domains. Vooraleeer je Let'sEncrypt kunt gebruiken moet je bij Route53 DNSSEC aanzetten. Dat is weliswaar gratis, maar wat een gedoe allemaal. Enfin, alles is over en ik ben er van af. Dit alles naar aanleiding van een artikel van @Wim Decorte over hoe je op een betere manier een Let's Encrypt certificaat op je FileMaker Server kan installeren. Je gebruikt hiervoor certbot en een extensie op certbot die je toelaat om bij je DNS registrar een TXT record aan te maken (en terug te wissen na controle). Hiervoor is echter toegang tot een API nodig bij de registrar, en GoDaddy vind dat ze dat alleen moeten voorzien voor bedrijven met meer dan 50 domains.
  4. Grote dank voor al je inspanningen.
  5. Het is nog steeds niet helemaal OK. De site werkt op het ogenblik met een self signed certificaat, maar je kan alvast al binnen. Ik heb de site bij Hostinger staan, en koos bij de installatie van de server voor Ubuntu + CloudPanel. CloudPanel is al een paar maanden moeilijk aan het doen, en wil niet updaten. Dus ik installeer php 8.3 manueel, en daarna kan ik blijkbaar CloudPanel wel updaten. Dat was een week of zo geleden. Deze morgen om 7 uur een berichtje op de web site admin pagina, met de vraag of ik aub wil overschakelen van php 8.2 naar 8.3. Dus ik denk: da's een meevaller, heb ik net vorige week in orde. Dus ik stel in CloudPanel in dat de site php 8.3 moet gebruiken, en… CloudPanel geeft me een "oops, something went wrong" boodschap. Inderdaad, de site lag plat. En in CloudPanel terug op 8.2 zetten? Werkte ook niet meer. Ik heb even geprobeerd om het zonder CloudPanel terug aan de praat te krijgen, maar CloudPanel zet zowat alles op een andere plaats. Het kwam niet meer goed, dat zag ik na een tweetal uur proberen. Dus… server terug van 0 geinstalleerd, opnieuw met CloudPanel (grappig genoeg default met php 8.3) en de backup van deze morgen 5 uur teruggezet. Het enige wat niet lukt tot hier toe is het site certificaat. Omdat ik dit weekend overstapt ben van Godaddy naar Route53 als DNS provider, en Godaddy de zaak aan het rekken is. Maar we kunnen terug verder. Certificaat is 1 dezer terug in orde.
  6. Eerdere
  7. Hoi Menno! Bedankt voor je reactie. De trials waar je het over hebt. Kunnen deze slecht 1 x worden gebruik?
  8. FileMaker 5.5 is in April 2001 verschenen ....... 23 jaar geleden. Er is weinig kans dat je die nog gaat vinden en als je die vind, dan wordt de installatie ook een uitdaging. Op windows zou je het nog voor elkaar kunnen krijgen door de installer in 'Compatibility-mode' uit te voeren, maar op MacOS zal je naar een heel oude versie moeten zoeken die MacOS 9 kan emuleren. Voor oudere versies kan ke de trails gebruiken: https://support.claris.com/s/article/Converting-Previous-Versions-of-FileMaker-1503692924119?language=en_US [Moderatie: Je hebt deze zelfde post al in een andere rubriek geplaatst, die zal ik verwijderen]
  9. Weet iemand hier of ik Filemaker developer 5.5 nog ergens kan kopen, of heeft iemand Filemaker developer 5.5? Ik wil het dan graag van je overnemen. Groeten, Adrie (06-81575372 / Adrievg9@gmail.com)
  10. Ik zag dat de muziek van Tetris niet meer werkte in FileMaker 21.0.1.53. Een regenachtige zondagmorgen is ideaal voor dit soort tinkering. En dat is dus gelukt, met FileMaker 21 zowel in Rosetta(Intel) mode als in native Apple Silicon mode. Zo veel mogelijk de oude code blijven gebruiken, alleen de credentials wat aangepast, want ondertussen is er van SHpartners al lang geen sprake meer. Nog steeds geen Windows versie, zal waarschijnlijk wel werken, maar dan zonder muziek. De blokjes worden volledig gestuurd door conditional formatting. Toen dit in FileMaker Pro 11 beschikbaar kwam, was het een "game changer", en met de demo wou ik dat een beetje bewijzen. Oorspronkelijk was de FileMaker 12 versie veel trager, omdat de layout engine volledig herschreven was. Maar da's ondertussen geen probleem meer. De muziek engine zit verborgen in een (bogus) plug-in file, dat werkt gemakkelijk. Exporteren, uitpakken, hernoemen, klaar. Geen extra commando's nodig om files executable te maken, folder structuur reeds aanwezig. Ik had ook een zip file kunnen gebruiken, vond deze hack wat leuker om te doen. Voor de muziek heb ik gebruik gemaakt van Timidity++ , een beetje raar dat je deze freeware app niet kan downloaden op github, maar wel via Brew kan installeren, zelfs op een M1. Ik wou niemand confronteren met een Brew installatie, dus het initialisatiescript moet wel even wat files installeren. Ivm de copyright wetten spendeer ik waarschijnlijk de rest van mijn leven in de gevangenis. Gezien het scriptje een bibliotheekl file in /usr/local/lib moet zetten, zou je verwachten dat FileMaker 21 of AppleScript "Full Disk Access" zou moeten hebben. Nope. Wat dus ook betekent: vertrouw nooit zomaar een FileMaker file Er is geen enkele plug-in gebruikt, alles met AppleScript script stappen die eigenlijk shell scripts gebruiken. Om de muziek te laten multi-tasken gebruik ik net zoals bij de 2 oudere versies een perl scriptje. If it ain't broke, don't fix it… Tetris.zip
  11. dankje, dit heeft geholpen. Jammer dat FM daaar in de manual of in de Console niet zelf een hint geeft.
  12. Is dit op een Mac? Zo ja dan kan dit de oplossing zijn: https://support.claris.com/s/article/Unable-to-set-Default-Backup-Folder-Path-to-external-drive-on-macOS
  13. Hi, het lijkt simpel, maar is het kennelijk niet. Ik wil de backup naar een andere schijf. Er stond: filemac:/Macintosh HD/Library/FileMaker Server/Data/Backups/ Nu wordt het: filemac:/DHbox/Backup FMS/ Dit is dus een andere schijf: DHbox, en dan een folder: Backup FMS. fmserver heeft alle rechten. Toch vindt de FMS-console dat het path not valid. Wat gaat er nu niet goed?
  14. Kun je dit aub negeren. Het helpt als de DNS naam overeenkomt met het IP adres. Dus ik deed duidelijk iets fout. De DNS approach werkt niet voor deze klant. Ze hebben hun eigen DNS provider, dat wordt een stuk moeilijker.
  15. Over dat stukje met die rechten, ik kan verkeerd zijn, maar zou het kunnen dat het weinig helpt om rechten op die certificaat files te geven, als de bovenliggende directory niet accessbaar is?
  16. Reactie op Nieuwe thread, anders wordt een boeltje. Morgen Wim, Dank je voor al deze interessante links. Mag ik je iets vragen i.v.m. https://www.soliantconsulting.com/blog/filemaker-lets-encrypt-ssl-certificates-dns/? Ik ben een nieuwe Ubuntu 22.04 server aan het opzetten voor een klant, dus 21, en ik probeer via certbot de website methode op poort 80, die ook default door de shell script van Claris gebruikt wordt. Jammer genoeg lijkt me ngninx niet geconfigureerd om via de DNS naam antwoord te geven op de request van Let's Encrypt op het controle bestandje. Ngnix reageert alleen op een http request op het IP adres van de server, niet de DNS naam. Dus dit kan gewoon niet werken. Doe ik iets fout? Gewoon standaard installatie uitgevoerd. Gelukkig voorzie je in je artikel een alternatief dat zelfs beter is, en dat ga ik vandaag uitproberen. Het valt me op dat de shell scripts van Claris nog veel fouten bevatten. Ze checken op install paths van certbot, terwijl "certbot --version" veel efficienter is en op alle platformen werkt. Op macOS maakt het shell script folders aan die niet accessible zijn voor fmsadmin, dus het certificaat kan in de laatste fase niet geinstalleerd worden door het shell script. Test Claris zélf hun werk, of laten ze dat volledig over aan ETS mensen die dat gratis voor hen doen? En aan de documentatie van dit geheel is ook nog wat werk denk ik (Sorry voor de rant, ik heb hier al zo veel tijd mee kwijt gespeeld).
  17. Dank, Menno! FileMakerHacks ken ik. FileMakerTips kende ik nog niet. Toevallig kreeg ik van iemand in Duitsland gisteren nog een link naar een nieuwsbrief, die van een lokale groep in Duitsland uitgaat.
  18. Echt onafhankelijke nieuwsbrieven zijn er inderdaad niet, maar er zijn meerdere blogs te vinden die je niks proberen te verkopen ook niet indirect. Voorbeeld van zo'n blog is het blog van Kevin Frank: https://filemakerhacks.com. Er zijn er ook paar die wel vol staan met reklame. Een (niet meer heel actuele) listing kan je vinden op https://www.filemakertips.nl/andere-fm-blogs/ (overigens is dat ook een blog waar je niks wordt aangesmeerd ) Nieuwsbrieven sturen die vrije blogs meestal niet. Bijvoorbeeld FileMakerTips.nl stuurt geen nieuwsbrief rond, want daar kan je geen adres (meer) achterlaten, ivm onafgebroken hackpogingen uit Azië en Oost-Europa, maar ook vanwege de GDPR.
  19. Hallo In een andere post heb ik al genoemd, dat ik dit jaar naar Nederland terugverhuisd ben. In Zwitserland was en ben ik actief met onder andere een FileMaker website en nieuwsbrief. Vorig jaar hoopte ik een overzicht met verschillende nieuwsbrieven over FileMaker te kunnen maken. Taal en land maken niet uit. Ik had wat rondgevraagd in verschillende groepen en vond tot mijn stomme verbazing geen enkele neutrale nieuwsbrief, waarop je je als FileMaker ontwikkelaar kan abonneren. Er zijn weliswaar nieuwsbrieven van firma's en ook van Claris, maar onafhankelijke nieuwsbrieven kon niemand noemen. Weten jullie er eentje? Een belangrijke reden om die website te beginnen was de extra ondersteuning van mijn eigen sites en die van collega's. De meesten werken alleen, hebben nauwelijks tijd voor een eigen website, laat staan voor marketing. Als je een makkelijk kanaal hebt, via welke je berichten kunt multipliceren, externe links naar je eigen site krijgen en dergelijke meer, dan helpt dat. Men geeft wel de volgende definitie van marketing: "Doe iets goeds en praat erover". Dat is het idee. Als je er eens een kijkje wilt nemen, vind je de site hier: https://filemaker-kompetenz.ch/ Feedback en suggesties welkom.
  20. Dat was ik in ieder geval van plan voordat ze overgaan. Maar tekstfuncties gebruik ik niet.
  21. Voor Navision zal het verwacht ik geen enkel probleem zijn, die gebruiken ongetwijfeld een nette xslt om de gegevens te importeren. Fout gaat het mogelijk in systemen waarin xml-bestanden worden geïmporteerd door ze met tekstfuncties zoals position(), middle(), middlewords() etc. etc. te verwerken. Die kunnen afhankelijk van de wijze waarop ze dat doen ineens problemen krijgen, maar het kan natuurlijk ook goed gaan als ze bijvoorbeeld structureel zoeken op '<tagnaam ' en '<tagnaam>' want xml-elementnamen mogen geen spaties bevatten. Het kan sowieso geen kwaad eerst kritisch te testen
  22. Hoe bedoel je dit precies? De exports die ik maak gaan o.a. richting Navision.
  23. Gisteren is de UBL facturatie-oplossing naar productie gegaan bij de klant. Er is - zelfs met XSLT file van Menno - toch nog heel wat werk in gekropen, maar ik ben 2 keer gigantisch goed geholpen toen ik wat vast kwam te zitten met al die xsl en xsd files. En al die boekhoudregeltjes die in UBL wel erg uitgebreid doorgevoerd zijn, op de rand van pure ambtenarij Het ding ondersteunt gewone sales facturen met BTW voet, maar ook BTW verlegging binnen EU, export facturen, verschillende munten, en geraakt zonder fout door de Invoice validator van de Europese Unie , al die foutjes opsporen en oplossen was het meeste werk. Nu ga ik een standalone module bouwen, zodat ik dit in de toekomst gemakkelijk bij meer klanten kan inpassen. Ik veronderstel dat UBL facturen belangrijker gaan worden in de toekomst, het lijkl een beetje een GDPR ding. In elk geval, we zijn nu met z'n drieën als iemand vragen heeft, @Lutmers, @menno en ik. Wie ook een UBL oplossing heeft gebouwd, je bent welkom om dit hier even te vermelden.
  24. Ik zoek op "UBL" op het forum en vind deze thread van 2020. Ondertussen aangepakt in
  25. Misgaan doet er misschien niks en als de verwerking ook weer met een xslt wordt gedaan, dat is de kans groot dat alles keurig blijft werken verwerkt iemand echter tekst, dan gaat het vanwege de extra attributen misschien wél verkeerd 😳
  26. Dank voor het voorbeeld. Ik heb ook een paar klanten waar ik XML exports maak. Ben benieuwd wat daar mis gaat als ik ze naar 21 zet.
  27. OK ik ben er naar aanleiding van vragen/antwoorden in de Claris-community iets verder ingedoken en heb ontdekt waar de schoen wringt. Het ligt uiteindelijk aan de manier waarom ik mijn xslt's opbouw. De basis van mijn xslt's bestaat altijd uit de root met daarbinnen een xsl-template en daarin zitten vaak losse componenten die ik ook weer in templates zet/samenstel, die direct onder de root vallen. In Xalan maak je simpelweg aan het begin in root je namespaces als attributen aan en die gelden voor alle sub-elementen, zolang ze in de hiërarchie van je xslt-document maar onder de root vallen. Nu wordt in fmp21 libxslt ipv xalan gebruikt en daar is er dus blijkbaar een verschil met de geldigheid van de namespaces. Met deze kennis heb ik mijn stylesheet aangepast en nu krijg ik weer een correct xml-document. Voor degenen die het leuk en interessant vinden heb ik in de bijlage (vereenvoudigde) voorbeelden van een export, stylesheets en resultaten bijgevoegd. Archive.zip
  1. Laad meer activiteit
×
×
  • Nieuwe aanmaken...