Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

 1. Past hour
 2. Gefeliciteerd! En nog steeds is deze website een vraagbaak voor heel veel ontwikkelaars en aficionados! Erg leuk!
 3. Today
 4. Nou ja uh, dat zou dan alleen nodig zijn voor het aanmaken van een totaal nieuw bestand en dat doe ik eigenlijk niet dagelijks, zelfs niet wekelijks. Er zijn m.i. wel zaken die belangrijker zijn, zoals de scriptregelnummer die iedere keer wegvalt het écht kunnen afbreken van een zoekopdracht een betere interface voor de security extern geauthenticeerde accounts per script kunnen toevoegen de schedules in fmserver kunnen sorteren etc. etc. Allemaal zaken die ook half af zijn en waar je wél dagelijks tegenaan loopt
 5. En daar zit nu precies het pijnpunt (of beter gezegd zwakke punt) van FileMaker. Er zijn teveel ‘vage’ instellingen die niet altijd even voordehandliggend zijn. Ik wil bijvoorbeeld altijd mijn velden op naam gesorteerd hebben, en altijd een bepaald grid aan hebben staan. Maar als ik dat niet direct doe bij het maken van de database is het een gedoe om het toch voor elkaar te krijgen. Vooropgesteld dat het überhaupt al lukt. Dit is precies wel ik bedoel met open eindjes. Er zijn (vaak) wel trucs te bedenken om iets voor elkaar te krijgen, maar dat zou niet nodig moeten zijn. We werken met automatisering, dan is het niet logisch om steeds opnieuw hetzelfde te moeten doen… daar automatiseren we juist voor…
 6. "Het" standaard thema van FileMaker kan je niet wijzigen, maar wél je eigen werkwijze. Zodra je een bestand aanmaakt kan je voor de allereerste lay-out een thema kiezen (of importeren). Daarna wordt bij de aanmaak van iedere nieuwe lay-out het thema van de lay-out die op dat moment actief is gebruikt. M.a.w. na aanmaak van een bestand is de eerste stap die je moet uitvoeren: het thema wijzigen ..... Het zou wel ideaal zijn als je net als met de DefaultFields.xml een DefaultThemes.xml zou kunnen maken, met daarin alleen de Themes die je wilt gebruiken én met je standaard-theme ingesteld
 7. Da’s een hele tijd… voel met gelijk oud… ;o) Sluit me volledig aan bij je zoektocht naar het ‘verwijderen’ van deze vervelende standaardtemplate. Helaas moet ik gaandeweg constateren dat Claris steeds meer open eindjes laat. Je zou verwachten dat je in de instellingen gewoon kunt aangeven wat de standaard zou moeten zijn voor nieuwe lay-outs. Ongetwijfeld staat het ergens diep verborgen, maar ik zou niet zo weten waar.
 8. Ik heb de vraag in 2021 op fmforums gesteld, maar blijkbaar vinden ze Apex Blue daar een geweldige goeie default voor nieuwe layouts. https://fmforums.com/topic/108948-apex-blue-can-i-get-rid-of-it-for-new-layouts/ Ikke niet. Heeft er iemand een idee hier hoe je die default verandert? Met een "default veranderen", bedoel ik niet dat je de layout elke keer aanpast, natuurlijk maar dat je per default iets krijgt dat je zélf op 1 of andere manier instelt. BTW, het Clarify forum bestaat 20 jaar deze maand. Leuk om even bij stil te staan.
 9. Last week
 10. Geweldig Banach, precies wat ik zocht. Hartelijk bedankt voor je tijd en moeite. 👍
 11. @LeenN.a.v. je PB hier een voorbeeldje met bestanden A en B A.fmp12 B.fmp12
 12. 😂 Nee hoor Marsau, slechts 2 gebruikers. En inderdaad voor het verkeerde probleem. Maar helaas is dus de enige mogelijkheid alles zo hufterproef mogelijk te maken zal ik maar zeggen.
 13. Binnenkort 1000 gebruikers in een bestand, dus uw borst mag nat gemaakt. hoewel ik je wens om zo toegang tot een bestand te beperken raar vind (mogelijk typisch geval van hartstochtelijk een oplossing ontwikkelen voor het verkeerde probleem - ) zou je kunnen overwegen: 1. opening script in B dat bestand direct sluit als get(user count) > 1 (ja, het bestand wordt kortstondig geopend, maar so what?); 2. Gebruik de admin API waarbij je de meest sophisticated server/metadata kunt scripten, al dan niet server-side. (Vergelijk bijvoorbeeld de FMS monitor van Menno. Wij bouwden op basis hiervan een server omgeving waarin we zelfs het bestandsbeheer (online/offline zetten, verwijderen, dupliceren ) door FMS kunnen laten plaatsvinden. )
 14. De domste vraag is die die niet gesteld wordt… ;o) Nee, er kunnen honderden mensen tegelijk in een database werken als dat nodig is, alleen niet in hetzelfde record. FileMaker regelt het blokkeren van een record zelf. Al zijn er wel opties om foutmeldingen aan gebruikers te geven/vermijden door bijvoorbeeld te vragen of een record open is voor een andere gebruiker.
 15. Ik ben een leek op servergebied, dus misschien een domme vraag: gaat het al fout als twee mensen in hetzelfde bestand werken of treed het pas op als ze in hetzelfde record werken? Blokkeren van toegang tot een record is waarschijnlijk makkelijker dan blokkeren van de gehele file.
 16. Nu ik je reactie in je eerste en laatste post nog een keer goed doorlees zie ik wel een oplossing Banach. Soms valt het kwartje bij mij niet zo snel. Wanneer het vlaggetje wordt geplaats in bestand A bij het openen van bestand B kan de toegang vanuit bestand A naar B bij bestand A worden geblokkeerd. 😁 Prima oplossing, dank je wel.
 17. Een oplossing met het vlaggetje in je hoofdmenu is makkelijk te maken mbv een openings- en sluit script in bestand B. Verder: voor zover ik weet is het ook met de data api niet mogelijk om metadata op te vragen die het aantal gebruikers van een bepaalde DB geeft. Je kunt dit echter wel direct aan FileMaker Server vragen met een command line opdracht: fmsadmin -u <username> -p <password> status file <filename> Dit geeft je een regel terug waarin je het aantal clients dat is ingelogd op de file kunt vinden. Bijvoorbeeld ID File Clients Size Status Enabled Extended Privileges Encrypted 16 ESkol.fmp12 1 28729344 Normal fmapp fmphp fmwebdirect fmurlscript fmrest fmreauthenticate0 Yes
 18. Dank je wel BBW, nee is ook een antwoord. Ik wil het bestand wel delen, maar niet tegelijk.
 19. In wat je vraagt voorziet FileMaker niet. De Get ( UserCount ) werkt alleen als het bestand open is… Je zult dus eerst het bestand moeten openen om te controleren of er een gebruiker is ingelogd. Zo ja, dan sluit je het bestand weer. Alternatieve oplossing zou kunnen zijn als je vanuit DB A via de Server API vraagt of er een gebruiker is ingelogd. Nu moet ik zeggen dat ik dit nog nooit heb geprobeerd (sterker, ik weet niet eens of de API het aantal gebruikers voor een DB teruggeeft, dus het is theorie). Als dat werkt kun je het wel ondervangen. Al vraag ik me af waarom je een bestand op een server zet om het niet te delen, maar daar zul je redenen voor hebben.
 20. Dank je wel Banach, Ja het wordt door FileMaker Server 19 gehost. Ik zal het iets duidelijker omschrijven. Wat ik eigenlijk wil is dat ik in het hoofdmenu (bestand A) een script opneem dat wanneer men vanuit hier naar bestand B wil gaan, in bestand A leest of het bestand B al een gebruiker heeft. Dus eigenlijk leest in bestand B: Get UserCount > 0, maar dan zonder dat B wordt geopend. Mijn gedachte is dat wanneer de uitkomst 0 is, er toegang tot bestand B kan worden gegeven, maar wanneer het 1 is, dit wordt geweigerd. Alleen dat lezen in een ander bestand zonder het te openen lukt me niet.
 21. Lijkt een beetje de vraag van de kip en het ei. Ik lees dat het bestand wordt gehost. Is dat FileMaker Server? Zo ja dan is daar wel achter te komen zonder met een FileMaker client op het bestand in te loggen. Maar wellicht is het beter om jouw oplossing aan te passen zodat het wél geschikt is voor een multiuser omgeving. Een heel eenvoudig truukje kan zijn door een vlaggetje te zetten in bestand A wanneer iemand inlogt op bestand B en dat vlaggetje weer uit te zetten wanneer bestand B verlaten wordt. Lees het vlaggetje uit dat in bestand A staat en je weet of iemand in bestand B zit. Dit is niet 100% safe; het vlaggetje blijft ook staan wanneer iemand op oneigenlijke wijze uitlogt, dus maak ook iets waarmee je het vlaggetje handmatig uit kunt zetten.
 22. Hallo, Ik loop tegen het feit dat wanneer 2 gebruikers tegelijkertijd in een bestand bezig zijn wat wordt gehost, dit problemen oplevert omdat er dingen verdwijnen. Ik geef ze toegang via een menu wat ook wordt gehost en zou graag willen dat wanneer er door de tweede gebruiker voor het zelfde bestand toegang wordt gevraagd, hier een afwijzing voor komt. Ik weet dat met Get UserCount kan worden uitgelezen hoeveel gebruikers in het bestand zitten, maar dan moet het bestand eerst worden geopend en dat is wat ik niet wil. Ik zou dit graag doen voordat het gevraagde bestand wordt geopend, dus bij de keuze in het menu. Is dit mogelijk in FileMaker 19? Alvast bedankt.
 23. Earlier
 24. Vraag van een klant of ze gebruik kunnen gaan maken van OpenTopography i.p.v. GoogleMaps. Op zich geen vreemde vraag, en volgens mij kan het ook gewoon. Vraag me alleen af of er iemand is die er ervaring mee heeft. Kan er zelf induiken en het van het begin af uitzoeken, maar als iemand een opzetje heeft wat ik als basis kan gebruiken zou dat welkom zijn… en waarschijnlijk veel tijd schelen.
 25. Ging dit nu niet vandaag gelanceerd worden ?
 26. Vraag me af of ze daar goed over nagedacht hebben… een productnaam die al meer dan 30 jaar gebruikt wordt wijzigen in iets totaal onbekends.
 27. De naam FileMaker Pro verdwijnt, dat wordt Claris Pro. Met Claris Studio heb je de beschikking over de hele productrange voor één gratis gebruiker. Bij de voorstelling aan de Partners werd meteen de vraag gesteld: hoe met verschillende privilegesets c.q. account zal worden omgegegaan en daarop werd geantwoord dat daar op de een of andere manier een oplossing voor zal worden geboden. Zo vaag is het niet in mijn ogen, ze hebben alleen het product nog niet klaar. Er is ook nog geen beta-test van de Studio beschikbaar, tot die tijd moeten we dan maar nog even afwachten
 28. De vraag is tot hoe ver het gratis blijft… mag ik voor mezelf een testserver opzetten, of blijft het beperkt tot een standalone versie die je alleen op je eigen systeem kun draaien? Eigenlijk hebben ze nog heel veel onduidelijkheid gelaten. En FileMaker Pro blijft… (zover ik het begrepen heb) een product NAAST Claris Studio waarbinnen het Claris Pro gaat heten.
 29. Instappen wordt gratis.
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...