Spring naar bijdragen

Alle activiteit

Deze tijdlijn wordt automatisch bijgewerkt     

 1. Vandaag
 2. jw

  MacMini 2018

  Vraagje over de MacMini 2018: Natuurlijk is de SSD-schijf van groot nu voor FMS. Maar hoe zit zit met de hoeveelheid RAM versie de processor? Ik zou zelf niet kiezen voor de i3 met 8RAM. Een i5 met 16RAM lijkt mij een mooie machine voor FMS, maar je kunt ook een i7 of juist meer RAM. Wie kan daar iets nuttigs over zeggen?
 3. Jeroen Aarts

  Berekening maken met een summary field in een portal

  Misschien moet je even een stap terugzetten. Om aantallen en totalen te berekenen heb je namelijk ook functies die je in calculations kan gebruiken. Je kan bv. in de tabel Orders een veld aanmaken van het type Calculation dat via de Sum() functie de aantallen van de gerelateerde records optelt. Dit nieuwe veld kan je dan op zijn beurt weer in andere berekeningen gaan gebruiken.
 4. menno

  Bestanden op Host worden niet meer automatisch getoond

  Wat staat er in je tabblad "Toegestane hosts" in de voorkeuren van FileMaker?Als daar de server bij staat, wis dan de toegestane hosts eens. Voeg dán de host weer toe en kijk dan eens of je bij openen de lokale host weer ziet.
 5. Gisteren
 6. michielnijsen

  Link naar duitse summit konferenz

  Deze is de moeite om te bezoeken, veel interessante info https://www.filemaker-konferenz.com/downloads.php
 7. SuperWimmie

  Bestanden op Host worden niet meer automatisch getoond

  Het gedrag is iets anders. a. Bij oudere versies van Windows was dit met FM 15 totaal geen probleem. Onbeveiligde verbindingen zijn daar nog niet zo strikt bewaakt als in 17. b. Het is met de update van Windows 10, dat de host zelf wel degelijk getoond wordt. Tot zoverre lijkt het goed te gaan. Alleen de aanwezige bestanden vindt hij er niet. Rechtstreeks een aanwezig bestand openen gaat ook niet. Soms kan je met het intikken van het juiste bestand deze nog wel eens geopend krijgen, maar nu lukt dat dus ook niet. Als ik hetzelfde doe tussen 2 stuks Windows 10 met FM Pro, dus peer-to-peer, dan werkt het allemaal wel. Ook na de update van Windows 10. Vervolgens een testje gedaan met mijn Macbook, om daarmee de bestanden op mijn Mac server te openen. Ook dat werkt zoals het hoort. Het zit hem dus ergens in de update van Windows 10. Die maakt het verschil dat het ineens niet meer werkt. Alles is getest met FM versie 15, zowel server als pro.
 8. menno

  Bestanden op Host worden niet meer automatisch getoond

  Als de fm-server geen certificaat heeft en ook niet (meer) in je lijst met toegestane hosts staat (laatste tabblad in de voorkeuren van de FM-client), zal die host niet bij de lokale hosts verschijnen. FileMaker slaat deze lijst met "toegestane hosts" niet op in de registry van windows of de plist van macos, maar in het bestand "permittedlist.txt" In Windows is het pad: %userprofile%\AppData\Local\FileMaker\Shared\permittedlist.txt In MacOS is dat: ~/Bibliotheek/Application Support/FileMaker/Shared/permittedlist.txt Je kan deze bestanden niet uitwisselen tussen Windows en MacOS, de lijst met toegestane hosts zal dan leeg blijven, maar tussen werkstations met hetzelfde OS kan je deze bestandjes wél uitwisselen. Zo hoef je op Windows of MacOS slechts één keer een host zonder certificaat toe te staan en vervolgens verdeel je het permittedlist.txt bestandje dat je dat oplevert over de werkstations met hetzelfde OS. De gebruikers daarop zien dan de lokale hosts wél.
 9. Afgelopen week
 10. Banach

  Problemen met decimale getallen

  Gebruik direct na het openen de scriptstap Set Use System Formats [Off]: https://fmhelp.filemaker.com/help/17/fmp/en/#page/FMP_Help%2Fset-use-system-formats.html%23 Zo gebruik je de instellingen welke zijn opgeslagen in het bestand in plaats van de systeeminstellingen.
 11. Na de conversie van FM11 naar FM17 merk ik bij enkele nieuwe toepassingen die ik aan het maken ben dat ik problemen ondervind met getallen met decimalen. Een voorbeeld met het getal 412.5 * 2 bekom ik 8250 ipv 825. Het heeft zeker iets te maken met punten en komma's zoals wellicht mijn nieuwe versie van FM17 ingesteld staat, maar vind niet onmiddellijk de oplossing. Hoe kan ik dit aanpassen ?
 12. bramdelafonteyne

  Samengesteld verhuurartikel

  Ik heb een tabel met de hele lijst van verhuurartikelen. In een andere tabel heb ik een lijst waar al de artikelen aan een project kunnen gekoppeld worden, zodat ik kan zien welke artikelen bij welk project zitten en welke periode deze weg zijn. Ik zou nu graag een extra tabel maken met allerlei kisten. In deze kisten worden verhuurartikelen uit de eerste tabel toegewezen. Ik zou graag die kisten rechtstreeks aan de projecten willen koppelen, waardoor dus de artiklen die in die kist zitten ook automatisch mee in de lijst komen van de toegewezen projecten en ik dus ook voor de afzonderlijke artikelen kan zien of ze beschikbaar zijn en in welke projecten ze allemaal zitten. Iemand tips om dit te realiseren, want ik raak er maar niet uit...
 13. Banach

  Contacts

  Je kunt ook de auto complete functie van FM hiervoor gebruiken. Helaas zal deze naar verwachting met 11.000 records niet al te vlot werken. Vanwege de simpele manier van opzetten kan je dit wel uitproberen. Ook kun je een berekend veld maken dat een aantal invoervelden combineert waarvan het resultaat naar verwachting uniek is. Denk dan aan b.v postcode + huisnummer + voorletters + achternaam. Geef bij de velddefinitie aan dat dit veld uniek moet zijn en vang e.e.a af wanneer dat niet het geval is. Voor wat betreft 'fuzzy' tegenover 'exact' ben ik persoonlijk meer geneigd naar het standpunt van hbrendel. Het hangt natuurlijk af van de omgeving waarin het gebruikt wordt maar mijn ervaring is dat wanneer je meer keuzemogelijkheden aanbiedt er veel meer fout gaat. Correcte invoer afdwingen met behulp van eenvoudig te bevatten regels werkt in de praktijk beter dan de gebruiker verschillende mogelijkheden aanbieden; veel 'casual' gebruikers raken al snel de draad kwijt en doen vervolgens maar wat. 'fuzzy' is m.i. alleen interessant voor power users met een goed begrip van de onderliggende structuren. Helaas kom ik die vrijwel nooit tegen. Wel is het belangrijk om een goed duidelijke melding te geven wanneer invoer niet geaccepteerd wordt. Geef daarbij ook altijd een mogelijkheid om de hele actie te annuleren zonder dat dit welke gevolgen dan ook heeft voor volgnummers of andere data.
 14. hbrendel

  Contacts

 15. Ik ben op zoek naar een oplossing om een calculatie te maken met een summery field van een portal. Ik heb in layout "data" een summary "veld" met het totaal van alle "aantal" velden. Met deze info heb ik een portal gemaakt in layout "registratie" met een relatie tussen de twee layouts voor het veld "order". Wanneer ik nu een ordernummer invoer in het orderveld in layout "registratie" toont de portal mij enkel de som van de aantallen voor dat order. Nu wil ik dit resultaat gebruiken in een calculatie veld in layout "Registratie". Maar ik vind geen correct formule om met dit soort veld te gaan rekenen. Kan je verwijzen naar een portal veld en dit gebruiken in een calculatie?
 16. PJ007

  Bestanden op Host worden niet meer automatisch getoond

  .local werkt volgens mij alleen met Bonjour. Misschien werkt dat niet meer goed met de laatste update of is er een nieuwere versie van beschikbaar.
 17. Marsau

  Bestanden op Host worden niet meer automatisch getoond

  Probeer eens met een Mac binnen het netwerk. Dan sluit je mogelijk uit dat Windows het probleem is.
 18. Marsau

  Contacts

  Daar ging deze vraag over. Zorgvuldige data-invoer. Suggestie was om bij invoer alle potentiële duplicaten te laten zien, en dan de gebruiker laten beslissen. Dan moet je 'fuzzy' zoeken was mijn stelling. Jij weerspreekt dit en komt nog steeds niet met een antwoord. Wel met een drogredenering waarvan ik de naam nog niet ken (..terugverwijzen naar het reeds gedeelde, gemeenschappelijke uitgangspunt, maar dan als suggestieve tegenwerping...) Verder visualiseerde ik een oplossing op één scherm. Ik geloof niet dat jij dat eerder deed, maar begrijp dat jij meent van wel. Excuses dat ik je niet alle credits heb gegeven, of dat je dat gevoel hebt, kennelijk belangrijk, maar eerlijk gezegd heb ik dit idee ook als eens uitgewerkt. Moet je ook zeggen dat veel van de kennisuitwisseling in forums gebaseerd moet zijn vrije associatie op elkaars input. Dialoog heet dat dan.
 19. Dag dames, heren, Betreft FM Server 15 op Mac, in combinatie met Pro 15 op Windows 10. Sinds de Windows Update eerder deze week op één van mijn computers, wordt bij het openen van de host een tijd lang gezocht naar de connectie en vindt vervolgens de bestanden niet meer. Bij het aanbrengen van een host via het invoeren van een IP adres, werkt vervolgens wel. Wat niet meer werkt: fmnet:/MacBook-Pro-van-WimLagerweij.local/EElic15 Wat wel werkt: fmnet:/192.168.178.152/EElic15 Na mijn eerste computer geupdated te hebben, merk ik nu dat de andere computers na de laatste Windows 10 update, dit gedrag ook laten zien. Windows Defender en Firewall uitschakelen lost dit probleem niet op. Iemand enig idee of dit alleen bij FM 15 zo werkt en of dat er een oplossing voor te vinden is? Groet, Wim.
 20. hbrendel

  Contacts

  Data invoer moet zorgvuldig gebeuren. Users die dat niet doen eindigen onherroepelijk met een baggersysteem. Vaak gezien. Ik suggereer niets. Constateer alleen dat je hetzelfde beschrijft als ik daarvoor had gedaan. Maar wat mij betreft gaan we hier niet verder mee.
 21. Marsau

  Contacts

  Opmerkelijk dat je twijfelt aan mijn leesvaardigheid, en ook niet zo aardig. Jouw "beschrijving", die ik heb gelezen, gaat niet in op mijn advies voor een fuzzy aanpak. Ben benieuwd waarom jij de exacte benadering voorstaat in dit geval, om mogelijke duplicaten te identificeren. Hier heb je mijn omschrijving kennelijk wel goed gelezen... Wat wil je hier eigenlijk suggereren? Probeer je vrije gedachtenvorming op dit forum een beetje te beteugelen?
 22. hbrendel

  Contacts

  Niet mee eens. Zie mijn beschrijving waarom je deze operator moet gebruiken. Hier heb je mijn omschrijving kennelijk wel goed gelezen...
 23. Ik kom even terug op bovenvermelde vraag. Naar aanleiding van het antwoord van Banach heb ik eind november het programma van FMServer gewist en opnieuw geïnstalleerd. Begin december hebben we de volledige licentie aangekocht en geïnstalleerd. Sindsdien heeft alles goed gefunctioneerd en ben nog volop bezig met onze vroeger FM versie 11 aan het aanpassen naar FM17. Voorlopig wordt de FMServer 17 dus nog niet echt gebruikt in de productie. Nu merk ik net dat de computer waarop de FMSever 17 geïnstalleerd staat een Windows update heeft gedaan en dat ik opnieuw niet kan inloggen in FMServer. Bij het inloggen krijg ik een foutmelding op het paswoord. Hier ben ik nochtans zeker van dat dit correct is. Via fmsadmin resetpw probeerde ik het paswoord te resetten en krijg hierop de foutmelding Error: 10015 (Event has no subscribers (e.g. FMSE stopped)). Ik heb opnieuw FMServer gewist en opnieuw geïnstalleerd en is alles weer in orde. Iemand een idee wat hier de aanleiding kan van zijn. Ik ben kortelings van plan om de nieuwe versie van FMServer in productie te nemen maar zou het niet leuk vinden dat dit telkens gebeurt als FMServer niet op een correcte wijze gestopt is, want dat is volgens mij de oorzaak van het probleem.
 24. rutgerm

  Koppeling met Exact online mogelijk?

  Dag Hamit, Hoe heb je de automatisch login kunnen bereiken, ik ben niet verder gekomen dan het exact online loginscherm in een webviewer weer te geven, dan inloggen en dan krijg je in de url de token terug. Maar ik zou in de achtergrond willen inloggen met username en paswoord, vind hier niets over terug in de documentatie? mvg Rutger
 25. Lijkt mij een onzinnige observatie. Dat er specifieke vereisten zijn wil niet zeggen dat je ze niet kunt maken. Papier, UBL of pdf, wat je wil.
 26. iMac1943

  MacOS - FM - NIET via Mail van Apple versturen...

  ik heb een opmerking die hier toch een beetje bij aansluit: Onze zoon woont in Portugal en maakt ook facturen. Hij zegt dat een factuur gemaakt met FileMaker in Portugal nooit zou aanvaard zijn. Hij moet, qua facturatie, strikte regels volgen die trouwens door Europa zijn opgelegd aan Portugal. Hij begrijpt niet dat Belgie daar anders in is. Wat denken jullie daarover?
 27. Marsau

  Contacts

  Volgens mij kan je wel heel dichtbij komen als je invoerschermpje maakt (of laat maken) zoals ik heb geschetst. Kleine moeite en veel gebruiksgemak. Waterdicht is onmogelijk tenzij je met DNA-profielen gaat werken :mensen maken typefouten, verhuizen, wisselen van mailadres, etc. Door fuzzy mogelijke duplicaten zichtbaar te maken kan je zelf beoordelen of je met echte nieuwe persoon te maken hebt, terwijl eenmalige invoer mogelijk blijft. Succes!
 28. TheKingofBooks

  Contacts

  He bedankt allemaal voor jullie input. Als ik het goed begrijp dan is er geen sluitende, veilige manier en zal het altijd via zoeken moeten gaan alvorens ik een nieuw record (contact) aanmaak. Maar da's best intensief want ik heb meer dan 11.000 klanten op dit moment. En er komen er elke dag bij. Ik verkoop nl via Amazon en bol.com en de klanten zijn in feite klanten van die platformen. Omdat ik voor mezelf de verkopen die ik op die platformen realiseer wil bijhouden heb ik dit met een database programma FM Starting Point. Ik zou dit probleem niet hebben moesten de klanten via mijn webwinkel kopen ipv via Amazon en bol.com. Ik zoek nl. een manier dat als ik een naam zou invoeren Filemaker mij zou informeren of die naam er al in staat of niet. Staat deze naam er al in dan zou ik automatisch geen nieuwe contact id kunnen maken. En zoals hierboven gezegd zou de naam tesamen moeten lopen met het postn° omdat inderdaad een naam zoals "Peeters of Janssens" veel voorkomt. Op dit moment ga ik elke keer ik een order krijg de naam intikken en vergelijk ik of deze er al in staat of niet.
 1. Meer activiteit laden
×