Spring naar bijdragen

Marsau

Leden
 • Aantal bijdragen

  186
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

FileMaker profiel

 • FMSummit(s)
  2017 - Leiden
  2015 - Brugge
 • FBA
  Lid

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Marsau

  lijst van ingelogde accounts/gebruikers

  Ik vind het een fascinerende oplossing, Hans Erik. Ik weet alleen niet of je werkelijk krijgt - of kunt destilleren - wat ik bedoel: een lijst van actieve gebruikers.
 2. Marsau

  lijst van ingelogde accounts/gebruikers

  Inderdaad, je moet een soort server-side opruimscript hebben dat 'oude' kaarten verwijderd - en wat is dan 'oud'? Bovendien is inactiviteit niet per se absentie, dus per ongeluk zou zo'n sessie-record onterecht verwijderd kunnen worden. Ik heb het redelijk werkend, maar accuraat is anders. Het idee van sessiekaarten dient overigens ook een ander doel. Een persoonlijke sessierecord kan je een 'Algemeen' tabel hanteren met alleen maar velden tbc interface, zonder risico op record-locking, gevaar van verwijdering etc. Een meer accurate oplossing - althans voordat Filemaker deze functionaliteit zelf ooit gaat verzorgen - is de Admin API. Met hulp van Menno heb ik een paar oplossingsrichtingen kunnen verkennen. Je kan (per bestand) een user- en/of accountlist genereren, en dat zelfs als een tabel in het systeem verankeren. Een serverside script (om de 60 of 120 sec) houdt alles synchroon. Kijk er al een weekje naar, en het werkt vlekkeloos.
 3. Marsau

  Gebruikers applicatie overzetten bij update

  De tool is onmisbaar als je ook gebruikers wilt migreren. Er is behoorlijk wat intelligentie ingebouwd voor wat betreft matchen van velden e.d. Commandline interface is wellicht intimiderend. Migratie gaat overigens razendsnel. In ieder geval zijn er mooie tools gemaakt om het gebruik ervan te vereenvoudigen, bijvoorbeeld die van Soliant. https://www.soliantconsulting.com/labs/filemaker-17-data-migration-tool-demo
 4. Marsau

  Veld gewijzigd (of niet)?

  Je kan wat meer controle krijgen door een scripttrigger te gebruiken. Bij vastleggen van het het betreffende veld laat je dan een script een timestamp vastleggen. Je kan dat afhankelijk maken van de gebruiker. Je kan zo ook een changelog bijhouden, een must bij bepaalde toepassingen.
 5. Marsau

  lijst van ingelogde accounts/gebruikers

  Dank je wel. Ik kende deze al, maar was eigenlijk benieuwd naar verdere toepassing. Of wellicht andere benaderingen.
 6. Beste mensen, Een terugkerend onderwerp... Dat m.i. aan belang wint als je systemen 'socialer' wilt ontwikkelen... Ik zoek een charmante mogelijkheid om de gebruikers een (zo veel mogelijk) realtime overzicht te tonen van de alle ingelogde gebruikers. Dit moet de samenwerking ten goede komen, en ook nieuwe functionaliteit mogelijk maken. Standaard is het in Filemaker niet mogelijk om per file een gebruikerslijst te tonen, maar met het nieuwe data API zie ik wel mogelijkheden (maar heb nog niet doorgrond hoe precies...) Ik heb eerder dit eerder geprobeerd te realiseren met 'sessie'-records, waarbij elke gebruiker een record krijgt bij inloggen, te verwijderen bij uitloggen of server side opschonen na een periode van inactiviteit. Werkt wel, maar omslachtig en nooit helemaal accuraat. En verre van charmant. Welke benaderingen passen jullie toe, of wat denken jullie ervan?
 7. Marsau

  Streepjes bij kenteken

  Hi Menno, Wat ik heb gezien.. Bijvoorbeeld: 24llxb levert een foutief resultaat: 24-LLX-B Een reeks van vier letters zou moeten leiden tot twee gelijke paren: 24-LL-XB Ik dacht dat dit kwam omdat je in de recursie slechts steeds checkt of er een wisseling cijfer/letter of letter/cijfer plaatsvindt, maar er speelt een dus nog een conditie. RMW heeft dat uitgekauwd in zijn formule.
 8. Marsau

  Planning over middernacht heen?

  Hoeft niet, hoor... Je kan die gerelateerde informatie gewoon in de werkbon brengen.
 9. Marsau

  Streepjes bij kenteken

  Deze recursieve CF gaat mis bij een reeks van 4 letters of cijfers. De eerste formulering van RMW werkt volgens mij wel. Goede suggestie om even te filteren op getallen en hoofdletters.
 10. Marsau

  Planning over middernacht heen?

  Moet dat geen 12.00 uur zijn? Anders geformuleerd (ik denk dat je hetzelfde bedoelt..): indien T1 < T2, dan T2 - T1; indien T1 > T2, dan wordt de datum overschreden, en bereken je T2 - T1 + 24. 4 - 16 + 24 = 12 De timestamp benadering kan handig zijn als einddatum niet per se de volgende dag is, maar mogelijk nog later... Timestamp reken je uit door combinatie datum en tijd. Timestamps zijn ook handig als er meerdere tijdsberekeningen uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld bij verschillende tarieven per tijdsvak.
 11. Marsau

  database voor boeken collectie

  In principe zo eenvoudig dat het de moeite van een opzetje niet waard is, maar de complexiteit zit in de finetuning: toepassing van bibliografische conventies, hoe om te gaan met uitgaven met meerdere auteurs, meerdelige uitgaven, toepassen van tag/trefwoorden systeem voor meta-informatie, digitale en/of fysieke uitgaven, etc. Dat is behoorlijk maatwerk en afhankelijk van je doel/wensen.
 12. Marsau

  WebDirect FM17 url scripts - bug

  Cryptisch probleem. Ik weet dat de syntax met FMS17 iets is gewijzigd ten opzichte van de voorgaande versies. Maar kan geen fout in jouw URL vinden. Probeer het eens zonder de home-url.
 13. Marsau

  Planning over middernacht heen?

  Of gebruik timestamps: geen enkel probleem om hiermee te calculeren. Je dekt dan ook de eventualiteit af dat je over twee dagen plannen.
 14. Marsau

  Samengesteld verhuurartikel

  Nog wat input... Als het je niet gaat om de verhuur van kisten, maar simpelweg om het beheren van 'verpakkingsmateriaal' (toewijzing, beschikbaarheid etc) dan kan je m.i. wel vasthouden aan een kisten-tabel. Bij elke verhuur-regel (artikel x project) neem je een verwijzing op naar een toegewezen kist. De kisten die zijn opgenomen bij de actieve verhuurregels zijn niet beschikbaar. Daar kan je een valuelist op bouwen als je nieuwe projecten aanmaakt. Op het moment dat je vastlegt (opmaak contract?) verdwijnen die kisten uit de lijst van beschikbare kisten. In het kisten overzicht kan je direct zichtbaar maken welke kisten beschikbaar en welke in gebruik zijn (samen met een verwijzing naar het project/verhuurder). Uiteraard kan je ook zichtbaar maken wat de huidige inhoud is (en gewicht als je wil) en wat de historie is van het gebruik.
 15. Marsau

  PDF zichtbaar maken in containerveld lukt niet.

  Voor zover ik weet heeft dit probleem met clients te maken, ongeacht of het bestand lokaal of via een server geopend wordt. Check of je werkelijk alle instanties van dat Adobe bestandje verwijderd hebt. Check ook de library van je persoonlijke account.
×