Jump to content

Marsau

Leden
 • Content Count

  416
 • Joined

 • Last visited

FileMaker profiel

 • FMSummit(s)
  2017 - Leiden
  2015 - Brugge
  2014 - Scheveningen
 • FBA
  Lid

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hi Marcel, Mijn idee zou zijn: vul met een getriggerd script een global variabele met herhalingen met de vertaalde items. je haalt die op uit de dictionary-tabel, natuurlijk precies de taal die geselecteerd is. Verder neem ik aan dat je geen vertaald item wil kiezen, maar een ‘universele’, onvertaalde waarde. Deze moet je in een tweede globale variabele laden met dezelfde herhalingen. Dat is alles. Het komt er vervolgens op aan dat je het virtual list mechanisme goed opbouwt (of al hebt opgebouwd). De tabel gebruikt de betreffende variabelen voor de invoerlijst. Als er een vertaald item wordt gekozen, moet de bijbehorende universele waarde worden ingevoerd.
 2. Het probleem van de toevoegingen op de huisnummers zou je eventueel kunnen ondervangen door de while functie te gebruiken. Uitgaande van een normale Nederlandse adresnotatie: rechts van de spatie moet een nummer staan, of een nummer met een (alfanumerieke) toevoeging. While ( [ adres = Trim (adres); i = 1; p = Position ( adres ; " " ; length ( adres) ; -i ); probe = Middle ( adres ; p + 1 ; 1 ) ] ; Filter ( probe ; "0123456789" ) ≠ probe ; [ i = i + 1; p = Position ( adres ; " " ; length ( adres) ; -i ); probe = Middle ( adres ; p + 1 ; 1 ) ] ; Left ( adres; p - 1 ) ) De loop stopt als het eerste teken van de 'probe' een cijfer is, en geeft een '?' als er helemaal geen spatie is opgenomen.
 3. Een soort standaardisatie van plaatsnamen vind je natuurlijk in de postcodetabel. Moet dat niet je ‘way to go’ zijn? Althans voor de NL plaatsen?
 4. Inderdaad. Vermoedde al zoiets. Het kan veel werk zijn om de zaak te moderniseren, maar het kan ook veel werk zijn om een dergelijk archipel van bestandjes te door te ontwikkelen, te onderhouden en te beheren. Ook uit oogpunt van veiligheid. Je moet zelf een afweging maken ten aanzien van die trade-off.
 5. Waarschijnlijk. Invoerlijsten moeten in dit geval worden opgezet als virtual lists. Globaal velden zijn in deze tabel onbruikbaar, unstored calcs wel, en dat is de grap. Het komt er op aan om ze slim te vullen vanuit de dictionary. Zie de blog van Menno: https://www.filemakertips.nl/virtual-magic-valuelists/ voor info over de virtual list-techniek in het algemeen.
 6. Goede tip. Net even bekeken; mooie strakke implementatie. In essentie gebeurt hier ongeveer hetzelfde, maar er zijn wel wat verschillen. - labels in een globale velden (L-tabel). Maakt het wat mij betreft net wat minder flexibel. Bij grotere systemen ( 200+ labels, 5 talen) gaat dit hoofdpijn veroorzaken. - geen alle talen op een rij (wat wel erg handig is bij de redactie/samenstellen van de vertalingen). Mooi aan deze benadering dat er meer controle is over de labels. In mijn benadering is er een globale variabele met vele herhalingen. Voor alle te vertalen items kan je nu een betekenisvolle verwijzing gebruiken.
 7. Sorry, ik had je laatste vraag toch niet goed gelezen. Als er geen samengebruik is, alleen gebruik van een identieke applicatie, moet je voor elke gebruiker een aparte applicatie in de cloud brengen, of je moet de applicatie radicaal anders inrichten zodat elke gebruiker een eigen dataset heeft. Is ingrijpend, maar niet onmogelijk. Als je zoveel bestanden hebt gaat het niet. Ik denk dat je voorafgaand naar een eventuele move naar de cloud een radicale modernisering (en afslankings) slag moet overnemen. Zelfs als je zou gaan voor de standaardvariant ga je over het toegestane max aantal van 125 bestanden. (overigens: opsplitsing van de functionaliteit in 30+ bestanden lijkt mij absurd, maar wellicht heb je een goede reden... ) Het getal van max 3 bestanden voor Essentials is een totaal aantal. De hele cloud omgeving is ingericht op samenwerken in applicaties.
 8. Ik kan deze vragen snel beantwoorden: - ja. Je hebt direct het recht en de mogelijkheid om voor elke user FMP te gebruiken. Let erop dat het minimum aantal gebruikers 5 is. - Ja, drie bestanden voor de Essentials versie. Creatief samenvoegen kan het pad zijn, maar het is wel een beetje oppassen met de wat beperkte performance. - Je gaat gebruik maken van FileMaker ID. Elke andere authenticitatiewijze (intern, server, Amazon, Google) wordt gepasseerd. Binnen de Cloud Console beheer je deze accounts , ken je ze toe aan groepen. De groepen verschijnen binnen de applicatie als algemene accounts, te koppelen aan privilege sets.
 9. Ik heb mijzelf aangeleerd om altijd even te klikken op de plek waar het object moet komen - voordat je plakt. Dat gaat eigenlijk wel goed. Ik zou daarbij geen vragen van FileMaker willen.Dat zou ik van gaan mopperen.
 10. Mooi Menno. Ik heb eerder gezocht naar een mogelijkheid om hele tabbladen te verbergen of anderszins tabbladen-object meer dynamisch te maken.. Dit is ook een andere benadering: de toegang blokkeren. Het is wel zo dat met een beetje snel en handig klikken de inhoud van de tab zichtbaar gemaakt kan worden. Wellicht op te lossen door ook de inhoud op het tabblad te verbergen. Zou het verder mogelijk zijn om een geblokkeerde tab van een andere kleur te voorzien? Zodat het ook zichtbaar is dat ze niet toegankelijk zijn? Voorwaardelijke opmaak lijkt in principe mogelijk op een tabblad, maar hoe te koppelen aan de afzonderlijke objectnamen?.
 11. Ehh. Uit oogpunt van goede communicatie gezien kan je beter bij de ontvanger van de boodschap toetsen of je jezelf goed hebt verwoord. Je punt of precieze intentie was wat mij betreft - mogelijk natuurlijk door mijn beperkte intelligentie - niet duidelijk, maar gelukkig licht je jezelf toch nog een beetje toe. Je stelling is zo ongeveer: het heeft geen zin om "onhebbelijkheden" in FileMaker te bespreken, het dient slechts de geestelijke gezondheid van de deelnemende ontwikkelaars. (en impliciet: meer 'gezonde' ontwikkelaars hebben deze "therapeutische" activiteit niet nodig). Ik ben dat dus niet met je eens. Denk dat het teken van geestelijke gezondheid is om onze tool kritisch te kunnen evalueren. Het gaat er niet om dat Claris meeleest in dit forum of verslag ontvangt van de inzichten die hier ontstaan. Wel denk ik dat een geconsolideerd inzicht in de developersgemeenschap over concrete "verbeterpunten" zeker van invloed is op de keuzen / roadmap van Claris. Ze doen in ieder geval enorm hun best om naar 'hun' developers te luisteren. En die inzichten beginnen klein: het gemopper van de ene developer tegen een andere. Wat mij betreft is dat ook kennisuitwisseling, in principe.
 12. @Banach: Denk dat het onvermijdelijk is dat juist bij een product als FileMaker, waarmee complexe systemen en interfaces kunnen worden gebouwd, ook kritisch naar het product zelf wordt gekeken. Al die developers doen de hele dag al niets anders dan slim nadenken hoe problemen kunnen worden opgelost, nietwaar? Dat is overigens helemaal geen ramp, want de kritische discussie helpt de algehele ontwikkeling vooruit. Sterker: ik denk dat het eventuele ontbreken ervan uiteindelijk funest zou zijn voor de ontwikkeling van het FileMaker product zelf. Denk ook dat de tegenstelling ‘functionaliteit toevoegen’ versus product verbeteren/stroomlijnen (‘irraties’ wegnemen wellicht) niet bepaald scherp is. Nieuwe functionaliteit kan je bij FileMaker vaak opvatten als een ‘workaround’ voor zaken die eerder heel omslachtig moesten worden aangepakt - maar niet per se niet realiseerbaar waren; omgekeerd kunnen verbeteringen in de interface gezien worden als regelrechte innovaties. Ik weet eerlijk gezegd niet wat nu je punt is. Je rechtvaardigt de (veronderstelde) keuze van Claris om niets te doen aan de “irritaties” van zure developers. Lijkt mij een onjuiste veronderstelling: denk dat ze dat wel doen. Of is het een pleit om geen kritiek te uiten op veronderstelde onhandigheden en ‘dingen die niet kloppen’ in FileMaker zelf? Dat laatste ben ik dan dus niet met je eens. Die kritische houding is noodzakelijk voor de progressie. Overigens ben ik met je eens dat het soms wat minder zuur mag.
 13. Ik heb het wel eens gedaan met een aparte dictionary tabel, waarbij per item een x aantal vertalingen in een herhalend veld zijn opgeslagen. Bij het kiezen van een taal (bijv bij openen database) wordt een bepaalde variabele geladen met net zoveel herhalingen als er te vertalen items zijn. Op de lay-outs verwijs gebruik je verwijzingen naar de variabele met een index nummer. Het is een gedoe, maar het werkt. je zou ook met Evaluate ineens het totale aantal global variabelen in een leesbare vorm kunnen produceren, maar ik zou daar niet de voorkeur aan geven. Zo kan je snel een meertalig systeem optuigen. Twee of 20 talen maakt niet uit. Schakelen van taal gaat ook razendsnel Bovendien kan je eenvoudig vertalingen aanpassen, uitbreiden etc. En ook - geen sinecure bij meertalige systemen, opmerkingen toevoegen over het betreffende item. Ik had niet de uitdaging van meertalige invoerlijsten op te lossen. Als ik erover even over nadenk: door deze te invoerlijsten virtueel te maken kan je ook deze in het zelfde schema optuigen. hoop dat je hier wat aan hebt.
 14. Dat heb je toch verkeerd gedacht In de data kan je vele relaties vinden, die je wellicht expliciet moet maken om je doelstellingen te bereiken. Je kan een relatie van de tabel (Clubleden) met een zelfde tabel kunnen maken waarbij plaatsen aan elkaar gelijk zijn. Je kan het ook laten en met bijv SQL een oplossing coderen, maar dat vergt nog meer specifieke kennis. Het is lastig een voorbeeld te geven: ik reikte je meerdere benaderingen aan en ik weet niet wat je precies wilt realiseren. Ik denk dat het voor jou zinvol kan zijn om een cursus te volgen om een goede basis te leggen. Er zijn verschillende (online) opties. Zie eerdere recente tips hierover in dit forum.
 15. Anker/boei is natuurlijk prima. Niets staat je in de weg om tbv overzichtelijkheid en transparantie meerdere occurences van hetzelfde aan te maken, toch. Niettemin heb ik ook iets met Ockham's razor; als het niet nodig is, weg ermee. Een minimaal aantal entiteiten postuleren om de werkelijkheid aan te kunnen.
×
×
 • Create New...