Jump to content

Marsau

Leden
 • Posts

  593
 • Joined

 • Last visited

FileMaker profiel

 • FMSummit(s)
  2017 - Leiden
  2015 - Brugge
  2014 - Scheveningen
 • FBA
  Lid

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik moet helaas, helaas terugkomen op mijn blijmoedige Heureka-momentje. De veronderstelde diagnose klopt niet en de bestanden worden op dit moment ook door Claris onderzocht. Het leek mij zinvol om het ook nog eens in deze groep te gooien, en jullie kennis, expertise en denkkracht te gebruiken. Kan mij weer niet voorstellen dat ik echt zo'n uniek probleem heb. Nogmaals het probleem, en nog enigszins gepreciseerd: Via de inspector pane (informatievenster rechts in de layout modus) kunnen layout objecten niet gewijzigd worden. Alle opties zijn geblokkeerd (greyed out) meest recente FileMaker, recente Windows OS, diverse FileMaker bestanden alle Windows machines, full access accounts, of niet, maar toegang tot de layout modus met wijzigingsrechten; in een gekloonde versie van de bestanden doet het probleem zich onverminderd voor; diverse layouts, maar niet alle sommige met classic theme, sommige met een gemoderniseerd thema aanmaak van een nieuw bestand: geen problemen met de inspector pane. Het lijkt een bepaalde bestandscorruptie. Nu is exacte diagnose van minder belang dan het vinden van een hanteerbare strategie om het probleem op te lossen. Hebben jullie enige ervaring met dit probleem? Hebben jullie een diagnose? Hebben jullie een uitvoerbare oplossingsstrategie? Uitvoerbaar is dus niet het systeem opnieuw opzetten. We praten over 1000-en layouts en scripts en 100-en tabellen.
 2. Geweldig, Menno! Dank, dit is een geweldige development/test/leer-tool. Hoe verhoudt dit zich tot het aanspreken van de FileMaker server Data API en Insert URL? Er is natuurlijk overlap. Heb je overwogen om de tool op de Market Place aan te bieden?
 3. Even met de Franse slag: de xls importeren in een hulptabel. Een goede, herhaalbare import definiëren. Factuurregels zijn in jouw geval niet strikt noodzakelijk denk ik, hoewel een best practice om het wel te doen. In het systeem wel minimaal een klantentabel en facurentabel. Maak een script dat maandelijks facturen genereert uit de hulptabel; na afloop tabel legen. Deze kan je dan printen of mailen. (2000 facturen mailen is wel een dingetje, vereist een service (smtp of via API). je zou het volledig kunnen automatiseren als je de basis goed op orde hebt.
 4. Geen punt hoor. Ik bedoel de tabellenstructuur achter je oplossing. Klopt mijn indruk dat je alles binnen één tabel hebt opgelost?
 5. Je beschrijving van het systeem is ook nog wat cryptisch. ik ben benieuwd naar je data model.
 6. Vanzelfsprekend kan je sms verzenden vanuit FileMaker. gebruik van iMessage icm AppleScript ligt misschien minder voor de hand voor server (hoog volume) server oplossingen. Maar kan ook. je kan gebruik maken van de API’s van providers als MessageBird of Twilio. Sinds jaren kan je ook FmSMS aanschaffen, waarin de integratie al is uitgewerkt. via MessageBird etc moet ook integratie met Whatsapp mogelijk zijn.
 7. Dat is niet in tegenspraak met mijn benadering. Ik hanteer zelf wel als principe dat backups geautomatiseerd moeten zijn.
 8. Ja, ik ook. Maar wat betreft de script stap en het (SessionID): je denkt eigenlijk verder dan alleen sessie-identificatie als je zoveel sessie-data wilt opslaan.
 9. Je kan hem ook gewoon aanlaten èn aparte regels maken die een grotere tijdspanne bestrijken, met verificatie & cloning. Het selectief apart zetten van backup(onderdelen) kan je volledig automatiseren. Ik doe dat bijvoorbeeld met een aparte app op basis van Base Elements i.c.m. een cloud-service.
 10. De vraag is of veld "Sessie 1" een geldige datum heeft. En zo ja, waarom daar een toekomstige datum zou staan als er niet betaald is. Alternatieve benadering: zorg voor een simpel (al dan niet gecalculeerd) veld met een Boolean ( 1 of 0/niks) als er wel/niet betaald is. Filter daarop, meer heb je niet nodig. Betalingsbevestiging is een separaat vraagstuk.
 11. Voor toekomstige sessies: binnen de gemeente Utrecht zijn volgens mij in alle buurthuizen zaaltjes te boeken voor dit soort activiteiten. Men hoopt natuurlijk op sociale, wijk gerichte activiteiten, maar voor clubjes als die van ons (niet 100% marktgericht) zullen een wat hoger tarief hebben.
 12. Het opnieuw invullen van een kloon ligt voor de hand. Moet dan wel beschikbaar zijn, natuurlijk. Anders opbouwen van de bestaande applicatie lijkt mij een zware optie. Dan moet er - business case technisch - heel wat op tafel liggen. Of je moet het in een middagje kunnen, wellicht. Als je geen problemen ervaart met de bestaande applicatie, lijkt mij niet dat je een case hebt. Wel zou ik vanaf nu gaan zorgen dat je met de backups ook een kloon vastlegt. Of in een aparte ontwikkelomgeving een soort moeder-versie bijhoudt o.i.d.
 13. Fascinerend, die sessieID optie. Ik maak al jaren hiervoor een standaard-veld aan o.b.v. een UUID om sessies te identificeren / traceren. Gaat prima, dus niet zo duidelijk wat deze optie dan toevoegt.
 14. Of FileMaker cloud, eveneens onbetaalbaar voor budgetlozen. Maar het helpt als je een heldere concept hebt van de applicatie die je voor ogen hebt. Dan kan je wellicht ook bepalen of het een business case hebt. En dat het dus wat oplevert, in plaats van dat het wat kost.
 15. Ik doe dit doorgaans toch met een aparte tabel voor de BTW tijdsvakken. Je hebt dan meer controle over de info, dat je wellicht ook wil combineren met gegevens over de aangifte zelf.. Maak een codering aan (maand- of kwartaalcode) in alle te boeken stukken, koppel dat aan de BTW-perioden. Door resumés te gebruiken krijg je een dynamisch (lopend) overzicht. Bovendien kan je de aangifte 'mimicen' door alle vakjes 1 t/m 5 te vullen. Je kan rekening houden met intra-EU en extra EU-uitgaven zodat je ook de desbetreffende vakjes kan vullen. Tenslotte kan je vastleggen wat je daadwerkelijk aangeeft, zodat je later nog een eventueel verschil kan detecteren.
×
×
 • Create New...