Jump to content

Marsau

Leden
 • Posts

  767
 • Joined

 • Last visited

FileMaker profiel

 • FMSummit(s)
  2017 - Leiden
  2015 - Brugge
  2014 - Scheveningen
 • FBA
  Lid

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nu al een tijdje in gebruik op een x-tal servers, en het moet maar nog eens worden gezegd: OttoFMS is *fantastisch*! Je kan naar alle richtingen deployen en installeren. De FileMaker OTAP straat was nog nooit zo goed te doen. Grote systemen binnen een aantal minuten, - installaties natuurlijk wat langer. Wat een verademing.
 2. Haha, Peter... Nog geen AI use-cases?
 3. Dag Marc, dank je wel. Nee, op dit moment ben ik er niet even niet mee bezig. Picqer lukte goed, zover ik mij herinner, Snelstart heb ik niet nader bekeken. Goed om te weten dat er kennis binnen deze club aanwezig is. Bij de integraties blijft de fundamentele vraag: waarom niet geheel in FileMaker ipv een externe synchronisatie. Die afweging vind ik nou interessant, maar deze wordt wellicht niet altijd goed gemaakt. Ik zie dat developers zich graag door een vaag idee van de klant zich laten voortstuwen.
 4. Dit wordt broeden op use cases voor AI. Execute FileMaker Data API kan nu records wijzigen... Server: https://help.claris.com/en/server-release-notes/content/index.html Beschouwende blogs van Wim Decorte: https://www.soliantconsulting.com/blog/filemaker-2024-executive-summary-1 https://www.soliantconsulting.com/blog/filemaker-2024-executive-summary-2
 5. Inderdaad een Zwitsers zakmes. Zij het dat het remote dingen doet die lokaal (of via SSH) via de command-line zouden moeten. Dus een betere propositie eigenlijk (en dat kan je van Zwitserse zakmessen doorgaans niet zeggen). Die ApiTool zou je zo kunnen uitbouwen dat je per server die je beheert ook direct OttoFMS en OttoDeploy kunt openen (indien present). Daarnaast kan je de technische data natuurlijk uitbreiden met diverse administratieve data (provider, systeemdata, contactpersonen, whatever), waardoor het een soort allround beheerstool zou kunnen worden. Ook heel prettig om in één oogopslag te zien welke servers geüpdated moeten worden, en dat soort dingen. Ik heb zelf ook nog gebruikslogging toegevoegd om te zien hoe de machines door de tijd heen gebruikt worden. Ook heel gemakkelijk. OttoDeploy gaat wat mij betreft niet over server-beheer. Ik ben nog een beetje aan het puzzelen hoe je het beste - en enigszins gesystematiseerd - complexe deployments doet, uitgaande van een ontwikkelserver, test/acceptatie server en productie. Oftewel: hoe krijg je een soepele OTAP-straat. Ik wil daarbij ook herhaaldelijk van productie naar DEV kunnen deployen, om een verse data-set te krijgen. Het kan allemaal, ben ik van overtuigd, maar het vergt wat goede planning.
 6. Dank je, Menno, heel leerzaam. De curl die je aangereikt wordt moet je dus toch echt nog even ombouwen voor FileMaker. Dat van die apostrofjes was mij totaal onbekend.
 7. Authenticatie bij Kadaster met Insert from url lukt nu wel! En hoe! Dank je wel, Menno! Een geweldige oplossing.😀 Van die single quote's: ik heb me dat niet gerealiseerd; dacht dat ik exact de curl zoals door de documentatie en RapidAPI gesuggereerd zou moeten gebruiken.
 8. Ben benieuwd, Menno. URL codering staat niet aan.
 9. Ik ben nu ook met de 'BAG API Individuele Bevragingen' aan het stoeien, en stuitte op eigenlijk hetzelfde probleem. De genoemde workaround van Menno werkt niet meer in versie 2 van de API, het moet toch echt in de curl. Ik krijg het wel werkend als ik de request handmatig verzend (ik gebruik RapidAPI), maar FileMaker vertikt het. Menno, heb jij nieuwe inzichten opgedaan? De curl die RapidAPI maakt: (werkt, maar niet in FM) ## Request curl "https://api.bag.kadaster.nl/lvbag/individuelebevragingen/v2/adressen?postcode=1111AA&huisnummer=13&exacteMatch=true&page=1&pageSize=20" \ -H 'accept: application/hal+json' \ -H 'X-Api-Key: [apikey]' De Swagger documentatie geeft aan: als URL: https://api.bag.kadaster.nl/lvbag/individuelebevragingen/v2/adressen?postcode=1111AA&huisnummer=13&exacteMatch=true&page=1&pageSize=20&inclusiefEindStatus=false En als curl: curl -X 'GET' \ 'https://api.bag.kadaster.nl/lvbag/individuelebevragingen/v2/adressen?postcode=1111AA&huisnummer=13&exacteMatch=true&page=1&pageSize=20&inclusiefEindStatus=false' \ -H 'accept: application/hal+json' \ -H 'X-Api-Key: [apikey]' Doet niets in de Insert URL. Op een of andere manier komt de apikey niet over, lijkt het. Ik loop vast, hebben jullie wellicht suggesties?
 10. Er valt gelukkig nog wel wat te bricoleren: https://www.soliantconsulting.com/blog/filemaker-webdirect/ https://github.com/SoliantMike/FM-WebDirect-Redirect
 11. Vroeger was de registratie van de homeurl in wpc_prefs.xml niet nodig. Toen kon de handige FileMaker kennende web-direct gebruiker zijn eigen homeURLS toevoegen. Ik blijf het overigens spijtig vinden dat de redirect niet binnen de applicatie zelf kan worden bepaald met de calc-engine. Al was het maar om die uitgebreide URL's te vermijden.
 12. Excel importeert alle rijen in het betreffende werkblad. Je zou ze eerst kunnen verwijderen. Ik ga voor optie 2 van @mykarizma Je zou een standaardscriptje kunnen maken dat lege records verwijdert en eventuele volgnummering corrigeert. je zou een importscriptje kunnen waarin de import is gedefinieerd en het opruimen direct daaropvolgend wordt uitgevoerd.
 13. Ben benieuwd naar het probleem dat je probeert op te lossen. Mits met kleine record-aantallen en een beperkte set velden, lijkt me dit totaal onzinnig. Echter, als het je gaat om een draaitabel, dan zou je kunnen denken aan kant-en-klare javascript oplossingen voor de webviewer. Maar een draaitabel is wat anders dan een gekantelde matrix. Ik kan me nog een paar opties voorstellen: maak een layout met alle velden in etiket vorm, waarbij een record de volledige pagina hoogte beslaat. In de afrdrukmodus krijg je dan de gewenste horizontale recordweergave tot zo breed als de pagina is. Geen idee waarom je dit zou willen. bouw een html-pagina voor een webviewer. Genereer een matrix waarin je veldnamen verticaal en veldinhoud horizontaal weergeeft. Leuke oefening, maar ook wellicht een prachtige oplossing voor het verkeerde probleem. aparte tabel waarin van de veldnamen, met voor de content een herhalend veld conform het data-type van dat veld, met een x-aantal herhalingen, gecombineerd met een scriptje dat per veldnaam de veldinhouden ophaalt en in de herhalingen plaatst of ververst. Maak hiervan een layout en trigger het script bij het openen van deze layout. Maar zoals altijd in het leven: voor je je vastbijt in een lastige oplossing is het verstandig om eerst je probleem te her-evalueren.
 14. Let op de configuratie. Sinds de laatste FMS versies moet je de toegestane URL's specificeren in een bepaald configuratie bestandje. En inschakelen in fmsadmin. Zie de handleidingen. Ik zou willen dat er een meer charmante manier was dan via de url. Dat webdirect uit zichzelf een bepaald adres kan openen. Nog niet gevonden.
 15. Haha, toevallig heeft ditzelfde artikel mij vorige week op het juiste spoor gezet bij hetzelfde probleem. Waarbij aan het rijtje problemen ook nog toegevoegd kan worden: de PHP toegang. Het vervelende is: als je een SSL-diagnose tool toepast, zie je geen probleem. Je ziet in FileMaker geen enkel probleem, noch in de admin console. En verder werkt niets meer. Alleen die obscure 802 fout in de logs... Het heeft mij een dag gekost.
×
×
 • Create New...