Jump to content

menno

Moderators
 • Content Count

  1794
 • Joined

 • Last visited

FileMaker profiel

 • FBA
  Lid

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik meen me te herinneren dat FMI indertijd bij de introductie van fm12 heeft geroepen over het "classic-theme", dat het niet meer compatible is en dat men van dat theme en alle afgeleiden daarvan, zou moeten afstappen. Afgezien van dat een classic-theme niet meer compatible zou zijn, is het wel mogelijk om FM-bestanden te "patchen" met de "Custom App Upgrade Tool". Deze tool is momenteel alleen nog beschikbaar als "Developer Preview", dus is het nu nogal rudimentair. Zie: https://help.claris.com/en/app-upgrade-tool-guide/index.html Je zou bijvoorbeeld alleen de objecten in "LayoutThemeReference" en daarmee zou je dan alleen je thema bijwerken. Ik verwacht een beetje dat dit voor "classic" niet op zal gaan, maar je kan het natuurlijk altijd proberen. https://downloads.claris.com/DEVREL/sdk/fm_upgrade_tool_19.2.1.14_mac.zip https://downloads.claris.com/DEVREL/sdk/fm_upgrade_tool_19.2.1.14_x64.zip [edit]Om FMUT te gebruiken, moet je eigenlijk uitgaan van dezelfde basis. Alle objecten in een fm-bestand moeten een UUID hebben gekregen en bij oudere bestanden doe je dat door een DDR te genereren. Vanaf FM18 krijgen alle nieuwe objecten vanzelf UUID's. Ik denk dat in jou situatie daar geen sprake van is, dus dan is FMUT nu geen bruikbare optie voor je.[/edit]
 2. Je kan alle resultaten van cli-commando's naar een willekeurig tekstbestand schieten door: mijn commando > padNaarTextBestand.txt Als je vervolgens data aan een bestaand bestand wil toevoegen dan doe je: mijn andere commando >> padNaarTextBestand.txt Jij was op de laatste fmsummit in België, toen heb ik dit laten zien Zie ook:
 3. Ik heb het FindWhileTyping van FileMakerTips een beetje aangepast en daarin alle 3685 plaatsnamen die ik zo snel even van internet kon plukken. Het werkt met een card-venster. Wellicht iets voor jou @hans erik FMT_FindWhileTyping_Aangepast.fmp12
 4. Je kan toch een berekend veld maken met een Digi-BOM en daarmee het 2e veld van de keuzelijst vullen? Er wordt dan gesorteerd op het 2e veld en de waarde van het eerste veld wordt dan gebruikt. Je moet dan wel rolmenu of keuzerondjes/-kruisjes gebruiken.
 5. Heb je het oude certificaat verwijderd met "Delete Files"? En daarna geprobeerd? Heb je het al vanaf een andere computer geprobeerd? Heb je filemaker-server na het importeren even opnieuw gestart?
 6. Schroef de beveiliging van de browser die je gebruikt terug, want waarschijnlijk mag je geen active-scripting oid uitvoeren .... je gebruikt toch wel Internet-Explorer of Edge? Begin met 127.0.0.1 toe te voegen aan de "Trusted Sites" in "Internet Options/Security"
 7. Je zet helemaal niks in een map op de server. In de console van FmServer ga je naar "Configuration", daar ga je naar "SSL Certificate" en daar kies je voor "Import Custom Certificate" en wijs je de 3 bestanden aan met de 3 knopjes "Browse" je die je daar beschikbaar krijgt. Mocht je het wachtwoord niet uit het key-bestand hebben verwijderd, geef je dan daaronder het wachtwoord op (en anders laat je het leeg) en daarna klik je op "Import". Tenslotte herstart je FileMaker Server om het certificaat daadwerkelijk te activeren.
 8. Als je er werkelijk een warboeltje van hebt gemaakt, dan kan je beter opnieuw beginnen en dit keer de zaken goed documenteren en opslaan, zodat je volgend jaar niet hetzelfde probleem krijgt. Volg de stappen die ik heb beschreven in en haal ook gewoon het wachtwoord uit de private key op de manier die ik daarin beschrijf. Er zijn zat mensen die deze praktijk als een beveiligingslek beschouwen, maar als iemand daadwerkelijk op jouw server inbreekt, dan is je certificaat wel het minste probleem. De toegang tot jouw private key (en daarvoor moeten ze dan dus al succesvol hebben ingebroken) is dan toch niet meer relevant.
 9. Ik heb in de bijgaande versie de opmaak aangepast. Op FMT blijft de oude staan, omdat dit buiten de scope valt FMT_LockTabPanels_Conditional.fmp12 Dit lukt mij eigenlijk niet, welke versie FM gebruik je? BTW als je alle tabbladen dichtzet, gaat het niet goed. Er moet er tenminste 1 toegankelijk blijven, anders zie je alles.
 10. Ik zag tot mijn schrik dat er al meer dan een jaar niets meer is gepubliceerd op FileMakerTips.nl. Vandaag heb ik daarom maar weer eens een (kort) artikel neergezet, uiteraard met een voorbeeldje, over het dichtzetten van bepaalde tabs op tabpanelen: Tabpanelen op slot zetten
 11. Grappig dat je dit zegt, want ik kan me wel degelijk een rekenfout van FileMaker herinneren. In sommige gevallen in FM3-6 ging FM de mist in bij sommige getallen die moesten worden afgerond. Voor zover ik me kan herinneren was dat wanneer een opgeteld getal moest worden afgerond op 2 cijfers en de uitkomst op ...9,95 zou moeten eindigen, dan toonde FM ...9,94 We kwamen daar achter tijdens vierkantscontroles om boekingen de boekhouding in te schieten. Niet kunnen oplossen, dus het filter maar zo aangepast dat zulke 1-cent-fouten simpel werden doorgelaten. Het was overigens wél zo dat de fout consistent was, maar omdat er ook de wél correcte uitkomst ...9,94 kon zijn, was standaard 0,01 er bij optellen niet mogelijk De aller recentste misser is het verwijderen van de php-map bij een update van FMServer naar 19.2 uit de map "/FileMaker Server/Web Publishing/publishing-engine/". Als je de map bewaart voorafgaand aan de installatie en weer terugzet, dan doet je php-functionaliteit het gewoon weer. Ik begrijp dat deze niet meer wordt geïnstalleerd bij een nieuwe installatie, maar weghalen uit een bestaande installatie is gewoon verkeerd. Ik herinner me verder nog een FMServer versie 14 die standaard de bestanden beschadigde bij het afsluiten van bestanden. Om zonder beschadigingen af te sluiten werd de procedure dus: gebruikers loskoppelen, firewall dicht, backup draaien, FM afsluiten ... daarna backup terugzetten, FM starten, firewall openzetten ..... niet heel erg werkbaar. FileMaker (nu weer Claris) is dus zeker niet onfeilbaar.
 12. Dan open je waarschijnlijk van de lokale hosts, die door apple-bonjour worden gepubliceerd. Apple-bonjour plakt een punt achter de servernaam ipv alleen de servernaam/fqdn te publiceren. Voeg een favoriete host toe met de fqdn en open dan daarmee een bestand op je server. Waarschijnlijk heb je dan nog een oranje slot omdat fmp die koppeling onderhuids nog heeft. Sluit daarom fmp even af en open deze weer en als het goed is dan je favoriete host meteen geslecteerd. Zodra je nu iets opent, zal het slotje groen zijn.
 13. Je wilt dus afronden met een specifieke precisie. De berekening wordt dan ietsje anders: Let ( [ getal = 23,33 ; precisie = 0,05 ] ; Round ( getal / precisie ; 0 ) * precisie ) wordt dan 23,35 ipv 23,3 De precisie mag van alles zijn, bijvoorbeeld 0,25 (23,33 wordt dan 23,25 en 14,42 wordt dan 14,5) of gewoon 5 (23,33 wordt dan 25 en 14,42 wordt dan 15) en dan natuurlijk de weergaveopties van @Ari om het mooi met 2 decimalen weer te geven
 14. fout 212 met de melding zegt genoeg, het account dat je gebruikt voor het bronbestand klopt op de een of andere manier niet. Zitten er spaties in de accoutnaam of het password?
 15. Hackers scannen continue "bekende" poorten op vrijwel alle ip-adressen op het internet en poort 5003 is ook een bekende. Zo weet iemand dat er dan op een bepaald adres een "filemaker-poort" open staat. Door een andere poort te gebruiken zoals bijvoorbeeld 65003 is er op jouw adres dus een andere poort dan de gebruikelijke 5003 die het filemaker-protocol accepteert. Als iemand dan poort 65003 "pingt", dan weet hij nog niet welk protocol die poort begrijpt. En dat noem je dan obfusceren, het beschemt niet echt, maar is slechts een extra drempeltje voor hackers.
×
×
 • Create New...