Jump to content

menno

Moderators
 • Posts

  1962
 • Joined

FileMaker profiel

 • FBA
  Lid

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Het deel query kan je 1 op 1 overnemen en ik ben al bezig om deze tool op de marketplace neer te zetten, moet ter balllotage nog een filmpje voor Claris maken en dan schiet ik m in.
 2. Sinds de introductie van FileMaker 19 hebben we de beschikking over twee hele handige functies: de "Execute Data API" script-stap én de mogelijkheid om Add-ons toe te voegen (en zel te maken). Op mijn site FileMakerTips heb ik net een nieuw artikel geplaatst: https://www.filemakertips.nl/data-api-explorer-add-on/ met een download, die je kan installeren als je FileMaker 19 hebt.
 3. Je zou het kunnen oplossen door eerst de datum met een simpele formule te onderzoeken: Length ( leftwords ( datum ; 1 ) ) Als de lengte 4 is dan weet je dat de datum koppeltekens heeft en dat het formaat waarschijnlijk YYYY-MM-DD is. Is die lengte 8, dan is het formaat mogelijk YYYYMMDD, maar om dat zeker te weten kan je met left ( datum ; 4 ) even checken of die datum in de range 2020...2030 oid zit. etc. etc. Tenslotte kan je dan je formule bouwen met Case, bijvoorbeeld (is onvolledig) Case ( lengte_eerste_woord = 4 ; Date ( Middle ( datum ; 6 ; 2 ) ; Right ( datum ; 2 ) ; Left ( datum ; 4 ) ) ; lengte_eerste_woord = 8 and eerste_4_cijfers = 2022 ; Date ( Middle ( datum ; 5 ; 2 ) ; Right ( datum ; 2 ) ; Left ( datum ; 4 ) ) ; ...... )
 4. als je nu een website hebt draaien waarop je fm-php-api-class gebruikt lijkt het me wel een handige manier om over te stappen naar 19 op Ubuntu. Overstappen naar NodeRED zou misschien ook nog een optie kunnen zijn voor een nieuwe website. Voor een bestaande website lijkt me NR meer werk en je moet op de NR-server ook nog workflows maken om de aanvragen van de website te verwerken.
 5. Nee helaas, alleen webdirect is beschikbaar voor webpublishing en de enige api's die beschikbaar zijn: odbc, dataapi en odata De xml-api die nodig is om de php-api te gebruiken is er niet meer. Probeer maar met https://<serveradres>/fmi/xml/FMPXMLRESULT.xml en dan zal je "forbidden" pagina te zien krijgen.
 6. de base64-methode is hoe ik het doe. In de html-code heb ik de bestandsnaam staan en die vervang voor data:image etc.etc. met daarin de base64-weergave, op het moment dat de webviewer wordt getoond. Werkt probleemloos en er is in feite geen verschil met wat de websever zelf zou doen.
 7. Om te beginnen moet je in het serverpaneel van fmserver bij "configuration/general setting/server name" jouw domeinnaam instellen, bijvoorbeeld: www.easy4u-zzp.nl Verder moet je dan voor specifiek die domeinnaam een ssl-certificaat aanvragen en dat installeren. Dat kan je het goedkoopste doen op xolphin.nl, een sectigo certificaat voor 8 euro per jaar is prima, want je doet waarschijnlijk toch geen financiële transacties. Als laatste staat er in de map conf (op de Mac is dat: "/Library/FileMaker Server/HTTPServer/conf", zie ook https://support.claris.com/s/article/Modifying-web-publishing-behavior-for-FileMaker-Server?language=en_US) een bestandje dat heet index.html en dat toont de jou vast wel bekende fmserver-pagina als je naar ipvandeserver gaat met je browser. Je kan dat bestandje aanpassen door in de header een z.g. http-equiv toe te voegen. De inhoud zou er dan zo uit kunnen zien: <!DOCTYPE html> <html> <head> <meta http-equiv="refresh" content="0; URL=https://www.easy4u-zzp.nl/fmi/webd/Easy4u_ZZP"> </head> <body> <h1>Welkom op Easy4u_zzp</h1> <p>Momentje a.u.b u wordt doorgestuurd</p> </body> </html> Als laatste nog een aandachtspuntje. Je moet het filteren van de databases aanzetten, dat staat namelijk standaard uit en aanvallers kunnen anders precies zien welke databases je open hebt staan. Het lijkt misschien overdreven, maar "ze" zijn sneller bij je binnen dan je verwacht:
 8. Vlak voor de kerst nog even nieuwe post neergezet op FileMakerTips: Drag and drop portaalsorteren Handig als je een offerte oid aan het maken bent en je wilt de sortering van je portaalrecords aanpassen. Fijne feestdagen!
 9. De link uit mijn vorige post is alweer vervallen (die post is nu verborgen), daarvoor is nu in de plaats gekomen deze: https://community.claris.com/en/s/article/Q-A-Claris-products-and-the-Apache-Log4j-vulnerability Dus zo te zien lijkt FMServer (ook de oudere pre-18 versies) dus helemaal niet te zijn getroffen door dit lek
 10. Het lijkt mij dat het niet slechts beperkt is tot MacOS, zoals gisteren nog werd verondersteld. FMServer heeft meen ik voor webdirect een tomcat-webserver die op java draait aan boord. Dat stuk staat denk ik los van de admin-server die al een tijdje helemaal geen gebruik maakt van java. Die gebruikt gewoon de "on-board" webserver van het OS (Windows, MacOS, Ubuntu).
 11. De huidige versie van log4j in apache in 2.16 (13-12-2021). De kwetsbaarheid is in versie 2.15 (6-12-2021) gepatched en de laatste release die de kwetsbaarheid bevat is 2.14 (3-6-2021). Als ik het goed heb begrepen gebruikt FMS19 log4j niet, maar in FMS18 nog wél in webdirect (maar ik ken de details niet). Het zou inderdaad een mooie gelegenheid kunnen zijn om "upgrade-twijfelaars" aan de nieuwe versie te krijgen, maar Ik geloof niets van een "complot-theorie"
 12. Er is bij sommige bedrijven veel te doen over deze kwetsbaarheid: https://threatpost.com/zero-day-in-ubiquitous-apache-log4j-tool-under-active-attack/176937/ Één van mijn klanten belde mij daar gisteren over, want die heeft 7 FM-servers draaien en hij wilde weten of hij iets moest doen. In de FileMaker community bij Claris is er sinds Vrijdag een thread die er over gaat: https://community.claris.com/en/s/question/0D53w00005ZJYITCA5/is-claris-filemaker-server-current-or-past-versions-vulnerable-to-the-apache-log4j-zero-day Vandaag heeft Claris erop gereageerd: https://community.claris.com/en/s/article/CVE-2021-44228-Apache-Log4j-Vulnerability-and-Claris-products In een notedop: als je FMS19 gebruikt, zit je safe. Oudere versies van FMS kan je beter upgraden.
 13. Zie: https://help.claris.com/nl/pro-help/content/creating-file-paths.html helemaal onderaan staat wat je zoekt
 14. Volgens mij werkt het URL-schema ook voor iMessage/Berichten. De scriptstap "Open-URL" met: sms:[gsmnummer]&body=[maximaal 160 tekens] Dan opent op je mac de app iMessage/berichten en kan je op send/verstuur klikken. Het bericht wordt niet stilletjes vertuurd, je zal nog even op versturen moeten klikken.
 15. menno

  planbord

  Dit gaat een beetje verder dan wat jij nu vraagt, maar misschien is dit wat voor je: https://developer.balimusic.ch/resource-calendar
×
×
 • Create New...