Jump to content

menno

Moderators
 • Posts

  2,079
 • Joined

FileMaker profiel

 • FBA
  Lid

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Je kan portalen ook gewoon opschuiven (in preview en bij printen). Je moet alleen die schuif-eigenschappen aan de objecten toekennen: Er zijn natuurlijk andere manieren mogelijk, maar als dit voldoet kan je het prima toepassen. Er zijn ook combinaties van records en meerdere portalen op een layout mogelijk. De gedeelten die je kan laten krimpen zijn subsummaries, grand summaries en body. Headers, footers en navigation gedeelten kunnen niet krimpen. Zie ook de help: https://help.claris.com/nl/pro-help/content/removing-blank-spaces.html? Untitled.fmp12
 2. Gelukkig kan je op youtube de snelheid op 2x zetten. Ze werken hard aan Claris Studio en daar ligt kennelijk de belangrijkste focus. Voor de mensen die wachten op 'Freemium' of 'Free tier' versie, die wordt in de komende weken tot maanden uitgerold. Hetzelfde als dat ze al ¾ jaar zeggen en dus wat jij zegt @Lutmers: weinig nieuws en weinig 'geestdrift' van de kant van Claris en dat is jammer. Ik hoop dat ze ook het 'klassieke' platform blijven ontwikkelen, want niet alles kan in de cloud. Voor sommige zaken is 'een server bij een hosting in eigen land' niet voldoende, daar is 'on premises' een absolute vereiste. Aan de 'on premises' versie zal in de toekomst mogelijk niet zoveel te verdienen zijn, maar de veelzijdigheid en de inzetbaarheid van FileMaker zijn altijd de sterkste 'selling points' geweest. Als ze op termijn afstappen van 'on premises' dan verdwijnt ook de meerwaarde van Claris, want dan bieden ze voor de beslissers niets méér dan andere leveranciers. Hopelijk heeft die gratis versie inderdaad het gewenste effect van de lagere drempel, zodat er meer ontwikkelaars mee starten. Voor de continuïteit is dat alleen maar goed, want we willen absoluut geen platform dat binnen enkele jaren uitsterft. Nieuwe én bestaande klanten moeten de garantie hebben dat het platform blijft bestaan.
 3. Ik heb de presentie niet live kunnen volgen en mogelijk anderen ook niet, dus bij deze een linkje naar die presentatie:
 4. Dat werkt meteen zonder fmp opnieuw te openen. Dank voor de tip!
 5. De animaties van de vensters in de script-editor zijn niet uit te schakelen. Bijgaand een filmpje van hoe dat er op mijn MacBookPro M1-Max/64Gb uitziet. Het hakerige gedrag is niet het gevolg van kijken via internet of de slechte kwaliteit van het filmpje, maar is zoals het er werkelijk op mijn scherm gebeurt. Als je daar de hele dag mee moet werken: $#@&*@! Movie_720.mov
 6. Wat bedoel je met "krijgen niet de mogelijkheid"? Krijgen ze die knop niet?
 7. In Berlijn wordt de dotfmp weer georganiseerd, ditmaal van 1 t/m 3 Juni . Meer informatie is te vinden op de website: https://dotfmp.berlin
 8. Je kan op OS nivo de hele fmserver-service stoppen en weer starten (MacOS / Windows): sudo launchctl stop com.filemaker.fms net stop "filemaker server" De FMServer-service stopt, dan moet je minstens 2 minuten wachten, zodat alle subservices zoals de fmse ook worden afgesloten. Daarna kan de service weer starten met: sudo launchctl start com.filemaker.fms net start "filemaker server" (op windows moet het "net stop/start" commando ook als administrator worden uitgevoerd) Hierna zijn alle services in zijn geheel opnieuw gestart. Als je "launchctl restart" of "net restart" gebruikt, gaat het herstarten lang niet altijd goed. Het is het beste om het herstarten in 2 stappen te doen Je kan ook alleen de script-engine opnieuw starten: fmsadmin restart fmse -y "C:\Program Files\FileMaker\FileMaker Server\Database Server\"fmsadmin restart fmse -y Dat is vaak voldoende. Scripts die op dat moment nog wél succesvol lopen worden eveneens abrupt afgebroken. Voor FMServer is het als het ware een remote-client die crashed. Houdt daar rekening mee Bij beide methoden worden "hangende" schedules echt uitgeschakeld. Als na "restarten" een bepaalde schedule nog steeds actief is, dan is dat proces nooit uitgeschakeld geweest. Je zult dan echt de oorzaak moeten gaan zoeken en oplossen. Houdt er verder rekening mee wanneer je een proces middenin de afloop killed, dat je daarmee (data-)condities kan veroorzaken waardoor een proces sowieso niet meer wordt uitgevoerd.
 9. Wat je eventueel zou kunnen doen is de invoer en de structuur laten zoals die is en alleen het veld Job_Time aan te passen: Let ( [ start = tijd ; einde = Case ( End_Times > 0 ; End_Times ; tijd > 0 ; Time ( 16 ; 40 ; 0 ) ; "" ) ] ; Case( einde < start ; "" ; start < Time ( 9 ; 50 ; 0 ) and einde > Time ( 14 ; 40 ; 0 ) ; einde - start - Time ( 0 ; 50 ; 0 ) ; start < Time ( 9 ; 50 ; 0 ) and einde > Time ( 12 ; 30 ; 0 ) ; einde - start - Time ( 0 ; 40 ; 0 ) ; start < Time ( 9 ; 50 ; 0 ) and einde > Time ( 10 ; 0 ; 0 ) ; einde - start - Time ( 0 ; 10 ; 0 ) ; start < Time ( 12 ; 0 ; 0 ) and einde > Time ( 14 ; 40 ; 0 ) ; einde - start - Time ( 0 ; 40 ; 0 ) ; start < Time ( 12 ; 0 ; 0 ) and einde > Time ( 12 ; 30 ; 0 ) ; einde - start - Time ( 0 ; 30 ; 0 ) ; start < Time ( 14 ; 30 ; 0 ) and einde > Time ( 14 ; 40 ; 0 ) ; einde - start - Time ( 0 ; 10 ; 0 ) ; einde - start ) )
 10. Als het veld End_Times leeg is óf de waarde erin is kleiner dan de tijd dan is Job_time ook leeg, dat wordt door de eerste case-clausule geregeld. End_Times is óók een berekend veld en daar zou je indien tijd is ingevuld, zou je daar bijvoorbeeld de einde v/d dag tijd in kunnen zetten: Time ( 16 ; 40 ; 0 ) Een Case() werkt als volgt: de clausules wordt na elkaar getest en zodra er een resultaat true / yes / >0 is, wordt de statement direct na de clausule uitgevoerd. Alle clausules daarna worden niet meer getest (dus genegeerd). Met die kennis kan je gemakkelijk de werking en de smanehang van alle velden nalopen.
 11. Ja, dat dacht ik dus al, je hebt een heel ander veld aan zitten passen. Het veld "Job_Time" gaf negatieve getallen weer, dus dat is het veld dat ik heb bekeken. Door enig en alleen DIE berekening aan te passen, was het probleem in jouw testbetand weg. Als je andere velden hebt die soortgelijke problemen hebt, dan is dat met deze testgegevens niet zichtbaar. Wat mij opvalt aan de berekening voor "End_Times_Polen" is dat er met tijden worden gerekend, maar dat er als het ware tekst wordt "geïnjecteerd", dat zou je technisch wat robuster moeten oplossen. In de bijlage het aangepaste testbestand, daarin is enkel "Job_Time" aangepast. Registratie_Lineitem_aangepast.fmp12
 12. Kan je de berekening hier even posten zoals je hem er nu in hebt zitten?
 13. Zou je het eerst niet even in een kopie testen? Als het niet is wat je zoekt, hoef je niks terug te draaien
 14. En? Is het je gelukt? Of hebben we jou verkeerd begrepen?
 15. Je kan er heel gemakkelijk omheen programmeren door je workflow een beetje te optimaliseren: Maak een nieuw venster en zoek daarin de records op die je wilt afdrukken óf ga naar de gerelateerde records in een nieuw venster. Het doel is je context tijdelijk aan te passen, naar alleen datgene dat je wilt afdrukken. Daarna druk je af door simpelweg de "gevonden records/records being browsed" af te drukken. Tenslotte sluit je het extra venster weer af. Het is handig om dat venster een naam te geven bij de aanmaak ervan en die ook expliciet weer met die naam aan te roepen voor het afsluiten. Het voorkomt een hoop problemen. Ik werk al jaren op deze manier en zodoende heb ik het afdrukprobleem met Ventura/FileMaker helemaal niet gehad.
×
×
 • Create New...