Jump to content

menno

Moderators
 • Posts

  1944
 • Joined

Everything posted by menno

 1. Heb weer eens een beetje tijd gevonden om een paar leuke artikelen te maken. De ene is nogal een niche-artikel over FMServer op Linux en Webmin. Dat zal de meeste mensen niet zoveel zeggen, maar ik ken toch wel een paar gebruikers hier op het forum die een dergelijke configuratie hebben draaien en voor hen is er dit artikel: https://www.filemakertips.nl/webmin-op-ubuntu-linux-samen-met-filemaker-server/ Het andere artikel zal meer mensen aanspreken en dat is een generieke custom-function om een JSON in één stap om te zetten naar script-variabelen. Deze CF is ook nog eens gemakkelijk te integreren, zie: https://www.filemakertips.nl/json-als-script-variabelen-laden/
 2. Je het hierboven zelf al neergezet: meer is het niet. Hoe je dat layouttechnisch en scriptmatig oplost is volledig open. De gebruikers heb je al en de prducten ook. Je hoeft daarom alleen maar records voor de koppelingen aan te maken.
 3. Als je meerdere gebruikers aan producten wilt koppelen, dan heb je aan de ene kant een tabel met gebruikers en aan de andere kant een tabel met producten. Maak nu een nieuwe tabel waarin de de id's van de producten én van de gebruikers in vastlegt, een tussentabel en dan heb je wat je zoekt.
 4. Het voordeel is dat dit voor de hele sessie in alle bestanden geldt. Je hebt er dus geen veldje meer nodig. Mijn geest bedenkt dan, we hebben eindelijk sessie-variabelen! Ofwel $$$-variabelen.... En dat werkt prima, met dien verstande, dat we slechts 199 tekens tot onze beschikking hebben. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een username en een sessietoken voor een één of andere API. De sessievariabelen zijn er bij Claris/FileMaker nooit doorgekomen, omdat het als een security-risico wordt beschouwd. Stel je voor dat iemand een beetje weet hoe jouw (sessie-)variabelen moeten werken, dan kan hij in een eigen bestand waarin hij wél volledig toegang heeft, van alles instellen en doen.... Inderdaad wel een beetje theoretisch, maar een echte slimmerik kan er wel mee uit de voeten. Anyway, ik zie wel toepassingen voor SessionIdentifier
 5. https://support.claris.com/s/answerview?anum=000035725&language=nl_NL
 6. https://www.parkeren-utrecht.nl/parkeerzones/zeeheldenbuurt
 7. Zie: https://www.zebra.com/us/en/support-downloads/knowledge-articles/printing-from-apple-ios-or-android-using-a-linkos-compatible-printer.html Verder moet je hier dezelfde zpl-/sgd-/cpcl-bestandjes naar de printer sturen als dat je met wifi doet.
 8. De api-koppeling bij Exact (-online) bestaat, maar daar zijn enkele horden te nemen: Je moet partner worden Je moet een app definiëren een aanmelden Die app moet worden geballoteerd Daarna krijg je pas api-toegang Dit is eigenlijk de omgekeerde wereld, want je wilt eerst grasduinen en met een proefomgeving een werkende koppeling maken. Je krijgt ook géén api-key tijdens het ontwikkelen, terwijl Exact zegt dat iedereen met een subscribtion (dus ook jouw klant) recht heeft op api-toegang. De helpdesk is niet erg bereikbaar een niet erg behulpzaam, want zij gaan niet over de api. Exact probeert vooral hun klanten voor api-toegang naar hun implemetatiepartners toe te stuwen. Je kan overigens beter financiële boekingen naar exact exporteren ipv facturen. Dat is bijna hetzelfde, maar die hoef je niet af te drukken. In plaats daarvan kan je een import goedkeurenn en definitief maken. Zo heb je ook je financiële inzicht/overzicht en je kan op die manier ook je inkoopfacturen inboeken
 9. Als je ipv "Watermerken" een "stempel" wilt toevoegen, dan kan je gemakkelijk $payload aanpassen: JSONSetElement ( $payload ; [ "Parameters[2]Name" ; "Style" ; JSONString ] ; [ "Parameters[2]Value" ; "stamp" ; JSONString ] )
 10. Helaas is FM18 sinds 30 Mei 2021 EOL, dus staat die niet meer in de appstore. Als je op die iPad tijdelijk in de appstore met jouw eigen appleID inlogt, dan kan je FMGo 18 now wel installeren vanuit Account/Aankopen.
 11. FileMaker kan prima gegevens naar PDF exporteren, maar is geen echte PDF-writer en kan ook geen domenten "mergen". Dat moet je aan de specialisten overlaten. ConvertAPI.com is zo'n specialist. Een proefaccount is gratis en dan krijg je 1500 seconden processortijd. Een pdf (van een inkoopfactuur bijvoorbeeld) voorzien van een watermerk zoals in dit voorbeeldbestandje kost 2 seconden. In de bijlage zie je een voorbeeld van het mergen van een willekeurig PDF document met een watermerk. Watermerken_aan_PDF_Toevoegen.fmp12
 12. Als je alleen verbinding kan maken dmv het ipadres te gebruiken is het uitvinken van "Verify SSL Certificates" voldoende.
 13. Bovenstaand voorbeeld is voor MacOS, voor Windows is het commando "tracert" de rest is identiek
 14. Fout 1631 zegt alleen maar dat er geen verbinding kan worden gemaakt. Het is een beetje afhankelijk of je een route hebt naar de betreffende server. Maak verbinding met VPN en open de terminal en voer in: traceroute <ip_adres_data_api_server> als dat werkt, dan krijg je dit te zien: traceroute to 192.168.100.73 (192.168.100.73), 64 hops max, 52 byte packets 1 192.168.100.73 (192.168.100.73) 10.691 ms 2.233 ms 2.659 ms weet je dat contact zou kunnen maken. Daarna kan je controleren of de DNS werkt met hetzelfde commando, maar dan met de fqdn: traceroute <fqdn_data_api_server> Als de DNS niet werkt dan zie je dat meteen: traceroute: unknown host fqdn_data_api_server Het certificaat geeft alleen problemen als je in insert from url "Verify SSL Certificates" aangeeft terwijl je niet dezelfde fqdn gebruikt in het adres.
 15. Dat lost het bijna op, maar blijft er nog steeds een dun lijntje over als er geen enkele tab meer is.
 16. Ik denk dat je dat tabobject van een oude layout met het 'classic-theme' hebt gekopiëerd, want als ik een nieuw tabobject aanmaak, loop ik tegen hetzelfde probleem als Mars in het andere topic over de webdirect performance Lijntjes weghalen etc. etc. lost het niet op.
 17. menno

  WebDirect performance

  Ik gebruik af en toe tabs die ik buiten het zichtbare deel van de layout op de rechterzijde zet. Voor de keuze gebruik ik dan een knoppenbalk en in de knoppenbalk verberg en toon ik de knoppen voor de tabs. Het werkt zeker ook in webdirect, maar ik weet ook niet hoe de performance is. Zie het voorbeeldje Contacts.fmp12
 18. Wat jij dus wilt is in feite de inkomende pdf bewerken. Daarvoor heb je een tooltje nodig dat je met de commandline/terminal kan besturen. Bijvoorbeeld: https://www.coherentpdf.com/ , in voorbeelden staat hoe je watermerk-pdf kan mergen met een eigen (inkomende) pdf: https://www.coherentpdf.com/usage-examples.html#8
 19. Probeer het eens door 2 variabelen in te stellen en die in de "insert from url" sciptstap te gebruiken: $url: "https://test.connective.eu/webportalapi/v3/packages" en $curloptions: "-X GET -H " & Quote( "Authorization: Basic " & Base64EncodeRFC ( 3548 ; "<username>:<password>" ) )
 20. Ik heb de indruk dat je een startscript oid in het hoofdbestand aanroept met dat startbestand. Op deze manier kan je niet upgraden door simpel de data over te zetten met bijvoorbeeld FMDM-tool, je zal altijd in het hoofdbestand weer toestemming moeten geven aan het startbestand. Heb je voor al die klanten eigen naam/wachtwoord combinaties ingesteld? Dan is een individuele File-ID voor ieder startbestand helemaal niet nodig, want die "FID-bescherming" heb je pas nodig wanneer iemand al toegang heeft met een juiste naam en wachtwoord. Hij kan zich dan zonder de aanwezigheid van FID met een eigen bestand via de [Full Access] toegang, meer toegang te geven tot jouw bestand, dan dat jij hebt voorzien. Heb je dan de beveiliging met FileID ingesteld, dan hem dat niet lukken.
 21. Als ontwikkelaar zou ik graag zien dat je globaal kan zeggen dat de functie niet aan staat op velden en dat QF op nieuwe lay-outs niet standaard "aan" staat. Als je dan QF op de lay-out aanzet, moet je dan alleen nog even de enkele velden opgeven waarop QF wordt toegepast. Nu werkt het precies andersom, dus als je een nieuwe lay-out maakt, dan staat QF aan en alle velden die je toevoegd zijn meteen opgenomen in QF. Ik begrijp ook wel dat die functie op de velden in het kader van LowCode standaard "aan" staat, maar het zou wat beter te tweaken moeten zijn.
 22. Arrays nummeren van 0 opwaarts. Als je dus alleen het eerste object van een array wilt vullen, dan geef je een 0 op: JSONSetElement ( ""; ["catalog_visibility" ; $published ; JSONString ] ; ["stock_quantity" ; $stock ; JSONNumber ] ; ["manage_stock" ; True ; JSONBoolean ] ; ["backorders" ; "yes" ; JSONString ] ; ["price" ; Products::Price | Retail ex VAT ; JSONNumber ] ; ["meta_data[0]key" ; "product_role_based_price_distributor" ; JSONString ] ; ["meta_data[0]value" ; Products::Price | Distributor ; JSONnumber ] ; ["weight" ; Products::Weight | KG ; JSONNumber ] ) Overigens zijn spaties en pipes niet aan te bevelen om in veld en relatienamen te gebruiken. Underscores zijn beter en handiger bij het omzetten naar andere syntaxen (denk sql en data-api etc.)
 23. Soms is de oplossing heel simpel. Ik dacht: "laat ik de API-key eens uit de header weghalen en in de url opnemen". Zo gedacht zo gedaan: "https://api.bag.kadaster.nl/lvbag/individuelebevragingen/v2/adressen/zoek?zoek=Den%20Haag%2CLange%20Poten&page=1&pageSize=20&X-Api-Key=[ApiKey]" En dat werkt prima
 24. Ik denk dat "-X POST -H \"Content-Type: application/json\" -H \"Authorization: Bearer test_APIKEY\" \" --data-raw '" & $Jsonupload & "' --dump-header $responseHeaders" niet gaat werken, want de quotes en de escapes kloppen niet helemaal. Verder kan FileMaker niet met apostofs overweg, daarvoor worden altijd aanhalingstekens/quotes gebruikt. Probeer het eens met: List ( "-X POST" ; "-H " & Quote ( "Content-Type: application/json" ) ; "-H " & Quote ( "Authorization: Bearer test_APIKEY" ) ; "--data-raw " & Quote ( $Jsonupload ) ; "--dump-header $$responseHeaders" ) En mogelijk werkt: List ( "-X POST" ; "-H " & Quote ( "Content-Type: application/json" ) ; "-H " & Quote ( "Authorization: Bearer test_APIKEY" ) ; "-d @$Jsonupload" ; "--dump-header $$responseHeaders" ) ook prima.
×
×
 • Create New...