Jump to content

Peter Wagemans

Moderators
 • Content Count

  2014
 • Joined

About Peter Wagemans

 • Rank
  ontwikkelingshulp

FileMaker profiel

 • FMSummit(s)
  2017 - Leiden
  2016 - Antwerpen
  2015 - Brugge
  2014 - Scheveningen
  2013 - Gent
  2012 - Antwerpen
  2011 - Antwerpen
  2010 - Utrecht
  2009 - Antwerpen
  2008 - Antwerpen
 • FBA
  Lid
  Platinum
  Trainer
  Reseller
 • FileMaker Certificatie
  FileMaker 16
  FileMaker 15
  FileMaker 14
  FileMaker 13
  FileMaker 12
  FileMaker 11
  FileMaker 10
  FileMaker 11
  FileMaker 9
  FileMaker 8
  FileMaker 7

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Maak een calculatieveldje, en zet er volgende formule in. Zorg ervoor dat de calculatie NIET gestockeerd wordt. Want elke dag moet die natuurlijk een ander resuiltaat geven. Standaard is elke calculatie WEL gestockeerd, dus heel belangrijk dat je deze optie vind en aanduidt. Let ( aantalDagenVerlopen = Get ( CurrentDate ) - ( factuur::factuurDatum + factuur::betalingstermijn ) ; Case ( aantalDagenVerlopen ≤ 0 ; 0 ; aantalDagenVerlopen ) )
 2. Initieel dus wel wat reactie, een week later is er weinig meer gebeurd. Zoals ik verwachtte, wordt onze "deployment" strategie in veel gevallen bepaald door de situatie. Er hebben dus verschillende mensen voor meer dan 1 antwoord gekozen. FMDatamigration is wat technischer, en ik denk dat de drempel hoog is voor sommige mensen, om hiernaar over stappen vanuit een "import migratie". De keuzes zijn wat gespreid, met import en FmDatamigration op kop. Maar het aantal mensen die geantwoord hebben is eigenlijk laag. Met zo weinig antwoorden, is er eigenlijk te weinig om meer te doen dan wat gissingen te maken.
 3. Als het script niet via een webapplicatie uitgevoerd wordt, werkt het dan wel?
 4. Jammer genoeg verwijderd FileMaker features uit de FileMaker admin console, en het ziet er naar uit dat ze niet reageren op de vele negatieve reacties die ze hiervoor krijgen. Nogal eigenwijs als je ‘t mij vraagt, en ik hoop dat ze de product manager eens een stamp onder zijn achterste geven.
 5. Het hangt er een beetje vanaf. Een goeie sessie voorbereiden kost wel wat tijd, en ik sta niet op de payroll zoals de meeste van mijn collega's. Een bijdrage leveren tot een bestaande sessie is voor mij meer haalbaar. En dan zijn we nog niet zeker van de interesse. In een andere thread daarom die peiling. Het eerste uur al een paar reacties, maar buiten een onverwachte maar zeer welkome reactie van PeterS, lijkt het me tot hiertoe dat er maar een handvol mensen hiermee bezig zijn. Nog een beetje vroeg om conclusies te trekken natuurlijk. Tijd te kort is een goeie indicatie dat je niet probeert je sessie op te vullen tot je tijd rond is. En ook natuurlijk, zoals je opmerkt, dat hier nog veel over te vertellen valt. Over dat in slaap vallen, dat was denk ik 2 jaar geleden. Vorig jaar heb ik vooral met mensen aan het babbelen geweest, buiten de sessies. Ik vind de interacties met andere developers altijd super-interessant. Egbert Friedrich van de dot fmp in Berlijn heeft dat goed begrepen.
 6. Hoe bedoel je? Managed containers? Waar ervaar je problemen?
 7. De tijd dat we alleen maar veldjes konden aanmaken als de database lokaal stond, is gelukkig lang voorbij. De structuur ( het schema ) van een file kan sinds FileMaker Pro 7 aangepast worden terwijl de bestanden gehost worden door een server. Een database aanpassen terwijl andere mensen ermee werken kan nogal wat problemen veroorzaken. Een paar voorbeelden: Een aangepaste layout bewaren zorgt voor grote verwarring voor diegenen die net aan het werken zijn op die layout, doordat velden plots verspringen of zelfs verdwijnen, en tabbladen zichzelf naar de default tab resetten. Een aangepast script zorgt ervoor dat de flow van 1 of een combinatie van scripts fout gaat voor diegenen die dat script net aan het uitvoeren waren. Door aan de velddefinities te werken, worden alle auto-enter seriele nummers geblokkeerd, waardoor zowel manuele als scriptmatige aanmaak van records niet meer mogelijk is door gebruikers, en scripts helemaal fout lopen, met zelfs dataverlies als gevolg. Er valt dus wel één en ander te zeggen voor "offline" development, hoewel "online" development veel gemakkelijker is. Er komt heel wat bij kijken als je offline wil werken en dan achteraf alle actuele gegevens wil overhalen. De kans dat het daar mis gaat, is zelfs substantieel. Dus deze keuze is niet zo voor de hand liggend. Ik ben benieuwd hoe jullie hiermee omgaan. Als FileMaker developer ontwikkel ik in verschillende omgevingen. Sommige klanten hebben maar een paar gebruikers, en we verwittigen iedereen dat er aan de database gewerkt wordt. Soms is er development-omgeving en een productie-omgeving, en heel soms zelfs een test-omgeving bij de corporate klanten. Soms is er zelfs geen server. Daarom is deze peiling "multiple choice". Ik nodig jullie ook uit om te reageren, en elke reactie is waardevol.
 8. Blijkbaar heeft Menno vorig jaar een sessie gehad over FMDatamigration. Ik was vergeten dat de tool al zo lang beschikbaar is, en dat ik zelfs een berichtje in zijn thread geplaatst heb.. Er waren wel wat ernstige bugs in de tool ontdekt vorig jaar, gemigreerde oplossingen met nieuwe velden hadden geen index voor die nieuwe velden. Die bug is ondertussen opgelost, en ik gebruik de tool wekelijks zonder problemen. Ik heb mezelf een tooltje gebouwd dat een volledige deployment uitvoert, waarbij sommige bestanden gekopieerd en andere gemigreerd worden, alsook een manier om onmiddelijk foutmeldingen op te merken na migratie. Dat brengt de migratietijd en het aantal vereiste handelingen heel wat terug. We zouden dus in herhaling vallen als er opnieuw een FMDatamigration sessie gegeven wordt, hoewel de inhoud van deze sessie meer zou kunnen gaan over de impact op de manier van werken, i.p.v. wat FMDatamigration juist is. Een zoekopdracht op deze site op dat sleutelwoord lijkt er op te duiden dat er weinig reilt en zijlt rond offline development. Of is dat een verkeerde assumptie? Ik ben eigenlijk benieuwd hoe iedereen vandaag werkt.
 9. Verboden? Ik heb niemand verboden om saai te zijn, Banach. En voor de volledigheid, als ik dit anders zou interpreteren: https://web.archive.org/web/20121001000000*/http://fmsummit.info/ zo dat je een beetje kan bladeren door de onderwerpen van de laatste jaren. Ik ben 2 jaar geleden letterlijk in slaap gevallen tijdens een sessie. Het is echter niet productief om met de vinger te wijzen naar sessies of mensen die de moeite nemen om een sessie voor te bereiden. Dus laten we alsjeblieft die richting niet inslaan, want dat vind ik eigenlijk “off topic”.
 10. Dat zeg ik niet, want ik wil niet steeds over dezelfde dingen praten.😉 Akkoord, voor beginnende FileMakeraars. Maar voor mensen die wat verder staan in FileMaker, zijn de orginele dingen meestal wat ze ook willen leren. Vink een heel goeie. Er zijn nogal wat veranderingen in de licensing, hopelijk gaat de sessie van FileMaker hier dieper op in. Ik weet ondertussen er zó veel over, dat ik nu klanten doorverwijs naar mijn meer commerciele collega. Elke keer zegt FileMaker dat de licensing nu veel simpeler is, elke keer snap ik er minder en minder van. De algemene regels zijn inderdaad heel simpel, maar klanten hebben meestal bestaande licenties, en veranderende behoeftes. En dan val je niet meer in de "confectie-licensing". Wat de technische inrichting betreft, heb je het hier over wat de beste IT infrastructuur zou benaderen? Daar valt inderdaad ook wel wat over te vertellen. Valt bijna samen met wat ik interpreteer als "business model" waarbij ik dus onmiddellijk denk aan wat de klant verwacht van zijn FileMaker developer, en waar dit aansluit met de verwachtingen van zijn IT service bedrijf. En hier dan mijn duit: FMDatamigration is voor mij de balangrijkste functionaliteit van het afgelopen jaar. Deze tool heeft heel wat veranderd in de manier dat sommige van mijn collega's en ikzelf vandaag dingen maken en aanpassen. Voor sommige klanten zijn we overgestapt van "live" aanpassingen (omdat het niet anders kon) naar deployment cycles - omdat FMDatamigration dit mogelijk maakte. Deze overstap is leerrijk maar ook pijnlijk geweest. Ik heb heel veel domme dingen gedaan, en kan me dus vandaag een beetje meer "ervaren" noemen. Omdat ik hierdoor weet dat veel developers vroeg of laat ook die stap maken, al is het maar voor sommige projecten, zou het heel spijtig zijn moesten ze daar even ongeinformeerd als ik aan beginnen. Dus volgens mij een goeie topic voor de professionele developers, maar ook de IT mensen die met FileMaker developers samenwerken.
 11. Ook dit jaar kreeg ik een mailtje “oproep voor sessies en topics”. Voor de volgende FMSummit die dit jaar plaats heeft in Den Bosch in Nederland. Wat zijn zoal de FileMaker dingen waarover we wat meer willen over leren? Hoewel het gedeeltelijk onvermijdelijk is, hoop dat we niet steeds over dezelfde dingen praten, en dat er een aantal originele onderwerpen aangesneden worden. Dus wil ik deze vraag in de groep gooien, daar dient een forum eigenlijk voor, niet?
 12. Als je een FileMaker server gebruikt, kan je misschien daar een SMTP servertje op bij-installeren. Of op elke server machine op je netwerk eigenlijk. Da's niet exact het antwoord op je vraag, maar het vermijdt misschien het probleem dat je nu hebt. Een SMTP server lokaal gebruiken, heeft als voordeel dat: je mailtje onmiddellijk vertrekt je SMTP server je mail bezorgd zonder een relay server zoals die van skynet of telenet (gewoon rechtstreeks dus) je notification mails kan configureren als de mail niet kan afgeleverd worden Er zijn nogal wat gratis SMTP servers beschikbaar. Zowel voor Windows als voor macOS.
 13. Deze morgen zie ik wat rare dingen op het forum. Ik heb het euvel zo goed als mogelijk verholpen, maar het zou kunnen dat er nog van dit soort onzin op het forum rondzweeft. Laat het me even weten in deze thread moest je dit opmerken.
 14. Verschil tussen een web applicatie en een FileMaker toepassing met scheiding tussen data en interface: bij en web applicatie krijgt de user interface een request om data te tonen, en gaat op zijn beurt de request uitvoeren naar de data interface. En toont de resultaten na antwoord. bij een FileMaker toepassing met scheiding tussen data en interface, linkt de interface de client rechtstreeks door naar de data interface. De interface zorgt allen voor de user interface. Gezien de client rechtstreeks doorverbonden moet worden met de data, kan je dus niet dezelfde opstelling maken.
 15. Dag Gerard, Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Een heel simpele manier is via ESS. ESS staat voor "External SQL Sources". Hier wat documentatie: https://www.filemaker.com/downloads/documentation/techbrief_intro_ess.pdf In een notedop komt het hier op neer: De serviceprovider laat toe op hun firewall dat jouw FileMaker Server een ODBC connectie maakt naar de MySQL, Microsoft SQL server of Oracle SQL server die de PHP code op de web site aanspreekt om gegevens op te slaan. Ik veronderstel deze opstelling even omdat de meeste PHP web sites met een MySQL server werken. Zodra die connectie gemaakt is, kan je tabellen van de SQL server opnemen in je FileMaker oplossing, op een heel transparante manier. Die tabellen en de bijhorende velden zie je dan zelfs in je veld definities en je kan gewoon layouts maken in FileMaker en die velden daar op zetten. Je kan zelfs grafisch relaties bouwen met die tabellen, net zoals met gewone FileMaker tabellen. Hierdoor worden die tabellen eigenlijk deel van je FileMaker omgeving, en kan je op de gewone FileMaker manier ermee omgaan. En met die spreekwoordelijk klik op een knop die gegevens ophalen in je locale tabellen. Nogmaals, dit is de meest simpele oplossing, maar het vereist dus die connectie met de SQL server op de web site. Tijd dus om even met je web site bouwer te overleggen, zodat die het nodige kan doen om te zorgen dat je daar inderdaad bij kan. Naargelang de SQL server die gebruikt wordt op de web site, moet er op de FileMaker Server een ODBC driver geinstalleerd worden. Zowel voor Windows als voor maOS zijn deze drivers beschikbaar, en laat maar weten welke je nodig hebt, dan zullen we hier wel een link vermelden naar de sites waar je die drivers kan vinden. Hopelijk kan je hiermee aan de slag.
×
×
 • Create New...