Spring naar bijdragen

Peter Wagemans

Moderators
 • Aantal bijdragen

  2,003
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Peter Wagemans

 • Rang
  ontwikkelingshulp

FileMaker profiel

 • FMSummit(s)
  2017 - Leiden
  2016 - Antwerpen
  2015 - Brugge
  2014 - Scheveningen
  2013 - Gent
  2012 - Antwerpen
  2011 - Antwerpen
  2010 - Utrecht
  2009 - Antwerpen
  2008 - Antwerpen
 • FBA
  Lid
  Platinum
  Trainer
  Reseller
 • FileMaker Certificatie
  FileMaker 16
  FileMaker 15
  FileMaker 14
  FileMaker 13
  FileMaker 12
  FileMaker 11
  FileMaker 10
  FileMaker 11
  FileMaker 9
  FileMaker 8
  FileMaker 7

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Als je een FileMaker server gebruikt, kan je misschien daar een SMTP servertje op bij-installeren. Of op elke server machine op je netwerk eigenlijk. Da's niet exact het antwoord op je vraag, maar het vermijdt misschien het probleem dat je nu hebt. Een SMTP server lokaal gebruiken, heeft als voordeel dat: je mailtje onmiddellijk vertrekt je SMTP server je mail bezorgd zonder een relay server zoals die van skynet of telenet (gewoon rechtstreeks dus) je notification mails kan configureren als de mail niet kan afgeleverd worden Er zijn nogal wat gratis SMTP servers beschikbaar. Zowel voor Windows als voor macOS.
 2. Peter Wagemans

  vertalingsproblemen

  Deze morgen zie ik wat rare dingen op het forum. Ik heb het euvel zo goed als mogelijk verholpen, maar het zou kunnen dat er nog van dit soort onzin op het forum rondzweeft. Laat het me even weten in deze thread moest je dit opmerken.
 3. Verschil tussen een web applicatie en een FileMaker toepassing met scheiding tussen data en interface: bij en web applicatie krijgt de user interface een request om data te tonen, en gaat op zijn beurt de request uitvoeren naar de data interface. En toont de resultaten na antwoord. bij een FileMaker toepassing met scheiding tussen data en interface, linkt de interface de client rechtstreeks door naar de data interface. De interface zorgt allen voor de user interface. Gezien de client rechtstreeks doorverbonden moet worden met de data, kan je dus niet dezelfde opstelling maken.
 4. Dag Gerard, Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Een heel simpele manier is via ESS. ESS staat voor "External SQL Sources". Hier wat documentatie: https://www.filemaker.com/downloads/documentation/techbrief_intro_ess.pdf In een notedop komt het hier op neer: De serviceprovider laat toe op hun firewall dat jouw FileMaker Server een ODBC connectie maakt naar de MySQL, Microsoft SQL server of Oracle SQL server die de PHP code op de web site aanspreekt om gegevens op te slaan. Ik veronderstel deze opstelling even omdat de meeste PHP web sites met een MySQL server werken. Zodra die connectie gemaakt is, kan je tabellen van de SQL server opnemen in je FileMaker oplossing, op een heel transparante manier. Die tabellen en de bijhorende velden zie je dan zelfs in je veld definities en je kan gewoon layouts maken in FileMaker en die velden daar op zetten. Je kan zelfs grafisch relaties bouwen met die tabellen, net zoals met gewone FileMaker tabellen. Hierdoor worden die tabellen eigenlijk deel van je FileMaker omgeving, en kan je op de gewone FileMaker manier ermee omgaan. En met die spreekwoordelijk klik op een knop die gegevens ophalen in je locale tabellen. Nogmaals, dit is de meest simpele oplossing, maar het vereist dus die connectie met de SQL server op de web site. Tijd dus om even met je web site bouwer te overleggen, zodat die het nodige kan doen om te zorgen dat je daar inderdaad bij kan. Naargelang de SQL server die gebruikt wordt op de web site, moet er op de FileMaker Server een ODBC driver geinstalleerd worden. Zowel voor Windows als voor maOS zijn deze drivers beschikbaar, en laat maar weten welke je nodig hebt, dan zullen we hier wel een link vermelden naar de sites waar je die drivers kan vinden. Hopelijk kan je hiermee aan de slag.
 5. Peter Wagemans

  MacMini 2018

  Wat de i9 6-core versie betreft, ik lees daarover dat die nogal warm wordt. "Thermal throttling" is de gebruikte term. Dus een beest van een machine, maar nogal slecht gekoeld. 1 en ander zou te maken hebben met de thermische pasta die niet echt goed aangewend is bij het plaatsten van de CPU op het moederbord. Ik denk dat een FileMaker Server daar wel wat minder last van heeft, dit is eerder als je bezig bent met video encoding of zo. Ik zou zo'n Mini wel kunnen gebruiken als mijn hoofdmachine voor development en zou hem zelfs naar klanten meenemen. Zodra deze monitor hier beschikbaar wordt: https://www.laptopmag.com/articles/asus-proart-pq22uc-4k-portable-monitor-features . Als ik dan ook nog een extern keyboard meepak, dan heb ik iets veel beters dat mijn MacBook, dat ding is vandaag eerder een design statement dan een werktuig. Ik vond deze youtube video van Snazzy Labs heel erg goed:
 6. Een andere manier is een combinatie van 2 dingen. Bij je internet provider heb je waarschijnlijk een email adres gekregen. Ik noem dat een “mickey mouse” email adres omdat je dat eigenlijk zakelijk niet kunt gebruiken. Je kan het echter wél via SMTP aanspreken en... je kan je zakelijk email adres van zoho als reply adres instellen in de SMTP script stap.
 7. Er zijn 2 manieren om een koppeling met exact te bouwen. Ik hoop dat de Belgische Exact hier gelijk is aan de Nederlandse. De eerste manier is de simpelse, maar laat je niet misleiden, daarvoor nog niet simpel te noemen. Met deze methode maak je een XML met daarin bijvoorbeeld 1 of meerdere verkoopfacturen. Je kan hier zelfs base64 encoded PDFs mee insteken. Op de website van Exact kan je deze uploaden. Je krijgt foutmeldingen als er iets mis is met je XML. Toen ik dit maakte was het heel moeilijk om hierover documentatie te krijgen, maar waarschijnlijk zijn de tijden wel veranderd. Ik geloof dat ik facturen in XML exporteerde om te zien hoe ze iets voor de import wilden. De 2de manier is via een http API. De url heb ik gewoon even gegoogeld. https://support.exactonline.com/community/s/knowledge-base#All-All-DNO-Content-restrefdocs Veel documentatie, maar ook meer werk volgens mij. Gesofisticeerder, omdat je automatisch facturen kan uploaden, zonder die upload te moeten doen. Hoe dan ook, vraag een test account aan op de site van Exact. Dat kon ik als developer gratis doen en die verloopt niet, wat handig is. Beter dan de boel om zeep te helpen van je klant...😀
 8. Deze zotte vikingvriend van mij is het brein achter de eerste php class voor FileMaker. Ik krijg deze morgen een SMS van hem over een how-to waar hij mee bezig is, over hoe je een self-signed certificaat kunt installeren op FileMaker Server. Ik ben even gaan kijken, en het gaat over versie 16. Ik weet ook niet hoe goed dit werkt. Maar dit is toch belangrijk werk, en verdient aandacht. Ik ga hier zeker een keer mee testen. https://github.com/TyrfingMjolnir/SelfSignedCert/blob/master/README.md Graag ook jullie reakties.
 9. Ik heb net een hele thread verwijderd, met dingen die absoluut niet over FileMaker gaan. Ik zou het erg op prijs stellen dat we dit forum niet vervuilen met gezeur. Dit is geen discussieforum om persoonlijke vetes uit te vechten. Doe dat a.u.b. ergens anders.
 10. Peter Wagemans

  FMSummit 2018

  Vincent Mennano vroeg me om deze foto door te geven: Ik post ‘m maar even hier, voor het geval dat ik jullie vandaag niet tegenkom. Wie de email adressen weet, kan misschien even een mailtje sturen.
 11. Peter Wagemans

  FMSummit 2018

  @Joris Aarts rond vandaag af met eens sessie over graph databases.
 12. Peter Wagemans

  FMSummit 2018

  https://blog.beezwax.net/2017/05/09/introducing-logicator-a-modular-search-interface-for-filemaker-16/
 13. Peter Wagemans

  FMSummit 2018

  Schitterende sessie van Sjaak over hoe je efficient en correct drukwerk kunt genereren vanuit FileMaker.
 14. Peter Wagemans

  FMSummit 2018

  https://community.filemaker.com/community/platform/blog/2018/08/02/wan-performance-data-monitoring !!!
 15. Peter Wagemans

  FMSummit 2018

  Ik vraag me af waar zoal de verschillen zitten met een tooltje als https://push2fm.com/ Het gaat hier denk ik OOK over remote notifications. Een tijdje geleden geprobeerd met FileMaker 15 of 16, en het werkte prima. Maar ik had er toen geen toepassing voor. [Edit] pushFM ondersteunt wél dynamische parameters.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...