Jump to content

Peter Wagemans

Moderators
 • Posts

  2195
 • Joined

FileMaker profiel

 • FMSummit(s)
  2017 - Leiden
  2016 - Antwerpen
  2015 - Brugge
  2014 - Scheveningen
  2013 - Gent
  2012 - Antwerpen
  2011 - Antwerpen
  2010 - Utrecht
  2009 - Antwerpen
  2008 - Antwerpen
 • FBA
  Lid
  Platinum
  Trainer
  Reseller
 • FileMaker Certificatie
  FileMaker 16
  FileMaker 15
  FileMaker 14
  FileMaker 13
  FileMaker 12
  FileMaker 11
  FileMaker 10
  FileMaker 11
  FileMaker 9
  FileMaker 8
  FileMaker 7

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Gisteren de NAS waarop de Clarify site staat beginnen updaten, maar gezien dit een "major update" was ( DSM6->DSM7 ) moest er nog vanalles achteraf gebeuren. En werkte er nog niet veel. Gelukkig heeft Menno me even een mailtje gestuurd. Waarom doe ik dat ook op het moment dat Apple met hun nieuwe MacBooks uitpakt. Inderdaad. Vergeten dat ik ermee bezig was.
 2. Lol. Ik zal laten weten of het opgelost geraakte me server 19.
 3. Vooraleer ik deze vraag aan Claris stel, toch even checken hier in onze lokale FileMaker gemeenschap… Een klant belt me op en meldt dat de iPad versie van FileMaker Go 19 niet kan inloggen op zijn server. Rare zaak, Go blijft hangen tijdens het openen van de file. De Server is v18. De iPhone versie doet het uiteindelijk, maar alleen nadat er een "force touch" op de filenaam werd gedaan, zodat je het "Sign In" en "Favorite" popup menuutje krijgt. Na het ingeven van login/paswoord blijft de file daarna correct open gaan. Is dit misschien een issues met Go 19 clients op een Server v18.04? Kan iemand dit bevestigen? Ik vraag de klant in elk geval om met de server al naar v19 over te gaan.
 4. Op Windows is FileMaker van browser veranderd, en daar ben ik wel blij mee. Maar er loopt hier iets mis - consistent bij de klant en bij mij hier ook - bij het inslepen van een PDF in een container veld, komt er een dialoog in het containerveld die vraagt of Edge als default kan ingesteld worden, waarop ik toestemming geef, en er weeral in het containerveld een foutboodschap wordt getoond dat dit niet kan. De PDF komt dan eigenlijk niet binnen, wat je niet ziet, behalve als je dan even naar layout mode gaat en terug in browse, dan zie ik dat de PDF helemaal niet binnen is gehaald. De PDF via het context menu binnenhalen -> geen error, geen domme vragen. De versie is 19.3.2.206, ik denk dat er nog een bug fix moet komen voor dit soort toestanden, kan iemand beamen dat dit speelt?
 5. Een goeie Philip, niet aan gedacht .
 6. Vandaag even tijd gehad om dit te bekijken. Het is inderdaad mogelijk om dit te doen, en het kan ook geen conflict veroorzaken op de server, zelfs als je dev database in dezelfde map staat. Eerst heb je "RC_Data_FMS". Daarin maakt FileMaker Server een mapje met de naam van je file. Dan pas komt de verwijzing die binnen de database is gemaakt. Dan komt de rest van de structuur. Een kopie van een file met dezelfde external container structuur komt dus nooit in conflict, omdat er eerst een mapje met de file naam wordt gemaakt, wat alles netjes scheidt. Ik zie regematig dat iemand haar of zijn FileMaker file een versie nummer geeft, bijvoorbeeld "Facturen v3.fmp12". Best niet doen dus Antwoord op de vraag is dus een simpel "ja", maar best altijd de dev file dezelfde naam geven. Niet wissen via de console, want dan wist FMS alle externe containers! Gewoon vervangen in de Databases folder.
 7. Goh, bedankt voor al die feedback, maar ik heb mijn belofte nog niet kunnen waar maken. Vandaag en gisteren een beetje zot gedraaid. 4.000 plug-in calls moeten er vervangen worden. Als dat geen kaboutertjeswerk is. Moet morgen lukken.
 8. Dat is het nu net. Ik wil geen enkele verwijzing veranderen. Ik zal het eens testen, en laat hier iets weten.
 9. By the way. Ik heb redelijk grote collectie OpenVPN verbindingen, die ik al heel lang met Viscosity beheer. Daar heb ik ooit eens 8 euro voor betaald en sindsdien niets meer geloof ik. De configuraties zijn gemakkelijk importeerbaar en exporteerbaar, en je kan zowat alles via de dialoogjes tweaken. Er is ook een log. In hun drang naar eenvoud heeft Apple zaken als VPN ook volledig ondoorzichtig gemaakt. Werkt het niet, heb je pech. Zou er een alternatieve front bestaan naar de Apple VPN configs? Ik heb geen zin in .plist filetjes te gaan knoeien. Menno, dat pakketje waarover je schrijft, heb jij die pakketjes gemaakt, en zo ja, welke tool gebruik je daarvoor?
 10. Bedankt om even te checken. @Banach blij dat het werkt bij sommige mensen, er is hoop voor mij nu :-). Ik heb 2 handmatige VPN configuraties in mijn netwerk lijst. Beide zijn Cisco IPSec configuraties die ik handmatig heb ingevoerd. Die kan ik niet exporteren, in tegenstelling met jouw configuraties, Menno. Dit is allemaal zo vreemd. Ik heb ook eens de root account geactiveerd, daarmee ingelogd en dan geprobeerd. Maakt niet uit. Ooit komen we er achter. Maar blijkbaar niet vandaag.
 11. Als ik me niet vergis, is in de ene situatie alleen Google Chrome geinstalleerd, en in de andere situatie Adobe Acrobat.
 12. Dit lijkt me zo voor de hand liggend. Een virtuele machine met een Ubuntu 18.04 LTS er op, en FileMaker Server al geinstalleerd. Natuurlijk met DHCP en zonder dat het 2de stuk van de installatie is uitgevoerd - via de admin console inloggen en de server verder communiceren. Perfect legaal voor het Ubuntu stuk, voor het server stuk zitten we wat grijs vrees ik. Claris voorziet geen manier om FileMaker Server te downloaden, als je geen licentie hebt, is dat correct? Voor de updates is dat zo lullig ook, geen download link. Als is dit niet publiek beschikbaar te maken, zoiets wil je toch gewoon in je arsenaal hebben zitten? Een blueprint van een servertje, op 5 minuten ben je klaar met configureren. Ideaal voor een dev omgeving bij een klant?
 13. Bij de wat minder grote klanten wil ik eveneens een "development omgeving" opstellen. Dat lijkt niet zo moeilijk bij een 1-file oplossing: gewoon hernoemen en eveneens op de server zetten. Maar dat is natuurlijk een instinker. Als je externe containers hebt, dan zitten die in een folder naam die initieel de bestandsnaam draagt. Je bestand hernoemen zal die folder naam niet veranderen, met als gevolg dat je dezelfde externe containers folder deelt, wat niet gezond is natuurlijk. Wat gebeurt er als je 2 hosting folders hebt, heb je dan ook 2 container folders? Ik dacht van wel. Kan je dit dan wel doen, als je de dev file in de andere folder houdt? Waarschijnlijk gevaarlijk, de dag dat ik me vergis gaat de klant heel boos zijn. Maar het bespaart wel een development opstelling. Iemand ervaring mee?
 14. Dit vind ik zo vreemd. Ik denk dat het al gemakkelijk sinds OSX Leopard niet meer werkt. Netwerk configuratie-paneel. Je hebt daar zo'n menuutje waar je netwerk configuraties mee kan exporteren. Prima denk ik elke keer, en elke keer zie ik dit: Gewoon grijs. Importeren kan, exporteren niet. Je ziet de vraag op de Apple forums, en elke keer doet de Apple persoon net also het gewoon zou moeten werken. Bij iedereen en op elke machine die ik onder handen krijg is dat menuutje altijd… grijs. Iemand van jullie waar die export wél mogelijk is? Iemand die snapt wat er aan de hand is?
 15. De link die Marsau geeft is inderdaad de beste manier om die zaken bij Claris aan te kaarten. Er kan ook gestemd worden, maar ik heb de indruk dat Claris vele van deze feature requests gewoon naast zich neerlegt, en als dit niet het geval is, er toch veel te weinig aandacht aan besteedt. M.a.w. ik ben eveneens zwaar gefrustreerd over hoe Claris het beleid voert over welke bugs er gefixt worden, en welke features erbij komen. Die frustratie kan ik dan best een beetje tegengewicht geven in de vorm van apathie. Claris doet wel of ze geinteresseerd zijn, maar doet uiteindelijk gewoon hun eigen zin, wat voor mij overkomt: ze modderen maar wat aan. Er is een periode geweest dat FileMaker Inc de developers hun belangrijkste asset vond. Die tijd is voorbij, niet echt duidelijk voor mij welke logica er zit in het beleid. Het is misschien een goed plan om een paar van die bestaande ideeën die daar op https://community.claris.com/en/s/ideas besproken worden, ook een keer hier te bespreken. Het verhoogt de zichtbaarheid naar ons nederlands taalgebied, en zal misschien wat meer stemmen daar genereren. De enige manier om de huidige situatie te verbeteren, is reageren. Dat ideeën forum heeft veel te weinig reacties. Waarschijnlijk omdat Claris er ook geen werk van maakt, of maar half werk. Zo was er een paar jaar geleden de vraag om met script parameters te kunnen werken, "natively" d.w.z. met filemaker dialoogjes, variabelen enz. Claris koppelt een JSON bibliotheek aan FileMaker die zelfs bepaalde types van variabelen in FileMaker niet ondersteunt, en vindt dan dat de vraag ingevuld is. Bullshit. JSON parameters voegen een onnodige complexiteit aan FileMaker toe, en zijn zelfs volledig in tegenstrijd met het argument gebruiksvriendelijkheid, dat zo hoog in het vaandel van Claris gedragen wordt. Het is een set van functies die handig is als je met data APIs en zo begint, het is GEEN oplossing voor de script parameter vraag. Maar je zal zien dat de vraag botweg afgesloten is. Jeez. Ik ga nu stoppen want ik wil de dag niet in deze mindset beginnen. Ik ben dus voorstander om ideeën te bespreken, maar vind dat Marsau een belangrijk punt heeft. Op dit forum al onze ideeën en diegene die daar al staan, bespreken. Maar dan als een brainstorm, en een voorbereiding tot het posten van onze resulterende ideeën, en het stemmen op bestaande ideeën op https://community.claris.com/en/s/ideas
×
×
 • Create New...