Jump to content

Banach

Leden
 • Content Count

  1062
 • Joined

 • Last visited

FileMaker profiel

 • FMSummit(s)
  Op een dag ga ik!
 • FBA
  - geen lid -
 • FileMaker Certificatie
  -Niet Gecertifieerd-

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hmmm, dit wordt dus tóch een klaagdraadje zie ik. Dan wil ik wel even hierover klagen: @Marsau Wanneer je aan iemands tekst iets zelf toevoegd of juist weglaat krijgt dat vaak een andere betekenis. Je schrijft bijvoorbeeld: Ik schreef echter: Dat is toch heel wat anders. Vandaar dat ik geen energie wil steken in het nader uitleggen van mijn eerder geventileerde punt. Meer woorden noch ándere woorden kunnen voorkomen dat eenieder er een eigen interpretatie aan geeft. Terug naar de eerdere discussie: Wellicht moeten alle rariteiten van HE samengevoegd worden met alle mopper-items in dit draadje en na een zekere deadline vertaald, integraal en ceremonieel worden medegedeeld aan het management van Claris opdat zij hun soms slordige en dommige ontwikkelaars kunnen uitfoeteren, terechtwijzen en waar nodig kunnen degraderen of zelfs laten gaan. Wij zullen ons dan vanzelfsprekend hard opstellen en dreigen te stoppen met het ontwikkelen in FM waardoor deze organisatie een substantiële financiële aderlating zal ondervinden. Vaak is dat immers de enige manier om enig gehoor bij het management te krijgen. Wie gaat dit coördineren?
 2. @menno Leuke retrospectief. Wat jij beschrijft beschouw ik echter meer als bugs. Deze worden i.h.a. opgelost in updates. Dat FM niet onfeilbaar is, is duidelijk. Zelfs ikzelf, als hyper-perfectionist, ben dat niet. (ja, daar kijk je van op nietwaar 😀). Nieuwe functionaliteit brengt ook nieuwe bugs, soms komen zelfs eerder opgeloste bugs weer terug. Dat is IT. Maar dingen die niet 'kloppen'.... @Marsau Dat mijn punt je niet duidelijk is is jammer. Het kan zijn dat je andere dingen leest dan ik hier duidelijk probeer te maken. Dat is ondanks mijn jarenlange ervaring als docent in het hoger- en middelbaar onderwijs een probleem dat ik nu niet kan tackelen. Ik heb mijn punt m.i. prima verwoord. Een discussie om Filemaker als product te verbeteren hoeven we niet hier onderling op Clarify te voeren. Ik heb niet het idee dat wat hier geopperd wordt de verantwoordelijke managers bij Claris zal bereiken. Het kan eventueel wel interessant zijn om verbeterpunten hier te verzamelen en deze integraal richting Claris te sturen. Mijn vermoeden is dat ze daar niet op zitten te wachten, maar het kan therapeutisch werken voor eenieder die 'irritaties' van zich af wil schrijven. Zo kan Clarify bijdragen aan de geestelijke gezondheid van de Nederlandstalige ontwikkelaars, wat op zichzelf ook heel wat waard is.
 3. Uiteraard zijn er dingen die beter kunnen. Maar gaan we die hier in een lijstje zetten en ach en wee roepen of accepteren we simpelweg de invulling van Claris. Volgens mij is toevoegen van nieuwe functionaliteit veel belangrijker dan wat irritaties van enkele developers wegnemen. In de afgelopen jaren heeft Claris m.i. al gigantisch veel werk verricht om het de ontwikkelaar makkelijker te maken om nóg mooiere toepassingen te maken. Dat heeft dan voornamelijk met functionaliteit te maken en minder met ontwikkeltools, al is op dat gebied ook heel erg veel werk verricht. Ik denk dan ook dat vanuit het standpunt van Claris het belangrijker is om te investeren in nieuwe technieken dan in het stroomlijnen van bestaande procedures. Natuurlijk zouden ze beiden kunnen doen. Ik vrees dan echter dat de kosten voor ons en onze klanten drastisch zouden toenemen en in lijn daarmee FileMaker een veel minder interessant product zou worden. Zo zouden wij het beleg van onze boterham kunnen kwijtraken. Het gaat om keuzes. Ik kan de keuzes van Claris prima billijken, soms met enig gemor, maar uiteindelijk moet je je als ontwikkelaar aanpassen. Developers die daar moeite mee hebben kan ik moeilijk serieus nemen omdat aanpassen aan de, soms vreemde, wensen van je klanten een groot deel van wat je maakt bepaalt. Verder zal het aan mij liggen maar dingen die niet kloppen in FileMaker kan ik mij niet herinneren. Ik moet eigenlijk wel lachen om zo'n opmerking omdat dit mij doet denken aan de paniektelefoontjes die je wel eens krijgt waarin klanten beweren dat FileMaker rekenfouten maakt. Ze begrijpen dan zelf niet meer hoe b.v. rente op rente moet worden berekend of wat winstmarge betekent. Voor mij persoonlijk geldt al lange tijd een fixatie op FileMaker. Niet primair vanwege enige affiniteit er mee, laat staan dat het een grote liefde zou zijn! Maar meer omdat ik eigenlijk niets ander kan. Maar wellicht is het handiger om irritaties rechtstreeks aan Claris te laten weten. Ik betwijfel namelijk of men daar iemand in dienst heeft die dit soort draadjes in de gaten houdt.
 4. Hmmm, wordt dit weer zo'n klaagdraadje waarin de competentie van de jongens en meisjes bij Claris in twijfel wordt getrokken? Je zou denken dat wanneer je al járen met FileMaker werkt je daar ondertussen wel aan gewend bent en je weg er in gevonden hebt.
 5. Ik heb er geen probleem mee. De ingestelde kolombreedtes blijven bewaard en ik heb alle mappen open staan. Zo heb je een makkelijk overzicht en dit moet toch ook al wanneer je de layouts van het layout menu wilt uitsluiten.
 6. Speciaal op een mini is het interessant om de performance cq. snelheid te bekijken met meerdere concurrent users. Een 8GB intel mini staat al vrij snel te blazen. Een M1 zou zich hierin kunnen onderscheiden, maar is dat ook zo?
 7. Ik zag precies hetzelfde op een server met Lets encrypt certificaten. Sinds gisteren plots weer groen slotje terwijl er werkelijk helemaal niets aan veranderd is.
 8. @HE, bijzonder leuk gedaan! Hier leer ik ook weer van, dankjewel.
 9. Hmmm, HE. Niet zo handig omdat je dan per opdracht een apart setje opties in de gerelateerde tabel moet hebben, anders krijg je bij iedere opdracht precies dezelfde statussen aangevinkt. Of los je dat op een andere manier op?
 10. Of andere test: vanaf een layout waar de objecten welke niet nodig zijn niet op aanwezig zijn.
 11. En dan wordt het zoiets als dit. Bron: https://community.filemaker.com/en/s/question/0D50H00006dsk8N/how-to-display-an-object-with-a-specific-color-based-on-a-value-list Pantone.fmp12.zip
 12. En met een zojuist nieuw aangemaakte gebruiker? Cache bestanden ook gewist? Dat doe je door op te starten met de shift toets ingedrukt gehouden (veilige modus)
×
×
 • Create New...