Spring naar bijdragen

Banach

Leden
 • Aantal bijdragen

  863
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

FileMaker profiel

 • FMSummit(s)
  Op een dag ga ik!
 • FBA
  - geen lid -
 • FileMaker Certificatie
  -Niet Gecertifieerd-

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Banach

  Problemen met decimale getallen

  Gebruik direct na het openen de scriptstap Set Use System Formats [Off]: https://fmhelp.filemaker.com/help/17/fmp/en/#page/FMP_Help%2Fset-use-system-formats.html%23 Zo gebruik je de instellingen welke zijn opgeslagen in het bestand in plaats van de systeeminstellingen.
 2. Banach

  Contacts

  Je kunt ook de auto complete functie van FM hiervoor gebruiken. Helaas zal deze naar verwachting met 11.000 records niet al te vlot werken. Vanwege de simpele manier van opzetten kan je dit wel uitproberen. Ook kun je een berekend veld maken dat een aantal invoervelden combineert waarvan het resultaat naar verwachting uniek is. Denk dan aan b.v postcode + huisnummer + voorletters + achternaam. Geef bij de velddefinitie aan dat dit veld uniek moet zijn en vang e.e.a af wanneer dat niet het geval is. Voor wat betreft 'fuzzy' tegenover 'exact' ben ik persoonlijk meer geneigd naar het standpunt van hbrendel. Het hangt natuurlijk af van de omgeving waarin het gebruikt wordt maar mijn ervaring is dat wanneer je meer keuzemogelijkheden aanbiedt er veel meer fout gaat. Correcte invoer afdwingen met behulp van eenvoudig te bevatten regels werkt in de praktijk beter dan de gebruiker verschillende mogelijkheden aanbieden; veel 'casual' gebruikers raken al snel de draad kwijt en doen vervolgens maar wat. 'fuzzy' is m.i. alleen interessant voor power users met een goed begrip van de onderliggende structuren. Helaas kom ik die vrijwel nooit tegen. Wel is het belangrijk om een goed duidelijke melding te geven wanneer invoer niet geaccepteerd wordt. Geef daarbij ook altijd een mogelijkheid om de hele actie te annuleren zonder dat dit welke gevolgen dan ook heeft voor volgnummers of andere data.
 3. Banach

  Admin tool voor Server 17

  Zeer handig! Hartelijk dank.
 4. Banach

  Datum verleden auto aanpassen naar vandaag

  If (test::datum < Get ( CurrentDate) ; Get ( CurrentDate); test::datum ) Je kunt ook nog aan een oplossing denken met een tweede, berekend, datumveld. Het originele veld gebruik je dan alleen nog voor invoer, het tweede veld voor de presentatie. Die berekening in het tweede veld is trouwens precies zo als hierboven. Je kunt ook het invoerveld bovenop het berekende veld plaatsen en het invoerveld verbergen met test::datum < Get ( CurrentDate) in de verberg voorwaarde van dat veld en het berekende veld verbergen onder de voorwaarde test::datum >= Get ( CurrentDate)
 5. Banach

  Filemaker 17 starter

  @hbrendel, ik heb dit getest onder 10.13.6 en zojuist ook nog even onder 10.14.1 én 10.12.6. Onder deze systemen gaat het zoals ik eerder liet weten. Werken jullie onder oudere systemen? Daar heb ik het niet onder getest. Kijk anders even wat er onder een nieuw aangemaakt test account gebeurt.
 6. Banach

  Datum verleden auto aanpassen naar vandaag

  Voer je dat veld in en wil je dat een verkeerde invoer automatisch wordt gecorrigeerd of gaat het om een veld dat al eerder is ingevoerd en dat nu zonder menselijk handelen automatisch op vandaag wordt gezet? In het eerste geval kun je dat met een berekening in de autoenter van de velddefinitie bereiken. In het tweede geval zul je b.v. bij openen van het bestand een script moeten laten draaien dat dit voor je doet.
 7. Banach

  Filemaker 17 starter

  Is dat onder Windows of op de Mac? Zover ik kan zien krijg je bij het sluiten van de bestanden dat venster alleen maar te zien wanneer je het na het openen van FileMaker niet hebt weggeklikt. Dus stond het eigenlijk nog op het scherm, achter het scherm van je FM oplossing. Voorkomen dat bij openen van FM het startscherm geopend wordt kan m.i. alleen door een fm bestand te dubbelklikken of op een alias (snelkoppeling) van FM te droppen. Dus maak eventueel een dummy bestand dat je dubbelklikt waarna dat bestand het gewenste bestand middels een script opent. Je kunt datzelfde script ook weer het bestand laten sluiten.
 8. Banach

  Filemaker Opstarten

  Zelf werk ik voornamelijk op de Mac en daar heb je een terugkoppeling via een op en neer springend icoontje. Dat heb je onder windows niet en inderdaad heb je dan geen enkel idee of je het programma al hebt opgestart of niet. Dit kan soms behoorlijk verwarren met name op wat langzamere PC's.
 9. Banach

  Menu Calculatie

  Hardstikke bedankt voor deze terugmelding. Ik zou er nooit opgekomen zijn dat dit de oplossing is voor het niet zichtbaar zijn van die kolom. Ik zou al heel snel de voorkeursbestandjes hebben weggegooid en dat is dus nergens voor nodig.
 10. Banach

  Menu Calculatie

  Bedoel je dat je dit kolommetje niet krijgt?
 11. In dat geval zou ik zeggen: Ga ermee aan de slag! Je weet nu dat je dan scripts hebt die 1000X sneller zijn en je weet ook van de context. Misschien heb je ook wat aan de script stap Freeze Window https://fmhelp.filemaker.com/help/17/fmp/en/#page/FMP_Help%2Ffreeze-window.html%23 Ik lees graag je bevindingen.
 12. FMSE staat voor de Script Engine van FM. Wellicht was er een of ander server side script dat de boel heeft laten vastlopen waardoor je überhaupt al geen verbinding kon maken. Ik zou de-installeren en dan opnieuw een install doen.
 13. Banach

  Controle dubbele waarde

  Andere methode is om bij invoer een veld te vullen met die berekening als auto-enter en te checken op uniciteit. Zie voorbeeldje. dubbelen.fmp12
 14. Banach

  Controle dubbele waarde

  Je hebt het over datums in een portaal. Zo'n portaal is niets anders dan een doorkijkje naar een andere tabel middels een relatie. Wanneer je een veld aanroept via een relatie wordt het eerste het beste record waarvan het veld voldoet aan de relatievoorwaarde gebruikt. Wat jij bent tegengekomen is dan ook het normale gedrag van FM. Je zult je controle dus iets anders moeten inrichten. B.v. met de berekening in de tabel van de portal en dan tellen hoeveel matches er zijn met de bedrijfsnaam en datum die je aan het invullen bent. Dat kan simpelweg met de 'Totaal' functie 'count'.
 15. Menno, zeer bedankt voor dit uitgebreide en duidelijke antwoord. Ik ga hiermee aan de slag.
×