Jump to content

Banach

Leden
 • Posts

  1223
 • Joined

 • Last visited

Community Answers

 1. Banach's post in Slechts 1 gebruiker per bestand was marked as the answer   
  Een oplossing met het vlaggetje in je hoofdmenu is makkelijk te maken mbv een openings- en sluit script in bestand B.
  Verder: voor zover ik weet is het ook met de data api niet mogelijk om metadata op te vragen die het aantal gebruikers van een bepaalde DB geeft.
  Je kunt dit echter wel direct aan FileMaker Server vragen met een command line opdracht: fmsadmin -u <username> -p <password> status file <filename>
  Dit geeft je een regel terug waarin je het aantal clients dat is ingelogd op de file kunt vinden. Bijvoorbeeld
  ID File Clients Size Status Enabled Extended Privileges Encrypted 16 ESkol.fmp12 1 28729344 Normal fmapp fmphp fmwebdirect fmurlscript fmrest fmreauthenticate0 Yes  
 2. Banach's post in Variabel probleem. was marked as the answer   
  Komt die foutmelding niet van regel 3?
 3. Banach's post in Veld gewijzigd (of niet)? was marked as the answer   
  Filter is hier inderdaad niet de juiste functie. Probeer eens met Position;
  Position ( get ( gewijzigdevelden; "dob";1 ;1) > 0 of iets dergelijks.
   
 4. Banach's post in Datum verleden auto aanpassen naar vandaag was marked as the answer   
  If (test::datum  < Get ( CurrentDate) ; Get ( CurrentDate); test::datum )
  Je kunt ook nog aan een oplossing denken met een tweede, berekend, datumveld. Het originele veld gebruik je dan alleen nog voor invoer, het tweede veld voor de presentatie. Die berekening in het tweede veld is trouwens precies zo als hierboven. Je kunt ook het invoerveld bovenop het berekende veld plaatsen en het invoerveld verbergen met test::datum  < Get ( CurrentDate) in de verberg voorwaarde van dat veld en het berekende veld verbergen onder de voorwaarde test::datum  >= Get ( CurrentDate)
 5. Banach's post in copy/paste was marked as the answer   
  Ja dat kan, zie bijlage.
  De truuk is om in een extra (globaal) veld de gewenste velden te vergaren met een script met telkens een return er tussen.
  Let er wel op dat het globale veld op de layout moet staan, anders werkt copy niet.
  copy.fmp12
 6. Banach's post in Data opbouw binnen JSONSetElement was marked as the answer   
  Je kunt JSONSetElement zelf in een loop opnemen. Wanneer de variabele (zoals hier $data) al bestaat dan zal een nieuwe JSONSetElement daar de JSON aan toevoegen.
 7. Banach's post in Script hervatten na invoer veld was marked as the answer   
  Gebruik geen loop in je script.
  Laat een script om een nieuw record aan te maken en SN te lezen triggeren door een 'OnObjectSave' of 'OnObjectExit' op het SN veld.
   
 8. Banach's post in 2 databasen samenvoegen was marked as the answer   
  Relaties kun je niet importeren, scripts en tabellen wel. Mijn werkwijze is nog wel eens om eerst de tabellen te importeren, dan de relaties aan te leggen. Vervolgens de berekende velden en alle autoenters herstellen. Daarna importeer ik de scripts, waarbij het doel is om geen enkele foutmelding daarbij te krijgen. Als laatste eventueel layouts middels copy & paste overzetten en nalopen of de velden die er op staan de juiste zijn.
  Zoals je ziet kan het dus nog wel eens behoorlijk wat werk zijn. Meestal doe ik dit dan ook niet en knoop ik de beide bestanden simpelweg met de gewenste relaties aan elkaar.
 9. Banach's post in update TRIAL was marked as the answer   
  Zet in de voorkeuren, tabblad algemeen, het melden van updates uit.
 10. Banach's post in Datumveld (soms) pas na herinvoering herkend in berekeningen was marked as the answer   
  Correct, en dan ook het 'automatisch indices maken indien nodig' uitvinken. Beter nog het vakje voor 'berekeningsresultaten niet opslaan' aanvinken.
  Helaas zal dit zoekacties kunnen vertragen. Zodra je hier last van krijgt zul je het veld 'gearchiveerd"' niet via een berekening maar via een script  op 1 moeten zetten waarbij je juist wél dit veld moet laten indexeren. (zoeken op een geïndexeerd veld gaat namelijk weergaloos veel sneller dan zoeken op een niet geïndexeerd veld)
  In jouw situatie (vanwege Get ( HuidigeDatum ) ) gaat ook dat niet eenvoudig omdat zo'n script eigenlijk dagelijks na 12 uur middernacht zou moeten worden geactiveerd. ? Dat is weer geen probleem wanneer het bestand via FIleMaker Server wordt benaderd, maar dat is in jouw situatie niet het geval denk ik zo. Kortom: zolang het met die ongeïndexeerde berekening nog gaat is er nog weinig aan de hand. Gaan zoekacties te lang duren dan zul je jouw oplossing heel anders moeten inrichten.
 11. Banach's post in Portal in pop-up erg traag was marked as the answer   
  En dat is precies wat je moet doen. Stap af van die pop-up met gefilterde portal en zoek binnen een nieuw modal venster met als basistabel die adresrecords. Geef de gevonden resultaten in een lijst weer en laat de gebruiker een adres uit die lijst aanklikken. E.e.a kun je sterk op je pop-up laten lijken, zelfde knopjes, vergelijkbare scriptjes.
 12. Banach's post in Barcode Scanning / Zoeken / Invoegen was marked as the answer   
  Had je al eens op de knop getapt via een ipad of iphone?
   
  Ik neem aan dat je de ingevulde tabel bedoelt. Ja dat kan al is als Excel wellicht handiger. Je kunt daarvoor de scriptstap  Export Records gebruiken. Daarbij kun je aangeven dat je het geëxporteerde bestand als bijlage voor een email wilt hebben.
 13. Banach's post in verhinder rechter muisklik - verwijder record was marked as the answer   
  Je kunt de mogelijkheid om leveringsbonnen te verwijderen scheiden van het kunnen verwijderen van portaallijnen. Dat kun je nl per gebruiker en per tabel instellen in het security model van FM. Ook kun je daar het kunnen wijzigen/verwijderen conditioneel regelen.
 14. Banach's post in Script werkt op iMac FileMaker Pro, maar in Go word ik eruit gegooid was marked as the answer   
  Het filepad dat je voor de pdf gebruikt is niet in orde. Gebruik ipv "invoice/" de functie  Get ( TemporaryPath ). In jouw situatie krijg je dan:
  "file:" & Get ( TemporaryPath ) & If ( Invoice::Type = "Quote" ; "Quote " & Invoice::Id ; "Invoice " & Invoice::InvoiceNumber ) & " " & Contacts_Invoice::c_FullName & ".pdf" Dit werkt wél.
 15. Banach's post in Hoe in hetzelfde veld blijven na script trigger? was marked as the answer   
  Dit kun je voor elkaar krijgen door wanneer de test aangeeft dat de invoer fout is de scriptstap Exit Script met een 'false' returnwaarde te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld:
  Exit Script [Text Result: 0] Zie de bijlage voor een voorbeeldje
  blijfinveld.fmp12
 16. Banach's post in Records samenvatten was marked as the answer   
  Maak een layout met daarop een resumé-gedeelte bij sortering op productcode. Zet daarop een resumé-veld van het totaal. Het aardige hiervan is dat je de body weg kunt laten waardoor je per productcode slechts één regel krijgt te zien. Ik heb een voorbeeldje toegevoegd om e.e.a. wat inzichtelijker te maken.
  summary.fmp12
 17. Banach's post in Dashboard voor gebruikers was marked as the answer   
  Het antwoord op je tweede vraag is het makkelijkste; gebruik bij autoenter de mogelijkheid om de accountnaam automatisch in het record te plaatsen. Dit kan bij aanmaken van het record en apart ook voor het wijzigen van het record.
  Je eerste vraag is iets dat je naar mijn idee zelf moet beantwoorden in overleg met je gebruikers. De meeste gebruikers zullen graag een eigen omgeving hebben, voor hen is een dergelijk dashboard vaak zinvol. Toch zullen er ook gebruikers zijn die buiten die mogelijkheid om ook inzage in andere records willen hebben. Je kunt dan aan een optie denken waarbij iedere gebruiker het tonen van het dashboard bij inloggen zelf kan instellen.
  Wanneer je dit op commerciële basis doet is het zinvol om te kijken hoeveel extra inspanning dit van jouw kant vergt en wat de te verwachten extra opbrengsten zullen zijn. Mijn ervaring is dat het behoorlijk wat extra werk kan zijn dat weinig tot niets oplevert, noch in financiën, noch in klant tevredenheid. Wanneer de klant dit niet speciaal wil hebben doe ik het dus ook niet meer; ik loop al te lang mee. ?
   
   
 18. Banach's post in bij herkenning van een bepaald woord of bepaalde zin een auto-opmaak starten was marked as the answer   
  Met de substitute en textformatting functies van FM is dit een fluitje van een cent. Het kan in een berekeningsveld en middels een enkele scriptregel zoals in het bijgevoegde voorbeeldje.
  kleur.fmp12
 19. Banach's post in Gebruik van db op server was marked as the answer   
  Wanneer je alle bestanden in dezelfde map op de server zet en vanaf daar op het werkstation opent dan kan dat goed. Nadeel is dat je er dan maar vanaf één enkele werkplek tegelijk in kunt
 20. Banach's post in Probleem met calculatieveld was marked as the answer   
  Het is een calculatieveld. In een calculatieveld kan nooit handmatig data worden ingevoerd.
  Voer een nieuw veld in. Geef dit het type getal en voer daar een eventueel afwijkende verkoopprijs in.
  Pas de berekening voor je calculatieveld als volgt aan:
  If (IsEmpty (verkoopprijs handmatig); kostprijs * winstfactor; verkoopprijs handmatig) Zie in de bijlage hoe dit werkt.
  verkoopprijs.fmp12
 21. Banach's post in Geen bestandsnaam was marked as the answer   
  Ja en nee.
  In de eerste plaats denk ik dat in jouw bijlages de onderdeeltjes met een rouwrandje zijn verwisseld, maar dat terzijde.
  Wanneer je een document als file (bestand) in de container importeert dan krijg je het icoon ervan samen met de bestandsnaam te zien. Dit geldt voor zowel een plaatje als een pdf in om het even een container geoptimaliseerd voor plaatje dan wel een voor pdf. Voeg je een plaatje als plaatje (afbeelding) in dan krijg je een voorvertoning ervan. Zelfs wanneer je een pdf kiest.
  Wanneer je altijd het icoon met de bestandsnaam wilt zien moet je het document dus invoegen als file.
 22. Banach's post in Direct in gewenste lay-out opstarten geeft andere problemen. was marked as the answer   
  Ik vermoed dat je per ongeluk in Bestand>Bestandopties>Openen het hieronder aangegeven vinkje hebt verwijderd.
 23. Banach's post in Gebruik van Layout en Keuzelijsten was marked as the answer   
  Het gaat om 3 verschillende velden met verschillende inhoud/betekenis. Maak dan ook 3 verschillende relaties met de tabel Contacten en zoek dan de gegevens op per juiste relatie.
 24. Banach's post in Samenwerken met FileMaker Go of Web i.c.m. FileMaker Pro16 was marked as the answer   
  Via een browser (WebDirect) lukt je alleen via FileMaker Server.
  via FileMaker Go kan je wel zonder FM Server de toepassing delen. Zet daarvoor op de computer via Sharing->Share with FM clients de network settings. voor een peer-to-peer verbinding. Zie b.v. https://fmhelp.filemaker.com/help/16/fmp/nl/#page/FMP_Help%2Fsharing-files.html
 25. Banach's post in zoekveld was marked as the answer   
  In FM termen heet dit auto-complete (automatisch aanvullen) en is heel gemakkelijk in te stellen via de inspector:

×
×
 • Create New...