Jump to content
  • 0

Relatieprobleem (in Filemaker)


Y&T

Question

Ik wil een filemaker databse maken voor offertes. Daarin heb ik een tabel offerte, een tabel product en een tabel klant gemaakt. Via de juiste relaties kan ik gegevens van klant en producten in een offerte invoeren.

Een probleem dat ik heb is het volgende; in de offerte heb ik 5 regels voor producten die gekozen kunnen worden. Als een product gekozen wordt worden in de offerte lay-out automatisch allerlei eigenschappen van dat product uit de producttabel gehaald. Daarvoor heb ik ook in de relatiegrafiek 5 producttabellen met 5 relaties naar resp. product 1, product 2 enzovoorts.

In een layout met producten, wil ik een portal maken waarin alle gerelateerde offertes (en ook een aparte met alle gerelateerde klanten) te zien zijn. Als ik echter een lay-out maak is dit voor record uit producttabel 1, of 2 of 3 of 4 of 5. Een product dat op de ooferte op regel 2 staat wordt niet in de portal getoond van de lay-out met records uit producttabel 1. Ik had gedacht dat ik slechts 1 “echte” tabel product had en niet 5. Hoe kan ik nu per product toch alle gerelateerde offertes en klanten zien?

 

In de bijlage een versimpelde versie waar op de lay-out van producten duidelijk is dat slechts 1 offerte wordt getoond bij een product, waar het eigenlijk in 2 offertes staat, maar in 1 van de twee als 2e product.

voorbeeld.fp7

Link to comment

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Volgens mij denk ik dat je best even de structuur van je database moet bekijken...

 

Een offerte heeft namelijk een header en details (uw product_id's)... Zodoende zal je niet per product een relatie moeten leggen...

 

Vervolgens werk je best met unieke waarden, primary en secundary keys zoals ze dat noemen. Dit werkt makkelijker en is veiliger dan relaties baseren op tekst.

 

Ik denk dat je nu even verder kan en zodus best even opnieuw je structuur en tabellen opmaakt.

 

Succes

Link to comment
  • 0

Ik volg je redenatie niet geheel. Maar dat komt ook misschien omdat ik de logica van je opzet niet helemaal doorzie. Ik heb daarom een logische opzet gemaakt van een offerte en offerteregels met de daarbij behorende producten.

 

Als ik nu in je producten layout kijk, dan zie ik keurig alle offertes waar dat product in gebruikt is terug komen.

 

Als dit niet is wat je wenst dan vraag ik je om een nadere toelichting van je probleem.

 

Succes.

voorbeeld.fp7

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...