Jump to content

Administrator

Administrators
 • Content Count

  187
 • Joined

 1. Goeienavond, Wat een thread zeg. Pffff. Nooit gezien op dit forum. Er zijn nogal harde woorden gevallen. Wat ik spijtig vind is dat vaste forum gasten tegen mekaar opgezet zijn, en dat er zaken zijn gezegd en gedaan zijn die niet zomaar vergeten worden. Ik neem aan dat achteraf gezien jullie dit allemaal wat kunnen relativeren en nog met mekaar kunnen omgaan. Dat hoop ik toch. En wie zonder schuld is werpe de eerste steen. Ik zou de betrokken vaste forumers willen vragen om in pbtjes wat na te communiceren, maar stel ook voor dat dit niet open op het forum gebeurd.
 2. Bij deze is de topic gesloten. Lieve mensen. Het loopt hier duidelijk een beetje uit de hand. Probeer een beetje overeen te komen. Ik ga deze thread niet verwijderen. Het is een monument. We zijn nu 13 jaar met het forum bezig, en die tijd heb ik nog nooit zulke woorden-oorlog gezien hier. Gelukkig is er niemand gestorven, ik begrijp wel dat er mensen gekrenkt zijn. Het is niet aan mij om te oordelen, kijk even niet naar mijn avatar... 1 dingetje wil ik wel kwijt. Iedere idioot kan kritiek geven en de meesten doen dat ook.
 3. Een beetje spijtig is dat het FileMaker een beetje ontbreekt aan consistente terminologie. - table - base table - table occurrence FileMaker gebruikt deze begrippen hopeloos door mekaar. Met het begrip "tables" wordt zowel verwezen naar de fysieke tabellen als de occurrences. Voor alle duidelijkheid: met het BaseTableName veld van FileMaker_Tables wordt de naam van de fysieke tabel vermeld. Deze kan je NIET gebruiken in SQL queries, tenzij die toevallig overeenkomen met de occurrence die meestal automatisch mee aangemaakt wordt bij de aanmaak van de fysieke tabel, en ook automatisch zal hernoemd worden als deze gelijk is aan de fysieke tabelnaam als deze hernoemd wordt. Heel wat FileMaker developers maken gebruik van het begrip PTO, dat staat voor Primary Table Occurrence. Dat is die occurrence die automatisch aangemaakt wordt. Deze heeft de laagste TableID. Als de PTO verwijderd wordt, en er bestaan nog andere occurrences, dan zal de occurrence met de laagste tableID de PTO worden. De PTO is ook de default start referentie in een calculatie die je nieuw aanmaakt in de BaseTable, en wordt de referentie als je een calculatieveld kopieert en plakt in dezelfde tabel ( en dit laatste is een long standing bug ). In FileMaker_Fields wordt er verwezen naar de TableName, en dat is de occurrence van dat veld, en niet de BaseTableName. Als je 10 occurrences hebt van een BaseTable, dan zullen je velden dus 10 keer voorkomen in FileMaker_Fields, wat een beetje onhandig is als je alleen je BaseTables en bijhorende velden wil documenteren. Dat is niet helemaal correct. FieldNames( fileName ; layoutName ) geeft de velden van de layout als deze bestaat, en de velden van de baseTable als de layout niet bestaat. Het feit dat "layoutName" in de functie prototype gebruikt wordt zet ons natuurlijk ( nogmaals ) op het verkeerde spoor.
 4. Grote panne bij Telenet. Er is hier van de gelegenheid gebruik gemaakt om de firewall een major upgrade te geven.
 5. Er was inderdaad iets fout met de rechten op dit "Tips & Truuks" forum, en dat probleem is aangepakt. Je zou dus nu wél een bestandje moeten kunnen bijvoegen.
 6. Succes met de gebruikersgroep. Spijtig dat je hier niet op het forum vindt wat je zoekt, Ron. Maar laten we even de goeie sfeer behouden. Bedankt.
 7. Dit jaar gaan we naar onze 10de verjaardag met de site. In mei is het zover. Met meer dan 43.000 posts over meer dan 7.000 onderwerpen is het forum een echte FileMaker schatkamer geworden. Ik denk dat het ook alleen maar gekunnen heeft door alle mensen die al die tijd belangeloos hebben bijgedragen tot de werking van het Clarify forum. Ik ga die mensen niet opnoemen, hun namen staan eigenlijk al gebeiteld op deze link: memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
 8. Regelmatig wijzen forumers me erop dat het forum nog niet aangepast is qua tijdsinstelling, meestal een paar dagen na overschakeling op zomer- of wintertijd hier in België. Het is waar, ik vergeet dat meestal aan te passen. Het forum gaat niet vanzelf over op wintertijd, de site admin moet dat elke keer weer verzetten. Je kan het echter ook op account niveau instellen": Gebruikerspaneel->Forum Instellingen->Zomertijd is in gebruik ( ja/nee ). Zolang je niet ingelogd bent, krijg je de forum tijdzone te zien, zodra je inlogt krijg je die van jezelf. De posting tijden zijn de "Greenwich Mean Time"-tijden + de server time zone correctie + de winter/zomer tijd correctie ( deze laatste 2 van de server als je niet ingelogd bent, of van je eigen instellingen als je wél ingelogd bent ). phpBB geeft geen optie om automatisch over te gaan op zomer/winter tijd, en ook geen optie om alle gebruikers hun tijdzone aan te passen. Daar blijf ik ook liever van weg, want niet iedereen op het forum zit in dezelfde tijdzone / hetzelfde land en dus zomer/wintertijd configuratie. Zo... dus als een brave ziel rond de tijds-switch even hier iets post in de stijl post van "Gentlemen, synchronise your watches", dan denkt iedereen ook even aan z'n eigen instellingen, en is de verwarring miniem. Dat lost mijn probleem nog niet op, ik vergeet het regelmatig aan te passen op server niveau, maar het zal in elk geval al helpen.
 9. De mailserver en de webserver worden verhuist naar nieuwe hardware. Dit zal waarschijnlijk resulteren in problemen met het verzenden van mailtjes als er een topic geplaatst wordt ( terwijl ik de mailserver verhuis ) en uiteindelijk zal het forum ook een tijdje niet beschikbaar zijn. Binnen een paar uur zijn we terug online, als alles goed gegaan is.
 10. TeamViewer is niet gratis als je het op een Server OS installeert, denk ik.
 11. Wie deze namiddag probeerde in te loggen heeft het waarschijnlijk al gemerkt. Er wordt ook aan de web server machine gewerkt, die krijgt ook grote (OS) updates. Dus af en toe liggen we even plat. Sorry voor het ongemak. Morgen terug "vollen bak" Clarify.
 12. Er wordt wat gewerkt aan de mailserver. Hierdoor kan het dat je foutmeldingen krijgt op het forum. Op zichzelf niks ergs, alleen dat sommige forumers geen verwittiging zullen krijgen als je reageert op een topic.
 13. Ziezo. De site staat nu op zomertijd. Wie niet op zomertijd zit na inlog, moet dat zelf even aanpassen in haar of zijn profiel. Bedankt Erik.
 14. Mag ik het volgende voorstellen: Wie dit voorstel wel ziet zitten, kan mij zelfgemaakte templates toesturen via een privé forum bericht. Schrijf in het bericht wat je hebt gemaakt, en eventueel welke FileMaker functionaliteit je wil belichten. Hoe meer documentatie, hoe beter. Vergeet natuurlijk niet de "template" aan het bericht toe te voegen. Ik zet deze dingen voorlopig niet publiek op het forum, en bespreek het idee van Jeroen met de moderators. We gaan hiermee door als de moderators het zien zitten. Vergeet niet dat je dit eigenlijk gewoon al KAN. Er is alleen geen specifiek forum voor. Voorts hebben we de grootte van enclosures beperkt, om een aantal heel goede redenen. Volgens mij heb ik geen mogelijkheid om de grootte van enclosures per forum in te stellen, dus dit zou ook een technisch probleem kunnen inhouden. Voorts vind ik dat we de kwaliteit van zo'n oplossing moeten evalueren vooraleer de posts te aanvaarden. Gezien we met Clarify absoluut acommercieel willen blijven ( tot anders beslist ) schuilt er hier een gevaar dat de uploads vooral zullen bestaan uit demos en een soort van visitekaartjes van developers. De posts moeten volledig bestaan uit didactisch materiaal. De posters zullen moeten begrijpen dat hun bijdrage zeker met vreugde onthaald wordt, maar dat er voor de rest voor hun absoluut geen enkel "voordeel" voor ze inzit. Jullie begrijpen hopelijk dat er hier ook een grijze zone zit. Denk maar aan het gebruik van plug-ins in de geposte oplossingen. Zelfs freeware plug-ins hebben een commerciele waarde. Als dit project doorgaat, ga ik in samenwerking met de moderators zeker moeten zorgen voor een duidelijke aflijning van wat kan en niet kan. Alles hangt er een beetje vanaf hoe enthousiast dit idee onthaalt wordt. Dus hoeveel materiaal ik binnenkrijg via mijn forum berichten-inbox. Het is altijd leuker om te starten met een aantal van die dingen, i.p.v. een forum op poten te zetten waar we de komende jaren alleen maar onze eigen echo horen weergalmen.
 15. De spambots zijn verwijderd, en ik heb de moeilijkheidsgraad van de visuele bevestiging bij registratie opgetrokken, de voorgrond is nu ook verstoord. Hopelijk zijn die bots nog niet zover dat ze dit ook aankunnnen.
×
×
 • Create New...