Jump to content

hans erik

Leden
 • Content Count

  869
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik weet niet hoe warm ie in werkelijkheid zal worden, en het hangt er ook vanaf waar ie staat: als de computerkast goed geventileerd is scheelt dat natuurlijk wel. Maar het probleem is meer dat de Mini bij zware belasting de performance omlaag schroeft (thermal throttling). Hij zal dus niet zomaar in de soep draaien. Wat betreft de graphics: dat is vooral een probleem van de FileMaker PDF driver voor Windows, voor zover ik heb kunnen nagaan. Windows 2019 heb ik geen ervaring mee. Het speelt dus op Windows werkstations, en ook bij processen die op een Windows server draaien die dan de grafische engine van de server gebruiken. Wat ik bijvoorbeeld zie is dat een vector based logo door Windows in een heel slechte kwaliteit bitmap wordt weergegeven. Een workaround is dan dat je altijd PNG of JPG van hogere resolutie gebruikt. Ook afdrukken van de webviewer zijn onder Windows niet om aan te zien. Je kunt er in de officiële documentatie van Claris bij mijn weten niets over vinden.
 2. Ik denk dat de snelheid van de MacMini en de stabiliteit van MacOS als server OS op zich niet het probleem zijn (vooropgesteld dat je niet automatisch elke update van Apple klakkeloos installeert). Het powermanagement is WEL een probleem van de Mini, en dan vooral omdat de powersupply ingebouwd is. Als de Mini hard moet werken wordt ie behoorlijk warm. Daarnaast is een belangrijk nadeel van de Mini natuurlijk de beperkte upgrademogelijkheid van de SSD. De opties die Apple biedt zijn flink aan de prijs en als je dus iets meer wil dan 256GByte gaat de prijs door het dak. Maar let op: voordeel van MacOS tov Windows is, dat de grafische mogelijkheden van FMserver onder Windows gewoon brak zijn. Graphics die door de FMServer onder windows worden gegenereerd zien er bagger uit. Ik heb met PDF on Server ook slechte ervaringen omdat de Windows PDF driver van FileMaker gewoon niet deugt. Dus als dat belangrijk is voor je toepassing zou ik daar toch even over nadenken.
 3. Het programma is iets gewijzigd: 1. Terugblik fmSummit en vooruitblik komende meetUps (10 a 15min) 2. Interactieve kalenders met fullCalendar en Javascript: verschillende alternatieven en hoe richt je het in (30 a 40min); 3. De While functie in FM18 met data parsing als toepassing (30min) - pauze (15min) 4. De Runtime: do's en dont's en de vooruitzichten / mogelijkheden (30 a 40 min) 5. Nieuwe functies in de MBS plugin (30 a 40min) vragen en discussie (10 - 30min)
 4. Ik denk dat de oplossing van Ari nog een ander voordeel heeft: zolang je die ‘1’ niet invult, valt er niks te filteren in de portal. En kost het ook geen (netwerk) performance. Bedenk dat bij een filtering Filemaker altijd alle gerelateerde records moet ophalen; de filtering kan immers van toepassing zijn op de laatste record.
 5. Ik heb geen idee waardoor dit veroorzaakt wordt, maar ik raad je aan om in ieder geval de server te restarten. Niet alleen de filemaker server software, maar de hele machine. Ik had laatst met FMS17 een webdirect scherm dat niks meer deed, en na een paar minuten verschenen meldingen op het scherm dat het bestand <not accessible> was... Heb me suf gezocht, maar een harde restart bleek de oplossing.
 6. Voorlopig ziet het programma er als volgt uit: - terugblik fmSummit 2019 en vooruitblik op de komende meetUps; - interactieve kalenders met FullCalendar en Javascript; - Filemaker Runtime: do’s en dont’s en de vooruitzichten / mogelijkheden n.a.v. de aankondigingen van Claris/Filemaker; - nieuwe functies van de MBS plugin. Verder zijn we uiteraard benieuwd naar ervaringen met de nieuwe Cloud services en Claris Connect! Vergeet niet je aan te melden als je dat nog niet gedaan hebt!
 7. Na een periode van relatieve inactiviteit is er weer een Meetup gepland vanFileMaker Developers NL: FileMaker Developers NL Meetup De Meetup wordt gehouden op 9 december a.s. van 19:00 - ca 22:00 in De Schakel, Schoolstraat 11 te Vleuten (Utrecht). De locatie is goed met OV te bereiken: NS halte Vleuten is op ca 10 minuten lopen. Om de kosten te dekken zal een kleine bijdrage van de deelnemers worden gevraagd. Het programma staat nog niet helemaal vast, maar in elk geval wordt nagepraat over de fmSummit 2019 in Den Bosch, FileMaker 18 en MacOS Catalina en vooruitgeblikt op de ontwikkelingen van het platform.
 8. Menno Wat bedoel je met webpublishing? Custom Web Publishing (XML/PHP) of WebDirect?
 9. De beste methode is mijns inziens om het Excel bestand altijd in een tijdelijke tabel te importeren, en vandaar de data met een script doorzetten naar de definitieve tabel. Klinkt ingewikkeld, maar je hebt dan wel alle controle over wat er binnenkomt en waar het naartoe moet. Iemand kan wel een compleet verkeerd bestand klaarzetten en daar word je niet blij van.
 10. Toch altijd fascinerend om te zien hoe gemakkelijk Apple en Claris een enorme groep beta-testers weten te mobiliseren...
 11. Ja, zeker handig! BaseElements gaat een beetje de kant uit van de MBS plugin.
 12. Alweer een beetje oude topic, maar beter laat dan nooit. Je kunt proberen een heatmap helemaal aan te maken in Filemaker. Je kunt dan het beste een herhalend veld (24x7 = 168 hh) gebruiken waarvan je de herhalingen vult met het aantal of de som van de waarden. De herhalingen geef je een kleur mbt conditional formatting en de Self() functie. Werkt aardig, niet supersnel en ook niet zo flexibel qua instelling van intervallen en kleuren e.d. Alternatief is een oplossing met een WebViewer en een Javascript library, bijv d3.js: https://www.d3-graph-gallery.com/graph/heatmap_basic.html Je kunt de voorbeeldcode om te beginnen voorzien van de noodzakelijke extra tags en dat in een tekstveld plaatsen en vervolgens een webviewer maken die de inhoud van dat tekstveld laat zien: data:text/html, <html> ... (hier de voorbeeldcode uit heatmap_basic.html) </html> En dan is de uitdaging om je data samen te vatten als JSON array of CSV-bestand en in de code te plaatsen zodanig dat de heatmap jouw data gebruikt. Hans Erik
 13. Bedenk, dat repeating fields in Filemaker 2.0 werden geïntroduceerd. Destijds als een soort ‘hulptabel’, later is is dit in Filemaker 3.0 vervangen door relaties, maar toch ook niet, want ze zijn er nog steeds. Het zijn eigenlijk de equivalent van ‘arrays’ geworden.
 14. Twee voor de prijs van één? Tot 19 dec.
 15. Je kunt wel de repeating fields als ‘geheel’ verbergen, maar niet een willekeurige repetition. Tenzij je elke repetition als apart object laat zien. Vreemd genoeg kan dat wèl met een buttonbar. Waarbij het dan weer jammer is dat de buttonbar als geheel altijd even groot blijft. Hoe meer buttons je laat zien, des te kleiner ze worden.
×
×
 • Create New...