Jump to content

hans erik

Leden
 • Content Count

  848
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Helemaal mee eens. Het is iedere keer een geklooi van hier tot gunder met file, filemac, imagemac. En dan heb je het werkend, moet je voor een plugin toch weer een ander formaat gebruiken. Misschien zou filemaker net iets slimmer kunnen zijn? Zeker nu filemaker na 20 jaar eindelijk wat basishandelingen met mappen en bestanden onder de knie heeft...
 2. Heb het toch maar iets uitgediept en het resultaat is niet bemoedigend. In grote lijnen: - de karaktersets tussen Mac en Windows zijn niet helemaal gelijk. Op zich te verwachten en ook geen punt natuurlijk. - karakters die op Mac en Windows in Filemaker WEL hetzelfde zijn (en op het scherm prima displayen) worden door de Print2PDF van Windows 10 over het algemeen goed afgedrukt naar PDF, maar door de Windows PDF driver van Filemaker op grote schaal genegeerd. Het is niet een incidenteel bugje maar gewoon een knotsgrote tekortkoming. Ze hebben gewoon niet de moeite genomen om die encodering helemaal door te voeren. Handige karakters als schaartjes, sterretjes, bolletjes enzo worden niet in de PDF geëxporteerd.
 3. Ik heb even een toepassing gemaakt die de karakters in beeld brengt en desgewenst afdrukt. Het rare is dat FMP onder Windows bepaalde karakters WEL wegschrijft naar PDF maar andere weer NIET. Bijvoorbeeld, char(9740) tm char(9785) NIET, maar 9786, 9787 en 9788 weer wel, dat zijn smilies. Het lijkt dus niet op een bug maar gewoon een 'feature' maar dan wel een waar ik niet zo blij mee ben. Zoals altijd is de reden hiervoor ver te zoeken, en een duiveltje in mij fluistert dan dat iemand in Mountain View gewoon heeft zitten dutten.
 4. Vraag me af: hoe zie je in de PDF welk karakter er is aangemaakt? In dit geval gaat nl. Het ‘open hokje’ wel goed, maar dat is denk ik toeval, omdat het ‘karakter’ voor een niet-bestaand teken ook een open vierkantje is. Volgende maand is de fmSummit en ik ga vragen of Filemaker eens een toelichting kan geven op dit soort zaken want dit is niet het eerste probleem met de PDF driver.
 5. Ja, acrobat is het probleem niet. De PDF driver van FMP is kennelijk niet in staat om bepaalde karakters te encoderen. Heb ook alternatieven geprobeerd voor het ‘vinkje’, maar dat werkt ook allemaal niet. Nu gebruik ik een ‘x’ voor windows gebruikers, maar dat ziet er armoedig uit. NB ik ga gebruikers niet vermoeien met een printerdriver. Dat snappen ze echt niet.
 6. Update: de tekst is niet Verdana 8 maar Verdana 7. Verdana heeft een relatief hoge letter, dus 7pt levert een nette print op. Heb het rapport omgezet naar Arial 8: zelfde probleem. Ik kan niet anders concluderen dat FileMaker in de omzetting naar PDF ergens een foute conversie maakt. Ik neem aan dat elk karakter dat afgedrukt moet/kan worden van het interne formaat van FileMaker (wat dat dan ook mag wezen) ge-encodeerd wordt als unicode. En dat OF de PDF driver het bedoelde karakter niet kent OF dat de omzetting verkeerd gaat. Een andere oplossing kan dus zijn om een andere checkbox te kiezen: eentje met een kruisje ipv een vinkje, of een zwarte.
 7. Verdana 8 is perfect voor dit soort (geprinte) formulieren... Ik formuleerde het een beetje onduidelijk: ik bedoel eigenlijk dat de PDF generator van Filemaker onder Windows raar doet. De versie van acrobat of acrobat reader weet ik niet: je installeert Filemaker Pro en dan kun je PDfs aanmaken. Volgens mij installeert FMP zelf een runtime van de PDF library. Ik ga gebruikers niet verplichten om acrobat pro aan te schaffen. Trouwens, het aanmaken van PDF werkt verder goed. arial kan ik wel proberen. De keuze voor Verdana 8 is overigens gemaakt omdat het een replica is van een bestaand (juridisch) document.
 8. Ik maak formulieren aan als PDF, zowel MacOS als Windows (FMP16 en FMP17). Om aangekruiste vakjes (checkbox) weer te geven in de PDF, gebruik ik in de output in een formule de functie char(9744) en char(9745). De ene geeft een open vakje, de ander een vakje met een vinkje erin. Lettertype is Verdana 8. Werkt in principe als een tierelier, je kunt met tabs (char(9)) e.d. keurige output in kolommen enzo maken. Echter Adobe Acrobat doet onder Windows raar: - als ik het formulier in FMP preview laten de Windows en Mac versie keurig de checkboxes zien; - maak ik een PDF aan op Mac, dan zien de checkboxes er op Mac (Preview/Voorvertoning) en Windows er prima uit; - maak ik de PDF aan op Windows (Acrobat), dan zijn er alleen open checkboxes, ook waar het vinkje had moeten staan; Het ligt dus niet aan de weergave van Acrobat onder Windows, maar aan de aansturing door FileMaker, lijkt me. Ik hoop dat iemand mij in de juiste richting kan sturen, want anders kan ik het hele formulier en bijbehorend script ombouwen...
 9. Ik zie dat je je kwaad gemaakt hebt en het logo ingekleurd hebt?
 10. Ik wil gebruikmaken van Remote Container (open) storage, waarbij de folder met de RC bestanden op een externe volume staat. Client en server MacOS. Als ik de database lokaal gebruik (FMProAdv 16 of 17) kan ik onder File>Manage>Containers>Storage de base directories aangeven. Bijvoorbeeld: 1: [database location]/rcfolder/ (een map op de lokale diskdrive) of 2: /Volumes/<servername>/rcfolder/ (een map op een SMB-share bijv.) of 3: \\<servername>\<shareName>\rcfoledr\ (ook een map op een share) Maar als ik het bestand upload naar de server, gaat het in geval 1 goed en verschijnt de base directory in de lijst bij de field definition. In geval 2 loopt de upload vast met een strandballetje. In geval 3 gaat het wel goed, maar blijkt de <servername> een map te worden in de [hosted location]. Is het niet mogelijk om een shared volume te gebruiken of doe ik iets fout? Een USB schijf die aan de ServerMac hangt gaat wel goed.
 11. Ik vraag me af hoeveel van de programmacode van FileMaker 3 enzo er nog in de huidige versie 18 zit. Kan bijna niks meer zijn, want het is toch helemaal 64bits? Als je in Windows in de utilities duikt kom je soms dialogen tegen die regelrecht uit WinXP overgenomen zijn...
 12. Nou, het is ook niks bijzonders: doorgeven en omzetten van wat signalen. Het kan eigenlijk niet kapot. Ik heb laatst alle toetsen eraf gehaald en de boel schoongemaakt. Was hard nodig, alleen sinds 2 weken begint de ; raar te doen... ClarisWorks had inderdaad een hele goede tekstverwerker. Die van Claris MacWrite 1.5 was overigens ook heel goed. Alleen kon je in Clarisworks gewoon een tabelletje of graphic tekenen. Overigens heeft Apple dat met Pages ook goed voor elkaar.
 13. Het toetsenbord is geloof ik uit 1996. Nog met een ADB interface, die ik sinds 2000 op USB aansluit met een iMate. Werkt nog steeds, zelfs met een MacBookPro 2018. Clarisworks 4 was heel handig, versie 5 ook nog OK, maar na v6 hebben ze de stekker eruit getrokken, helaas.
 14. Wie wat bewaart, die heeft wat. NB voor de wat jongere lezers: dit is de (praktisch onaangeroerde) manual van Claris FileMaker Pro 2.0, dus nog voordat het een 'relationele' database werd. Deze versie stamt uit 1992. Ik heb ook zo'n boekwerkje van Claris Resolve, destijds een dappere poging om Microsoft Excel an te pakken. Niet gelukt, helaas. Claris werd een paar jaar later opgedoekt en FileMaker Pro werd ondergebracht bij FileMaker Inc. FileMaker 2 draait nog steeds, in een programma genaamd 'Basilisk' dat een Quadra 650 nabootst met MacOS 7.5.5
 15. Niets aan doen. Houden zo.
×
×
 • Create New...