Jump to content

hans erik

Leden
 • Posts

  1,148
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hoe pas je de selectievakjes toe? heb je 1. Elke cursist een record in de cursistentabel en dan een veld ‘cursussen’ die je met selectievakjes instelt of 2. Elke cursus / cursist combi in een tabel ‘inschrijvingen’?
 2. Het is één of het ander. Als je gebruik maakt van een script schakel je de security-instelling uit en vervang je het complete psw beheer door scripts. Sowieso heb je dan veel meer controle over de eisen die je aan een psw kunt stellen. Ik gebruik sinds een tijdje ook een 2FA met een controlegetal via een SMS. Als je ergens een preferences tabel hebt kun je bijhouden wie zijn psw moet resetten. En een script kan natuurlijk automatisch draaien.
 3. Ik ben in de KanBan add-on gedoken en ik vraag me af: zijn er onder de forumleden hier ontwikkelaars die deze add-on gebruiken? Ik probeer bijvoorbeeld 2 KanBan charts te gebruiken, elk met een eigen tabel. Lijkt me niet zo denkbeeldig bij een flinke toepassing. Maar beide webviewers blijven verwijzen naar dezelfde tabel, als ik de één wijzig, wijzigt de ander ook... Iemand een tip?
 4. Is de aangekondigde prijsVERHOGING dan onderdeel van de strategie of is dat tactiek?
 5. Als het belangrijk is kun je ook een button maken die in FMP een card produceert met een 'old school date picker incl. weeknummers'. En die het resultaat weer terug injecteert in je Webviewer. Anders wordt het zweten met Javascript denk ik.
 6. Javascript is altijd leuk, maar toch alleen in een webviewer neem ik aan? Gewoon voor een Filemaker layout zou ik voor een 'good old repeating field' kiezen: een repeating field met 42 repetitions zodat je altijd een hele maand te zien krijgt, plus een repeating field met 6 reps. voor de weeknummers. Maar het is vooral interessant als je er gelijk via conditional formatting extra informatie kunt weergeven: aantal afspraken, onderscheid vrije dagen enz enz.
 7. Ik heb ook vrij veel gehad aan het boek van Malcolm Maclean, Leaflet Tips & Tricks (via Leanpub.com). Geen woord over FileMaker maar dat is ook helemaal niet belangrijk, het gaat natuurlijk om de HTML en Javascript.
 8. Weet iemand hier iets meer over? Gewoon nieuwsgierig. Ik gebruik de laatste tijd vaak de debugger van Safari/Webkit (het schijnt niet bij iedereen te werken, maar je moet iets via de Cmd-line instellen om de debugger in te schakelen). Je klikt met de rechter muisknop op een webviewer en hup: een netjes debugger venster opent, met alles erop en eraan. Soms krijg ik dan in de CallStack een weergave van WebScripting.js, een JS library van FileMaker Inc uit 2019, zie tekstbestandje. Kennelijk draait dat dus altijd mee en maken de FileMaker.PerformScript funties er ook deel van uit. Weet iemand of hier FileMaker documentatie over is? WebScripttingdotjs.txt
 9. Zag deze post een beetje laat. En OpenStreetMap / Leaflet.js?
 10. Klopt idd. In die zin is emulatie een vorm van virtualisatie. What's in a name...? Maar daarmee draait Virtual Box nog niet op een M1, helaas.
 11. Nee, emulatie en virtualisatie zijn 2 verschillende dingen. Bij virtualisatie worden de instructies rechtsreeks naar de CPU doorgegeven, bij emulatie worden ze vertaald. Virtual Box kan alleen met een Intel processor overweg, helaas. Parallels Desktop is aangepast: het doet emulatie op een M1 Mac, en Virtualisatie op een Intel Mac.
 12. Klopt, maar dat is emulatie, geen virtualisatie.
 13. Gewoon: Virtual Box op een MacBookPro, Intel uiteraard. Met een M1 valt er niks te virtualiseren, schijnt het. NB het diskimage staat op een externe SSD, een Samsung T5, via USB-C. Je moet overigens geen andere gekke dingen doen, want zo’n VM slurpt wel veel resources.
 14. In navolging van mijn eerdere post over FMS19.3 op Ubuntu 18.04, heb ik hetzelfde gedaan met FMS19.5. Als volgt: - Virtual Box 6.1 > Nieuwe VM, opletten dat je voldoende RAMgeheugen instelt (4+ GByte), een vdi van 40GByte, netwerk op Bridged. Dat laatste is heel belangrijk, anders is je server niet toegankelijk. - Ubuntu 20.04 LTS iso file gedownload en geïnstalleerd. - daarna ook nog de Virtual Box Guest additions installeren, de Ubuntu updates draaien en klaar. Dan: FMServer 19.5.1.43 gedownload en unzipped. Let op: de downloadlink is https://downloads.claris.com/esd/fms_19.5.1.43_Ubuntu20.zip (dat Ubuntu20 moet er dus achter). Daarna de install. Dat gaat helemaal goed, vervolgens kun je vanuit je Mac met Chrome de admin console openen: https://<ip adres>/admin-console. NB met Safari lukt het niet om het Claris Default Certificate te activeren. Chrome doet het wel. En ziedaar: alles werkt, inclusief webdirect en de dataAPI.
×
×
 • Create New...