Jump to content

hans erik

Leden
 • Content Count

  899
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hangt een beetje van de toepassing af. Je slaat de statussen op in de 'data tabel', en je vult het veld met de statussen door op een waarde in de portal te klikken. Ik heb een voorbeeld toegevoegd: de tabel 'keuzelijsten' bevat de keuzelijste(n), in dit geval 'woonplaats'. In de datatabel stel je (of beter: een script) het veld g_keuzelijst in en daarmee toont de portal de subset van de keuzelijsten, in dit geval een paar woonplaatsen. De portal heeft nu een scrollbar, maar dat is natuurlijk alleen nodig als je niet weet hoeveel er getoond moet worden. De vinkjes zijn er eigenlijk voor de show. De kleuren worden via conditional formatting ingesteld maar dat kun je op allerlei manieren doen. Klik je op een waarde in de portal, dan wordt de aangeklikte waarde aan het veld in de datatable toegevoegd of juist eruit verwijderd. Dit is multi-user: iedereen ziet zijn eigen waarden 'aangevinkt', want de vinkjes worden getoond en verborgen op basis van de ingevulde waarden. keuzelijst.fmp12
 2. Wat betreft je opmerking over graphics en stijlen: als een graphic onderdeel maakt van een theme (een button icon bijv.) wordt die toch maar 1x naar de client gedownload? Zodra je buiten de stylesheet om graphics gaat toepassen schijnt de dataload aanzienlijk groter te worden.
 3. Ik denk dat die laatste optie wel heel praktisch is. Misschien ook een idee om de keuzelijst uit een gekoppelde tabel te laten komen, en dan kijk je dus eigenlijk tegen een portal aan. Vooral handig wanneer de opties variabel zijn. De records in de portal kun je kleuren en formatteren naar believen met conditional formatting of een textformatting formule.
 4. Laatste optie geprobeerd: Save an empty copy (clone, wat het hele bestand leegmaakt) lijkt het probleem op te lossen...
 5. Als je een leeg, nieuw bestand aanmaakt, en je neemt een Table Occurrence op in het schema dat verwijst naar een externe datasource, maar je opent in een layout die niet aan die TO gekoppeld is, vraagt FMP pas om een login als er iets is wat koppelt met de datasource. Dat is logisch. Maar nu heb ik heb een raar probleem, een bestand blijft bij openen echter om de host login vragen en ik krijg de referentie naar de host er met geen tien paarden uit. Wat ik ook doe: - ik heb een tabel toegevoegd zonder enige verwijzingen naar wat voor interne of externe tabel dan ook; - ik heb een layout gemaakt voor deze tabel zonder één enkel veld, berekening of wat dan ook; - de file-options geven aan dat ie meteen moet openen met deze lege layout en dat er geen script automatisch moet draaien; - het bestand bevat maar één datasource die naar de juiste host verwijst; - ik heb een recovery gedaan met als optie het verwijderen van gecachete verwijzingen etc.; - ik heb een Compacted Copy gemaakt in de hoop dat de indexen opgeruimd zouden worden en daarmee een mogelijke verwijzing? - filesharing staat uit; - ik heb zelfs de lijst met permitted hosts leeggemaak; - ik probeer het met FileMaker Pro Advanced 16, 17 of 18. Maakt niks uit. Iemand een idee welke opties er nog meer zijn? De login is het allereerste dat opkomt, nog voordat een venster zichtbaar is. Dat op zich vind ik al raar, want volgens de documentatie van FileMaker zou eerst de layout moeten openen die je in de File Options aangeeft. Dus niet! Ook de debugger vraagt pas om een admin key NADAT de server om een login zeurt. Ter vergelijking heb ik een helemaal nieuw bestand aangemaakt waar alles wel volgens het boekje gaat.
 6. Ben je op 9 maart bij de MeetUp? Ik hoor graag je eravaringen!
 7. Ja, dank voor de reacties. Ik heb het inmiddels ontdekt, was iets te voorbarig met mijn commentaar. Wel vind ik het jammer dat ze niet de opslag van instellingen op de een of andere manier expliciet gemaakt hebben, waardoor je als gebruiker duidelijk ziet waar je aan toe bent. De optie om per veld de auto-enter opties aan of uit te zetten is wel heel cool vind ik.
 8. Ik gebruik de nieuwe Import Dialog van FMPA18 (v18.0.3) om gegevens uit een FM table te importeren. Grote verbeteringen: je kunt gemakkelijk bijv de primary key automatisch laten aanmaken maar de timestamp voor creation overnemen uit het bronbestand. MAAR: hoe kan ik de importsettings bewaren bij mijn scriptstap? Ik zie nergens een 'save settings' button, en FMPA18 slaat de settings niet automatisch op, want als ik 10 seconden later hetzelfde script nogmaals draai, krijg ik weer een default import dialog en kan ik helemaal opnieuw beginnen. Is dit weer een typisch gevalletje 'net niet helemaal af'? Of zie ik iets over het hoofd?
 9. Het programma voor de komende MeeUp van FileMaker Developers NL ziet er als volgt uit (wijzigingen voorbehouden). Het programma is gewijd aan de data API en omvat voorlopig de volgende onderdelen: 1. iOT toepassing met de dataAPI en Arduino: Ruben van der Laan laat zien hoe je mbv een Arduino een connectie maakt met de data API van FileMaker Server en gegevens wegschrijft in een FM database. 2. Van FileMaker naar een webpagina mbv Angular.js en de data API: Ron Hollebrandse heeft een toepassing waarbij een op Angular.js gebaseerd proces de content van een webpagina bijwerkt door de data uit FMserver mbv de dataAPI op te halen. 3. Tools voor de data API Gerard vd Wolf laat in het kort twee tools zien die voor het samenstellen van de 'payload' gebruikt worden: Postman en Paw. 4. Gebruik van de AdminAPI voor het beheren van FMserver De AdminAPI is een neefje van de dataAPI en biedt de mogelijkheid om veel meer instellingen van FMServer (v/a v17) te bekijken en te beheren dan de console. Menno van Beek laat dit zien aan de hand van de tool 'FMT_Monitor.fmp12'. 5. Showcase: broodfonds Bart van Baren: 'Broodfonds wilde migreren naar een nieuw portal voor hun leden. Deze is geheel van nul af aan opgebouwd en maakt gebruik van de FileMaker Data API'. Zoals vorige keer ook het geval was, zal een kleine bijdrage gevraagd worden om de kosten te bestrijden. Volgende MeetUps zijn gepland op: maandag 25 mei a.s. maandag 31 augustus a.s. maandag 9 november a.s. Tot gauw! Kaai, Peter en Hans Erik
 10. De eerstvolgende MeetUp van Filemaker Developers NL staat gepland op maandag 9 maart a.s. Om 19:00, te Vleuten. Het thema is deze keer de dataAPI, met presentaties over het beheer van FileMaker Server, programmeergereedschap, en toepassingen die van de dataAPI gebruik maken. Deelname via de MeetUp website, er zal een kleine bijdrage gevraagd worden om de kosten te dekken. Volgende MeetUps zijn gepland op 25 mei, 31 augustus en 9 november.
 11. Dat hangt ervan af. Ik ontwikkel complexe systemen altijd met gescheiden bestanden voor data en interface. Dan is het meestal geen probleem omdat de wijzigingen aan de datafile beperkt blijven. 99,9% van de wijzigingen heeft betrekking op layouts, relaties en scripts en die zitten in de interface file(s). Maar als je 1 bestand gebruikt met alle tabellen, scripts en layouts dan zul je waarschijnlijk grotere wijzigingen mbv de data migration tool willen doorvoeren: je maakt een nieuwe versie van het bestand, en je migreert de bestaande data naar je nieuwe bestand. Dan zul je toch het productiebestand 'lokaal' moeten halen, je kunt de Migration Tool anders niet gebruiken.. Met een 'on premise' server kan dat op 2 manieren: je gebruikt de console en dan komen alle Remote Container bestanden mee, of je gebruikt TeamViewer of RDP om de backup te downloaden, waarbij de Remote Container bestanden op de server achterblijven. Hoe werkt het met FileMaker Cloud? Krijg je als developer toegang tot het filesysteem van de (linux) server?
 12. Ik zie dat je maximaal 3 apps mag hosten. Dat zijn in normaal jargon dus 3 bestanden.
 13. Nog een vraagje, eigenlijk wat meer algemeen. Stel ik heb een klant die ik op Filemaker Cloud installeer. Een van de bestanden heeft een Remote Container veld. Er zijn op een gegeven moment 20.000 records allemaal met een PDFje, bij elkaar dus een RC folder met zeg 4 Gbyte aan PDFjes. Nu wil ik het bestand bijwerken en wil het daarvoor naar mijn eigen PC halen, de wijzigingen aanbrengen en het bestand weer terugzetten. Hoe voorkom ik met FileMaker Cloud dat ik 4 GByte aan PDFjes moet downloaden en weer uploaden?
 14. Je krijgt toch korting als FBA lid? Ik neem overigens aan dat er geen limiet op het aantal bestanden zit.
 15. Die € 21 per maand lijkt me redelijk. Neem aan dat je dan dus de FMP client erbij krijgt? Het enige probleem is dat ze dus voor minder dan 5 pp geen oplossing hebben. Terwijl daar natuurlijk de bulk van de potentiële klanten zit , althans als 'entry level'. Dat ze daarna groter groeien, mag je hopen maar er zijn natuurlijk ook duizenden bedrijven met tientallen zo niet honderden werknemers waarvan slechts 2 of 3 personen daadwerkelijk met FileMaker moeten werken! Tenzij je gewoon die 5 licenties kunt spreiden over 2 of 3 klanten.
×
×
 • Create New...