Jump to content

hans erik

Leden
 • Content Count

  882
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Waarschijnlijk zullen we bij de komende MeetUp van Filemaker Developers NL stilstaan bij de data API, dat is op 9 maart a.s. in Vleuten (Utrecht).
 2. Weet je dat zeker? Volgens mij werkt conditional formatting niet in table view. Of is dat in fm18 verbeterd.
 3. Ja, dat het illegale tekens bevat had ik al begrepen maar die constructie ${...} is nieuw voor mij. Het proza in de screenshot die je toevoegde zouden ze misschiens moeten laten corrigeren door een taalkundige.
 4. Ik vraag me overigens af: kun je niet veel beter het containerveld als BASE64 encoderen en het dan als tekst overhalen?
 5. Ik moest even een probleempje oplossen in een database die ooit uit FileMaker 5/6 is omgezet via FP7 naar FMP12 formaat. Heb er ooit wel wat dingen aan gecorrigeerd, maar verder: als het draait blijf ik er liever ver vandaan. Maar nu moest ik een veld definitie inspecteren en kwam deze formule tegen in een automatische berekening: ${CONSTANT1|CONSTANT1[STAN_]}::facnummer & "/" & FactuurNummerdeel In principe is de databaseverwijzing links van de :: waarschijnlijk niet correct, maar maakt de constructie tussen ${ en } dat het toch werkt! Het geheel tussen de accolades is de table occurrence die bij de omzetting uit FP5 is ontstaan. Kan iemand mij uitleggen wat dit voor constructie is? Het gaat dus om een veldverwijzing in een autocalc, niks met SQL oid, het is kennelijk ooit bij de conversie vanuit FP5 naar FP7 ontstaan.
 6. Ja, ik heb overigens het vermoeden dat Truncate Table feitelijk een SQL stap is... De SQL zit er immers wel in.
 7. Daarvoor kun je nu die While functie in FM 18 gebruiken!
 8. Het is wel vreemd. Want je omzeilt met SQL niet het security model, dat blijft gewoon werken. Overigens kun je met de SQL functies van bepaalde plugin’s Wel gewoon deleten, inserten en updaten.
 9. Ja, dacht ik ook. Ik heb Filemaker 2.1 nog wel draaiend, op een geëmuleerde MacPlus. System 7.1 geloof ik.
 10. Wat betreft de FM server speelt dat natuurlijk ook geen rol. Door het bestand te hosten ‘isoleer’ je het als het ware van de client. De servermachine doet alle disk IO. fmp14 op een HFS volume zou best eens kunnen werken, maar werkt Mojave of High Sierra wel? Dan is het niet een APFS probleem lijkt me.
 11. Ik denk dat dat wel werkt. Maar wat voor disks heb je aan je MacPlus? Ik heb ook nog een MacPlus, maar ik weet niet of de SCSI drive nog start... andere oplossing: installeer vMac met een 256K MacPlus ROM file. Werkt prima. Probleem kan zijn om de diskettes om te zetten naar .img bestanden. Ik gebruik daar een USB diskdrive voor.
 12. Have you set a date yet? It seems that Wed 8th January will be OK to most developers...
 13. Ik weet niet hoe warm ie in werkelijkheid zal worden, en het hangt er ook vanaf waar ie staat: als de computerkast goed geventileerd is scheelt dat natuurlijk wel. Maar het probleem is meer dat de Mini bij zware belasting de performance omlaag schroeft (thermal throttling). Hij zal dus niet zomaar in de soep draaien. Wat betreft de graphics: dat is vooral een probleem van de FileMaker PDF driver voor Windows, voor zover ik heb kunnen nagaan. Windows 2019 heb ik geen ervaring mee. Het speelt dus op Windows werkstations, en ook bij processen die op een Windows server draaien die dan de grafische engine van de server gebruiken. Wat ik bijvoorbeeld zie is dat een vector based logo door Windows in een heel slechte kwaliteit bitmap wordt weergegeven. Een workaround is dan dat je altijd PNG of JPG van hogere resolutie gebruikt. Ook afdrukken van de webviewer zijn onder Windows niet om aan te zien. Je kunt er in de officiële documentatie van Claris bij mijn weten niets over vinden.
 14. Ik denk dat de snelheid van de MacMini en de stabiliteit van MacOS als server OS op zich niet het probleem zijn (vooropgesteld dat je niet automatisch elke update van Apple klakkeloos installeert). Het powermanagement is WEL een probleem van de Mini, en dan vooral omdat de powersupply ingebouwd is. Als de Mini hard moet werken wordt ie behoorlijk warm. Daarnaast is een belangrijk nadeel van de Mini natuurlijk de beperkte upgrademogelijkheid van de SSD. De opties die Apple biedt zijn flink aan de prijs en als je dus iets meer wil dan 256GByte gaat de prijs door het dak. Maar let op: voordeel van MacOS tov Windows is, dat de grafische mogelijkheden van FMserver onder Windows gewoon brak zijn. Graphics die door de FMServer onder windows worden gegenereerd zien er bagger uit. Ik heb met PDF on Server ook slechte ervaringen omdat de Windows PDF driver van FileMaker gewoon niet deugt. Dus als dat belangrijk is voor je toepassing zou ik daar toch even over nadenken.
×
×
 • Create New...