Jump to content

hans erik

Leden
 • Posts

  1139
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Klopt idd. In die zin is emulatie een vorm van virtualisatie. What's in a name...? Maar daarmee draait Virtual Box nog niet op een M1, helaas.
 2. Nee, emulatie en virtualisatie zijn 2 verschillende dingen. Bij virtualisatie worden de instructies rechtsreeks naar de CPU doorgegeven, bij emulatie worden ze vertaald. Virtual Box kan alleen met een Intel processor overweg, helaas. Parallels Desktop is aangepast: het doet emulatie op een M1 Mac, en Virtualisatie op een Intel Mac.
 3. Klopt, maar dat is emulatie, geen virtualisatie.
 4. Gewoon: Virtual Box op een MacBookPro, Intel uiteraard. Met een M1 valt er niks te virtualiseren, schijnt het. NB het diskimage staat op een externe SSD, een Samsung T5, via USB-C. Je moet overigens geen andere gekke dingen doen, want zo’n VM slurpt wel veel resources.
 5. In navolging van mijn eerdere post over FMS19.3 op Ubuntu 18.04, heb ik hetzelfde gedaan met FMS19.5. Als volgt: - Virtual Box 6.1 > Nieuwe VM, opletten dat je voldoende RAMgeheugen instelt (4+ GByte), een vdi van 40GByte, netwerk op Bridged. Dat laatste is heel belangrijk, anders is je server niet toegankelijk. - Ubuntu 20.04 LTS iso file gedownload en geïnstalleerd. - daarna ook nog de Virtual Box Guest additions installeren, de Ubuntu updates draaien en klaar. Dan: FMServer 19.5.1.43 gedownload en unzipped. Let op: de downloadlink is https://downloads.claris.com/esd/fms_19.5.1.43_Ubuntu20.zip (dat Ubuntu20 moet er dus achter). Daarna de install. Dat gaat helemaal goed, vervolgens kun je vanuit je Mac met Chrome de admin console openen: https://<ip adres>/admin-console. NB met Safari lukt het niet om het Claris Default Certificate te activeren. Chrome doet het wel. En ziedaar: alles werkt, inclusief webdirect en de dataAPI.
 6. Ik kan je in dit verband FMperception van Proof+Geist van harte en dringend aanbevelen: https://www.geistinteractive.com Maar daarmee kun je nog niet echt vaststellen welke scripts gebruikt worden en welke niet, en hoe vaak. Helaas biedt Filemaker daarvoor geen ingebouwde tools, maar je kunt ze natuurlijk zelf toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld in elk script als eerste regel opnemen: set variable( $$scriptlog ; ($$scriptlog & "¶" & get ( ScriptName ))) en dan schrijf je de variabele $$scriptlog om de zoveel tijd weg naar een tekstbestand, of een logtable (tekstveld). Je kunt de log dan in Excel of Filemaker analyseren. Scripts die niet in de lijst voorkomen hernoem je dan en als ze dan na een tijdje nog steeds niet voorkomen in het log kieper je ze weg of je schuift ze eerst naar een apart mapje.
 7. In theorie heb je gelijk. De praktijk is weerbarstig. Die stomme klanten ook! Dat ze dat niet begrijpen...
 8. Ik zie dat Claris /FileMaker zich al jaren in allerlei bochten wringt om een grote marktspeler te worden. Allemaal hartstikke leuk, maar uiteindelijk denk ik dat de instapprijs het grote struikelblok is, niet de naam. Waarmee ik niet wil zeggen dat het gratis moet worden, want de schoorsteen moet roken en innovatie moet ergens uit betaald worden. Maar marketing is denk ik ook: de klant op het juiste moment de juiste prijs laten betalen.
 9. What's in a name? Aan ons de schone taak om het te laten landen? Ik denk dat het de klanten worst zal zijn. Wat uiteindelijk telt is: hoeveel ga je betalen en wat krijg je daarvoor terug. Ik heb net weer €462,- betaald voor de jaarlijkse verlenging van mijn Claris Partner lidmaatschap (vh FBA). Had ik dat beter kunnen laten verlopen?
 10. hans erik

  WebDirect login

  Probleem al opgelost: Hide toolbars etc. zorgt ervoor dat er niks getoond wordt.
 11. hans erik

  WebDirect login

  Ik ben bezig met een security procedure via WebDirect, die gebruik maakt van een extra code via SMS. Ik maak gebruik van MessageBird en op zich werkt dat top. De gebruiker krijgt een card window met 6 vakjes en kan daarin de code invoeren. Het lastige is alleen: ik wil dat de gebruiker dit binnen een bepaalde tijd moet doen, bijv 30 seconden. Dus ik pauzeer het script met Pause/resume script(). Het vervelende is: WebDirect toont dan ook een gele banner bovenaan het scherm, met een knop 'continue'. Is er een mogelijkheid om die banner te onderdrukken? Want a. hij dient geen enkel nut b. ik wil niet dat de gebruiker in de verleiding komt om 'continue' te klikken.
 12. Welke versie van Windows Server gebruik je?
 13. Het wachten is op iemand die een vertaalappje maakt voor het omzetten van php naar de dataApi!
×
×
 • Create New...