Jump to content

hans erik

Leden
 • Content Count

  1080
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. De Meetup op 17 mei was een soort 'open discussie' waar verschillende onderwerpen langs kwamen. Paar interessante punten: - hoe veilig is FileMaker (server)? Kun je nare dingen doen door bijvoorbeeld via WebDirect en/of Javascript in de webviewer code te inserten? Heeft FileMaker vooral 'Security by Obscurity' of biedt het beveiligingsmodel (username/ww, plus Encryption At Rest voor de backups) afdoende beveiliging - vooropgesteld dat je het model serieus implementeert? - add-ons: de neiging bestaat om het over 'plugins' te hebben, maar dat is echt iets anders... Enfin, er zijn nog n
 2. Ik denk dat Gerard wel gelijk heeft. Wat nog lastig kan zijn is dat je verschillende versies hebt van een CF: welke wordt gebruikt in welk bestand? FMPerception heeft een leuke procedure hiervoor.
 3. Tsja... allebei dan! Je maakt een app aan met één van de standaard apps, en dan zou je op een heel gemakkelijke manier via een add-on een andere module moeten kunnen toevoegen.
 4. Je mag hopen (en verwachten) dat Claris dit met add-ons oplost, zodat die malle ‘standaard apps’ voortaan tot het verleden behoren. Je maakt dan een default app aan, vervolgens voeg je de extra componenten toe als add-ons.
 5. Probleem van een dergelijke oplossing is, dat je een constructie overhoudt met meerdere fysieke bestanden, elk met één of meer tabellen. Zonder hier gelijk een basiscursus Filemaker en datamodellering te willen geven: dat is niet een optimale oplossing. ik zou het volgende pad volgen: - begin met een standaard app; - kijk goed hoe die in elkaar zit, hoe layouts gekoppeld zijn aan tabellen, en tabellen onderling; - koppel zelf een tweede app eraan en kijk of je snapt hoe die koppeling werkt. Is dat allemaal voor elkaar, probeer dan de tabellen en scripts van het tweede
 6. Dan zou ik toch eerder voor een MacMini kiezen. Je hebt tegenwoordig een weelde aan 4K en 5K monitoren voor weinig geld. Het grappige is dat mijn beeldscherm (een LG) officieel tot ‘maar’ 3840 x 2560 gaat, maar in werkelijkheid tot meer dan 6000 pixels breed gaat. Dan moet je er wel een loupe bij pakken. Ik hou het meestal bij 2560 breed, de grafische kaart levert dan een gestoken scherp beeld.
 7. Als je de Calendar addon van FM19 gebruikt, zul je merken dat de maand/weekdag en tijdweergave ingesteld wordt volgens de taal van FileMaker. Niet handig als je gewend bent om Engelstalige FileMaker te gebruiken maar wel een Nederlandse kalender wilt! tip van de meester: de addon haalt de taalinstelling op met Get ( ApplicationLanguage). Dat kun je dus aanpassen, nl. in de berekening van de WebViewer. Vervang de Get (AppliocationLanguge) door "Dutch" (of iets anders) en Voila. Ik denk dat iets soortgelijks ook geldt voor de andere add-ons, zoals de KanBan.
 8. Ehm, ik heb nog even wat gechecked. Ik heb een layout A met een gerelateerd record (niet in een Portal) en de cursor staat in een veld X, heb net wat tekst ingetypt. Het veld is dus nog geselecteerd, het record dus gelocked en de tekst nog niet gecommit. In een ander venster run ik een script (in een andere tabel) dat mbv een executeSQL de inhoud van veld X selecteert en displayt. De oude, opgeslagen versie verschijnt. Logisch. Als ik in layout A buiten het veld klik (wat 'go to field()' ook doet) en ik run in het andere venster de SQL, krijg ik de nieuwe versie. M.a.w. Filemaker vo
 9. @DonamdWerk je met Windows of MacOS? Het lettertype dat Filemaker gebruikt is onder Windows volgens mij Arial 9. Zo te zien is het een probleem van een niet-zo-fantastische anti-aliasing, wat o.a. gebruikt wordt als de ingestelde schermresolutie niet overeenkomt met (een veelvoud van) de 'werkelijke' resolutie. Dus als jouw scherm bijv. 2560x1440 ondersteunt en je hebt je beeldscherm (via je Control Panel) ingesteld op 1280x720, zou het goed scherp moeten zijn, maar als je je beeldscherm instelt op 1920x1080 kan het zijn dat de grafische kaart er een bende van maakt.
 10. Hoeveel velden zijn het, wat voor informatie is het en wil je de check op alle velden hebben? Of gaat het om een paar velden? je zou bijv. bij een paar tekstvelden de waarde kunnen concateneren (veld1 & veld2 & veld3) en dan met exact( <opgeslagen waarde> ; <huidige waarde>) kunnen kijken of er veranderingen zijn.
 11. Een commit is wel automatisch als je een layout sluit. dus je doet bijv een GTRR in een new window dan een new record, dan Sluit je het window en je record is gecommit.
 12. Op maandag 19 april a.s. is er weer de maandelijkse MeetUp, on-line via Zoom, om 19:30. Kijk op de website van Meetup.com voor de link. Het programma: - gebruik van UNIX commando's in de terminal (MacOS): Sjaak de Jong laat zien hoe je de terminal kunt gebruiken voor bewerkingen die met FileMaker zelf niet of lastig te doen zijn. - Peter Kraaijeveld laat zien hoe je een List View kunt maken met variable record hoogte. En natuurlijk is er weer ruim gelegenheid voor het stellen van vragen. Tot de 19e! Hans Erik
 13. Ik dacht dat een 'custom' extended privilege juist bedoeld was om (tijdelijk) een groep gebruikers extra privileges te geven? Dus juist andersom zou ik zeggen. Een voorbeeld uit FileMaker Pro 'The Missing Manual' (opa vertelt )was bijvoorbeeld een rapport dat 1x per kwartaal gedraaid mag worden door meneer x. Er zijn natuurlijk een heleboel manieren om zoiets te realiseren, maar de extended privileges kun je laten aanpassen door een beheerder die verder niks mag.
 14. Ik ben er naar aanleiding van dit draadje nog eens in gedoken, maar zo te zien is Encryption At Rest een geruisloze dood gestorven. Of heb ik iets gemist? Wat betreft Extended Privileges: niet een van de meest heldere interfaces van Filemaker. Naast de ‘standaard set’ kun je je eigen EP’s aanmaken, maar ik vraag me af wie dat doet en wanneer?
×
×
 • Create New...