Jump to content

hans erik

Leden
 • Content Count

  947
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik zou trouwens altijd ervoor kiezen om de tekst in een veld of variabele te zetten en die als argument in insert from URL te gebruiken. Ben je van dat escapisme af.
 2. De MeetUp van de 28e is verplaatst naar de 21e, en zal on-line gehouden worden, dus: maandag 21 september 19:30 - 20:30 Kijk op de Meetup pagina voor de juiste link! Ook het programma is aangepast: - FMPerception. Dit laat zich het beste omschrijven als een 'ddr-browser'. Met FMPerception lees je het XML-bestand in dat FileMaker aanmaakt als je een Database report exporteert. Vervolgens kun je allerlei inspecties uitvoeren van velden, knoppen, scripts etc. - FMServer voor Linux. De installatie van de Linuxversie van FMServer19 wordt besproken.
 3. Menno, ik denk dat je 1 factor over het hoofd ziet: de meeste nieuwe aanwas van FileMaker gebruik moet komen van kleine bedrijven en éénpitters. Voor heel veel kleine bedrijven gelden andere afwegingen, vooral als FileMaker aanvankelijk alleen wordt ingezet voor een deeloplossing.
 4. Ik ben het helemaal met jullie eens, maar... mensen hebben de neiging om gereedschap dat ze al hebben tegen beter weten in te gebruiken voor van alles en nog wat. Er zijn bijvoorbeeld toepassingen in Excel en VB geprogrammeerd die natuurlijk veel beter met Filemaker hadden kunnen worden gemaakt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor MS Access. Zolang Microsoft er niet officieel de stekker uit trekt blijft het een product dat bepaalde doelgroepen aanspreekt. Om toch even het prijsaspect aan te stippen: het zou natuurlijk leuk zijn als Claris met een lage 'on premise' instapbundel zou komen. Eigenlijk de FDL maar dan gewoon officieel, zonder de beperking dat je eigenlijk geen toepassingen productioneel mag inzetten. Dus niet €960 voor 3 servers + 5 clients maar bijv €350 voor 1 server met 3 clients. Ik weet het, er is een Cloud oplossing voor 'maar' €21 pm maar dan zit je toch aan minimaal 5 gebruikers vast, een limiet van 3 bestanden en een zeer beperkte opslagruimte, m.a.w. €1260,- per jaar en dan heb je nog geen regel geprogrammeerd.
 5. Ja, kwaliteit mag natuurlijk natuurlijk best geld kosten, alleen niet iedereen hanteert dezelfde definitie van 'kwaliteit'. Ik zou MS Access niet adviseren, nee. Overigens heb ik wel ervaring met Access, alleen die dateert van 8 jaar terug. Ik geloof niet dat Access wezenlijk verbeterd is, omdat Microsoft de ontwikkeling op een laag pitje heeft gezet. Wij gebruikten het toen voor dataanalyses en selecties, dus vooral het bij elkaar klikken en opslaan van queries, niet het bouwen van schermen met buttons e.d. Dus ik heb geen ervaring met interfaceontwikkeling met Access. Voordeel was dat het best snel was, je kon gemakkelijk een paar honderdduizend records joinen. En ik geloof dat de integratie met SQLserver en ORACLE wel goed was. En het lijkt op Excel, en dat vinden mensen prettig. Ik heb het sindsdien niet meer aangeraakt. Je zou als vergelijking eigenlijk een complete applicatie moeten bouwen in beide omgevingen met bijv. - een paar invoerschermen en rapportages; - een javascript-based scorecard; - export naar PDF; - gebruik van graphics/foto's; - integratie met een webservice. En dan kijken hoeveel tijd het kost.
 6. Hear, hear! De meetup die op 31 augustus stond gepland in Vleuten, was ivm Corona verplaatst naar 28 september. Via de Meetup site heeft iedere aangesloten geïnteresseerde daarvan een melding ontvangen. De datum van de 28e sept. houden we voorlopig nog aan, maar de ontwikkelingen met Corona stemmen niet hoopvol. Daarom is er op 31 augustus a.s. van 19:30-20:30 een Virtuele Meetup via Zoom, waarin we de mogelijkheden en wensen inventariseren. Kijk op de MeetUp pagina voor de actuele link! Hans Erik.
 7. hans erik

  Triggre

  Ja, en daar geloof ik weer niet in. Ik denk dat die add-ons een geweldige potentie hebben, zeker icm de integratie van Javascript widgets, maar dat daarmee 'iedereen' een goed werkende applicatie bij elkaar kan harken dat wil er bij mij niet in. De add-ons lossen één deel van het probleem namelijk niet voor je op: analyse van het probleem.
 8. Tjsa. Een probleem is natuurlijk dat MS Access 'gratis' met Office wordt meegeleverd (niet met de Home edition, en zeker niet met Mac edition, maar wel met de Windows edition die bij veel organisaties standaard is). En dan zet FileMaker je natuurlijk al op een achterstand van € 590,-. Als je zo'n YouTube filmpje bekijkt: dat is natuurlijk tenenkrommend. Maar veel IT organisaties hebben daar geen boodschap aan, die hebben allang kromme tenen.
 9. Je bedoelt de debugger.
 10. Iets anders: jullie hebben de Linux server nu dus draaien? Je kunt daar ook PDF on Server mee maken? Als dat zo is: hoe zit het dan met de PDF driver die Claris meelevert/gebruikt? Als je bijvoorbeeld een PDF op de server genereert met Windows en de PDF bevat vector graphics, is het resultaat bagger, omdat de Windows PDF driver van FileMaker er een low-res JPG van maakt. Dat is bekend bij Claris, maar ze kiezen ervoor om het lekker zo te laten. Hoe zit dat bij de Linux versie?
 11. Nou, structuur... Je kunt de 'tekst' van de PDF uitlezen met bijvoorbeeld de MBS plugin, maar ook door met Preview (MacOS) de tekst te kopiëren. Ik denk dat dat met een AppleScriptje of een Windows script zelfs wel te automatiseren valt. Het is echter niet zo dat de tekst die je dan krijgt netjes overeenkomt met wat je in de PDF ziet. Qua inhoud wel, maar qua volgorde niet. Je kunt dus de inhoud wel prima gebruiken om vervolgens een soort 'full text search' op los te laten ( of om bepaalde woorden geel te highlighten) maar verwacht niet dat je er zomaar weer een net rapport mee kunt genereren uit FileMaker. Ik heb best wat tijd gestopt in de opbouw van PDF's maar het blijft een soort zwarte magie wat waar wanneer en hoe weggeschreven wordt. Geen pijl op te trekken, helaas.
 12. hans erik

  Triggre

  Ik heb nog niet naar Triggre gekeken, maar ik kan me nog heel goed Bento herinneren: drie keer niks. Is ook stilletjes teruggetrokken. Je zit bij complexe toepassingen al gauw aan een hoop onderliggende datastructuren en regels vast. En als je het niet goed ontwerpt loop je vroeger of later vast. Ik ben dus een beetje sceptisch.
 13. LET OP: We hebben besloten de meetUp een maand te verplaatsen, vermoedelijk naar 28 september, in verband met de huisvesting in relatie tot Corona. De meetUp zal grotendeels in het teken staan van FileMaker 19. Wat betreft het gebruik Zoom voor een ‘virtuele’ meetUp: ja, dat is zeker interessant. Je kunt dan denken aan kortere sessies die sneller / vaker georganiseerd worden. Het vereist wel enige voorbereiding, je wilt dat het wel gladjes verloopt en dat je niet een half uur kwijt bent aan het uitvlooien hoe je een bepaald scherm kunt sharen oid. Er wordt naar gekeken, stay tuned! Hans Erik
 14. Hmm, Apple is wel bezig de Mac-lijn naar ARM te migreren.
 15. Wat is het probleem met Raspberry Pi? Je kunt CentOS 7.7 wel op een pi4 installeren. Maar FMS19 toch niet?
×
×
 • Create New...