Spring naar bijdragen

hans erik

Leden
 • Aantal bijdragen

  801
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. hans erik

  MacMini 2018

  Dit is natuurlijk een software forum maar... de MacMini is altijd een populaire machine voor 'lichte' FileMaker Server toepassingen geweest. Het lijkt erop dat Apple de MacMini echt nieuw leven in geblazen heeft: maximaal een 6Core i7, 64 GByte RAM (prijzig), 4 Thunderbolt 3 poorten en een 10GB UTP aansluiting. Ik denk dat dit voor FileMaker Server wel een populaire optie gaat worden, ofschoon een beetje aan de prijs misschien.
 2. hans erik

  Geen interactieve PDF op FMS16

  Alweer een jaar geleden, toch even informeren. Op de website van FMI staat een hele lange discussie over dit probleem en helaas worden er allerlei zaken bij gehaald die er niks mee te maken hebben. Het probleem bestaat nog steeds en het komt op het volgende neer: Een interactief containerveld met een PDF blijft leeg onder bepaalde omstandigheden. Na wat systematisch onderzoek lijkt het probleem te maken te hebben met SSL. Ik vat mijn ervaringen op de volgende mmanier samen: 1. Client: Mac, FMP15, 16 of 17. Server: Windows 2012R2, FMS16.0.4, SSL actief: alles werkt mits ik met de volledige geldige domeinnaam van het certificaat aanlog. 2. idem: als ik aanlog door als host het IPadres + naam vh bestand op te geven blijven interactieve containervelden leeg.De content is er wel, want ik kan ze wel exporteren (met een script). 3. Client: Windows10, FMP16 of 17. Server: Windows2012R2, FMS16.0.4, SSL actief: alles werkt, ook als ik als host het IPadres opgeef. De Windows client maakt gebruik van Acrobat DC, de Mac van Preview, maar dat maakt volgens mij niks uit. 4. Client: Mac, FMP15, 16 of 17, Server: MacOS 10.12.6, SSL uitgeschakeld: alles werkt. 5. idem, FMI certificaat ingeschakeld (self-signed): interfactieve velden blijven leeg. 6. Client: Windows10, server als bij 5 en 6: alles werkt, ongeacht de SSL instelling (je krijgt natuurlijk wel een toeter aan waarschuwingen). Het is dus volgens mij een issue met SSL. NB het probleem trad ook op toen het intermediate certificaat niet was geïnstalleerd. De vraag is: treedt dit bij FileMaker Server 17 ook op?
 3. hans erik

  FMS 16 en certificaten

  Het blijkt inderdaad gewoon te kunnen: alsnog het intermediate certificaat installeren. Gewoon nogmaals dezelfde bestanden importeren, met dezelfde serverKey.pem en het wachtwoord. kennelijk wordt het bestaande certificaat gewoon vervangen en het ontbrekende intermediate certificate wordt toegevoegd.
 4. Welke plugins zijn dat? Ik meen dat de meeste 'mainstream' plugin's wel updates hebben uitegbracht die compatible zijn met FM17. Heel gemakkelijk niet, maar ik heb bijvoorbeeld mbv van Clipboard functie van de MBS plugin een tabel gemaakt met daarin alle scriptstappen en velddefinities. Daarin kun je dan een full-text search doen en op die manier alle scripts / scriptstappen en velden/tabellen eruit vissen waarin een bepaalde plugin wordt aangeroepen. Een andere optie is om alle scripts en velddefinities te printen naar PDF (MacOS). Dat levert een PDF op die je met behulp van Preview of Acrobat kunt doorzoeken. Is misschien wel de gemakkelijkste optie. Nee, volgens mij niet. Misschien kun je FMServer wel apart downloaden en als test installeren. Niet helemaal: je kunt een configuratie voor 5 users aanschaffen. Daarvoor krijg je een licentie voor max 3 FileMaker Servers (1 voor test, 1 voor live en 1 voor ontwikkeling bijv), 5 clients (fileMaker Pro Advanced, Webdirect en/of FileMaker Go connections). Later kun je die configuratie uitbreiden met meer sessies, d.w.z. je kunt aanvankelijk tegelijk met 5 gebruikers aangelogd zijn aan de server. Dat aantal kun je later dus uitbreiden naar max 100 of 250 of zoiets.
 5. hans erik

  FMS 16 en certificaten

  Aha! Ik dacht eerst dat dat het servercertificaat was, en het andere bestand het intermediate. Maar dat werkte dus niet, waarna ik het certificaat in de email via een teksteditor heb geïmporteerd, wat wel bleek te lukken. ik ga het proberen. dank!
 6. hans erik

  FMS 16 en certificaten

  Op de FMSummit in Gent hield Coen van Hulle een prima verhaal over SSL/TLS, gericht op FMS17. Zelf heb ik een FMS16 draaien en het certificaat moest vernieuwd worden. Hoe dat precies gaat vermeldt de handleiding van FileMaker niet. En ook bevat deze geen do's en don'ts, terwijl a. de meeste FM ontwikkelaars niet zoveel snappen van SSL en crtificaten; b. de meeste providers waar FMservers gehost worden OF er ook niks van snappen OF in ieder geval niets van Filemaker willen weten; c. het meestal maar 1x per jaar voorkomt, waarna je de informatie weer een tijdje terzijde legt. Kortom, het was weer hoop gedoe. Comodo RSA verschaft een ZIP bestandje dat de certificaten voor een aantal platforms bevat, maar welke heb je dan nodig voor FMS16 op een Windows server? Kennelijk verschilt dat ook tussen providers en GoDaddy zal weer een heel ander bestand aanleveren... Het bleek na veel gedoe dat - je natuurlijk de CSR van de vorige keer opnieuw kunt gebruiken - je de cStore folder gewoon leeg kunt maken als je helemaal van voren af aan wilt beginnen (= nieuwe serverKer.pem + wachtwoord) Maar wat mij nog niet duidelijk is: ik geloof dat het internediate certificate niet is geïnstalleerd, omdat het slotje nog steeds oranje is. Maar kan ik de bestaande files van ComodoRSA gewoon opnieuw installeren? Of gaat er dan iets fout? En hoe herken ik het intermediate certificate?
 7. hans erik

  Login prompt WebDirect aanpassen

  Ja. En ik heb ook de defaultnaam van fmwebd_home.html veranderd in 'mijnhome.html' maar dat lijkt niks uit te maken. De aangepaste homepage is toch gewoon een aangepaste kopie die in dezelfde directory staat?
 8. hans erik

  Login prompt WebDirect aanpassen

  Ik probeer de loginprompt aan te passen maar ergens doe ik iets fout. Misschien heeft iemand een goede tip. De Server is FMS16/Mac, in test even met het self signed certificaat. Volgens de aanwijzingen van FMI zou ik het bestandje fmwebd_home.html moeten aanpassen. Heb ik gedaan, in HTTPserver/htdocs/ als in HTTPserver/htdocs/httpsRoot/. Maar geen resultaat. Ik kom in het bestandje dit tegen: var kCustomLogin = false; => heb ik veranderd in true en verderop de password prompt in de variabele met de variabele 'dbname'. Die prompt heb ik aangepast maar ik zie geen verandering in WebDirect. Vervolgens heb ik verderop de <DIV> met id = “mylogin” gedeblokkeerd en aangepast, want dat is volgens de aangepaste dialoog. Maar toch blijft WD de default prompt tonen....
 9. hans erik

  Transponeren van een Excel bestand

  Jawel, mits in de eerste regel van het Excelbestand wordt aangegeven wat voor gegeven de kolom bevat. Anders heb je geen aanknopingspunt. Maar dan kom je er handmatig ook niet uit denk ik! Als elke kolomkop een string bevat die de betekenis van de gegevens aanduidt, kun je met een slim script alles vanuit de tussentabel verdelen: naar aparte rijen in 1 tabel, naar meerdere tabellen enz enz. , eigenlijk zoals je in het voorbeeld al liet zien maar dan met wat meer voorwaarden.
 10. hans erik

  Facturatie vraagstuk

  My 2 cents. Ik zou: - één tabel met bedrijven hanteren, dus geen aparte bedrijven_facturen. - in de factuur met 2 velden aangeven wie de order geplaatst heeft en wie de factuur ontvangt. Beide hebben een koppeling met de bedrijventabel. Als je daarnaast ook nog wil vastleggen welke bedrijven voor andere bedrijven debiteur kunnen zijn, moet je dat OF met een tussentabel aangeven tussen 2 Table Occurrences van de bedrijventabel, OF door de verwijzingen naar de 'mogelijke debiteuren' als een lijstje in een apart veld in bedrijven op te slaan. Die laatste optie maakt gebruik van een 'multi-key' relatie, waarbij je meerdere sleutels in een lijste opneemt. Bespaart je de extra tabel.
 11. hans erik

  Transponeren van een Excel bestand

  Ik denk dat je allereerst moet uitzoeken wat je precies aangeleverd krijgt. Stel, de ene dag een Excel bestand met 4 kolommen, met namen col_1 tm col_4. De volgende dag een Excel bestand met 7 kolommen, col_1 tm col_7. Bevat col_3 dan in beide gevallen dezelfde soort gegevens? Zo niet, dan heb je een probleem, want dan vul je je database telkens met verschillende sets. En stel dat col_3 wel altijd hetzelfde soort gegeven bevat, maar niet altijd wordt aangeleverd. Dan wordt je script ook wel iets ingewikkelder, lijkt me.
 12. hans erik

  Transponeren van een Excel bestand

  Je voorbeeld is duidelijk en het antwoord van Banach ook, maar... Je gaf eerder aan : Als dat betekent dat het aantal kolommen van dag tot dag verschilt, heb je nog wel een extra probleem op te lossen. Je kunt het 'omzetten script' voorbereiden op 100 kolommen. Dan moet je de Listfunctie uitbreiden of vervangen door een berekend veld in je import tabel, en je moet de loop langer laten lopen. Maar dan moeten kolommen van dag tot dag wel dezelfde betekenis cq vergelijkbare inhoud hebben.
 13. hans erik

  Opvragen datasource?

  Fijn dank je. En wat betreft het antwoord van Menno: inderdaad, er is geen tool voor nodig, alleen een hoop geduld en discipline. Maar ik heb overigens besloten om Legacy oplossingen uit de Pre-FP7 tijd altijd opnieuw te bouwen, en niet te proberen een garagebox in een kantoorvilla om te bouwen. Toch vind ik het een duidelijke 'blind spot' in de Filemaker developer tools. De informatie is er wel, want elke datasource heeft een ID, een naam en een pad. Wat bijvoorbeeld ook ontbreekt: ik zou in het database diagram alle TOC's van een bepaalde datasource willen kunnen hilighten, en ze dan een bepaalde kleur geven. Dat ligt toch voor de hand?
 14. hans erik

  Opvragen datasource?

  OK, maar dat bevestigt dus mijn vermoeden dat er binnen FileMaker op dit punt niet veel mogelijk is behalve een hoop fröbelwerk. Je kunt 1 voor 1 de TOCs aflopen en de datasource in een lijstje noteren. Vervolgens kan ik dan wel de scriptstappen en scripts selecteren die de 'foute' datasource gebruiken. Het gaat natuurlijk altijd om een flinke database, of nog erger: om een geconverteerde database uit de FileMaker 6 tijd.
 15. hans erik

  Opvragen datasource?

  PS dubbelklikken in het schema werkt natuurlijk maar daarmee heb je niet automatisch de referenties in de scripts omgezet....
×