Jump to content

hans erik

Leden
 • Content Count

  1048
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Dat is mooi, ofschoon de realiteit is dat het dataverkeer alleen maar sneller toeneemt. En natuurlijk noem je de mogelijkheden om efficiënter met energie om te gaan: gebruik van zuiniger SSD's ipv ouderwetse diskopslag, slimmere caching technieken en terugwinnen van warmte die in datacenters vrij komt. Maar een mondiale pay-off zie ik niet. Nederland werpt zich op als goede plek om een datacenter te vestigen, terwijl we grote problemen hebben om onze klimaatdoelen te halen. Een ander voorbeeld is blockchain / cryptocurrency: de energy die nodig is voor mining en - daarna - voor
 2. Op dit moment wordt in de Wieringermeerpolder gebouwd aan een datacentrum. Dat het in dit geval voor Microsoft is, doet op zich niet zoveel ter zake. Interessanter - en verontrustend - is, dat zo’n datacentrum evenveel electriciteit verbruikt als een gemiddelde Nederlandse provinciestad. De vraag is dus: doen we hier wat mee? Moeten/kunnen we bij onze toepassingen niet streven naar minder internetverkeer, in de wetenschap dat dat verkeer wereldwijd steeds meer bijdraagt aan het klimaatprobleem? Of denken we: laat iemand anders dat maar oplossen. Wat zijn jullie ideeën hierover?
 3. En als je toch in zo'n auto-enter berekening bezig bent: je kunt ook meteen filteren op ongewenste karakters. Bijvoorbeeld: trim( substitute ( textformatremove ( self ) ; "¶" ; "" ) ) verwijdert ook eventuele returns en spaties aan het einde. Dat spaart je later weer een hoop gezoek naar lege regels enzo.
 4. Toch raar: ik moest een bestand overbrengen van een Filemaker 16 server naar een FileMaker 18 server. Vrij klein bestand, maar wel met een flink aantal PDF's als Remote Container, bij elkaar 640 MByte, 3500 bestanden (de PDF en JPG bestanden en folders) dus ook niet echt groot en niet echt heel veel. Ik besloot het eens 'volgens het boekje' te doen: downloaden van de bestanden van de FM16 server via de console gevolgd door uploaden naar de FM18 server met behulp van FMPro client, optie 'Upload to Host...'. Download ging prima, zoals te verwachten. Maar uploaden naar de FMS18 duurde ruim e
 5. De MeetUp van 15 februari had als onderwerp email security, maar eigenlijk ging het over de integratie van FileMaker met WebServices, in het bijzonder Microsoft (Office365, OneDrive) en Google (Google Docs enz.). Het veilig aanmelden en versturen van email is daar onderdeel van. Dat lost je problemen nu niet meteen op, maar het is wel op termijn de manier waarop het gaat werken, heb ik begrepen van Wim Decorte die de presentatie gaf. Dus met cURL, oAuth enz enz. Soliant Consultancy schijnt een blog te hebben waar een voorbeeld voor Microsoft is uitgewerkt.
 6. What's in a name? Ik werk met Table Occurrence groups en noem ze niet A/B. Er zijn echter ook ontwikkelaars die alles aan alles knopen en dat zou ik toch niet doen. Het is natuurlijk ook zo dat je in een deelschema de TOC's altijd zo kunt rangschikken dat een willekeurige TOC als 'anchor' fungeert. Ik zou wel altijd de TOC's onderverdelen in 'functionele groepen', bijvoorbeeld gebaseerd op een (groep van) layout(s). Ik hanteer dan een systeem van namen waarin de prefix aangeeft 'hoever' een gerelateerde TOC verwijderd is van de moedertabel.
 7. Auw. Wel een mooie lijst, al zie ik bij die Naming Conventions al meteen een paar dingen staan waar ik acuut de kriebels van krijg. Wanneer stoppen we nou eens met ~ (tilde) in namen?? Dat gaat echt niet goed hoor, in de boze buitenwereld. Ook met het oog op onze Europese buren: beperk je alsjeblieft tot a>z, A>Z, 0>9 en de _. En dan mag daar voor namen van scripts en layouts nog de spatie en de - bij maar dan houdt het voor mij daarmee op. Echt: het scheelt op termijn zo ontzettend veel geklieder met quotes en escapes... Nog een tip: maak in een hoekje van je database schem
 8. probleem opgelost. In de HTML werd zowel jQuery als jQuery Mobile geladen. Dat gaat in Safari of Chrome goed, maar in de WebViewer niet. Kennelijk is er een verschil in de wijze waarop de code in de WebViewer uitgevoerd wordt tov de normale browser. De documentatie hierover ontbreekt, zoals gebruikelijk.
 9. Exelisys heeft ooit een kalender met een herhalend veld als basis gepubliceerd en die gebruik ik (in gewijzigde vorm) nog steeds. Niet om een agenda bij te houden maar is het heel handig om met conditional formatting van alles en nog wat op dagbasis te signaleren. Ik wil wel een voorbeeld posten.
 10. Ik gebruik nog steeds regelmatig serienummervelden maar altijd als tekst, d.w.z. altijd met voorloopnullen. Dan sorteren ze ook nog prima. Als je over de range heengaat voegt FileMaker een extra positie toe, al is dat natuurlijk niet de bedoeling. Overigens denk ik dat je toch heel erg moet oppassen met het koppelen van getallen aan tekstkeys. Het is ook voor je ontwerp beter om daar bewust mee om te gaan. In mijn optiek zijn getallen alleen: aantallen en bedragen (en 'boolean', omdat FileMaker geen apart type 'boolean' kent).
 11. Nee, een numeriek waarde in een tekstveld is een string die op een getal lijkt, niet meer dan dat. Als je het wilt gebruiken in een formule kun je er op vertrouwen dat FileMaker het automatisch omzet naar een numerieke waarde, maar je doet er beter aan om de getAsNumber functie te gebruiken, al dan niet in combinatie met controles op punten en komma's e.d. Maar ik zou wel graag optioneel een 'locale' toegevoegd willen zien aan de getAsNumber functie (en de executeSQL). Zodat je kunt aangeven hoe FileMaker met de getalnotatie om moet gaan.
 12. @Marsau: ik denk dat je toch in een 'professionele' omgeving moet zorgen dat je expliciet - of: bewust - om moet gaan met die 'vergevingsgezindheid' en het niet als een feature moet behandelen. Je kunt immers op de raarste momenten tegen problemen aanlopen. Neem bijvoorbeeld relaties: als je een relatie legt tussen een numeriek veld en een tekstveld, is het resultaat niet altijd wat je verwacht. En je kunt je helemaal suf zoeken naar de oorzaak... Ik zou er hoe dan ook voor willen pleiten om vrij strikt met datatypen om te gaan. Je kunt een tekstveld prima gebruiken om een getal op te slaan (a
 13. Als ze nou toch aan het fixen gaan: het is toch te zot voor woorden dat de formatteringsopties van getallen sinds FileMaker 2 niet meer verbeterd zijn. Wat bijvoorbeeld in Excel moeiteloos kan: bij een getal veld precies aangeven hoe het weergegeven moet worden. Dus 0 bijvoorbeeld als 'nil', een ontbrekende waarde als 'p.m.', een positief getal als '#.###.###,00' en een negatief getal als '(#.###.###,00)' waarbij er dus altijd 2 decimalen worden weergegeven. Wat betreft de 'stiekeme' wijziging: op zich hebben ze wel een punt, maar ze moeten e.e.a. natuurlijk duidelijk documenteren. We wor
 14. De Self functie werkt inderdaad prima: ik gebruik die bijvoorbeeld bij een maandkalender, om aan te geven of een bepaalde datum afspraken bevat, een vrije dag is enz. Je vult een repeterend veld met datumwaardes en dan is de formule voor de conditional formatting bijv. FilterValues ( DatumFormatNL ( Self ; "YYYYMMDD" ) ; kalendertabel::gKalVrijedagen_lijst ) > 0 Hierin is DatumformatNL een customfunctie die de datumwaarde omzet in een tekststring, en gKalVrijedagenlijst is een veld met een lijst datumwaarden in YYYYMMDD formaat (tekst dus). De Self-functie werkt op elke herhaling van h
 15. Kan het te maken hebben met het feit dat FileMaker in de toekomst steeds meer Javascript en andere ‘externe’ datasystemen gaat integreren? Wat in FileMaker prima kan, loopt in Javascript stuk (trouwens, in SQL ook!).
×
×
 • Create New...