Jump to content

hans erik

Leden
 • Posts

  1121
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by hans erik

 1. Ziet er op zich goed uit, dank. Echter in WebDirect wordt toch een rommeltje, vrees ik. WebDirect lijkt de tabinstellingen niet goed te vertalen naar HTML5...
 2. Ja ik zag het ook voorbijkomen. Het lijkt mij dat je dan gewoon een global field moet gebruiken. Ik denk de laatste tijd steeds vaker: ik zou wel eens een vlieg op de muur willen zijn in de burelen van Claris. Waar besteden deze mensen hun tijd aan.
 3. Ik heb vandaag contact gehad met de beheerder vd zaal en normaliter is er plek voor 45pp. We zijn nu met 12 man, dus dat zal geen probleem zijn. Ik neem aan dat er geen mensen met corona komen… er is recht voor de deur plenty parkeergelegenheid. Ook de ov verbinding is uitstekend.
 4. Voor het eerst in ruim 1,5 jaar weer een fysieke MeetUp! Het programma: 1. Het opmaken van rapporten met en zonder add-ons. We geven een korte samenvatting van de verschillende mogelijkheden die FileMaker biedt: tekstopmaak binnen een veld, gebruik van de css en themes in combinatie met de hide/show calculations, gebruik van HTML met de WebViewer en JS, en genereren van XML-bestanden (voor Word of InDesign). Welke methode gebruik jij en wat de voor- en nadelen, ook met het oog op complexe rapporten met graphics en tabellen? We zijn benieuwd! 2. De laatste ontwikkelingen n.a.v. de koers die Claris lijkt in te slaan (check ook de on-line presentatie van Claris op 16 november 18:00: https://www.claris.com/engage/events/2021/future-claris-platform.html De Meetup vindt plaats in Utrecht, bij Nimeto Utrecht, Smijerslaan 2, 3572 LP Utrecht. Tijd: 19:00 - 21:30. Om de kosten te dekken vragen wij een bescheiden bijdrage van € 15,- pp, contant.
 5. Ik ben er inmiddels achter: op de betreffende iPad stond outlook als email programma in plaats van mail. Mail was dus verwijderd. Ik dacht eigenlijk dat dat niet kon, maar her was dat wel het geval. FileMaker Go werkt alleen met Mail, niet met Outlook.
 6. Ik hoop dat ik het niet vergeet. Heb zelf ook inmiddels een rijke ervaring met PDF-problemen, altijd Windows-gerelateerd. Variërend van slechte kwaliteit graphics tot karakters die niet afgebeeld worden en zelfs fonts die de hele PDF ondersteboven schoppen (let wel: fonts die door Microsoft zelf in omloop zijn gebracht). En wat te denken van de mogelijkheid om een char(0) in een veld te plakken? Moet je maar eens proberen, en dan een PDF maken... En het lijkt er niet op dat Claris er ooit iets aan gaat doen.
 7. Nee, zo te zien is het onderwerp ingevuld...Ik ga straks de hele app opnieuw installeren.
 8. Ja, ik vind het ook een raar verhaal. Op mijn iPad werkt alles feilloos. Er staat een geldig emailadres ingevuld, en volgens mij hoef je in FMGo niets in te stellen, het gaat gewoon via de Mail App, die ook opent. Alleen de send button blijft grijs....
 9. Ik kwam onder FMP19.3 (Windows) een probleem tegen: als je 'oude stijl' callbacks doet vanuit de WebViewer, krijg je een URL melding van Windows ( http://localfm.assets wants to open this application). Blijkt te liggen aan een ontbrekende regel in de Registry. Via via kwam ik deze oplossing tegen, die inderdaad werkt: https://www.seedcode.com/stop-the-fmp-url-prompts-in-filemaker-19-3-for-windows/ Met dank aan Christian Schmitz van Monkey Bread Software.
 10. Het vervelende is dat FIleMaker Go 18 geen email kan versturen. Het mailscherm opent wel, maar de send-button blijft grijs... Enig idee wat daarvan de oorzaak kan zijn? Ik kan het op mijn eigen iPad niet reproduceren. Kan het zijn dat dat te maken heeft met het 'andere' AppleID?
 11. Als het echt aan de OneDrive ligt en je krijgt het dus 'lokaal' niet voor elkaar, kun je de PDF on server aanmaken. De PDF wordt dan in de Documentsfolder van FileMaker Server opgeslagen. In principe is dat een nutteloze plek, want je kunt er als eindgebruiker niet bij. Maar je kunt mbv de Base Elements plugin het bestand wel importeren in een containerveld. Je zou eigenlijk willen dat Save as PDF ook direct naar een containerveld kan schrijven, maar daar hebben ze niet aan gedacht helaas.
 12. Ah! Je hebt gelijk (as always). Dank!
 13. Ik probeer bij een klant FMGo 18 te installeren op een iPad, maar die versie lijkt verdwenen te zijn?? FileMaker Go 19 is geen optie, want bij moet connecten met een oudere server.
 14. Beetje vervelend probleem idd, bij PDF's die uit meerdere pp bestaan, want als je de PDF displayt als graphic zie je alleen de eerste pagina en dat is waarschijnlijk niet wat je wilt? En wat marsau zegt: je verliest met een screenshot alle bestandsinfo. Twee mogelijke oplossingsrichtingen: - als de PDF wordt aangemaakt vanuit dezelfde toepassing (dus door FileMaker zelf) zou je dezelfde factuur normaals kunnen aanmaken maar dan met het 'stempeltje' erbij. - de BaseElements plugin heeft een functie om de preview alsnog aan te maken. Maar ook dat is alleen interessant als je PDF één pagina heeft, en ik heb de indruk dat het niet altijd goed werkt. Windows is niet een geweldig platform voor PDF's, een beetje het 'not invented here' syndroom. Je zou ook nog aan een webviewer kunenn denken.
 15. Volgens mij kun je de dataAPI ook gewoon zonder certificaat gebruiken.
 16. Daar heb ik dus heel slechte ervaringen mee. Ik gebruik nog wel slidepanels in WD, maar dan met 1 panel, om in 1 panel meerdere velden en labels die bij elkaar horen te plaatsen. Een hide/show formule hoef je dan alleen op het panel toe te passen om de hele boel te verbergen. Je zou dat ook met een groep kunnen doen, maar dat is weer wat lastiger.
 17. Dat zou ik inderdaad ook graag willen: een tabblad dat je voorwaardelijk kunt verbergen. Maar ik denk dat tabbladen in de HTML specs heel primitieve constructies zijn, die al heel lang bestaan. Zodra je gaat rommelen met het tonen/verbergen van inhoud voeg je een heleboel overhead toe en dan wordt WebDirect weer trager... Ik heb ook een oplossing in elkaar gesleuteld waarbij de tablabels leeg zijn en de tabs zelf worden afgedekt door een rechthoek. Dan moet je dus weer knoppen toevoegen voor de navigatie (go to object[]) maar die wil je dan weer met conditional formatting een kleurtje geven enzovoorts. Voor je het weet zit je weer duimen te draaien. Soms is de performance van WebDirect inderdaad beter: het is immers een soort 'perform script on server'.
 18. Ik heb nav jouw opmerkingen wat geëxperimenteerd. Een paar opmerkelijke observaties: het lijkt erop dat tabcontrols in WebDirect vele malen sneller zijn dan slidepanels! Slidepanels zijn natuurlijk moderner en ogen gelikter, maar mijn conclusie is eigenlijk: niet gebruiken in WebDirect, tenzij voor hele simpele toepassingen. Een groot voordeel van tabcontrols is bovendien, dat de navigatie veel simpeler is. Je hebt de tabs en die geven aan wat de gebruiker kan doen. Het enige nadeel is, dat tabs die 'niet terzake doen' niet zomaar onderdrukt kunnen worden.
 19. Los van dit specifieke voorbeeld: het probleem van Claris/FileMaker is natuurlijk dat klanten een gelikte interface verwachten. Dat kan in theorie met WebDirect, de praktijk is dat de performance dan vaak onacceptabel is. Op het moment dat je een layout die er met FileMaker Pro/Go goed uitziet en werkt, ten behoeve van WebDirect moet gaan afbreken tot er feitelijk jaren'90 functionaliteit overblijft, denk ik dat we met FileMaker een beetje aan het eind van ons latijn zijn, of niet?
 20. Ik snap wat je bedoelt en ook dat een nieuwe versie van FMServer en een snellere /grotere server machine verschil kan maken. Een WebDirect sessie draait op de server, en dus krijgt elke WD client dezelfde performance 'aangeboden'. Dat verklaart dus niet waarom mijn klant een slechtere performance ervaart dan ik, terwijl zijn netwerksnelheid niet wezenlijk lager is.
 21. Lastig onderwerp maar misschien dat iemand enig licht hierover kan laten schijnen. Ik heb een toepassing met een scherm dat (ook) via WebDirect bereikbaar is. De server is FMS17, ergens bij 'een provider', Windows Server 2016R2. De klant klaagt dat sommige onderdelen via WebDirect heel langzaam zijn, in casu een layout met 'knoppenbalk' die bestaat uit een portal die gerelateerd is aan een heel simpele virtual list. Klik je een knop (het is eigenlijk een veld dat als knop fungeert), dan wordt een script uitgevoerd dat de bijbehorende slidepanel toont. De knoppen zijn voorzien van een Conditional Formatting, zodat de knop een kleurtje krijgt als hij aangeklikt is en het bijhorende Slidepanel actief is. Via WebDirect werkt dit allemaal ook, maar a. het initieel opbouwen van de lijst duurt vrij lang. Dat is overkomelijk omdat je al een scherm ziet en dat eerst wilt bekijken, terwijl WebDirect in de tussentijd de knoppen toont; b. de navigatie en het tonen van de juiste content in het slidepanel zijn bij sommige gebruikers zeer traag. Ik heb e.e.a. ook getest op een oudere MacBook Pro (MacOS 10.12) via Wifi: ik heb dan zelf een snelheid van 5,5/2,4 Mbps (download/upload), terwijl mijn normale snelheid via UTP 500/42 Mbps is, zeg maar 10 tot 100x zo hoog! Dat maakt qua responstijd echter nauwelijks uit! Bij mij dus geen probleem. Toen de conditional formatting uitgeschakeld: marginale snelheidsverbetering. De klant die klaagt over de performance heeft een snelheid van 7 Mbps, maar zoals ik boven aangaf, zou dat eigenlijk niet de bottleneck moeten zijn. Ook de latency is vergelijkbaar, en hij draait een modernere versie van Safari (MacOS11). Enige suggesties of vergelijkbare ervaringen?
 22. Het is wel een instinker: zo'n verborgen veld in een hoekje van je layout. En helaas biedt FileMaker volgens mij niet de mogelijkheid om de quickFind aan te geven in de lijst met velden in Layoutmodus. Dat kun je dan weer wel met FMPerception: je selecteert in FMPerception de Layout Objects en je ziet meteen welke velden QuickFind enabled zijn.
×
×
 • Create New...