Jump to content
  • 0

Relaties en bijbehorende velden


gitaar59

Question

Ik ben een paar weken geleden begonnen met filemaker. Ik volg daarvoor één op één trainingen. Ondanks die trainingen loop ik ergens vast. Ik heb altijd met MS-Access gewerkt, dus denk ik nog vaak op die manier.

Ik heb twee tabellen, waarbij een relatie wordt gelegd. Omdat de app die ik wil bouwen ook in het veld via mijn IPad moet kunnen worden gebruikt, is mij aangeraden om voor het unieke ID veld een berekend veld te maken met de volgende script: Get( UUID ).

Dit gebruik ik in mijn tabel Relaties en in mijn tabel Orders. Uiteraard ligt in de tabel Orders de relatie met de tabel Relaties. Om toch een eigen relatienummer te kunnen kiezen heb ik niet alleen het veld RelatieID gemaakt, maar ook het veld Relatienummer en Uiteraard een veld met de Naam van de relatie.

Ik wil graag bij het opzoeken van de relatie in de layout Orders de naam van de relatie kunnen intikken als ook het relatienummer, waarbij dan automatisch het betreffende record wordt gevonden.

Het aan de record verbonden veld RelatieID wil ik niet zien en of gebruiken in de zoekopdracht en ook niet erna. In mijn layout wil ik dan graag de rest van mijn NAW gegevens zichtbaar krijgen.

Ik heb een invoerlijst gemaakt op basis van de tabel Relaties, maar in een invoerlijst kan je maar twee velden selecteren. Ook hier wil niet het RelatieID selecteren, maar Relatienummer en Naam.

Wanneer ik dat doe blijven de velden van de NAW gegevens leeg. Tevens is er tegen mij gezegd, dat stel iemand met de Ipad een nieuwe relatie aanmaak en iemand met de PC en ik niet het RelatieID gebruik, ik dan mogelijk bij synchroniseren van de IPad de gegevens aan de verkeerde relatie koppel. In MS_Access gaat dit zeer eenvoudig door een query te maken. Je kan dan in die query ook nog andere velden om mee te sorteren of te filteren toevoegen. Heeft iemand voor mij een oplossing.

Ik heb nu nog de proefversie van filemaker. De aanschaf ervan is mede van de mogelijkheden aangaande mijn vraag bepalend.

Groeten Frans Kester

Link to comment

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 0
On 6/3/2020 at 5:13 PM, gitaar59 said:

het unieke ID veld een berekend veld te maken met de volgende script: Get( UUID )

Ik ga er vanuit dat je hiervoor wel een ‘gewoon’ tekstveld gebruikt met een berekening als standaard invoer?

Zoeken op zowel relatienummer als naam is geen probleem. Daar zijn verschillende methodes voor. De snelste is de quickfind van FileMaker zelf.

Voor je selectieprobleem zou je een berekend veld kunnen maken met Relatienummer en Naam. Dat zou je dan als 2e veld kunnen tonen. Nadeel is wel dat het gecombineerde veld ook zichtbaar blijft (via de opties van een popup menu kun je het ID onderdrukken).

Synchroniseren zijn ook verschillende oplossingen voor, maar het meest ideale blijft met zijn allen op de server werken. Kan me voorstellen dat zoiets niet altijd in het budget zit. Maar er zijn methodes te bedenken om daar een oplossing voor te maken.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...