Jump to content

bigbadwolf

Leden
 • Posts

  539
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by bigbadwolf

 1. Klinkt goed… nu nog tijd vrijmaken om er mee te spelen…
 2. Begin met 3 tabellen… klanten, facturen, factuurregels. Maar ‘eventjes’ zal je niet lukken. Je bent al gauw een paar uur bezig, zelfs als je het simpel houdt.
 3. Dat zal niet gaan werken. De forward typing optie vult de data aan vanuit de index. Het is geen zoekfunctie. Als je dat wilt zul je een zoekfunctie moeten gebruiken waarbij je na een toetsaanslag steeds gaat zoeken wat er aan de voorwaarde voldoet. Ik gebruik deze techniek voor portalen om data te filteren op basis van een globaal veld. Vergt meer interactie van de gebruiker.
 4. Als je naar je WebDirect via een doorverwijzing gaat in je DNS krijg je in je balk die naam te zien. In ‘moderne’ browsers zie je alleen het hoofdgedeelte van de URL, als iemand in de adresbalk klikt zie hij dan wel weer het volledige adres.
 5. Dat zou nog tot daar aan toe zijn als hij dan in ieder geval bij een herinstallatie het oude certificaat door het nieuwe vervangt. Maar als dat niet gebeurd is het helaas zoeken naar een oplossing (ook al ligt hij voor de hand, ik ben geen veelvuldige Windowsgebruiker, en ik heb ook een hekel aan verborgen mappen). Maar dank… het is opgelost.
 6. Helaas werkt dat dus niet, dan blijft hij zeuren dat het ‘expired maintenance’ is.
 7. Ik probeer op een Windows machine een nieuwe FileMaker Pro client te installeren met een nieuw (wel geldig) licentiecertificaat nadat ik de melding kreeg dat ik de geïnstalleerde versie niet kon gebruiken vanwege verlopen maintenance (wat me verbaast, omdat volgens mij de maintenance wel degelijk geldig was, maar dat is een ander probleem). Helaas zijn ze bij FileMaker niet zo bij de hand dat je gewoon een ander certificaat kunt laden… dus moet het via de ingewikkelde manier. Alleen jammer dat dat ook niet vlekkeloos verloopt. Heb FileMaker eraf gegooid en opnieuw geïnstalleerd met het juiste certificaat, maar hij blijft zeuren dat het certificaat niet geldig is (terwijl ik het net gedownload heb en zeker weet dat het geldig is). Spijtig genoeg is er op de Claris site niets (in ieder geval niet snel) iets te vinden hoe ik de kennelijk bewaarde bestanden van de Windows machine kan afgooien (heb wel de macOS tegenhanger gevonden, maar dat helpt met weinig). Iemand misschien een linkje naar waar het wel beschreven is… of iemand die me kan vertellen welke bestanden ik waar moet wissen om het voor elkaar te krijgen?
 8. Via 4G zou het niet lukken. De ‘hosting’ van de FileMaker Pro client werkt alleen binnen het eigen netwerk, tenzij je misschien lastige poortaanpassingen maakt in je router. Max. 5 gebruikers, en voor zover ik weet blijft dat voorlopig nog zo… hoewel je dat bij Claris niet zeker weet.
 9. Ik ga uit van het voorbeeld wat je gepost hebt… je kunt calculaties niet ‘vullen’ met een nieuwe waarde. Die wordt automatisch berekend.
 10. Sebas… als je bedoeld het script ‘Kopieren naar Werkstaten’, dan loop je ‘vast’ op het instellen van een calculatie (Totaal_uren). Je kunt een calculatie geen waarde geven via een Set field. Om deze verwarring bij het scripten te voorkomen kun je ervoor kiezen veldnamen herkenbaar te maken door bijvoorbeeld achter de naam _c toe te voegen bij calculatievelden. Veel ontwikkelaars voegen kenmerken aan velden toe om ze herkenbaar te maken. Hoe je het doet is niet zo belangrijk, zolang het maar consistent en duidelijk is.
 11. Weet niet precies wat je voor ogen hebt, maar ik heb even een kleine aanpassing gedaan op de rapporten als voorbeeld hoe je het op kunt lossen. Er zijn meer mogelijke oplossingen te bedenken, dit is er eentje. Werkuren_v2.fmp12
 12. Je kunt je ook afvragen of het niet verkeerde zuinigheid is? Bij een gateway provider kost een berichtje ca. 10 cent. Als dat al teveel is? Voordeel is dan wel dat je niet beperkt bent tot macOS (ook al ben ik geen Windows-gebruiker, een groot deel van de wereld is dat wel).
 13. Niet dat ik weet. Tenzij je dat kunt koppelen bij de gateway provider.
 14. Wat je wilt kan FileMaker niet uit zichzelf. Je kunt bestanden via een script importeren, maar niet een complete map. Het pad wat je hebt staan werkt overigens ook niet. Een wildcard in de bestandnaam werkt hier niet, en ook de dubbele punt is niet toegestaan. Je zou een dergelijk pad kunnen opvragen door een variabele te maken: Get ( DesktopPath ) & "/FileMaker file/" Alleen gaat dat niet werken omdat hij hier letterlijk een bestand(verwijzing) verwacht. Vraag is of je al weet wat de bestandsnamen zijn? Als dat zo is dan kun je met een loop de bestanden aflopen, anders zul je een externe bron moeten gebruiken (bijv. een plug-in of AppleScript) om erachter te komen welke bestanden er in de map staan.
 15. Importeer je met of zonder dialoog? Als je de dialoog niet onderdruk kun je het bestand gewoon opzoeken en aanwijzen.
 16. Als het je om SMS-jes gaat kan het ook via CM. Gebruik het dagelijks. Gebruik daarvoor de MBS plugin, maar het kan volgens mij ook zonder als je de cURL commando’s in FileMaker zelf aanroept (ik gebruik de MBS ook voor andere acties, dus ik heb geen noodzaak het om te schrijven). MMS-berichten is een ander verhaal. WhatsApp zou ik niet weten, nog geen ervaring mee.
 17. Zou kunnen, maar wil graag zelf bepalen wanneer er een backup gemaakt moet worden. En hoe. Daarom zet ik de standaard altijd uit.
 18. Ik schop de standaard backup van FileMaker altijd uit omdat die geen clonen maakt en zet mijn eigen routines aan. Daarbij maak ik altijd een clone van de databases. Iedere week probleer ik eraan te denken (lukt over het algemeen aardig) om een kopie van de clonen van alle servers die ik onder beheer heb apart te zetten.
 19. Ben benieuwd naar jullie feedback op het volgende probleem… Ik heb een database bij een klant die in zich Recovered tabellen heeft. Die heeft hij natuurlijk opgelopen bij één of meerdere crashes. Bovenstaande probleem heeft er mogelijk voor gezorgd dat de server ook regelmatig onderuit ging (al is dat moeilijk vast te stellen). Na de laatste migratie blijft de server stabiel. Nu ligt het voor om de database vanaf scratch opnieuw op te bouwen, maar met het oog op het niet meer crashen van de server wordt getwijfeld of het noodzakelijk is. Ik heb me altijd ‘laten vertellen’ door Claris dat het bij dit verschijnsel (Recovered tabellen) beter is om terug te grijpen op een ‘schone’ clone (die je maar net voorhanden moet hebben, je weet immers niet altijd wanneer het probleem verschenen is)… of uithuilen en opnieuw beginnen: dus herbouwen. Wat zouden jullie doen?
 20. Eindelijk… ;o) Hoewel de cijfers over de besmettingen mogelijk de keuze niet logisch maken… zie ik er toch naar uit om eindelijk weer een ‘echte’ bijeenkomst te hebben. Hoe zit het daar in de buurt met parkeren?
 21. Sinds afgelopen weekend zelf erop gezet… en nog geen problemen tegengekomen.
 22. Hope there are no (known) issues with the MBS plugin either… ;o)
 23. Ben bezig een nieuwe Mac te installeren en zie dat het nieuwe macOS er is… (12.0.1 - macOS Monterey). Heeft iemand het al gewaagd dit te installeren en te kijken hoe FileMaker zich hierop houdt?
 24. Zie hier een voorbeeld van hoe FileMaker initiatieven vakkundig de nek heeft omgedraaid door geen Runtime-optie meer te bieden…
 25. Nog een reden om Exact niet aan te bevelen… nooit fan geweest, maar als ik dit lees zal ik het waarschijnlijk ook nooit worden…
×
×
 • Create New...