Ga naar inhoud
  • 0

Hard links => 1 backup?


hans erik

Vraag

FMS gebruikt hard links bij het maken van een nieuwe backup, dus bestanden die niet veranderd zijn worden niet gekopieerd maar er wordt alleen een verwijzing aangemaakt. Maar als ik in het schedule aangeef dat FMS maar één backup moet maken (ik geef dan aan dat ie NUL backups moet bewaren, waardoor er geen timestamp aan de naam wordt toegevoegd), betekent dat dat ie bij elke volgende backup alles opnieuw kopieert? Of gebruikt ie toch de hard lnks van de vorige backup?

Link naar reactie

2 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0

Nou dat heeft even geduurd, maar hier is dan toch het antwoord: Filemaker gebruikt de Hardlinks. Hij hoeft dus nks te kopiëren. Als je in de directory kijkt zie je dat Filemaker eerst een nieuwe directory aanmaakt (hardlinks kunnen geen directory zijn) en vervolgens de oude map weggooit.

 

Waar is dan het oorspronkelijk bestand zul je denken, die moet hij dan toch gekopieerd hebben?

Maar...die bestaat niet of wel of niet of... Juist: dat is het verschil met een softlink en een hardlink. Bij een softlink is er een oorspronkelijk bestand en elke link is een ander bestand, verwijzend naar het eerste.

Bij een hardlink wordt er alleen een inode gemaakt. Op Unix kun je de inode bekijken door

ls -i

te gebruiken. Je zult zien dat het inode-nummer bij de eerste back-up hetzelfde is als bij de tweede, derde, totdat je een wijzing in het bestand hebt gemaakt, dan wordt de inode weggegooid en krijg je een nieuwe.

 

Daarom zegt Filemaker ook dat je een backup altijd moet kopiëren. Daarmee maak je een nieuw bestand die niks met een hardlink te maken heeft.

 

groeten,

®©

Link naar reactie
  • 0

Dank.

 

Ik was zelf inmiddels ook al iets verder gekomen. Als je bij de backup aangeeft dat ie nul backups moet bewaren, heb je altijd één backup, de laatste. Maar bij het maken van die backup kijkt ie wel of het bestand al bestaat of veranderd is. Dus ook dan worden de hardlinks benut. Belangrijk, want anders zou een dergelijke backup altijd veel tijd kosten.

Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Beantwoord deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...