Jump to content

FileMaker leuke hack tool voor beveiligde Excel files


Recommended Posts

Ik was benieuwd, wanneer je data uit een Excel file wilt importeren en je Excel bevat meerdere tabbladen (werkbladen), of je tegenwoordig in je script kan aangeven uit welk tabblad data geïmporteerd moet worden. Hier werd ooit in 2010 een vraag over gesteld op dit forum. Toen kon het niet en nu kan het nog niet. Prima. Wel jammer dat je zo een extra dialog in je proces krijgt waar keuzes gemaakt moeten worden waarmee de gebruiker de procedure nat kan laten gaan. 

Ik heb wat zitten experimenteren met tabbladen te verbergen en te beveiligen. Eveneens geëxperimenteerd met zogeheten Named Ranges; een serie cellen die je een naam geeft en die dan ook door FM als importoptie worden aangeboden. Maar wat je ook doet, je krijgt het niet voor elkaar dat FM je die dialog niet voorschotelt. Saillant, FM is zelfs graag bereid alle data te importeren, dus ook data van beveiligde en verborgen tabbladen/kolommen/named ranges. Ik denk dat menig Excel adept die zijn gevoelige data toevertrouwt aan zorgvuldig beveiligde spreadsheets zich dat niet realiseert.

 

Link to comment

Gevoelige data aan een Excel bestand toevertrouwen lijkt me sowieso een request for trouble. Ik meen dat de 'beveiliging' van Excel niet zozeer betrekking heeft op data-toegang, als wel het voorkomen van ongeoorloofde wijzigingen. Dus ik ben eigenlijk niet zo verbaasd.

Overigens kan je met plugins wel specifiekere data-imports scripten. Ik denk vooral aan Scribe van 360Works, en ook MBS (hoewel daar ook weer iets aanvullends nodig is, als ik me niet vergis). En aangezien een xlsx in essentie een gezipte xml file is, denk dat er ook native wel wat valt te hacken.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...