Jump to content
  • 0

2 Filemaker servers op 1 internet-aansluiting gebruiken


izci

Question

Ik heb nu 1 Filemaker server

Ik kan hier van buiten af bij door http://:5003

Hierbij heb ik de port 5003 geforward naar de ip-adres v.d. server.

 

Nu wil ik nog een filemakerserver installeren op een andere pc, met een andere ip-adres.

Maakt Filemaker server gebruikt van alleen port 5003, of kan ik ook een andere portnummer gebruiken?

Link to comment

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 0

Je kan geen ander poortnummer gebruiken dan 5003, want je hebt op je filemakerclient niet de mogelijkheid om een ander poortnummer te kiezen zoals je dat met een webbrowser of met een hoop andere programma's wel kan.

 

De enige mogelijkheid die ik zie, en ik weet niet eens zeker of dat wel werkt, is met een reverse-proxy te gaan werken in combinatie met vhost-aliasing van een apache webserver. Op die manier heb ik zelf mijn webservers op dezelfde poort van mijn router "aangesloten". Ik gebruik voor de verschillende webservers aparte domeinnamen (dus in eerste instantie geen ip-adressen), maar verwijs ze intern op de webserver door naar een map (dat is het gedeelte met de vhost-alias) en vervolgens vang ik de aanvraag voor die map op met de reverse-proxy (op dezelfde webserver) en verwijs ze naar een bepaald ip-adres (en dat mag in mijn netwerk zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet).

 

Wat hiervoor nodig is, is dat je je eigen domeinnaam hebt en zelf je dns kan beheren. Vervolgens zorg je dat alle aanvragen voor server1.jouwdomein.nl en server2.jouwdomein.nl netjes naar jouw router verwijst en dat jouw routen op zijn beurt alle verkeer voor poort 5003 naar de reverse-proxy-server verwijst. Die reverse-proxy-server verdeelt dan het verkeer weer naar server1 en server2.

 

Klinkt heel eenvoudig, alleen nogmaals weet ik echt niet of dit ook gaat werken. De reverse-proxy-module van apache is hier niet voor gemaakt en ik weet ook niet of indien het werkt, het wel stabiel is. Het is misschien wel het proberen waard, want je hoeft niet veel geld uit te geven, want alles wat je nodig hebt is een simpel computertje (niet te overdreven oud, core2duo mag het minstens wel zijn), Ubuntu-server (waarop je apache etc. etc. installeert) en een domeinregistratie (vanaf 2 euro per jaar).

 

Documentatie over vhost-alias vindt je o.a. op: http://httpd.apache.org/docs/2.2/vhosts/name-based.html en en http://stackoverflow.com/questions/7208629/apache-alias-virtual-host http://httpd.apache.org/docs/2.2/mod/mod_vhost_alias.htmlen reverse-proxy vindt je o.a. op http://httpd.apache.org/docs/2.2/mod/mod_proxy.html en http://www.apachetutor.org/admin/reverseproxies

 

Als het toegankelijk zijn van je server(s) alleen voor eigen gebruik is en je af en toe bij je server(s) wilt, dan kan je overwegen SSH te gebruiken en daarmee te gaan port-forwarden. Het commando op de commandline van MacOS is:

ssh ip.van.internetaansluiting -L5003:localipvandefmserver:5003

In Filemaker pro wordt het pad dan fmnet:/localhost/ deze techniek gebruik ik zelf regelmatig (op macos én op windows) en als de internet-vebinding én de ssh-server maar stabiel zijn, dan is het betrouwbaar.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...