Jump to content

FM Server en toegang via verbroken WAN


TheBT

Recommended Posts

Hoe zien jullie dit. Er is een FM Server draaiend op locatie X en lokaal via het LAN hangen er enkele toestellen aan. Deze zullen altijd werken, ook bij problemen met het internet.

Maar op locatie Y moeten ook enkele toestellen werken met de FMS. Deze verbinden via het internet, maar wat nu bij problemen met internet? Zowel op locatie X als op locatie Y zou er een internet probleem kunnen zijn, waardoor er op locatie Y dan niet meer gewerkt kan worden.

Het gaat hier over enkele winkels en hun kassasysteem plus administratie. Het is dus vrij cruciaal dat die kassa wel altijd blijft werken, ook bij internet problemen.

Ik dacht eraan om per kassa een lokaal fmp bestand te zetten en dan wellicht met syncing te gaan werken richting server? Maar dat maakt het eigenlijk wel complexer en ook niet helemaal "live".

Iemand dus een ander idee of al zoiets ontwikkeld?

Andere mogelijkheid is ervoor te zorgen dat er fallback internetlijnen zijn, maar dan zit je ook weer met problemen van WAN ip adressen die veranderen. Plus ook een hogere maandelijkse kost.

Link to comment

Als het cruciaal is dat de kassa blijft werken kun je niet anders dan lokaal te werken en te synchroniseren.

Het maakt het inderdaad meer complex, maar een internet fallback maakt het ook niet eenvoudiger. Dan zit je ook weer met routering per locatie – voor de gemiddelde gebruiker een vaag begrip.

Het ligt er ook aan hoe bedrijfskritisch het is dat de host altijd de de laatste verkopen heeft. Als het voldoende is om dat dagelijks te hebben zou je kunnen overwegen lokaal te werken en bij het afsluiten van de kassa een sync te laten uitvoeren.

Link to comment

Ja, veel ervaring mee. Gezien het belang van continuïteit zul je een aparte FMS moeten inrichten. Daarnaast een synchronisatieplan maken: inventariseren welke gegevens waar nodig zijn, selectie van te syncen applicaties, éénrichting of tweerichtingssync, integraal/gedeeltelijk, bedrijfskritisch of niet, omvang van de data, kans op gebruiksconflicten/recordlocking, etc. Daarna kan je keuzen maken over de strategie.

Als het bijv alleen maar gaat om voorraadmutaties, en artikel gegevens, zou je wellicht kunnen volstaan met een eenvoudig Data API scriptje dat elke mutatie inschiet in de centrale database en scheduled nachtelijk script om de basisgegevens te syncen. 

Je kan er ook ervoor kiezen om alles en altijd te syncen door een pakket als bijvoorbeeld MirrorSync van 360Works te gaan gebruiken. Ook dan moet je de apps wat aanpassen (in elke tabel wat systeemvelden maken) om het te laten werken. 

Wat je je ook moet afvragen of het risico van internet-uitval wel zo groot is dat het de opzet van een gedistribueerde architectuur noodzakelijk zou maken )en de kosten van dit ontwikkelingstraject). Kan me bijvoorbeeld voorstellen dat bij een internet uitval ook geen betalingsverkeer mogelijk is; dus wat heb je dan aan een synchrone lokale database? 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...