Jump to content
  • 0

Omloopsnelheid


Gerard Exis

Question

7 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Hatsaflats,

 

dank voor je tip. Ik heb de eerste optie uitgevoerd die jij hebt aangedragen, werkt inderdaad goed, krijg alleen als rekenresultaat dagen ipv maanden, heb laten delen door 30.

Het hoeft niet echt nauwkeurig te zijn, gaat mij erom dat ik een beetje het voorraadniveau per artikel kan gaan afstemmen op de omloopsnelheid.

 

nogmaals dank, op naar de volgende ronde :mrgreen:

Link to comment
  • 0

Ik lees het een beetje verkeerd misschien, maar waarom wil je het aantal maanden weten? Dan bereken je hoelang het duurt voordat de voorraad van 100% naar 0% gaat?

Om de omloopsnelheid te bepalen heb je naar mijn idee een vaste tijd nodig en is je variabele de voorraad.

Waarom niet elke 1e van de maand een staatje uitdraaien met hoeveelheden? Weet je exact de omloopsnelheid.

Of variant erop: elke 1e van de maand de verschillen met de vorige 1e van de maand vastleggen.

Link to comment
  • 0

Hallo Hiker,

 

fijn dat er mensen zijn die meedenken.

Ik verkoop in Roemenie en Hongarije circa 4000 verschillende artikelen (verdeeld over 3 webshops).

Er zijn hier geen groothandels, dus ik moet mijn eigen voorraad goed bewaken in verband met transportkosten en tijdsduur (ik rij gemiddeld 1x per maand naar Nederland om te laden c.q. inkoop te doen. Natuurlijk wil ik zo goed mogelijk voorraad hebben, dus zo weinig mogelijk "incourant" .

 

Dus ik dacht aan het volgende: ik bekijk hoeveel stuks ik van een bepaald artikel per maand verkoop (gemiddeld). Omdat ik met de voorraad circa 1 maand moet overbruggen lijkt mij dit een goed uitgangspunt. Ik koppel aan een product een startdatum (moment van toevoegen aan mijn assortiment), vervolgens ga ik vanaf dat moment bijhouden hoeveel ik gemiddeld per maand verkoop, echter ik verkoop natuurlijk een artikel de ene maand meer dan de andere, dus hoe meer maanden ik heb om te vergelijken, des te beter de info wordt. Omdat er natuurlijk ook nog onderling (tussen Roemenie en Hongarije) "geleend" wordt meet ik aan de hand van verkoopaantallen vanuit de facturen, niet vanuit het voorraadniveau, om onjuiste info te beperken.

 

Op deze wijze hoef ik nooit een staatje uit te draaien, de gemiddelde verkoopaantallen staan in de layout van waaruit ik de bestellingen (inkoop) doe, dus volgens mij wordt deze gegevens een behoorlijke winstpunt voor mijn ondernemen.

Link to comment
  • 0

Je zegt: "hoeveel stuks ik van een bepaald artikel per maand verkoop"

Dat is dus aantal/maand. Maand is dus het vaste gegeven en hoef je niet te berekenen. Het gaat er dus om je aantal goed te berekenen.

Maar als jou methode voor jou goed werkt dan is dat uiteraard goed. :D

Link to comment
  • 0

Klopt helemaal zoals jij dat aangeeft, natuurlijk is het super secuur om het aantal verkochte artikelen in de maand januari of februari etc.. te bekijken over de hele maand.

Ik denk dat ik niet juist heb aangegeven hoe ik het wil zien, ik verkoop in januari 3 stuks, februari 5 stuks en maart 1 stuk, dan zie ik met de wijze waarop ik het nu heb dat ik gemiddeld 3 stuks per "periode" van een maand verkoop, de tolerantie die ik hier aangeef om het minimale voorraadniveau te bepalen is afhankelijk van het artikel.

Ik ben van mening dat ik een beter inzicht op deze manier krijg als per maand de aantallen apart te bekijken, nogmaals uit jouw reactie maak ik op dat ik het niet helemaal juist heb geformuleerd over de gegevens die ik wens te zien.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...