Jump to content
  • 0

Samengebruik in via internet


Misj

Question

Dag iedereen,

Momenteel werken we met twee licenties van FM 14 en twee Mac's met OS 10.12 (High Sierra) beide mac staan in hetzelfde lokaal en gebruiken hetzelfde wifi netwerk we gebruiken dus al jaren probleemloos de "samengebruik" functie.

Nu is de zaak verkocht, samen met de pc's¬†ūüėĄ¬†maar die komen nu op een verschillende locatie te staan. Kan dit forum me nu nog voor een laatste keer nog eens op weg helpen hoe ik dit best aanpak.

Mijn eerste idee was om de database in een gedeelde dropbox (of google drive)  te plaatsen maar lukt dit dan om samen te gebruiken? 

Momenteel staat alles al in google drive als back up, bij dropbox hebben we betaalde en genoeg ruimte bij icloud niet.

Alvast bedankt voor elke hulp en heel veel dank aan dit forum voor alle steun de voorbije jaren. Ik zette mijn eerste stappen als volslagen leek in 1997 en FM 5 en slaagde erin het grootste deel van de admininstratie van ons klein bedrijf te stroomlijnen. Zonder dit forum was dit onmogelijk geweest.

Nogmaals en dank en nog een dessertvraagje¬†ūüôā: ¬†is er een franstalig alternatief voor dit forum? Onze overnemer zijn moedertaal is Frans en ook hij zal best wat support kunnen gebruiken vermoed ik.

 

Link to comment

6 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Een Frans-talige site is: https://www.fmsource.com/discover/ 

Samengebruik via Dropbox of Google-drive is gewoon een ontzettend slecht idee, daar is al zat over geschreven en daar heb ik niks aan toe te voegen.

Als je wilt samengebruiken en je hebt echt geen FM-server tot je beschikking, dan zal je één machine host moeten laten zijn en de andere client. De host moet dan:

  1. ten allen tijde de databases die samen worden gebruikt open hebben staan, óók wanneer de host ze zelf niet nodig heeft. (zie ook punt4)
  2. poort 5003 moet vanaf de internet-router worden "ge-nat" naar het vaste ip-adres van de host. (Je kan in het kader van obfuscatie een andere poort aan de buitenzijde instellen, de client zal dan die poort moeten gebruiken)
  3. de client moet dan het externe ip-adres van de host gebruiken, aangevuld met de juiste bestandsnaam/namen
  4. de client moet de databases wél afsluiten wanneer toegang niet nodig is. Alleen dán kan de host afsluiten en een backup maken (en meteen weer opstarten i.v.m. punt 1)
Link to comment
  • 0

Bedankt Menno ik heb het uitgeprobeerd en werkend gekregen.

Obfuscatie heb ik wel moeten opzoeken en nog niet helemaal begrepen¬†ūü§Ē, maar vanaf 1 januari ben ik officieel met pensioen en komt er tijd vrij om het te begrijpen¬†ūüėÉ

Prettig eindejaar nog.

Link to comment
  • 0

Hackers scannen continue "bekende" poorten op vrijwel alle ip-adressen op het internet en poort 5003 is ook een bekende. Zo weet iemand dat er dan op een bepaald adres een "filemaker-poort" open staat. Door een andere poort te gebruiken zoals bijvoorbeeld 65003 is er op jouw adres dus een andere poort dan de gebruikelijke 5003 die het filemaker-protocol accepteert. Als iemand dan poort 65003 "pingt", dan weet hij nog niet welk protocol die poort begrijpt. En dat noem je dan obfusceren, het beschemt niet echt, maar is slechts een extra drempeltje voor hackers.

Link to comment
  • 0

Allen veel dank voor de tips, die poort staat al jaren open om toegang met FM Go mogelijk te maken. Nog twee weken erbij zal wel kunnen. Nadien kan ik genieten van mijn pensioentje en is het aan de volgende generatie om dit op te lossen. Ik zal hem aanraden om proffesionele hulp te zoeken. Het begin dateert van 1997 toen was hacken nog een ver van mijn bed show en FM een toegankelijke  (en betaalbare) database voor leken. Ze is gaandeweg gegroeid en doet wat het moet maar qua veiligheid zal er zeker één en ander te verbeteren zijn. 
Niet alleen qua veiligheid waarschijnlijk¬†ūü§®

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...