Jump to content
  • 0
fmwebshop

waarde laatste record in globaalveld

Question

Ik heb een tabel met huurnota's, aangemaakt per maand.

Hierin een datum veld.

Een berekenings veld dat de datum omzet naar maandnummer.

 

Ik wil in een gerelateerde tabel een berekend globaalveld plaatsen dat me het maandnummer toont uit het (verglijdende) laatste record.

 

Dit kan ik vervolgens vergelijken met de huidige datum om met een signaal aan te geven dat er nieuwe huurnota's aangemaakt kunnen worden.

 

Hoe zet ik dit op?

Share this post


Link to post

8 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

hoi webshop,

 

wat bedoel je met ‘verglijdende’? en is je ‘laatste’ record ook meteen het record met de hoogste datum (= hoogste maand)? in dat geval kan je natuurlijk gewoon iets doen met de functie max ( maand & jaar )?

Share this post


Link to post
  • 0

Waarom moet dat in een gerelateerde tabel?

Als in de tabel met huurnota's het maandnummer kleiner is dan het huidige maandnummer dan moeten er dus nota's verstuurd worden? Uiteraard wel rekening mee houden dat de berekening op datum moet, het maandnummer van januari 2010 is immers lage dan het maandnummer van december 2009. Kan ook door het jaartal in de berekening mee te nemen.

 

Maar je bedoelt vast iets anders, bovenstaande oplossing is te simpel om niet door jezelf bedacht te zijn, gezien de antwoorden die je op andere problemen geeft.

Share this post


Link to post
  • 0

Bedankt voor jullie reacties.

Wat ik zoek is in het kort: hoe krijg ik de inhoud van een veld uit het laatste record in in een tabel in een globaalveld in een gerelateerde tabel, zonder script.

 

gr

Harry

Share this post


Link to post
  • 0

het laatstgemaakte record of het hoogste gevonden record?

 

het laatstgemaakte record heeft waarschijnlijk het hoogste ID en daar kan je iets mee in een berekening, maar er is geen manier binnen filemaker om het hoogste gevonden record in een berekening te vangen. een script is de enige manier en als je dat zonder knop wilt dan ben je veroordeeld tot de scripttriggers van FM10.

Share this post


Link to post
  • 0

Een relatie binnen FileMaker is niets anders dan een voorgedefinieerde zoekopdracht in een andere tabel vanuit de huidige tabel.

Een ad hoc zoekopdracht binnen de huidige tabel (= gevonden records) is iets heel anders en daar kan filemaker niets anders mee dan alleen maar de resultaten TONEN en resumeren. Oftewel, relaties en ‘gevonden records’ zijn twee volstrekt verschillende dingen, toch?

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...