Jump to content

Kopiëren van custom functions


Recommended Posts

Ben benieuwd of binnen dit forum deze kennis aanwezig is...

Ik werk aan een een 'library'-applicatie (onderdeel) waarin ik custom functions kan bijhouden die ik links en rechts in mijn ontwikkel-projecten gebruik. Met onder meer versie-beheer, issue-management etc. Blijkt onverwacht zinvol.

Het blijft echter lastig om: 

- een CF vanuit een bestaande applicatie in de library-app in te plakken;

- en andersom: een CF vanuit de library snel in te plakken in een applicatie.

Op het moment dat vanuit de CF-venster een CF kopieert, dan lijkt het clipboard leeg. heb ooit ergens gehoord dat het XML-data zijn, maar ze zijn op één of andere manier verborgen.  Is er een manier om de data toch te ontsluiten? 

En andersom: vanuit een FileMaker record een clipboard samenstellen dat in een CF-venster een CF kan inplakken?

 

 

Link to post

FileMaker kopieert gegevens als xml data maar laat die niet zien als je hem in bv een teksteditor plakt.  Ik gebruik de BE_ClipboardGetText en BE_ClipboardSetText functies van de BaseElements plugin om de xml om te zetten naar tekst en weer naar clipboard.

Zo kun je scripts/scriptstappen/layoutelementen etc kopiëren, manipuleren en weer terugzetten of tussendoor opslaan.

Link to post

Ik doe hetzelfde net als denk ik veel andere ontwikkelaars, maar waarom plak je ze niet gewoon in de database als Custom Function? Dan hoef je niet te ‘klooien’ met converteren van het klembord.

Link to post

Ik denk dat Gerard wel gelijk heeft. Wat nog lastig kan zijn is dat je verschillende versies hebt van een CF: welke wordt gebruikt in welk bestand? FMPerception heeft een leuke procedure hiervoor.

Link to post

Kwestie van evolutie, Gerard. Ik deed het natuurlijk altijd al in een bepaald bestand, maar deze benadering is uiteindelijk toch te beperkt. Als developer val ik graag terug op een meer uitgebreide tool:

  • mogelijkheid om te zoeken, filteren
  • uitgebreide info toevoegen: versie-data, notities, documentatie, URL's, voorbeeldbestanden desnoods
  • mogelijkheid om voorgaande versies te bewaren (ofwel nieuwe versies aan te maken)

 Ik denk zelfs dat het mogelijk moet zijn om een zandbak-functie te maken om Cf's en parameters los van de installatie te testen. 

De knip en plak optie - nu ondersteund met de BE-plugin - werkt overigens fantastisch. Nu echt zinvol ontwikkel-gereedschap; begrijp niet dat ik het niet jaren eerder heb bedacht.

@hans erik: t.a.v dat probleem van mutaties van dezelfde CF in verschillende projecten is deze tool ook zinvol. Je kan steeds de 'beste' versie nadrukkelijk weer vastleggen in je centrale tool.

 

Link to post

Ik snap de voordelen van een ‘toolbox’, maar de methode om ze ‘gewoon’ in een bestand te plakken heeft ook zijn voordelen.

Overigens sluit het een het ander niet uit. Je zou ook beide kunnen gebruiken. Het idee is niet verkeerd. Misschien als ik nog eens een vrij uurtje heb iets om mijn huidige verzamelbestand mee uit te breiden.

Link to post
Posted (edited)

Ik vind de huidige manier waarop je custom functies kunt beheren een beetje te simplistisch. Maar dat geldt eigenlijk voor een heleboel zaken zoals layouts, scripts en keuzelijsten. Een FileMaker applicatie groeit en groeit en groeit. Op een gegeven moment heb je 300 layouts, 1200 scripts en 186 keuzelijsten en het voortschrijdend inzicht maakt dat je eigenlijk de boel op iets andere manier wilt indelen. Dan heb je dus een probleem, want FileMaker heeft wel de tools om duizenden scripts aan te maken, maar niet de tools om die ook te managen.

De display lijsten zijn al 20 jaar niet  noemenswaardig aangepast. Enerzijds is dat geruststellend omdat continuïteit een groot goed is, anderzijds begint het al een jaar of 15 een beetje te knellen. Dus komen er allerlei tools op de markt om de lacune op te vullen, maar het blijft behelpen en Claris had dit al geleden moeten oplossen.

Edited by hans erik
Link to post
Posted (edited)

Ik ben het met je eens dat er een management probleem is. Wil dat niet direct aan FileMaker toeschrijven. Vind ook dat ze op dit management-vlak een steeds betere tooling leveren: zoals bijv migratietool, add-on's etc. Zou alleen nog heel graag layouts willen kunnen kopiëren.

Vind het ook erg grappig dat je in FileMaker zelf een beheertool kunt maken zoals een CF-database.

In alle eerlijkheid: kan je een tool visualiseren waarin je een dergelijk uitgebreide applicatie zoals jij specificeert, even van een andere opzet kunt voorzien? Anders dan wat ondersteuning in de knip&plak sfeer, zoeken van scripts en gebruik van analyse tools (DDR etc) gaat het niet. 

Er zit hier wel iets paradoxaals: een reden om voor FileMaker maatwerk te kiezen is vaak flexibiliteit. Functionaliteit kan naderhand worden uitgebouwd. Ik denk dat dat een hele juiste propositie is, maar het conflicteert enigszins met jouw klacht (als ik je post zo mag typeren)..

Edited by Marsau
Link to post
Posted (edited)

Nou, het zou natuurlijk al helpen als je bij het maken van een nieuw script of layout gewoon met een popup-menu kunt kiezen in welke map het ondergebracht moet worden. Met name omdat Filemaker je op veel plekken nog steeds in een modaliteit drukt en dat ook nog eens vrij knullig doet.

(overigens: die 'mappen' zijn natuurlijk helemaal geen mappen. Het zijn een soort constructies die op mappen lijken, maar je kunt ze niet sorteren of wat dan ook. Maar dat terzijde)

Voorbeeld: je maakt een knop aan op een layout en je besluit dat je geen bestaand script kunt gebruiken maar een nieuw script moet aanmaken. Je kiest dan een mapje waar het script moet komen en je vult de naam vh script in. Klik je op Cancel, dan is er toch al een nieuw script, laat staan dat je de map nog kunt wijzigen. Ook zou ik wel een script als template willen gebruiken... Het kan allemaal wel, maar altijd met een omweg.

En een 'Date Modified' of een 'label' bij een script (ook als kolom a.u.b.) zou natuurlijk niet verkeerd zijn.

Edited by hans erik
Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...