Jump to content

Infomatics

Leden
 • Posts

  430
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Infomatics

 1. Net Monterey geïnstalleerd in Parallels op mijn Intel MacBook Pro welke draait onder Catalina. FMPA 16 en FMPA 17 geïnstalleerd en ge-update naar de laatste versie. Ik kan in FMPA 16 bestanden van de FMS14 server openen en bewerken. scripts aanpassen, velden aanpassen, layouts aanpassen lijkt allemaal te werken. Ook getest FMPA 17 met een FMS16 server ook zo snel geen problemen gezien. dus de eerste voorzichtige indruk is dat het werkt.
 2. Ik ben momenteel Monterey aan het installeren in Parallels zodat ik zelf kan testen of het werkt voordat ik een nieuwe MacBook koop, of dat een klant plotsklaps belt dat FileMaker niet meer werkt omdat hij zijn computer heeft bijgewerkt naar Monterey.
 3. Ik heb 1 klant die nog op server 14 draait dus daar kan ik alleen met FM 16 naar toe. verder heb ik meerdere klanten met FM 16 en FM 17 server waar ik FM 17 gebruik voor de ontwikkeling. FM 16 en FM 17 draaien prima op Big Sur. Ik weet alleen niet of ze ook onder Monterey draaien. Is wel handig om te weten als ik een nieuwe MacBook aanschaf, of als één van mijn klanten zijn machine opwaardeert naar Monterey en er achter komt dat FileMaker niet meer werkt
 4. Ik kwam dit weekend een artikel tegen over een bug in de xml engine in FileMaker https://davidhamann.de/2021/11/18/filemaker-xxe-vulnerability/ deze is gepatched in 19.4 maar waarschijnlijk nog wel aanwezig in oudere versies. Groet, Ruben
 5. Hi FileMakers, Ik zit er aan te denken om een nieuwe MacBook Pro te kopen (de 16''). Deze wordt geleverd met MacOS Monterey, maar ik heb nog klanten waarvoor ik FM16 en FM17 nodig heb. Weet iemand of die versies op de nieuwe MacBooks draaien? Groet, Ruben
 6. Beste Ivan, Het principe is niet moeilijk, als je weet hoe het werkt Je kunt in Exact TRANSACTIONS en ACCOUNTS importeren en exporteren als xml. Als je een export doet en die als voorbeeld gebruikt en dan je xml op dezelfde manier opbouw kun je de verkoopfacturen in TRANSACTIONS inlezen en de klanten in ACCOUNTS. De uitdaging is om de xml op te bouwen, dat kan op verschillende manieren afhankelijk van je voorkeur/ervaring. Het voorbeeld van Menno is heel geavanceerd en omdat hij daar een hoop tijd in heeft gestoken heeft hij mij gevraagd om dat niet te delen.
 7. Het plan is om de facturen gelijk goed op de juiste plaats in Exact te krijgen. Ik ben ondertussen een stuk verder, aan de hand van een voorbeeld van Menno, heb ik een xml export gemaakt die direct als een transactie ingelezen kan worden. De prioriteiten bij mijn klant zijn weer verschoven dus heb ik het nog niet in de praktijk kunnen testen, maar dat hoop ik binnenkort te kunnen doen. Ik zal mijn bevindingen hier melden zodra ik het werkend bij mijn klant heb. Dank voor het meedenken!
 8. Het lijkt er op dat in jouw geval het bestand (de database) op slot staat. Als je het bestand selecteert en cmd+i doet kun je zien of dat het geval is.
 9. Als je zo'n overzicht wilt maken dan zit je met veel relaties, 4 kwartalen x inkoop + verkoop, ik zou een script doen. Bijgaand een voorbeeld waarbij ik tevens wat herhalende velden heb gebruikt, war weer een hele berg velden scheelt overzicht.fmp12
 10. Je kunt het met een script doen, wat door de records loopt en totalen verzameld en die later in het overzicht zet. Óf je maak relaties tussen het overzicht en de records per kwartaal, waarna je met calculaties (sum) de totalen van de verschillende velden ophaalt. Het voordeel van het script is dat 'ie 1x door de records gaat, de calculatie via relaties wordt continue bijgewerkt. Ik zou daar wel een jaartal in meenemen, zodat je hem ook volgend jaar kunt gebruiken.
 11. Dank Menno! Ik heb al eens naar de api gekeken, maar dat zijn zoveel brandende hoepels dat ik voor de eenvoudiger handmatige import had gekozen 😄 Zal volgende week een kijken naar het importeren van de financiële boekingen, of heb je daar ook tips/voorbeelden van?
 12. Mijn klant wil zijn verkoop facturen in Exact Online importeren om in Exact een kompleet financieel overzicht te hebben. Ik heb een xml export in FM opgezet, maar als je die in Exact importeert moet elke factuur in Exact geprint worden om er een boeking van te maken. Het doel is om de factuur, eigenlijk de factuur regels met verschillende grootboek rekeningen en btw codes direct als boekingen in Exact te krijgen. Dus heb ik een (tab gescheiden) csv opgezet, waarvan Exact zegt dat het dan moet werken. De documentatie van Exact is erg onduidelijk, en de schermen waar je door heen moet om het bestand te importeren zijn ook vaag. Uiteindelijk blijven steken op het scherm waarbij je velden kunt toewijzen, behalve bedragen en btwcodes, toch wel vrij essentiële velden voor de import. Heeft iemand ervaring met het importeren in Exact Online en kan mij verder helpen?
 13. are you go. Je kunt hiervoor de optie verschuiven gebruiken facturen(opschuiven-naar-boven).fmp12
 14. Wat je meestal doet is een script op de server elke dag om x uur te draaien die kijkt of er die dag ėėn of meerdere mails verstuurd moeten worden. Als je van de datum uitrekent welke dag day(datum) en welke maand month(datum) de datum is dan kun je met een zoekopdracht bepalen of de huidige datum overeenkomt met die andere datum in een ander jaar
 15. hier een klein voorbeeldje, je moet nog wel en APIkey regelen. postcode.nl.fmp12
 16. Enige indicatie van kosten? op de website onder Pricing staat alleen 'Schedule a Demo' . . .
 17. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de pdf output van FM beïnvloed wordt door een printerdriver zeker ook omdat jullie met een Lexmark printen. Maar je zou het kunnen proberen, als het werk scheelt het jullie een hoop tijd.
 18. Ik zie in het draadje op Claris community een oplossing waarbij de HP printer driver op de machine waar de pdf’s op gemaakt worden word geupdate naar de laatste versie.
 19. Ik heb ook een mini die van buiten bereikbaar is, maar die communiceert via poort 80 en 443 (http & https) mijn instellingen zijn: beginpoort en eindpoort 80 beginpoort en eindpoort 443 TCP (daarnaast heb ik 5003 openstaan voor FM toegang en 20 & 21 voor FTP toegang) beginpoort en eindpoort 80 de toegang is bij mij via: http://externeip/fmi/webd#databasenaam zonder .fmp12
 20. dat wordt dan iif(eigen risico="ja" and soort zorg ="farmacie" ;bedrag eigen risico;0) Je kunt met 'and' meerdere voorwaarden opgeven, daarnaast kun je met 'or' voorwaarde1 óf voorwaarde2 opgeven. Je kunt ze ook combineren, maar dan moet je haakjes gebruiken om ze te groeperen, bv (voorwaarde1 and voorwaarde2) or (voorwaarde3 and voorwaarde4)
 21. @menno leuk hoor zo’n xeon server. Maar daar hoef ik niet mee aan te komen bij klanten met 3 tot 10 gebruikers. Die kunnen vaak een beperkte downtime accepteren en dan kan een mac mini toch heel bruikbaar zijn, zeker als ze de machine alleen voor FMS gebruiken.
 22. FileMaker kopieert gegevens als xml data maar laat die niet zien als je hem in bv een teksteditor plakt. Ik gebruik de BE_ClipboardGetText en BE_ClipboardSetText functies van de BaseElements plugin om de xml om te zetten naar tekst en weer naar clipboard. Zo kun je scripts/scriptstappen/layoutelementen etc kopiëren, manipuleren en weer terugzetten of tussendoor opslaan.
×
×
 • Create New...