Jump to content
 • 0

Web-detectie


hbrendel

Question

In FM11 had ik een oplossing: Het bestand werd geopend op een layout waar geen objecten aanwezig waren, die contact maakten met een gehoste database. Er werd geen fout gegenereerd. Daarna deed ik een Set Field in de gehoste database. Wanneer daarbij een fout optrad was de user kennelijk niet online en dan kon ik de user de keus geven om off-line te werken.

 

Nu in FM12 wordt de als externe bron aangewezen file direct herkend als niet aanwezig. Nog voordat er enig venster is geopend staat de gehate foutmelding al op het scherm. Die moet ik bevestigen, vervolgens komt het scherm waarin de user het bestand kan zoeken. Dat moet hij cancelen, maar krijg hem maar eens zover, hij zit in verwarring naar zijn scherm te kijken.

 

Hoe kan ik op een user-vriendelijke manier detecteren of er contact is met de server?

Link to comment

Recommended Posts

 • 0

Blijkbaar gebruik je het separatie model. Het enige wat ik kan bedenken is een aparte file die het systeem opstart, zonder connecties naar de server, maar

die een script op de server aanroept, wat een response moet geven, zoiets als.

 

perform script[server ping; scriptparameter UUID]

 

en op de server het script

server ping:

exit script [Get ( ScriptParameter )]

 

waarna je in het startscript kunt controleren of het server script de UDID heeft terug gegeven. als dat het geval is, kan het UI bestand worden opgestart.

 

Is dat wat?

 

Groet,

 

Ruben

Link to comment
 • 0

Je zou ook gewoon een xml-pagina op kunnen vragen van een tabel die je speciaal voor dat doel toegankelijk maakt. De fmserver-sample DB kan je even gebruiken om testen hoe dat werkt:

http:///fmi/xml/fmresultset.xml?-db=fmserver_sample&-lay=Startup&-findall
of
http:///fmi/xml/FMPXMLRESULT.xml?-db=fmserver_sample&-lay=Startup&-findall

Link to comment
 • 0

Ik merk dat het best handig is om de documentatie even na te lezen want daarin vond ik:

http:///fmi/xml/fmresultset.xml?-dbnames

Dan krijg je een opsomming van db's die toegankelijk zijn met xml-cwp

die documentatie kan je vinden op je eigen server door te gaan naar:

http://:16000/docs/English/fms12_cwp_xml_en.pdf

Link to comment
 • 0

Jullie geven hier allemaal methodes om te checken of er een internet verbinding is. De titel van deze thread is misschien wel verkeerd gekozen.

 

Ik ben juist op zoek naar een methode die voorkomt dat het gehate venster verschijnt voordat er ook maar iets met de remote database wordt gedaan.

 

In FM11 had ik dit voor elkaar, maar ik kan het niet meer reproduceren in FM12/13.

 

error.thumb.png.60276e73e001dfb4bdf69a14e9b8406c.png

Link to comment
 • 0

Aangezien het hoofdbestand To's heeft naar de server zal je altijd die melding krijgen.

 

De enige optie is om de offline acties geheel separaat te houden van het hoofdbestand, dus in een aparte file. Je zou het controle bestand kunnen gebruiken

om offline acties te doen en die te importeren in het hoofdbestand als de server weer online is.

 

E.e.a. maakt het systeem wel complexer . . . :(

 

Groet,

 

Ruben

Link to comment
 • 0

Het merkwaardige is - zoals ik al eerder meldde - dat ik in FM11 ooit een systeem heb gemaakt waarin het wel werkte: geen melding zolang er geen acties waren die de externe database aanriepen. Het rare is, dat ik niet meer kan achterhalen waardoor dit komt. Het bewuste bestand werkt nog steeds, maar ik kan het gewenste gedrag niet meer in een nieuwe toepassing reproduceren, ook niet in FM11.

Link to comment
 • 0

Dag Henk,

 

Het werkt wel als je in de bestandsopties een opstartlayout opgeeft die op geen enkele manier verwijst naar je server-TO's. Een opstartscript met 'ga naar layout' is niet voldoende want FileMaker start stiekum toch met de layout die je laatst op een lokale kopie bewerkte.

Probeer het maar: doe op een lokale kopie een bewerking op de layout die géén externe verwijzing heeft en sla die bewerking op. Nu heb je zelfs geen opstartlayout meer nodig! Maar het is wel zo veilig natuurlijk :wink:

 

Groetjes,

Joris

5a758dd112903_ScreenShot2013-11-12at22_31_28.png.db321038b7c790a7790b428a7243fb88.png

Link to comment
 • 0

@Joris: Dit idee pas ik al toe, maar het werkt niet (meer). Ik heb ook al geëxperimenteerd met een leeg custom-menu, gesloten status-area, layouts niet tonen in het menu en een user die niks mag.

 

Wanneer ik het bestand open met debugging aan, dan zie je dat de melding verschijnt voordat er ook maar een scriptstap in beeld verschijnt, noch enig venster wordt geopend. Het enige dat vóór de melding uitgaat is het inlogscherm.

 

Heb jij dit ergens werkend?

Link to comment
 • 0

@TS, Met je laatste opmerking werp je alleen maar een nieuwe raadsel op :P

@Joris, ook wanneer je opstart met een volkomen lege layout krijg je eerst de gehate foutmelding.

 

Het probleem is dat bij openen FM naar de allereerst in de DB aangemaakte layout springt. Wanneer daar objecten uit gerelateerde bestanden op staan krijg je die foutmelding. Zorg je ervoor dat die allereerste layout geen gerelateerde gegevens hoeft te tonen dan werkt het als onder FM11.

 

Dit lijkt dus een foutje (of veranderde procedure) in het afsluiten/openen van een DB onder FM12. Het maakt niet uit onder welke layout je afsluit; wanneer de DB geopend wordt, wordt automatisch naar de eerste layout gesprongen en wordt geprobeerd alle gegevens op te halen om die te kunnen presenteren. Daarna wordt pas het open script opgestart en gekeken op welke layout er is afgesloten of waarnaar geswitched moet worden. Het kwaad is dan al geschiedt.

 

De oplossing is om bij de file options op te geven naar welke layout FM bij openen moet springen. Kies je hier een layout zonder gerelateerde gegevens dan gaat het wel goed.

 

En dit allemaal zonder NDA :) Dus de update of FM13 (wil ik wel een versie 13??) gaat dit gedrag weer wijzigen volgens de TS??

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...