Jump to content
  • 0

Webdirect performance


hans erik

Question

Ik begreep dat de performance van Webdirect 'dramatisch verbeterd' zou zijn in v2023. Heeft iemand daar bevestiging van? Ben erg benieuwd, want dat zou wel een belangrijke verbetering zijn en een reden om over te stappen. Omdat dit soort claims in het verleden toch met een flinke korrel zout genomen moesten worden, wacht ik eerst even de rechte resultaten af. Iemand?

Link to comment

10 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Ik begeep inmiddels uit de Server2023 webinar (afgelopen week) dat het met name 'verbeteringen' zijn in de schaalbaarheid: het is gemakkelijker geworden om een extra workermachine in te schakelen, al of niet op dezelfde server. Paar kanttekeningen daarbij:

- er werd niet gerept over 'echte' performance verbeteringen in de zin van efficiëntere HTML5, of meer shared code tussen verschillende WD sessies. Geen nieuws, slecht nieuws dus op dit punt;

- de verbeteringen betreffen vooral de load balancing van de server waarbij de WD sessies beter over de beschikbare workermachines worden verdeeld;

- het bijschakelen van een VM is leuk, maar natuurlijk een 'kostbare' oplossing. En als de VM opdezelfde fysieke hardware draait, zal het toch ergens vandaan moeten komen...

Link to comment
  • 0
17 hours ago, hans erik said:

het bijschakelen van een VM is leuk, maar natuurlijk een 'kostbare' oplossing. En als de VM opdezelfde fysieke hardware draait, zal het toch ergens vandaan moeten komen...

Dat geldt in mindere mate als je VPS’en gebruikt. Die draaien atlijd al op dezelfde hardware.

Link to comment
  • 0

Ok, voorzicht zeg ik nu: het maakt in de praktijk nog niet veel uit. Het betreft inderdaad de schaalbaarheid, maar als het aantal verbindingen zo ongeveer constant blijft, zal de euforie je bespaart blijven. 

Claris Engineer blog over dit onderwerp:

https://support.claris.com/s/article/FileMaker-WebDirect-performance-improvements?language=en_US

Met een verbeterde 'CSS layout caching' moet de server belasting geoptimaliseerd worden. 

Is jullie overigens bekend of de inzet van secundaire machines (niet per se voor WebDirect) gebruikt kan worden om de gehoste files op twee plaatsen beschikbaar te krijgen? En dus aparte synchronisatie overbodig te maken?

Link to comment
  • 0

Waar ze naar mijn idee nog wel aan voorbij gaan is dat schaalbaarheid leuk is, maar WebDirect is een dure oplossing als je gaat voor veel gebruikers… dus het is de vraag hoe belangrijk het is om honderden gebruikers te kunnen ondersteunen als niemand het gaat doen vanwege de licentiekosten?

Link to comment
  • 0
On 7/5/2023 at 9:36 AM, Marsau said:

Is jullie overigens bekend of de inzet van secundaire machines (niet per se voor WebDirect) gebruikt kan worden om de gehoste files op twee plaatsen beschikbaar te krijgen? En dus aparte synchronisatie overbodig te maken?

Nee, daarover is mij niks bekend. Je bedoelt: autosync tussen twee servermachines? Dat is de heilige graal, en die is al een tijdje zoek.

Wat betreft webDirect: het is me eigenlijk een raadsel waarom je niet met een slim stukje software een Filemaker layout kunt exporteren naar een html5 bestand, waarbij de theme en styles worden omgezet naar css, de veldverwijzingen naar dataAPI calls en een html form en ‘lokale’ buttons naar Javascript. Een beetje tweaken en optimaliseren in Sublimetext en je hebt een oplossing die qua architectuur een beetje lijkt op php, maar waarbij Claris toch gewoon zijn licentiepegels kan incasseren.

Het zou natuurlijk wel de bodem onder Claris Studio gedeeltelijk wegslaan.

NB WebDirect is natuurlijk een knap staaltje programmeren, maar een ‘live’ update van layoutaanpassingen is leuk, maar natuurlijk volstrekt ondergeschikt aan een fatsoenlijke performance…

 

Edited by hans erik
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...