Jump to content
 • 0

FM onderweg contact leggen met PC op bureau


iMac1943

Question

19 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Er zijn verschillende mogelijkheden, maar die zijn in belangrijke mate afhankelijk van het netwerk.

De meest eenvoudige manier is zorgen dat de juiste poorten op de firewall open staan om het verkeer van en naar de PC toe te staan.

Robuuster is het om de database extern te hosten. Dan kun je zowel vanaf kantoor als onderweg contact maken met je database zonder dat je afhankelijk bent van de verbinding naar kantoor.

 

Wil je hem toch op kantoor open houden, dan zul je op de PC wel je database op delen moeten zetten, en er zeker van moeten zijn dat hij niet in slaap valt.

Link to comment
 • 0

5a758dd4826a1_ScreenShot2015-09-02at09_28_59.png.ef173cee4a424682ab32ddaec5ccddeb.png

 

Bedankt voor je snelle antwoord.

 

Het is inderdaad de bedoeling de PC op kantoor op Delen te zetten en te maken dat hij niet in slaap valt.

 

Je schrijft: "de juiste poorten open staan", maar kan je ook uitleggen hoe je dan, vanaf een laptop, en met het FM-programma aan, contact kunt leggen met de PC op kantoor, via het internet. Is dat in te stellen in FM zelf? Kan je daar een voorbeeld van geven hoe dat in z'n werk gaat?

 

Verder schrijf je: "Robuuster is het om de database extern te hosten. Dan kun je zowel vanaf kantoor als onderweg contact maken met je database zonder dat je afhankelijk bent van de verbinding naar kantoor."

Bedoel je daarmee dat je de file ook op de laptop zet, of wat bedoel je juist

 

graag uw reply,

bedankt!

Link to comment
 • 0

Ik vond dit:

 

All the computers on your internal network (LAN) also have IP addresses. These are assigned dynamically by your router. Your FileMaker host needs to have the same IP address at all times so it can be found. So configure it to have a static or fixed IP address.

 

en

 

Every network service such as web hosting or email has a specially assigned port. A request to access a FileMaker solution is transmitted on port 5003. Your router needs to be configured to send port requests to specific computers on the internal network – port 5003 requests go to your FileMaker host.

 

Kan ik hierover nog ergens meer uitleg vinden, bv hoe dat moet ingesteld worden op PC en/of Mac?

Link to comment
 • 0

Je moet op de router/firewall die je gebruikt voor je internet aansluiting port forwarding instellen. D.w.z. de router is dan een soort doorgeefluik voor FileMaker, in dit geval dus poort 5003. Hoe dat moet, verschilt per router en er zijn heel veel verschillende soorten routers die helaas niet allemaal even simpel in te stellen zijn.

 

 

Je zou bijvoorbeeld eens kunnen kijken op http://www.portforward.com, daar vind je een hoop informatie en instructies per type router.

 

HE

Link to comment
 • 0

Is port forwarding absoluut nodig? Is dat niet een beetje gevaarlijk?

Nu FileMaker zelf zegt het ook:

For assistance in setting up your router, refer to www.portforward.com. There you will find port forwarding guides for a wide range of router brands and models. You can choose the program you are forwarding ports for and get instructions.

Misschien laat ik dat deel best doen door de firma die de router heeft geïnstalleerd, nee?

uw reply aub

Link to comment
 • 0

Iemand zei mij dat je met FM pro niet op een netwerk kan, dat je daarvoor FM server nodig hebt. Klopt dat?

Dus Dit zou enkel op een intern netwerk kunnen. Dus enkel met de mensen die binnen op dat netwerk zitten. Op dezelfde wifi of op hetzelfde bedraad netwerk binnen een bedrijf, of gebouw.

Met andere woorden. Met zijn allen op dezelfde router.

Juist of fout?

Link to comment
 • 0

je kan FM gewoon in een netwerk werken. Wellicht dat je eerst even goed probeert te formuleren wat je wilt doen.

Het lijkt er op dat je bestanden wilt samengebruiken en dat kan ook zonder fmserver, mits je voldoende licenties hebt.

 

Fmserver gebruik je wanneer je grotere werkgroepen hebt en wanneer automatisch backups wilt maken etc. Voor je, oneerbiedig gezegd, postzegeldatabase die je op de computer hebt en tegelijk op je bij wijze van spreken ipad wilt zien heb je geen fmserver nodig.

 

Kijk voor de mogelijkheden even op de site van filemaker :-)

Link to comment
 • 0

Het gaat om 3 gebruikers, dus 3 licenties. Er is 1 Pc op kantoor waarop een bepaalde file staat die de 2 andere gebruikers, laptop, van op de baan moeten kunnen inkijken en/of wijzigen.

Dus 3 licenties voor FMPro 14 ( nog aan te kopen)

Dus is het niet juist dat er moet een FM server zijn voor dit (mini-) netwerk.

 

Graag uw reply

Link to comment
 • 0
Is port forwarding absoluut nodig? Is dat niet een beetje gevaarlijk?

 

Port forwarding zet je netwerk open voor een bepaald type verkeer (in dit geval communicatie met Filemaker). Dat brengt in principe natuurlijk risico met zich mee. Maar als je de database zelf op een deugdelijke wijze afschermt, valt dat denk ik wel mee.

Wel wordt het netwerkverkeer zonder speciale maatregelen onversleuteld verstuurd, en kan het dus afgeluisterd worden.

 

Er zijn allerlei mogelijkheden om de veiligheid te vergroten, maar alles heeft een prijs. Je kunt bijvoorbeeld ook van een VPN gebruik maken. Je hebt dan geen port forwarding nodig, omdat je als het ware via een beveiligde tunnel met je eigen netwerk connect en dan werkt het net zo als stond de andere Filemaker machine op het bureau naast je.

Maar VPN kan lastig op te zetten zijn.

HE

Link to comment
 • 0
ik denk van over te gaan naar een firma die gespecialiseerd is in FM hosting. Dan hoe ik FM server niet te kopen, enkel maandelijks iets te betalen. Eenvoudig en veilig denk ik.

Ik ben zeer benieuwd hoe en waar je dit wilt doen :D

Je zult nog altijd minimaal 3 pakketten moeten kopen die met FM op die host inloggen op de database.(of alles webbased?) Bovendien moet de thuis basis dan ook altijd online zijn info ophalen. (als je netwerk plat ligt heb je geen info, ook niet op kantoor). De goedkoopste oplossing is dit zelf op te zetten maar als je daar de kennis niet van hebt of er niet de tijd in kunt steken om dit zelf uit te zoeken huur dan iemand 1 dag in om alles op te zetten? Blijft natuurlijk de vraag wat voor database jullie hebben dat dit online moet? Er is blijkbaar binnen het bedrijf niet de ervaring en kennis van FM pro, dus of het is een starters oplossing of je hebt een eigen database die speciaal ontwikkeld is voor jullie. Afhankelijk van de database zul je moeten beslissen hoeveel geld er ingestoken mag worden om een werkende oplossing voor jullie te vinden.

Link to comment
 • 0

Zou ik zeker doen maar dat is nog steeds geen antwoord op mijn vraag :D

Eenvoudig is het zeker maar uitgaande van 3 x FMP , en 40 euro per maand is best prijzig en bij internet storing is niets bereikbaar.

Je eigen FMP (hoeft geen server versie te zijn)met een database, scharen en iedereen die jij toegang wilt geven kan er op werken zonder problemen. Op deze manier heb ik een database open gezet voor een vereniging waar de bestuur en een aantal vrijwilligers online alles zelf bijhouden. (Penningmeester, Secretaris en vrijwilligers) Nadeel van die optie is het maximaal aantal gebruikers tegelijkertijd maar tot nu toe werkt het naar volle tevredenheid. In dit geval praat ik over 1 computer die bij mij staat en de database open heeft staan en de rest van de gebruikers via web toegang. In jouw geval ivm FMP gebruik dus nog 2 extra pakketten. Het hosten van de database is niets anders dan de database openen en vrijgeven voor inloggen. Je moet nog steeds zelf een FMP pakket hebben om in te loggen. Dus in jouw geval dus 1 versie voor de PC op kantoor en twee stuks voor de laptop's onderweg. 3 totaal dus en 40 euro per maand om te hosten :D

Succes met de beslissing

Link to comment
 • 0

Ik heb nog eens gekeken naar je berichten tot nu toe en ik herinner me ook de discussie die we hebben gehad over 2 Licenties van FMP.

Je hebt volgens mij dus maar 2 versie's nodig van FMP? 1 voor jou en 1 voor je vrouw waarbij het dus om 2 laptop's gaat.

(Je had het over de PC van je vrouw en jouw laptop in eerste instantie)

Ik zie dat je met een Buisines pakket werkt vanuit de starter oplossing van versie 11?

Als deze situatie nog steeds geld dan blijf ik erbij dat wat toen gezegd is nog steeds van toepassing is. In jouw geval dan dus 1 versie van FMP gebruiken die op kantoor staat en geopend is en waar je met jouw laptop vanaf de klant via een internet verbinding inlog met jouw laptop op de PC op kantoor. Dit is vrij eenvoudig te realiseren maar als je hier moeite mee hebt haal daar dan iemand er bij. Ik weet nog dat zelfs 2 versie's van FMP al prijzig was voor je en dan is het werken met hosting volgens mij alleen nog maar veel duurder.

Het open zetten van de poorten is gewoon ICT netwerk beheer op je router dus er hoeft niet eens een FMP deskundige voor te worden ingezet :D

Wel moet je je dan verdiepen in de materie van delen over een netwerk en mocht dit ook een brug te ver zijn dan is die FMP deskundige weer handig :D

Link to comment
 • 0

Bedankt voor je antwoord.

 

De situatie is ondertussen ietwat gewijzigd. Er is een derde persoon bijgekomen. Die zal voornamelijk op de baan gaan. Ik zou in elk geval 3 licenties kopen. Er zou een file aangemaakt worden die door alle 3 moet kunnen geraadpleegd en/of gewijzigd worden.

 

Werken op de manier zoals u zegt, betekent ook dat die PC altijd moet openstaan. Natuurlijk is er dan nog het geval met backups, crashen enz. Het is een beetje riskant. Dan toch maar liever veilig spelen.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...