Jump to content
 • 0

Samenwerking `filemaker pro


Tuscani

Question

Beste filemaker fans, 

Kan iemand mij helpen , ik zou willen dat ik met mijn programme kan werken van thuis uit ,als zowel op mijn bedrijf en dat alles synchroniseert met elkaar. Dit ook terwijl verschillende mensen tergelijkertijd ermee werken. Ook misschien via mijn telefoon als optie voor onderweg

ik heb op ene macbook pro een icloud account  vb thuis en op het werk een ander icloud account vb werk .Hoe kan ik deze toch met elkaar laten werken . of zijn er andere ,geen al te dure oplossingen hiervoor. 

alvast bedankt  

Link to comment

25 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Meest logische keuze is een FileMaker Server. In alle andere gevallen kun je een database wel lokaal delen, maar niet buiten het eigen netwerk.

Je hebt dan nog wel een ander probleem… je zult moeten upgraden naar FileMaker 19, want een server voor FileMaker 15 kun je niet meer aanschaffen. Of je moet gebruik gaan maken van één van de weinige shared hosters die er nog zijn.

Link to comment
 • 0

Ergo: knutselen met samengebruik (dat ook mogelijk zal worden uitgefaseerd), of:

- inregelen van FileMaker server: hosting/hardware (€ ... )  en server licentie ( € 960 per jaar, 5 gebruikers), of

- FileMaker cloud essentials: € 1260 op jaarbasis, 5 users.

Als instap zou je ook voor een developer licentie kunnen gaan, waarbij je dan voor een team gaat. Max 3 gebruikers heb ik begrepen, € 192,- per user/jaar (meen ik). Je krijgt dan de server erbij. Voor commerciële inzet mag je deze niet gebruiken, maar Claris gunt je doorgaans een overgangsperiode. Neem contact op met Claris Benelux.

Link to comment
 • 0
53 minutes ago, Marsau said:

Met de juiste routeconfiguratie of VPN moet het wel lukken, maar stabiel lijkt het me niet.

Ook hier weer de vraag: Waarom niet?

53 minutes ago, Marsau said:

De kopzorg om één client als host te laten optreden is ook gedoe en eigenlijk bedrijfs-onwaardig.

Ik kan mij goed voorstellen dat die 'kopzorgen' voor lief genomen worden wanneer je de kostenplaatjes vergelijkt.

 

Link to comment
 • 0

Ik denk dat iedereen de meerwaarde van FMS begrijpt. 

Lokaal samengebruik is vanzelfsprekend ook mogelijk, is theoretisch goedkoop maar toch ook niet echt (tel de kosten van individuele  FileMaker Pro licenties even bij elkaar op) en is kwalitatief en in de sfeer van gebruiksgemak ontegenzeggelijk van een mindere orde.

 

Link to comment
 • 0

peer to peer hosting staat op de lijst deprecated en zal dus vanaf een toekomstige versie niet meer mogelijk zijn.

Tuscani zal dus moeten gaan nadenken over 3 keuzes: een alternatief voor FileMaker, een FileMaker-abonnementje of nu individuele licentie(s) kopen en hopen dat het zijn tijd uit duurt. Geen enkele optie is gratis, geen enkele is goedkoop en er is er maar één voor de lange termijn. Het is dus de vraag wat het beoogde doel is en daar kan dan de beste keuze voor worden gemaakt.

Link to comment
 • 0
49 minutes ago, menno said:

peer to peer hosting staat op de lijst deprecated en zal dus vanaf een toekomstige versie niet meer mogelijk zijn.

Ondertussen werkt het nog gewoon en wanneer je dezelfde versie blijft gebruiken zal dat ook blijven werken. Kostentechnisch m.i. de gunstigste oplossing.

1 hour ago, Marsau said:

Ik denk dat iedereen de meerwaarde van FMS begrijpt. 

Wellicht dat dit dan de juiste plaats is om dat nog even uit te leggen. Een keuze tussen een kleine 1000 euro jaarlijks of eenmalig ca 600 euro per licentie is immers snel gemaakt.

Link to comment
 • 0

Pfff een ganse boterham als je het mij vraagt . 

Ik had ondertussen gedacht om alles op icloud te zetten en de 2 mac in te stellen dat ze op dezelfde icloud werken , dan word alles volgens mij direct aangepast .

Of ben ik mis ? 

Dat zou mij dan natuurlijk geen geld kosten .

 

Link to comment
 • 0
19 minutes ago, Marsau said:

En een flink risico op bestandscorruptie accepteren.

Niet wanneer je slechts met één device tegelijk op het bestand inlogt.

Probeer je het bestand toch met een ander device te openen dan hoeft dat niet direct een probleem te zijn. Staat het bestand b.v. op je icloud drive dan wordt na opnieuw openen gemeld dat de wijzigingen uit sync zijn en kun je kiezen welke versie je wilt hebben. Dus wel dataverlies maar geen corruptie.

Staat het bestand op een anderssoortige drive of netwerkvolume dan krijg je de melding dat het bestand al in gebruik is en je kunt het niet openen.

Kortom, het risico op bestandscorruptie is niet groter dan anders. Risico op dataverlies is aanwezig, maar alleen voor de laatste sessie.

Link to comment
 • 0
4 hours ago, Tuscani said:

Enkel zal het wel openstaan op 2 computers

Dat kan via iCloud, echter wat je op de ene computer invoert wordt niet gesynchroniseerd met de andere.

Doe je dit niet via iCloud maar via een fileserver verbinding dan lukt het niet om een bestand op 2 computers open te hebben staan.

Link to comment
 • 0

Denk dat het antwoord niet is begrepen.

Met FM 15 is shared-hosting nog steeds een goede betaalbare oplossing. Daar komt een keer een eind aan als FM 15 niet meer werkt en je moet upgraden vanwege een nieuwe MacOsX. Maar voor nu. Kijk bijvoorbeeld eens bij Triple8 maar er zijn ook anderen.

Link to comment
 • 0

Misschien is "samenwerking" een te zwaar woord in dit verband. Samengebruik is niet mogelijk in jouw situatie, tenzij:

- je kiest voor hosting op FileMaker server (eventueel zoals Peerke zegt op een oudere FMS versie waarop co-hosting is toegestaan. Een doodlopende weg.)

- binnen één gedeeld LAN waarin de  computers elkaar kunnen 'zien' (op afstand te realiseren met VPN). Ook een doodlopende weg m.i., maar het kan voorlopig nog.

Het alternatief is volgtijdelijk enkelvoudig gebruik; en dat is geen samengebruik. Steeds hetzelfde bestand openen en na gebruik vooral netjes afsluiten. Bestand kan in de cloud staan of op een geopende netwerkschijf (traag....). 

Licentietechnisch krijg je het m.i. samengebruik ook niet voor elkaar als je slechts één individuele licentie hebt. FileMaker zal simpelweg afsluiten zodra een zelfde licentie in je netwerk wordt waargenomen. Dat ook nog eens. Bij volgtijdelijk gebruik geen probleem natuurlijk. Ook geen probleem als je op de gebruikte machine een andere licentie hebt. 

Link to comment
 • 0

Peter , 

Ik heb er total geen idee van ! 20 euro per maand misschien . 

Ik wil ook mededelen dat ik 5 verschillende Key's heb voor filemaker . omdat ik las dat je verschillende licenties moet hebben . Echter heb ik er weinig verstand van hoor . ik probeer nu naar eigenzeggen een beetje te programmeren ,zodat ik iets kan aanpassen ,maar daarmee is het gezegd hoor. 

Alleziens allemaal al bedankt om een oplossing voor mij te zoeken en te helpen . TOP ! 

 

Link to comment
 • 0

Voor 20 euro per maand heb je alleen die oudere "shared" (< v17) hosting, die veel kost-efficienter was voor de hostende bedrijven. Je kan alleen nog "dedicated" hosten met de huidige versie, omdat FileMaker dit niet meer toelaat, en het ook controleert. Begint zo rond de 30 euro per maand. Bijvoorbeeld: https://dash.greenmini.host/store/colocated-mac-mini 

Koop een 8GB/256GB m1 Mac mini (< 800 euro), en zet daar je FileMaker Server op. Zorg ervoor dat je 'm via "screen sharing" kan overpakken, want eens dat ding in de hosting staat, is dat de enige manier dat je er nog bij kunt. Zorg ook voor een extern USB schijfje om je backups op te maken, kost je rond de 80 euro.

Volgens mij is dat zowat de goedkoopste manier om op internet FileMaker Server te hosten, terwijl je nog steeds kwalitatief goed zit.

Link to comment
 • 0

Peter , ik denk dat idd een externe harde schijf die in verbinding staat of een Mac mini de beste oplossing is . 

enkel weet ik niet hoe ik dit allemaal installeer . Ik heb enkel de fm Advanced 15 . als ik het goed begrijp moet ik nog de server ervan hebben ? 

Of werkt dat ook met FM 15 Advanced ? 

 

Link to comment
 • 0
Citaat

Ik heb enkel de fm Advanced 15 . als ik het goed begrijp moet ik nog de server ervan hebben ? 

Je hebt nieuwe licenties nodig, van zowel Filemaker Pro als Filemaker Server.

Citaat

enkel weet ik niet hoe ik dit allemaal installeer

Als je dat niet goed weet, dan is het misschien beter om voor een FileMaker Cloud oplossing te gaan. Je gaat de installatie door een professional moeten laten uitvoeren, en die mensen kosten ook geld. De installatie van een Filemaker Server is vandaag niet meer zo simpel als vroeger, niet alleen moet je best wel wat belezen zijn over hoe je zoiets doet, je hebt achteraf ook nog een SSL certificaat aan te vragen en te installeren. Dus reken niet alleen de werkuren van de IT persoon maar ook de prijs van een SSL certificaat.

Leesvoer:

https://help.claris.com/en/server-installation-configuration-guide/

Sorry, ik vind niet direct de Nederlandstalige link. Als je, nadat je dit allemaal grondig gelezen hebt, er zeker van bent dat het hier wel mee zal lukken, ga dan verder zoals ik initieel suggereerde. Indien niet, heb je dus 2 opties, je investeert in werkuren door een IT persoon om je server te laten installeren, dus nog altijd plan A, maar je installeert niet zelf. Verwacht voor je SSL certificaat en je IT persoon werkuren ongeveer 500 euro kosten.

Plan B: die kosten heb je niet ( dus ook geen Mac mini of externe HD of andere kosten ) als je voor de FileMaker cloud oplossing gaat.

https://store.claris.com/filemaker-cloud/program/essentials 

Daar vind je een niet-technische oplossing vanaf 21 euro per gebruiker per maand. Ik ben geen licentie specialist, maar dit omvat volgens mij zowel de server als de clients, dus je instap is veel gemakkelijker. De FileMaker server moet niet meer geïnstalleerd worden, die is er gewoon onmiddellijk.

Dit kost je elk jaar vanaf 1260 euro.

Zélf hosten wilt ook zeggen dat je licenties moet huren: https://store.claris.com/teams

Dit kost je elke jaar 1320 euro ( 960 + 360 ).

Dus zelf hosten is pas interessant zodra je ofwel meer dan 3 bestanden wil hosten, ofwel een aantal bijkomende noden hebt, zoals WebDirect bijvoorbeeld, of als je meer dan 10 gebruikers moet bedienen.

Aan jou om te beslissen, maar zoals je ziet zijn we ondertussen al ver weg nu van het plaatje "20 euro per maand". Dit is de harde realiteit.

Blijf je op FileMaker Pro 15, dan is alles veel goedkoper, want je kan bij een bedrijf terecht dat shared hosting doet, bv: https://www.oditech.com/filemaker-hosting/shared-filemaker-hosting/

Maar, let wel dat je geen bijkomende FileMaker Pro 15 licenties meer kan kopen. En dat je Macs binnenkort FileMaker Pro 15 niet meer correct gaan kunnen draaien. Je kan dat wat rekken als je switcht naar Windows, waar oudere software versies langer ondersteund blijven.

Hopelijk heb je hiermee voldoende informatie.

Volgens mij kan je volgende conclusies trekken:

 1. Als je dit professioneel wil aanpakken, en je hebt een eenvoudig opzet, ga je voor FileMaker Cloud ( plan B )
 2. Als je dit professioneel wil aanpakken, en je hebt een complexere opstelling, ga dan voor self-hosting ( plan A )
 3. Als prijs een issue is, blijf dan FileMaker 15 gebruiken, zolang dat mogelijk voor je is, en ga voor shared hosting zoals bij Oditech.

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...